Skip to Content

Καλή Χρονιά με Γλυκό Πιπερόριζας και Μους Σοκολάτας με Πιπερόριζα

Sharing is caring!

Ginger and chocolate mousse

Η πρώτη μου ανάρτηση κάθε χρονιά είναι πάντα κάτι γλυκό για να έχουμε μια γλυκιά χρονιά.  Φέτος διάλεξα ένα πιπεράτο γλυκό για να είναι και γλυκιά η χρονιά αλλά και πιπεράτη με την καλή έννοια.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να  ευχαριστήσω όλους εσάς, δηλαδή τους αναγνώστες του μπλογκ μου και να σας ευχηθώ υγεία, χαρά και ευημερία.  Σας ευχαριστήσω επίσης για την υποστήριξη και προτίμηση στις συνταγές μου και ελπίζω να μην σας έχω απογοητεύσει.  Βλέποντας πίσω τη χρονιά που πέρασε, δεν ήταν καθόλου εύκολη για όλον τον Ελληνισμό αλλά και για την οικογένειά μου.   Μπορεί να μην το βλέπατε στις αναρτήσεις μου, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι να μην απογοητεύεστε και θα ‘ρθουν και καλύτερες μέρες με λίγη υπομονή.

Σε εμάς, εκεί που όλα ήταν μαύρα κι άραχνα, προς το τέλος του χρόνου έπιασε δουλειά στην Κύπρο ο μεγαλύτερος γιος μου, που ήταν στην ανεργία από τότε που τελείωσε το μεταπτυχιακό του.  Ο δεύτερος γιος μου που ήδη δούλευε, δεν του περίσσευαν λεφτά γιατί ενίσχυε την οικογένεια, οικονομικά.  Τώρα μπορεί κι αυτός να φτιάξει τη ζωή του και να μετακομίσει και να αρχίσει να φτιάχνει τη ζωή του.  Η κόρη μας  φέτος τελειώνει το Πανεπιστήμιο και ελπίζω να βρει κι αυτή κάποια δουλειά να μας ελαφρύνει από τις οικονομικές υποχρεώσεις.   Εδώ και πολλούς μήνες, φτιάχνει χειροποίητες δημιουργίες που κάποια στιγμή θα πουλάει μέσω του δικού της ηλεκτρονικού καταστήματος.  Προσωπικά δούλεψα πολύ σκληρά και ατέλειωτες ώρες αλλά τα κατάφερα προς το τέλος του χρόνου να δημοσιεύσω το δεύτερο βιβλίο μου, που ελπίζω και αυτό να έχει την ίδια επιτυχία με το πρώτο.

Αφήνω το καλύτερο για το τέλος.  Ο σύζυγός μου κι εγώ μετακομίζουμε στην Κύπρο, προσωρινά, για να βοηθήσουμε σε μια καινούργια οικογενειακή επιχείρηση που έχει σχέση με την εστίαση.  Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες ακόμη ούτε για πόσο καιρό θα μείνουμε.  Επίσης δεν ξέρω πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχω και εάν θα έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, γιαυτό εάν δεν ενημερώνω το μλογκ να μην παραξενευτείτε.   Σίγουρα θα έχει wifi το εστιατόριο, οπότε σε κάποιο διάλειμμα, θα βλέπετε κάποιες ενημερώσεις μου από το κινητό μου, μέσω του Facebook.

 

Ginger fruit preserve

Για να βάλω την κυρίως συνταγή, θέλω να σας δείξω πώς έφτιαξα το γλυκό του κουταλιού, αλλά εάν δεν θέλετε να το φτιάξετε, μπορείτε να βάλετε φρέσκο τριμμένο τζίντζερ ή σε σκόνη για τη γεύση.

Επειδή μου αρέσει να χρησιμοποιώ υλικά που έχω, είτε που περισσεύουν, το γλυκό το έφτιαξα με το υπέροχο συρόπι που περίσσεψε από τα Μελομακάρονα Μανταρινιού που έφτιαξα φέτος.  Έτυχε να έχω και πιπερόριζα (τζίντζερ) και έτσι έφτιαξα το γλυκό.

Preparing Ginger fruit preserve

Φυσικά εάν δεν έχετε έτοιμο συρόπι, μπορείτε να φτιάξετε άλλο, βάζοντας κατευθείαν το τζίντζερ με τη ζάχαρη, μέλι, νερό και χυμό μανταρινιού  και να φτιάξετε το γλυκό.

Γλυκό Πιπερόριζας (Τζίντζερ)

Υλικά:

  • Μια πιπερόριζα περίπου 250 γραμμάρια (167 ξεφλουδισμένη)
  • 2 κούπες συρόπι που περίσσεψε (μελιού με μανταρίνι)
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα τρία πρώτα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 30 λεπτά.  Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει (Έχω κεραμική εστία που κρατάει τη θερμοκρασία αρκετή ώρα αφού σβήσουμε το μάτι).
  2. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δέσει το συρόπι.  (Επανάλαβα τη διαδικασία αυτή δύο φορές). Την τελευταία φορά έριξα και το χυμό λεμονιού.
  3. Αφού κρυώσει το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Σημείωση:  Εφόσον το συρόπι δέσει σωστά δεν χρειάζεται ψυγείο το γλυκό του κουταλιού.  Εάν δεν έχετε ξαναφτιάξει γλυκό και δεν είστε σίγουροι, καλό είναι να βάλετε το γλυκό στο ψυγείο.

Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να στραγγίσετε το συρόπι και να βουτήξετε το τζίντζερ σε ζάχαρη για να φτιάξετε ζαχαρωμένο τζίντζερ.  Θα το αφήσετε σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσει και θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε άλλα γλυκά.

Ginger preserve

Αυτή η Μους Σοκολάτας μπορεί να μην είναι η παραδοσιακή συνταγή γιατί δεν ήθελα να βάλω μέσα ωμά ασπράδια για το φόβο της σαλμονέλας.  Έστω και  με τη μέθοδο που το έφτιαξα, έγινε πολύ νόστιμη.  Τη σέρβιρα με τριμμένο κουραμπιέ από πάνω που ταίριαζε πάρα πολύ με τη γεύση της βανίλιας και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και με το γλυκό τζίντζερ, το έκανε ακαταμάχητο.

Μους Σοκολάτας με Τζίντζερ

Σαντιγύ:

  • 330 ml κρέμα γάλακτος (35%)
  • 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

Τα κτυπάμε μαζί στο μίξερ μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μους Σοκολάτας:

  • 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 μεγάλα αυγά (60 γραμμάρια το καθένα)
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές συρόπι τζίντζερ
  • 1/3 από την πιο πάνω σαντιγύ
  • Επιπρόσθετη για το σερβίρισμα

Προαιρετικά Υλικά:

Εκτέλεση:

  1. Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Σε μπαιν Μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το συρόπι τζίντζερ.
  3. Κτυπάμε χώρια τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  4. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ρίχνουμε το αυγό μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε διαρκώς με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Βγάζουμε το μπωλ από το μπαιν Μαρί και το ανακατεύουμε τακτικά μέχρι σχεδόν να κρυώσει.
  6. Προσθέτουμε  τη σαντιγύ και τα κτυπάμε μαζί μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Διαιρούμε το μείγμα σε τέσσερα μπωλ.
  8. Σερβίρουμε τη Μους με τριμμένο κουραμπιέ και γλυκό τζίντζερ από πάνω ή μόνο με σαντιγύ.

 

Ginger chocolate mousse

Εύχομαι η καινούργια χρονιά να σας φέρει μόνο χαρές ώστε να αποκτήσετε ευχάριστες αναμνήσεις και στιγμές που θα τις θυμάστε για πολλά χρόνια.

Μέχρι να ξανανταμώσουμε, νάστε καλά!

 

Το βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.

Volume I small in Greek

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!



>

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright