Skip to Content

Φακές με Κριθαράκι, Καρότο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Φακές με Κριθαράκι, Καρότο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Sharing is caring!

Οι Φακές με Κριθαράκι, Καρότο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια είναι μια παραλλαγή μιας παλιάς οικογενειακής συνταγής με φακές μουτζέντρα που έφτιαχνε η μητέρα μου.

Η προσθήκη των καρότων και των καραμελωμένων κρεμμυδιών προσθέτουν μια υπέροχη γλυκιά και έντονη γεύση στο φαγητό.

Φακές με καρότο και καραμελωμένα κρεμμύδια φωτογραφία

Αντί για ρύζι, η μητέρα μου κατά καιρούς έβαζε οποιοδήποτε μικρό μακαρονάκι, η δε προσθήκη καρότων ήταν ιδέα της αδελφής μου της Ζωής, που πρόσθεσε στη συνταγή, και όταν το έφαγα  στο σπίτι της,  μου άρεσε πάρα πολύ.

Λατρεύω τα όσπρια και ειδικά τις φακές.  Εάν είχα να διαλέξω μεταξύ ενός πιάτου με κρέας και ενός με όσπρια, σίγουρα θα διάλεγα το δεύτερο.  Αυτό φαίνεται και μέσα από τις πολλές παραλλαγές που έχω φτιάξει κατά καιρούς με βάση την κλασική Κυπριακή συνταγή.

Καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω στο ψωμί εικόνα

Το φαγητό γίνεται πολύ εύκολα αλλά εάν έχετε πρόβλημα χρόνου, μπορείτε τη μισή διαδικασία να την κάνετε από πριν.

κολάζ φακές με κριθαράκι εικόνα

Θα αφήσετε μόνο το κριθαράκι να το βάλετε να βράσει όταν θα είστε έτοιμοι να φάτε.  Εάν κάνετε το φαγητό νωρίς, απλώς να ξέρετε ότι το κριθαράκι θα ρουφήξει όλα τα υγρά και θα λασπώσει.

Η προσθήκη των καρότων και των καραμελωμένων κρεμμυδιών κάνει αυτό το φαγητό νοστιμότατο.

Φακές με Κριθαράκι και Καρότο εικόνα

Πώς θα φτιάξουμε τις Φακές με Καρότο, Κριθαράκι και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά μέχρι να ξανθίνουν. Αφαιρούμε τα μισά και στα υπόλοιπα ρίχνουμε το αλάτι, λίγο πιπέρι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν (συνολικά, περίπου 30 – 40 λεπτά).

Ταυτόχρονα, βράζουμε τις φακές με το φύλλο δάφνης για 10 λεπτά και τις ξεζουμίζουμε.  Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το φύλλο δάφνης.

Ξαναβάζουμε τις φακές με νερό να τις σκεπάσει, την ντομάτα και το τριμμένο καρότο και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις βράζουμε για περίπου τριάντα λεπτά.  Προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι που κρατήσαμε στην άκρη και αλατοπίπερο και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.  (Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να διακόψουμε το μαγείρεμα και να το τελειώσουμε όταν πλησιάσει η ώρα για το φαγητό).  Το μόνο που κάνουμε είναι να το ξαναζεστάνουμε).

Ρίχνουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά.

Σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω.

Το βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.

Volume I small in Greek

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τον τίτλο “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!” και διατίθεται σε όλα τα καταστήματα Amazon ή από εμένα.

Το καινούργιο βιβλίο μου “More Than A Greek Salad” κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή στα Αγγλικά από το Amazon.

Φακές με κριθαράκι εικόνα

Φακές με Κριθαράκι, Καρότο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Yield: 4
Prep Time: 14 minutes
Cook Time: 45 minutes

Οι Φακές με Κριθαράκι, Καρότο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια είναι μια παραλλαγή μιας παλιάς οικογενειακής συνταγής με φακές μουτζέντρα που έφτιαχνε η μητέρα μου.

Ingredients

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια φακές ψιλές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Νερό να τις σκεπάσει
  • 3 μικρά καρότα τριμμένα στο χονδρό μέρος του τρίφτη (περίπου 1 κούπα)
  • 600 ml νερό
  • 400 γρ. φρέσκο χυμό ντομάτας ή 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα περασμένα στο μούλτι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κούπα κριθαράκι μέτριο (195 γραμμάρια)

Καραμελωμένα Κρεμμύδια Υλικά:

  • 4 κρεμμύδια κόκκινα, χονδροκομμένα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Μια πρέζα πιπέρι
  • 1 κουταλιά πετιμέζι
  • 1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά μέχρι να ξανθίνουν. Αφαιρούμε τα μισά και στα υπόλοιπα ρίχνουμε το αλάτι, λίγο πιπέρι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν (συνολικά, περίπου 30 - 40 λεπτά).
  2. Ταυτόχρονα, βράζουμε τις φακές με το φύλλο δάφνης για 10 λεπτά και τις ξεζουμίζουμε. Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το φύλλο δάφνης.
  3. Ξαναβάζουμε τις φακές με νερό να τις σκεπάσει, την ντομάτα και το τριμμένο καρότο και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τις βράζουμε για περίπου τριάντα λεπτά ή μέχρι να βράσουν.
  4. Προσθέτουμε το τηγανισμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. (Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να διακόψουμε το μαγείρεμα και να το τελειώσουμε όταν πλησιάσει η ώρα για το φαγητό). Το μόνο που κάνουμε είναι να το ξαναζεστάνουμε).
  5. Ρίχνουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά.
  6. Σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω. (Αυτο είναι προαιρετικό).
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 418Total Fat 28gSaturated Fat 4gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 23gCholesterol 0mgSodium 448mgCarbohydrates 36gFiber 7gSugar 7gProtein 9g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Νηστίσιμες Συνταγές

Εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες όχι μόνο για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για τη Σαρακοστή.

Κολάζ Φακές με Κριθαράκι, Καρότο και Καραμελωμένα Κρεμμύδια εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe