Skip to Content

Αναποδογυρισμένη Μηλόπιτα με Πετιμέζι

Αναποδογυρισμένη Μηλόπιτα με Πετιμέζι

Sharing is caring!

 

Τη Μηλόπιτα αυτή την έφτιαξα την περασμένη βδομάδα.  Κατάφερα και έβγαλα μια φωτογραφία πριν σκοτεινιάσει και σκόπευα την επομένη να βγάλω περισσότερες με το φως της ημέρας.

Την επομένη είχα προγραμματισμένο ραντεβού με οδοντίατρο, τον οποίο μας τον σύστησαν κάποιοι φίλοι.  Είχα ένα πρόβλημα σε ένα δόντι που με ταλαιπωρούσε εδώ και χρόνια.  Την τελευταίο φορά που είχα αρκετό πόνο ξαναπήγα οδοντίατρο και μου έκανε απονεύρωση.  Ήταν λίγο πριν μετακομίσουμε για Ναύπλιο, πριν περίπου 1 χρόνο.  Κατά διαστήματα όταν μασούσα ένιωθα ξανά πόνο και όταν ακουμπούσα εξωτερικά στο μάγουλο πάλι πονούσα.  Περίμενα υπομονετικά το επόμενο ταξίδι μας στην Αθήνα για να πάω να το ξανακοιτάξω.  Δυστυχώς έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Ο γιατρός που με κοίταξε μου έβγαλε ακτινογραφία και μου ανακοίνωσε ότι δυστυχώς το δόντι δεν σωζόταν γιατί είχε κάνει απόστημα και μπορούσε να μου προκαλέσει και μεγαλύτερη ζημιά.  Μου είπε εάν ήθελα να έπαιρνα και δεύτερη γνώμη αλλά με κάτι που άκουσα πρόσφατα, ότι κάποια φίλη ενός γνωστού με παρόμοιο πρόβλημα, είναι τώρα με τεχνητή καρδιά και περιμένει μεταμόσχευση, δεν ήθελα ούτε καν να το σκεφτώ.  Πήρα την απόφαση στη στιγμή και το δόντι αφαιρέθηκε.

Το καθάρισε μέσα και το έραψε με 5- 6 ράμματα.  Πήρα αμέσως αντιβίωση και θα παίρνω μέχρι την Τρίτη καθώς και παυσίπονα.  Την Τετάρτη θα πρέπει να μου κόψουν τα ράμματα. Ως επακόλουθο πρήστηκε το μάγουλο και εξακολουθεί να είναι ακόμη λίγο πρησμένο.  Τις πρώτες ημέρες σχεδόν δεν άνοιγε το σαγόνι μου και έτρωγα μόνο μαλακά φαγητά.

Petimezi Apple Cake

Εν τω μεταξύ, είχαν έρθει φίλοι να μας επισκεφτούν και ευτυχώς καταναλώθηκε η μηλόπιτα.  Κατάφερα όμως να κρατήσω ένα κομμάτι για τη φωτογραφία, γιατί δεν είχα όρεξη ούτε  φωτογραφίες να βγάλω.  Την τελευταία φωτογραφία την έβγαλα με το κομμάτι που κράτησα και ευτυχώς το έφαγα μετά για να έχω γνώμη ως προς τη γεύση της.

epsima small

Αυτή την εποχή τα σταφύλια είναι γλυκά σαν μέλι και με το μούστο μαύρων σταφυλιών γίνεται ο μούστος.  Για να καθαρίσει ο μούστος θυμάμαι η μητέρα μου τον έβραζε είτε με αλυσίβα ή με ασπρόχωμα.  Μπορείτε όμως να βρείτε το πετιμέζι σίγουρα αυτή την εποχή στις Λαϊκές Αγορές.  Στο Ναύπλιο το πουλάνε σχεδόν όλο το χρόνο γιατί είναι ένα τοπικό προϊόν, το οποίο διατηρείται για πολλά χρόνια.  Είναι ακριβούτσικο, αλλά εάν σκεφτείτε ότι χρειάζονται περίπου 4 – 5 κιλά σταφύλια για να βγάλουμε γύρω στις 8 κούπες μούστο που θα μας δώσουν περίπου 1 κούπα πετιμέζι, νομίζω αξίζει τον κόπο.

Το πετιμέζι είναι γνωστό από την αρχαιότητα.  Υπήρχαν τέσσερα είδη και αξιολογούνταν ανάλογα με το χρόνο βρασμού και την πυκνότητά τους.  Ο “γλεύκος” είναι αυτό που σήμερα λέμε μούστος.  Το “έψημα”, ονομασία που ακόμη χρησιμοποιείται στην Κύπρο, είναι το πετιμέζι.  Δυστυχώς στην Ελλάδα εάν πεις έψημα, πολύ λίγοι θα καταλάβουν τι εννοείς γιατί έχει γίνει γνωστό με την Τούρκικη ονομασία του, όπως και τόσα άλλα πράγματα.  Ο “εψετός” ήταν πιο αραιός από το πετιμέζι.  Τέλος από τον σίραιον οίνον, τον οποίον έβραζαν, έφτιαχνα το σίραιον, ένα είδος πετιμέζι.

Πριν να έρθει η ζάχαρη στην Ευρώπη, χρησιμοποιούσαν το μέλι, το πετιμέζι, το χαρουπόμελο, τα σύκα και τα ρόδια να βγάλουν συρόπι, που τα χρησιμοποιούσαν σαν γλυκαντικό.

Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα να φτιάξω το κέικ αυτό με πετιμέζι ή έψημα όπως το λέμε στην Κύπρο.  Το προϊόν αυτό είναι σχεδόν ξεχασμένο, εάν αφαιρέσουμε τα μουστοκούλουρα.

Προσωπικά το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια και θα το βρείτε σε πολλές συνταγές μου. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά ενσωματώνοντάς το εκτός από τη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική μας γιατί είναι τέλειο για μαρινάρισμα, για ντρέσσινγκ σε σαλάτες και να γλυκάνουμε τις σάλτσες μας.

Επειδή το πετιμέζι έχει μια ξινούτσικη γεύση, το γλύκανα λίγο το κέικ με καστανή ζάχαρη.  Θα μπορούσα να βάλω μέλι αλλά δυστυχώς μου είχε τελειώσει.

Η συνταγή είναι πρωτότυπη και μοναδική.  Δεν θα βρείτε αλλού συνταγή Μηλόπιτας με Πετιμέζι γιατί είναι συνταγή που την έφτιαξα για αυτό το σκοπό.  Χρησιμοποίησα επίσης γιαούρτι στραγγιστό, ένα υλικό που οι ξένοι το έχουν σε μεγάλη υπόληψη και δικαίως τη συνταγή, τουλάχιστον για τους ξένους που διαβάζουν το αγγλικό μπλογκ μου, την ονομάζω ως Ελληνική Μηλόπιτα. Η γεύση του, καταπληκτική αλλά και πολύ πιο υγιεινό γιατί το πετιμέζι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Αναποδογυρισμένη Μηλόπιτα με Πετιμέζι, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

Για το Κέικ:

  • 113 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
  • 3/4 κούπας πετιμέζι
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 4 μέτρια αυγά
  • 200 ml γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. βανίλια ή 2 αμπούλες
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τα μήλα:

  • 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο με πετιμέζι
  • 3 μεγάλα μήλα (περίπου 1.100 γραμμάρια)
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Ξύνουμε το λεμόνι και κρατάμε το ξύσμα.
  2. Γεμίζουμε ένα μπωλ με νερό στο οποίο στύβουμε το χυμό λεμονιού.
  3. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε χοντρές φέτες (περίπου 8 ανά μήλο) και τα ρίχνουμε στο νερό.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
  5. Κτυπάμε στο μίξερ ή με το μίξερ χειρός το βούτυρο με το πετιμέζι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Παίρνουμε τρεις κουταλιές της σούπας βούτυρο με πετιμέζι και το απλώνουμε στο ταψί μας.
  7. Συνεχίζουμε το κτύπημα στο μίξερ προσθέτοντας τη ζάχαρη και τα αυγά, ένα σε ένα, μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια.  Το μείγμα θα φαίνεται σαν να έχει κόψει, αλλά αυτός δεν μας απασχολεί.
  8. Τέλος προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει σαν πηκτός χυλός.
  9. Σουρώνουμε τα μήλα, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τακτοποιούμε τα μήλα πάνω από στο βουτυρωμένο ταψί με πετιμέζι.
  10. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω στα μήλα και στρώνουμε την επιφάνεια να πάει παντού.
  11. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180o C / 350o F. Ψήνουμε για περίπου μια ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα δοκιμάσουμε στο κέντρο να βγει καθαρή.
  12. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει κανένα πεντάλεπτο.
  13. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού.
  14. Τοποθετούμε μια πιατέλα από πάνω και προσεκτικά αναποδογυρίζουμε το κέικ, όσο είναι ακόμη χλιαρό.

Σερβίρουμε τη μηλόπιτα ζεστή ή κρύα, με παγωτό.

Milopita me Petimezi Cake

Δείτε μερικές άλλες συνταγές μου με πετιμέζι:

Μουσταλευριά

Μουστοκούλουρα με Ανθότυρο

Μαλακά κούκις με Πετιμέζι, κομματάκια μαύρης σοκολάτας, αμύγδαλα και πορτοκάλι

Κέικ Μαύρης Σοκολάτας με Τζίντζερ και Πετιμέζι

Σολομός Πανέ με Σουσάμι και Αμύγδαλα

Σολομός Στιφάδο

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright