Skip to Content

Εξαιρετικό Ρυζόγαλο με Κυδώνι

Εξαιρετικό Ρυζόγαλο με Κυδώνι

Sharing is caring!

 

Σήμερα παρόλο που έβρεχε όλη μέρα και ο καιρός εξακολουθεί να είναι μουντός και βροχερός, αυτό δεν με πτόησε.  Τι καλύτερο από το να φάμε ένα υπέροχο ρυζόγαλο, αυτό που λένε οι ξένοι κόμφορτ φουντ (comfort food), που μας ξυπνάει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια.

Εάν όμως νομίζετε ότι το ρυζόγαλο που τρώγαμε στα παιδικά σας χρόνια ήταν το καλύτερο, αυτή η παραλλαγή θα σας ξετρελάνει με την κρεμώδη υφή του και την υπέροχη γεύση του!

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν πήγα στο μπακάλικο του χωριού να πάρω γάλα.  Συνήθως παίρνω γάλα πράσινο με 1,5% λιπαρά.  Δυστυχώς το μόνο γάλα που είχε μείνει, ήταν πλήρες.  Έχω χρόνια να πιω γάλα πλήρες και νόμισα ότι εάν το αραίωνα λίγο με νερό θα ήταν καλό. Δυστυχώς δεν μου άρεσε.

Σήμερα, πήρα το γάλα που ήθελα και τότε άρχισα να σκέφτομαι τι να το κάνω για να μην καταλήξει στον νεροχύτη. Θα μπορούσα να κάνω κάποιο γλυκό με κρέμα αλλά ακόμη έχω τα κάπκεϊκς που έφτιαξα προχθές (πάλι με κυδώνι). Μήπως μου έχει γίνει έμμονη ιδέα το κυδώνι;

Banana Quince cupcake3

Πάει πολύς καιρός από τότε που είχα να φτιάξω ρυζόγαλο και έτσι ξεκίνησα να το φτιάχνω.  Δεν ήθελα να φτιάξω την παραδοσιακή συνταγή αλλά επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι ήθελα να ξαναχρησιμοποιήσω το γλυκό Κυδώνι που έφτιαξα πριν λίγες ημέρες. Εάν δεν έχετε γλυκό κυδώνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο γλυκό του κουταλιού, αλλά και με μόνο ζάχαρη πάλι θα γίνει υπέροχο γιατί το κυδώνι του δίνει το άρωμά του, ενώ το αυγό και το βούτυρο που πρόσθεσα, την κρεμώδη, υπέροχη γεύση του  Σ’ αυτή την περίπτωση εάν το φτιάξετε με ζάχαρη, θα αντικαταστήσετε το συρόπι με ζάχαρη και θα προσθέσετε την ποσότητα του συροπιού σε γάλα ή απλώς θα βάλετε λιγότερο κορν φλάουρ (περίπου 1 κουταλάκι).

Το κυδώνι από μόνο του έχει υπέροχο άρωμα, αλλά φανταστείτε το συρόπι που έχει βράσει με ξύλο κανέλας και αρμπαρόριζας τι υπέροχο είναι!  Για αυτό το λόγο δεν έβαλα άλλο άρωμα μέσα στο ρυζόγαλο.  Εάν το φτιάξετε με ζάχαρη, εσείς θα βάλετε βανίλια, μαστίχα, ανθόνερο, ροδόνερο ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα σας αρέσει.

quince rice pudding

Για να κάνω το ρυζόγαλο αυτό, έβαλα το ρύζι με νερό να μισοβράσει.  Το σούρωσα και το ξανάβαλα στο κατσαρολάκι με το γάλα (αφού κράτησα περίπου 1 κούπα) και το ξαναέβρασα για 10 λεπτά.  Ταυτόχρονα, κτύπησα το αυγό με το γάλα και το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθούν.  Όταν έβρασα το ρύζι έριξα το συρόπι και το δοκίμασα.  Μου φάνηκε λίγο άγλυκο και έτσι πρόσθεσα 2 κουταλιές ζάχαρη.  Υπόψη ότι πρέπει να είναι λίγο άγλυκο γιατί θα το σερβίρουμε με το γλυκό κυδώνι από πάνω.  Τέλος έριξα το μείγμα του κορν φλάουρ και το ανακάτεψα γρήγορα-γρήγορα να μην κολλήσει.  Μέσα σε 1 λεπτό το ρυζόγαλο είχε πήξει.  Το απέσυρα από τη φωτιά και ανακάτεψα μέσα το βούτυρο.

Αφού το μοίρασα σε μπωλάκια, έβαλα την κανέλα, έβαλα και το γλυκό από πάνω με λίγο ακόμη συρόπι από το γλυκό.

Ryzogalo served

Ρυζόγαλο με Κυδώνι

Χρόνος προετοιμασίας:  20 λεπτά

Μερίδες:  8

Υλικά:

  • 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 4 κούπες νερό για να βράσουμε το ρύζι
  • 5 κούπες γάλα πλήρες (λίγο παραπάνω από 1 λίτρο)
  • 1/3 κούπας συρόπι γλυκού κυδώνι (ή 1/3 κούπας ζάχαρη χωρίς την προσθήκη των εξτρά 2 κουταλιών) (περίπου 5 κουταλιές σούπας)
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια κορν φλάουρ (3 κουταλιές γεμάτες)
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
  • Κανέλα για πασπάλισμα
  • ½ κούπα γλυκό κυδώνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το ρύζι με το νερό να βράσει.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για 10 λεπτά, να μαλακώσει, ανακατεύοντας τακτικά.
  2. Εν τω μεταξύ διαλύουμε το κορν φλάουρ με μία κούπα γάλα και προσθέτουμε το αυγό.  Τα κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να ανακατευτούν καλά.
  3. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα να βράσει για ακόμη 10 λεπτά.  Το ανακατεύουμε συχνά να μην κολλήσει.
  4. Προσθέτουε το συρόπι, το ανακατεύουμε και το δοκιμάζουμε (εάν το θέλουμε πιο γλυκύ, ρίχνουμε περισσότερο συρόπι ή τη ζάχαρη).
  5. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει.
  6. Το μοιράζουμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα από πάνω.
  7. Σερβίρουμε με γλυκό κυδώνι.

Quince Ryzogalo2

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Νηστίσιμο Ροζότο (Ρυζόγαλο με τριαντάφυλλο)

Ρυζόγαλο με Κρόκο Κοζάνης, στο φούρνο 

Κίαρ, Ινδικό ρυζόγαλο

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright