Skip to Content

Αποδομημένη Παύλοβα με Λεμονάτη Κρέμα Πόσετ Ρυζόγαλου και Χειμωνιάτικα Φρούτα Ποσέ

Sharing is caring!

Deconstructed Pavlova with poached fruit

 

Αυτή την υπέροχη φούζιον (fusion) αποδομημένη Πάβλοβα (Αυστραλέζικο γλυκό) την έφτιαξα συνδυάζοντας τρεις συνταγές:  το Ελληνικό Ρυζόγαλο, το Αγγλικό Πόσετ και Μαρέγκες.  Τα ποσαρισμένα φρούτα είναι προαιρετικά αλλά προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση στο γλυκό.  Εάν δεν τα φτιάξετε το γλυκό μπορείτε να το σερβίρετε ως έχει ή με Γλυκά του Κουταλιού από πάνω.

Η μαρέγκα μπορεί να γίνει μέρες πριν και να αποθηκευτεί σε δοχείο ερμητικά κλειστό.  Τα φρούτα μπορούν και αυτά να γίνουν από πριν και να μείνουν στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Η αρχική μου σκέψη ήταν να έφτιαχνα μια μεγάλη Πάβλοβα στην οποία θα έβαζα κρέμα ζαχαροπλαστικής, με σαντιγύ από πάνω και επειδή είναι χειμώνας θα έβαζα τα ποσαρισμένα φρούτα από πάνω.  Είχα μήλα και αχλάδια στο σπίτι και είχα επίσης αποξηραμένα δαμάσκηνα και μούρα γκότζι (goji berries).

Τα σχέδια μου άλλαξαν γιατί όταν βρήκα χρόνο να φριάξω τη συνταγή ανακάλυψα ότι πέρασε το  χρονικό περιθώριο που είχα για να στείλω τη συνταγή στο  event με θέμα την Αυστραλία.   Έτσι φύλαξα τη μαρέγκα και τα φρούτα για να φτιάξω το γλυκό μια άλλη μέρα.

Όταν είχα αποφασίσει να βάλω την επόμενη συνταγή μου είχα προγραμματήσει να γράψω που ήταν ένα ρυζόγαλο με Ντούλτσε ντε Λέχε και ένα άλλο με Πόσετ Λεμονιού, που είχα φτιάξει πριν κανένα χρόνο, μου ήρθε η ιδέα να ξανακάνω το ρυζόγαλο με την κρέμα λεμονιού.  Η πρώτη συνταγή ήταν παρόμοια με μια παλιότερη συνταγή, έτσι την πρόσθεσα εκεί και η  δεύτερη είναι όπως την έφτιαξα για το γλυκό αυτό, με τη διαφορά ότι δεν πολτοποίησα το ρύζι.

Ryzogalo rice pudding2

Οι αδημοσίευτες συνταγές μου είναι πάρα πολλά και κάποιες από αυτές ίσως και να μην φτάσουν ποτέ στο μπλογκ, λόγω ελλείψεως χρόνου.  Είχα φτιάξει μια παρόμοια συνταγή με ατομικές μαρέγκες, σαντιγύ και ποσαρισμένα αχλάδια.  Για την ακρίβεια τα φρούτα που έφτιαξα σήμερα βασίζονται σε εκείνη τη συνταγή μου.

Poached Pears new

Μια άλλη συνταγή που πάλι δεν θα αναρτήσω  είναι μια Πάβλοβα που έφτιαξα με στέβια και φρέσκα φρούτα.  Αντικατέστησα τη ζάχαρη και για κάθε κουταλιά ζάχαρης έβαλα 1/4 κ.γ. ζάχαρης στέβια.  Ανάμεσα σε δύο στρώσεις μαρέγκας έφτιαξα λάιτ κρέμα ζαχαροπλαστικής με φράουλες και από πάνω σαντιγύ.

Pavlova

Όπως είπα και πιο πάνω συνδύασμα όλες αυτές τις συνταγές για να φτιάξω αυτή.  Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

Όταν έριξα πάνω από τη μαρέγκα την κρέμα, η μαρέγκα απορρόφησε την κρέμα και έγιναν ένα σώμα, με αποτέλεσμα αυτό το ελαφρύ, αφράτο γλυκό που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό και η υφή του γλυκού θυμίζει λίγο τα marshmallows με υπέροχη λεμονάτη γεύση.

 

Deconstructed Pavlova

Αποδομημένη Παύλοβα με Λεμονάτη Κρέμα Πόσετ Ρυζόγαλου και Χειμωνιάτικα Φρούτα Ποσέ

Βάση Μαρέγκας:

Υλικά:

  • 6 ασπράδια (200 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 φακελάκι βανίλια με γεύση λεμόνι
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ
  • Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150oC  βαθμούς  και τοποθετούμε τη σχάρα  στο κέντρο του φούρνου.
  2. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και χρησιμοποιούμε ένα στεφάνι. (Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά όταν το χρησιμοποίησα είχα άλλα σχέδια για αυτή την συνταγή).
  3. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη, καθώς και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε σε βανιλίνη ζάχαρη.
  4. Κτυπάμε στο μίξερ (χρησιμοποίησα μίξερ χειρός) τα ασπράδια με το αλάτι και το χυμό λεμονιού, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σφήξουν.  Ξέρουμε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν αναποδογυρίσουμε το μπωλ και η μαρέγκα δεν πέφτει.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη κουταλιά-κουταλιά συνεχίζοντας το κτύπημα, μέχρι να τη βάλουμε όλη.
  6. Ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στο στεφάνι και προσπαθούμε να κάνουμε τα πλαϊνά λίγο πιο ψηλά (για να δεχτεί την κρέμα στο κέντρο) και πασπαλίζουμε με κανέλα από πάνω.
  7. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα μέσα μέχρι να κρυώσει εντελώς ο φούρνος.
  8. Εάν δεν την χρησιμοποιήσουμε αμέσως την αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Collage Pavlova

 

Ποσαρισμένα Αχλάδια, Μήλα, Δαμάσκηνα και Μούρα Goji με Κουμανδαρία και συρόπι ροδιο

Υλικα:

 

  • 2 ώριμα αχλάδια
  •  2 πράσινα μήλα
  •  1 κούπα δαμάσκηνα
  • ¼ κούπας μούρα goji
  • 1 κούπα συρόπι ροδιού
  • 2 κούπες Κουμανδαρία ή άλλο γλυκό κρασί, όπως Βιν Σάντο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5- 6 γαρύφαλλα
  •  5-6 κόκκους πιπεριού

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε τα αχλάδια στα τέσσερα και τα μήλα οκτώ φέτες.
  2.  Τοποθετούμε το κρασί και το σιρόπι ροδιού σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φρούτα και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι τα φρούτα να μαλώσουν, για δεκαπέντε λεπτά περίπου.
  3. Βγάζουμε προσεκτικά τα φρούτα με μια τρυπητή κουτάλα.  Συνεχίζουμε να βράζουμε το κρασί για περίπου 15-20 λεπτά ακόμη σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνει το μισό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε ξανά τα φρούτα μέσα στο σιρόπι.  Το αφήνουμε να κρυώσουν.

collage poachedfruit

Ρυζόγαλο με Κρέμα Λεμονιού (Πόσετ)

Υλικά:

  • ¼ κούπας ρύζι καρολίνα
  • 1 κούπα νερό για να βράσει το ρύζι
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 330 ml κρέμα γάλακτος (35%)
  • 270 ml γάλα
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το ρύζι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να πιεί όλο το νερό (περίπου 15 λεπτά), ανακατεύοντας συχνά.
  2.  Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
  3. Βάζουμε το ρύζι στο μούλτι και το πολτοποιούμε.
  4. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια άλλη κατσαρόλα μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.  Το αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά.  Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  5. Προσθέτουμε και το πολτοποιημένο ρύζι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.  Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς και να αρχίσει ελαφρά να πήζει.

 

Collage Lemon posset

Συναρμολογούμε το γλυκό:

  1. Κόβουμε τη μαρέγκα στο μέγεθος του ποτηριού που θα φτιάξουμε το γλυκό.  Κρατάμε κομμάτια από το πάνω μέρος της μαρέγκας με την κανέλα που είναι τραγανά.
  2. Βάζουμε την κομμένη μαρέγκα στο ποτήρι και ρίχουμε από πάνω μια κουτάλα κρέμας ρυζόγαλου πόσετ.
  3. Θρυμματίζουμε την τραγανή μαρέγκα από πάνω και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να πήξει εντελώς.
  4. Σερβίρουμε με τα ποσαρισμένα φρούτα από πάνω.

 

Pavlova with Winter Fruit2

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon.  Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Ρυζόγαλο

Γκαλέτ Μήλων με Μαρέγκα

Πώς θα αξιοποιήσουμε τα ασπράδια που μας περισσεύουν

 

Kopiaste
 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright