Skip to Content

Ανοικτός Περίπατος, Ένας Γαστρονομικόςστο θησαυρός στο Κέντρο της Αθήνας

Ανοικτός Περίπατος, Ένας Γαστρονομικόςστο θησαυρός στο Κέντρο της Αθήνας

Sharing is caring!

τΟ ανοικτός περίπατος είναι ένα γαστρονομικός περίπατος που διοργανώνεται στην Αθήνα από τους Atenistas (Αθηναίοι στην Πράξη) και σκοπό έχει κάθε χρόνο να αναδείξει κρυμμένους θησαυτούς της πόλης.

Ο Οκτώβρης ήταν ένας μήνας γεμάτος εκπλήξεις και υπέροχες στιγμές.  Ήρθαμε στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου λίγες μέρες πριν φύγουμε ταξίδι για την Κύπρο όπου θα πηγαίναμε σε ένα συγγενικό μας γάμο.  

Μάθαμε για τον ανοικτό περίπατο που διοργάνωνε για δεύτερη χρονιά οι Ατενίστας στις 20 Οκτωβρίου, λίγες μέρες την ημερομηνία αυτού του event, που σκοπό φέτος είχε να γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της που αφορούσαν τη γαστρονομία.

 

χάρτης ανοικτού περίπατου εικόνα

Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε μια τέτοια ευκαιρία για βόλτα μιας και ο καιρός εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό ήταν υπέροχος. Λες και λείπουμε χρόνια από την Αθήνα, σαν αρχάριοι ξεκινήσαμε με το αμάξι να πάμε στο κέντρο.  Δεν φανταστήκαμε ότι θα είχε τέτοια κίνηση και όσο κι αν ψάξαμε για θέση παρκαρίσματος κοντά στο Σύνταγμα, στάθηκε αδύνατον.

Open walker badge

 

Έτσι προχωρώντας και ψάχνοντας βρήκαμε μία θέση στην Αριστείδου.   Με το χάρτη και το σήμα στο πέτο ξεκινήσαμε λίγο ανορθόδοξα τη βόλτα μας.

 

Pantopoleio grocery shop

Πρώτη μας στάση ήταν το “Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής”.    Με μεγάλη μου έκπληξη βρεθήκαμε σε ένα υπέροχο χώρο που φάνταζε σαν παράδεισος στα μάτια μου.  Σε ένα χώρο 180 τετραγωνικών και τι δεν έβρισκες εκεί μέσα.  Ότι πιο εκλεκτό ήταν εκεί στα ράφια τους.

Marianna Komitopoulou Pantopoleio Mediterranean Diet

Γνωρίστηκα με τη Διευθύντρια Μάρκετινγκ του καταστήματος, την κ. Μαριάννα Κομιτοπούλου που είναι ένας πολύ ευγενικός και πρόσχαρος άνθρωπος.  

Με χαρά με ξενάγησε και μου έδειξε τα προϊόντα τους και μιλήσαμε για διάφορα.  Έμαθα ότι το κατάστημα ιδρύθηκε το 2005 από τον κ. Γιάννη Μπαρμπαλιά και στα ράφια τους έχουν πάνω από 2000 διαφορετικούς κωδικούς.

Συνεργάζονται με 225  διαφορετικές εταιρείες, είτε αυτές είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί κλπ.  και τα προϊόντα τους είναι βιολογικά και χωρίς συντηρητικά.

Περιττό να σας πω ότι δεν ήθελα να φύγω από αυτό το κατάστημα και σίγουρα εάν ήμουν μόνη μου δεν θα έκανα μόνο μία ώρα μέσα αλλά θα ήμουν εκεί μέχρι να κλείσει.  

Εάν ασχολείστε με τη μαγειρική σαν και εμένα αυτό το κατάστημα είναι ένας γευστικός παράδεισος που δεν πρέπει να χάσετε.  

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί και οι τιμές είναι καλές αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να απαντήσει σε κάθε σας απορία.  

Εάν έρχεστε στην Αθήνα από άλλη πόλη ή ακόμη και από άλλη χώρα ελάτε  να γνωρίσετε όλη την Ελλάδα και τα προϊόντα της μαζεμένα σε ένα χώρο και τί πιο ωραίο από το να πάρετε κάποιο από τα σπάνια προϊόντα τους σαν δώρα σε συγγενείς και φίλους.  

Αυτά τα προϊόντα δεν θα τα βρείτε στις γνωστές αλυσίδες υπεραγορών.

Προσωπικά αγόρασα αρκετά πράγματα για το σπίτι αλλά πήρα μπακλαβάδες Γιαννιώτικους και νησιώτικα Αμυγδαλωτά για πάω δώρο σε συγγενείς στην Κύπρο.

Collage Mediterranean Diet products given

Φεύγοντας, η κ. Κομιτοπούλου με φόρτωσε με εκλεκτά προϊόντα να δοκιμάσω, τα οποία σύντομα θα δείτε και στις συνταγές μου.

 

Striftaria with Spiroulina

 

Ήδη έχω μαγειρέψει τα Στριφτάρια με Σπιρουλίνα και Κρίταμο τα οποία θα δείτε στην επόμενη ανάρτησή μου.

Collage pasta etc

Το κατάστημα ήταν τίγκα στον κόσμο και πάνω που πήγαινα να τραβήξω φωτογραφίες όλο και κάποιος πεταγόταν μπροστά στο φακό αλλά τελικά κατάφερα και έβγαλα κάποια από τα εκλεκτά προϊόντα τους, έτσι για να πάρετε μια ιδέα.

Olive oil

Εκλεκτά ελαιόλαδα  από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όλα εξτρά παρθένα καθώς και εκλεκτά ξύδια.   Ζυμαρικά σε διάφορα σχήματα και γεύσεις, αλλά και με ποικιλία αλεύρων.  

Εκλεκτά προϊόντα κονσερβοποιημένα και σε βαζάκια από τη Σαντορίνη, όπως τα περίφημα ντοματάκια τους, κάπαρη και όσπρια.  

Σε άλλο ράφι θα βρείτε χαλβάδες, αποξηραμένα σύκα, παστέλια διάφορα, πετιμέζι, προϊόντα διάφορα από χαρούπια, ανθόνερο κ.ά

Collage cheeses charcuterie

Εκλεκτά τυριά όλων των ειδών καθώς και εκλεκτά αλλαντικά, όπως βουβαλίσιος καβουρμάς, μοσχαρίσιο παστράμι κλπ.

Collage fish

Διάφορα καπνιστά ψάρια, μαριναρισμένος γαύρος ή σκουμπρί, πέστροφα, αυγοτάραχο και άλλα εκλεκτά ψάρια.

wines and liqueurs

Ποικιλία από ποτά όπως εκλεκτά κρασιά, ούζο, τσίπουρο, λικέρ διάφορα όπως τεντούρα με κανέλα, ρακόμελο, που γίνεται με ρακί ή τσίπουρο και μέλι και αρωματίζεται με μπαχαρικά και άλλα αρωματικά βότανα.

Collage other delicacies

Αμπελόφυλλα σε άρμη, ελιές διάφορες, εκλεκτό θαλασσινό αλάτι (το ένα τρίτο της παγκόσμιας προμήθειας αλατιού προέρχεται από την Ελλάδα και τη Γαλλία), μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντα μαστίχας, αμυγδαλωτά, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και ότι μέλι επιθυμεί η ψυχή σας.

Σίγουρα θα ξαναεπισκεφτώ αυτό το κατάστημα όταν θα έρχομαι Αθήνα για να αγοράσω και να δοκιμάσω καινούργια προϊόντα.

Χαίρομαι που ήταν το πρώτο κατάστημα που επισκεφτήκαμε και πέρασα αρκετό χρόνο ψάχνοντας για καινούργια προϊόντα να περιλάβω στη διατροφή μας αλλά και για συνταγές που θα περιληφθούν στο καινούργιο μου βιβλίο “More Than a Greek Salad” που ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα.  

Το προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό και τέλεια εκπαιδευμένο για να μας απαντάει σε οποιεσδήποτε απορίες είχαμε.

Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής βρίσκεται στη γωνία Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Αθήνα 1055.   Τηλέφωνο: +30 210 3234612 και e-mail:  [email protected].

Η ιστοσελίδα τους www.Atenco.gr είναι υπό κατασκευή και θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες.

Krinos loukoumades

Επόμενη στάση στον Καφεζαχαροπλαστείο Κρίνος, επί της Οδού Αιόλου 87.  Υπήρχε τεράστια ουρά αλλά εξυπηρετηθήκαμε σχετικά γρήγορα και άξιζε η αναμονή γιατί οι λουκουμάδες τους ήταν εξαιρετικοί.

Loukoumades

Δεν μύριζαν λαδίλα και το μέλι τους ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Zapholias cheese

Επόμενη στάση στο Ζαφολιά, στη Σοφοκλέους Νο. 7.  Εδώ θα βρείτε ποικιλία παραδοσιακών τυριών.

Metsovone and ladotyri

 

Στο Νο. 16 στο χάρτη ήταν η Φωλιά του Μελιού.  Μας πρόσφεραν “γενναιόδωρα” μια σταγόνα μέλι πάνω σε μια οδοντογλυφίδα και όταν θέλησα να ρωτήσω κάτι, ο κύριος αυτός με απότομο τρόπο μας απάντησε ότι ήδη είχε απαντήσει την ερώτηση αυτή.

honey

 

Στο Παντοπωλείο “Λημνία Γη” (στο Nο. 17 στο χάρτη) στη Σοφοκλέους 18, ο ιδιοκτήτης κερνούσε κρασί ή τσίπουρο με παραδοσιακό τυρί.

Limnos

Στο καφεκοπτείο Μόκκα, Αθηνάς 44 γινόταν Ο χαμός.  Ίσα που μπόρεσα να τραβήξω δύο φωτογραφίες και φύγαμε.

Mocca coffee shop

Ένα άλλο κατάστημα με ενδιαφέρον ήταν στο Νο. 9 στον χάρτη.  Στο κατάστημα Αριάνα, στην Οδό Θεάτρου 3, βρίσκεις καταπληκτικές ελιές σε μεγάλη ποικιλία και διάφορα τουρσιά.
Olives

Λίγο πιο κάνω στην Πλατεία Θεάτρου 2, βρίσκεται η ταβέρνα “Κληματαριά”.

Klimataria

Απ΄έξω έχει λίγο τα χάλια της, αλλά μέσα σε αποζημιώνει ένας όμορφος κήπος με κληματαριές, στολισμένος με βαρέλια και φαγητό που μοσχοβολούσε.  Είδαμε στη βιτρίνα υπέροχες σπιτικές πίτες και κότσια στη γάστρα.

Klimataria2

Μας κέρασαν μεζεδάκι πάνω σε ένα φετάκι ψωμί, με τζατζίκι και ψητό λουκάνικο, το οποίο ήταν νοστιμότατο.

Sausage

Στη Σωκράτους 3 (Nο. 8 στο χάρτη) η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς αφιλόξενη.  Ένας τραπεζάκι έξω στο πεζοδρόμιο έδειχνε ότι ίσως νωρίτερα να είχαν βγάλει μεζεδάκι αλλά κανένας δεν ήταν εκεί να μας μιλήσει.  Βγάλαμε μία φωτογραφία και φύγαμε.

Vintage Cashier Register

Τι να πω για το επόμενο κατάστημα στην Ευριπίδου 41. Μόνο που τα βλέπεις έτσι όμορφα στολισμένα σου ανοίγουν την όρεξη.

pastourmas

Εκτός από αλλαντικά, ειδικεύεται στον παστουρμά.  Δοκίμασα ένα κομματάκι αλλά μου φάνηκε αρκετά πικάντικος και καυτερός για τα γούστα μου.

pastourmas Miran

Ένα από τα αγαπημένα μου καταστήματα που επισκέπτομαι όταν μου τελειώνουν τα μπαχαρικά είναι το Ελιξήριον, στην Ευριπίδου 41.

Spices

Εδώ ο χώρος ήταν πολύ μικρός και είχε πάρα πολύ κόσμο που περίμενε στην ουρά.  

Κάθισα στην ουρά και όταν έφτασε η σειρά μας είχε ένα τραπέζι γεμάτο μπαχαρικά που μπορούσες να δεις και διάφορα άλλα προϊόντα που μπορούσες να δοκιμάσεις.  

Δοκίμασα τη “Θρεψίνη” που είναι πολτός σταφυλιού.  Την είχα ακουστά αλλά δεν την είχα ξαναδεί να πωλείται κάπου.  Ήταν εξαιρετική.

Παρόλο που υπήρχαν και άλλα καταστήματα να επισκεφτούμε, δεν μας έπαιρνε ο χρόνος και έτσι γυρίσαμε στο αμάξι.  Ελπίζω να γίνει και του χρόνου και να είμαστε καλά να ξαναέλθουμε.

Athens tour

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright