Skip to Content

Χωριάτικα Στριφτάρια με Σπιρουλίνα και Κρίταμο με Λουκάνικο και Πιπεριές για Μεσογειακή Διατροφή

Χωριάτικα Στριφτάρια με Σπιρουλίνα και Κρίταμο με Λουκάνικο και Πιπεριές για Μεσογειακή Διατροφή

Sharing is caring!

 

 

Τα στριφτάρια είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, κοντό γύρω στα 5 εκατοστά και από τη μια μεριά είναι αυλακωτό, δηλαδή ότι πρέπει για να κολλήσει πάνω οποιαδήποτε σάλτσα, είτε κόκκινη ή λευκή.

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου, με τα προϊόντα που γενναιόδωρα μου πρόσφερε η κ. Κομητοπούλου και από αυτά που αγόρασα από το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, χρησιμοποίησα τα στριφτάρια με σπιρουλίνα και κρίταμο για να φτιάξω τη σημερινή συνταγή.

στριφτάρια με σπιρουλίνα

Όταν έβαλα τη φωτογραφία στο Facebook, ακόμη και Ελλαδίτες δεν ήξεραν τι είναι τα στριφτάρια, η σπιρουλίνα ή το κρίταμο.  Έτσι με αυτή την ευκαιρία θα εξηγήσω μερικά πράγματα γι’ αυτά τα υλικά.

Όπως βλέπετε στο πακέτο, τα ζυμαρικά αυτά γίνονται από μια οικοτεχνία στη Χίο.

 

Striftaria Caserecce

 

Η σπιρουλίνα είναι μια υπερτροφή που παράγεται από ένα φύκι που το βρίσκουμε σε αλκαλικές λίμνες που είναι πλούσιες σε μέταλλα.  Το φύκι αυτό είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, σε βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά,  περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως γ-λινολενικό οξύ (GLA), πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες.

Το κρίταμο ή κρίθμο, επιστημονική ονομασία Crithmum Maritimum L, ανήκει στην οικογένεια των φυτών  Αpiaceae (Umbelliferae) και φύεται σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές.   Πήρε την ονομασία του από το αρχαίο “κρίθος” γιατί ο σπόρος του μοιάζει με το κριθάρι.  Σύμφωνα με το Διοσκουρίδη τρώγεται ωμό σε σαλάτες, βραστό ή ξυδάτο (τουρσί).  Το κρίταμο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις.

Πηγές: Spirulina | University of Maryland Medical Center – Crithmum Maritimum – Flora Cythera Unbound Medicine

Η σπιρουλίνα και το κρίταμο αποξηραίνονται και μετά τρίβονται σε σκόνη και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.

Το ζυμαρικό αυτό γίνεται με τη χρήση των δύο αυτών συστατικών, όπως κάνουμε τα ζυμαρικά με σπανάκι, ντομάτα, πιπεριές κλπ.  Σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, περιέχει 1,5% σπιρουλίνα και 15% φρέσκο κρίταμο.  Στη συσκευασία γράφει ότι “Απαγορεύεται η χρήση σε άτομα με ενεργές παθήσεις θυρεοειδούς”.  Τη σημείωση αυτή την είδα μετά που φάγαμε τα ζυμαρικά και θορυβήθηκα λιγάκι γιατί έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μου.  Μίλησα στο τηλέφωνο με τον κατασκευαστή τον κ. Κωνσταντουλάκη ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι έχει μιλήσει με ενδοκρινολόγο και η ποσότητα που περιέχει δεν προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά απλώς αναφέρεται προληπτικά.

λουκάνικα με πορτοκάλι

Για να φτάσω στη συνταγή μου, επειδή τα παιδιά μου δεν τα  ήθελαν να τα φτιάξω με κόκκινη σάλτσα, έφτιαξα μια λευκή σάλτσα με “ρου” (μέθοδος όπου καβουρδίζεται το αλεύρι), τυριά και κρασί.  Θα μπορούσα να βάλω και κρέμα γάλακτος μέσα, αλλά δεν ήθελα να επιβαρύνω το φαγητό με άλλα λιπαρά.  Η συνταγή είναι ευκολότατη και τα υλικά που χρησιμοποίησα έφτιαξαν μια υπέροχη σάλτσα.

Τα ονομάζω χωριάτικα από το λουκάνικο που χρησιμοποίησα αλλά και από τα άλλα υλικά όπως τα τυριά.  Καταλαβαίνετε πόσο νόστιμο, αλλά συνάμα και υγιεινό φαγητό είναι.  Μα θα μου πείτε είναι το λουκάνικο και τα λιπαρά τυριά υγιεινά φαγητά;   Η απάντησή μου είναι ΝΑΙ γιατί και τα λουκάνικα και τα τυριά είναι μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.  Την εποχή που ζούσαν οι παππούδες μας δεν υπήρχαν τρόφιμα διαίτης, με χαμηλά λιπαρά, και οι θάνατοι από καρδιά ήταν αρκετά λιγότεροι σε σχέση με σήμερα.  Οι καινούργιες ιατρικές μελέτες λένε ότι και η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι όσο βλαβερά μας τα παρουσίαζαν τα τελευταία 50 χρόνια.   Δείτε και αυτό το άρθρο στα Ελληνικά.  Εξάλλου, η ποσότητα που χρησιμοποίησα για 6 – 7 μερίδες δεν είναι και πάρα πολλή.  Μην ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας έτρωγαν λαρδί, αλλά έκαιγαν το λίπος  με τις διάφορες δουλειές που έκαναν.  Έτσι εάν τρώμε με μέτρο και βάλουμε και την άσκηση στην καθημερινότητά μας, λίγα κορεσμένα λιπαρά, δεν βλάπτουν.

 

collage striftaria

 

Χωριάτικα Στριφτάρια με Σπιρουλίνα και Κρίταμο με Λουκάνικο και Πιπεριές για Μεσογειακή Διατροφή

Μερίδες:  6 – 7

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια στριφτάρια με σπιρουλίνα και κρίταμο
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια λουκάνικα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες ψητό σκόρδο
  • 230 γραμμάρια πιπεριές διάφορα χρώματα
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • Μια πρέζα ρίγανη και θυμάρι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 30 γραμμάρια ανθότυρος ξηρός
  • 60 γραμμάρια φέτα τριμμένη
  • Αλάτι (κατά βούληση)

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια για μερικά λεπτά μόνο για θέλουμε να μείνουν τραγανά.  Τα βγάζουμε στην άκρη και προσθέτουμε την άλλη κουταλιά ελαιόλαδο.
  2. Σωτάρουμε το λουκάνικο, το γυρίζουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.  Το σωτάρουμε για μερικά λεπτά και ρίχνουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και ξαναβάζουμε μέσα τα μανιτάρια και τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε το νερό, προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά για 4 – 5 λεπτά, όπως οι οδηγίες στο πακέτο.
  5. Βγάζουμε το ζυμαρικό με μια τρυπητή και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο τηγάνι.  Προσθέτουμε τη φέτα και τον ανθότυρο και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, για 1 – 2 λεπτά.
  6. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε.  (Εγώ δεν έβαλα αλάτι γιατί ήδη η φέτα, ο ανθότυρος, το λουκάνικο αλλά και τα ζυμαρικά έχουν ήδη αλάτι).
  7. Σερβίρουμε με τριμμένο ξηρό ανθότυρο από πάνω.

 

στριφτάρια με σπιρουλίνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright