Skip to Content

Τσάτνεϋ Ντομάτας με Φρούτα

Sharing is caring!

 

Tomato and fruit chutney dip

Στην προηγούμενη συνταγή μου για τα Καλαμποκένια Πικάντικα Μπαστουνάκια με Γραβιέρα και Τσάτνεϋ, είχα χρησιμοποιήσει αυτό το Τσάτνεϋ Ντομάτας με Φρούτα.

Εδώ και πολλά χρόνια ακούσω για τα τσάτνεϋς, οπότε ήρθε η ώρα να φτιάξω και να το δοκιμάσω για να δω εάν όντως είναι τόσο καταπληκτικό όσο έχω ακούσει.

Τα τσάτνεϋς προέρχονται από την Ινδία και είναι μια παχιά σάλτσα που γίνεται από φρούτα, ξύδι, ζάχαρη, και μπαχαρικά. Εάν ήταν να περιγράψω τι ακριβώς είναι αυτό που έφτιαξα, θα έλεγα ότι είναι ένα είδος μαρμελάδας, αλλά όχι η συνηθισμένη που ξέρουμε.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό φαγητού, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καρύκευμα μέσα σε πολλές άλλες συνταγές.

lentils with chutney

Ήδη το έχω σερβίρει πάνω από φακές, σαν ντιπ με τα μπαστουνάκια καλαμποκιού, πάνω από ζυμαρικό (συνταγή που θα ακολουθήσει) με σουβλάκια αρνίσια, με ψάρι και καλαμποκεφτέδες, σαν σάλτσα πάνω σε πίτσα και μπορώ να σκεφτώ και πολλούς τρόπους να το χρησιμοποιήσω σε μελλοντικές συνταγές.

Tomato and fruit chutney

Μέχρι να έρθει η ώρα να βάλω τη συνταγή, ήδη είχαμε φάει το πρώτο που έφτιαξα και το Σάββατο που μας πέρασε, έφτιαξα μια πολύ μεγαλύτερη παρτίδα χρησιμοποιώντας 5 κιλά ώριμες ντομάτες, που είναι πάμφθηνες αυτή την εποχή εδώ στο Ναύπλιο, για να έχω όλη τη γεύση του καλοκαιριού εγκλωβισμένη σ’ αυτή τη σάλτσα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή και του χειμώνα, εάν περισσέψει.

Πριν να το φτιάξω, διάβασα μερικές ξένες συνταγές για να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό το τσάτνεϋ και με βάση αυτά που έμαθα προχώρησα να φτιάξω το δικό μου τσάτνεϋ.

Tomato, Peach, Nectarine and Pear Chutney

Είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα και για την τελική γεύση ουμάμι που κατάφερα συνδυάζοντας το με τις υπόλοιπες γεύσεις του γλυκού, ξινού, αλμυρού, πικρού, ακόμη και καυτερού.

Για να φτιάξω το τσάτνεϋ διάλεξα γινωμένες, υπαίθριες ντομάτες και έβαλα φρούτα που είχα ήδη στο σπίτι, δηλαδή ένα ροδάκινο, ένα νεκταρίνι και ένα αχλάδι.  Δεν το έφτιαξα πολύ γλυκό όπως το κάνουν σε πολλές συνταγές αλλά επέλεξα να βάλω καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και μέλι.  Έβαλα αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες και χυμό από νεράντζια.  Ξέρω ότι δεν είναι η εποχή για νεράντζια, αλλά το σπίτι μου είναι μέσα στις μανταρινιές και νεραντζιές και κατάφερα να βρω μερικά πάνω στα δέντρα, για να πάρω όσο χυμό χρειαζόμουν για να βάλω στη συνταγή.  Χρησιμοποίησα επίσης εκτός από το απλό ξύδι και ένα υπέροχο βραβευμένο νέκταρ ξυδιού από φρούτα.

Isis vinegar

Στον άντρα μου δεν του πολυαρέσουν τα πικάντικα και καυτερά, αλλά έμεινε ενθουσιασμένος με αυτή τη συνταγή μου, που για μένα είναι αρκετή απόδειξη ότι το τσάτνεϋ μου έγινε υπέροχο.

Collage2 Tomato Chutney

Τσάτνεϋ Ντομάτας με Φρούτα

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος  μαγειρέματος: περίπου 2 ώρες

Γίνεται: περίπου 1 κιλό  τσάτνεϋ

Υλικά:

  • 1750 γραμμάρια κομμένες ντομάτες, σε κύβους
  • 1 ροδάκινο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 νεκταρίνι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 αχλάδι, κομμένο σε κύβους (μαζί με τη φλούδα)
  • 3 μικρά μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψητό σκόρδο, λιωμένο
  • 10 καυτερές, αποξηραμένες πιπερίτσες , κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σινάπι (σπόρους μουστάρδας)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο, κοπανισμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο, κοπανισμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλάτι Ιμαλαΐων
  • 1/4 κούπας χυμό νεραντζιού
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας παλαιωμένο νέκταρ ξυδιού

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε το θάλασσα αλάτι, για 10 λεπτά για να φύγουν τα πολλά ζουμιά. Ανακατεύουμε με τα φρούτα.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, τις καυτερές πιπεριές και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα φρούτα.
  5. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό νεραντζιού, τη σάλτσα Worcestershire και τα δύο ξύδια και ανακατεύουμε.
  6. Όταν αρχίσει να βράζει θα δούμε ότι θα κατεβάσει αρκετό χυμό.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, τοποθετούμε το καπάκι λίγο ανοιχτό και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας το κατά καιρούς, μέχρι να εξατμιστούν τα ζουμιά.
  8. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι το επόμενο πρωί. (Το αφήνω πάνω στην κεραμική εστία όπου συνεχίζει το βράσιμο, μέχρι να κρυώσει).
  9. Την επόμενη, εάν δεν έχει πήξει σαν μαρμελάδα, το αφήνουμε να πάρει βράση και πάλι, χωρίς το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας τακτικά, αυτή τη φορά γιατί μπορεί να κολλήσει.
  10. Την αποσύρουμε από το μάτι και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει πριν από την αποθήκευσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

Chutney with tomatoes and fruit

Το πρώτο μέρος του βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.

 

Volume I small in Greek

 

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τον τίτλο “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!” και διατίθεται σε όλα τα καταστήματα Amazon ή από εμένα.

Το δεύτερο βιβλίο μου “More Than A Greek Salad” κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή στα Αγγλικά από το Amazon.

‘Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Πικάντικη Σάλτσα Ντομάτας

Σάλτσα Μαρινάρα

Πέστο αλά Τραπενέζε

Πώς αποστειρώνουμε τα βαζάκια

 

Kopiaste

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright