Skip to Content

Τούρτα με Λευκή Σοκολάτα, Κρεμώδες Τυρί, Κεράσι και Παστέλι

Τούρτα με Λευκή Σοκολάτα, Κρεμώδες Τυρί, Κεράσι και Παστέλι

Sharing is caring!

 

 

Πριν μερικές μέρες είχα ένα τραπέζι με μια ηλικιωμένη καλεσμένη μου, που έκλεινε τα 85 της χρόνια και της έφτιαξα μια πρωτότυπη και υπέροχη τούρτα  με γλάσο λευκής σοκολάτας και κρεμώδες τυρί και για διακόσμηση γλυκό κεράσι και παστέλι.

Naira

Ήθελα να της κάνω έκπληξη με μία τούρτα και αρχικά πήγα σε μερικά ζαχαροπλαστεία του Ναυπλίου για να της παραγγείλω μια. Δυστυχώς ήταν σκέτη απογοήτευση. Χωρίς ιδιαίτερο παντεσπάνι μέσα και κατά 90% κρέμα και σαντιγύ. Η διακόσμηση ήταν χάλια, εάν σκεφτείτε ότι σε μερικές είχαν μόνο 2 -3 ολόκληρα κούκις  για διακόσμηση.

Τούρτα Λευκής Σοκολάτας με Παστέλι

Έτσι πήρα την απόφαση να την φτιάξω μόνη μου.

Sponge cake and ingredients

Πάντα μου άρεσαν οι ψηλές τούρτες που έβλεπα σε φωτογραφίες και σκόπευα να αγοράσω δύο μικρά ταψάκια, έτσι πήρα και την απόφαση και αγόρασα δύο,  διαμέτρου 17- 18 εκατοστών.  Η δόση που φτιάχνω το  πανεσπάνι για όλες τις τούρτες μου ήταν όση έπρεπε γιαυτά τα ταψάκια. Το  καθένα το έκοψα στη μέση και τα έβρεξα με συρόπι από γλυκό κεράσι ανακατεμένο με λικέρ κεράσι. Μετά έφτιαξα σαντιγύ και έλιωσα λευκή σοκολάτα την οποία έβαλα στο κρεμώδες τυρί μαζί με λίγη σαντιγύ και για άρωμα χρησιμοποίησα εσάνς λεμονιού. Την υπόλοιπη σαντιγύ την χρησιμοποίησα για να στολίσω το κέικ. Από πάνω στόλισα την τούρτα με σπιτικό γλυκό κεράσι που έφτιαξα πριν λίγο καιρό και το αποκορύφωμα της συνταγής είναι ότι χρησιμοποίησα παστέλι για να διακοσμήσω την τούρτα, ένα Ελληνικό προϊόν που κανεις δεν το χρησιμοποιεί σε συνταγές.

Όταν πήγα στο σούπερμαρκετ να αγοράσω τα υλικά της τούρτας έψαχνα να βρω κάτι να τη διακοσμήσω από πάνω.  Δεν ήθελα τα συνηθισμένα όπως τρούφα, σε διάφορα χρώματα, σοκολατάκια, τρίμματα σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, φρουί γλασέ, σοκολάτες κλπ.  Δεν ήθελα τίποτε από αυτά επειδή ήδη τα έχω χρησιμοποιήσει σε άλλες τούρτες μου.

Honey Pastelli 2 with nuts

Όσο έψαχνα, είδα το παστέλι στα ράφια και τότε μου ήρθε η ιδέα πώς να τη στολίσω με το παστέλι.  Προσπάθηκσα να φανταστώ στο μυαλό μου αυτό το τραγανό έδεσμα, με την καραμελένια γεύση και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς πώς θα ήταν πάνω στην τούρτα και μου έτρεξαν τα σάλια.  Ήξερα πώς η τούρτα θα είχε μεγάλη επιτυχία και έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω το παστέλι μόνη μου.    Έχω ξαναφτιάξει παστέλι, αλλά επειδή η συνταγή είναι στο βιβλίο μου, δεν την έχω δημοσιεύσει μέχρι τώρα.  Τη συνταγή θα τη βάλω σε ξεχωριστή ανάρτηση, όταν μπορέσω.  Εάν μέχρι τότε αποφασίσετε να φτιάξετε την τούρτα, εσείς μπορείτε να αγοράσετε από το εμπόριο παστέλι με ξηρούς καρπούς.

Αυτό το εξαιρετικό Ελληνικό προϊόν είναι παραμελημένο στις Ελληνικές συνταγές και σίγουρα του αξίζει μια καλύτερη θέση στην Ελληνική γαστρονομία.  Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το χρησιμοποιώ.  Παλιά είχα φτιάξει κούκις με παστέλι και σίγουρα θα το δείτε και σε άλλες μελλοντικές συνταγές μου.

 

Μπορεί η διαδικασία να φαίνεται περίπλοκη και δύσκολη, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε.  Εξάλλου υπάρχει και το έτοιμο παντεσπάνι για τους αρχάριους, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε, γιατί άλλη γεύσηε έχει το σπιτικό και η τούρτα είναι μία από τις πιο νόστιμες  που έχω φτιάξει.

Τούρτα με Λευκή Σοκολάτα, Κρεμώδες Τυρί, Κεράσι και Παστέλι

Θα χρειαστούμουμε:

Κρέμα  Λευκής Σοκολάτας με Κρεμώδες Τυρί:

Υλικά:

  • 180 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
  • 200 γραμμάρια κρεμώδες τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σαντιγύ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
  • 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη ημέρα.
  2. Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ.  Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και 2 σταγόνες εκχύλισμα λεμονιού και σταδιακά ανεβαζουμε την ταχύτητα μέχρι να πήξει. Την βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Ετοιμάζουμε το γλάσο:   Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και αφού λιώσει την αφήνουμε να κρυώσει.   ¨Τότε, χτυπάμε το τυρί και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ με ένα μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε την κρύα ή πολύ χλιαρή λιωμένη σοκολάτα και το εκχύλισμα λεμονιού και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να βάλουμε όλη τη ζάχαρη.  Την ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  4. Κοπανίζουμε το παστέλι στο γουδί να γίνουν μικρότερα κομμάτια αλλά όχι σκόνη.  (Εάν δεν έχουμε γουδί, το βάζουμε ανάμεσα σε μεμβράνη κουζίνας και χρησιμοποιούμε κάτι βαρύ, όπως ένα πλάστη ή ένα μπουκάλι να το κοπανίσουμε).
  5. Βάζουμε το γλυκό κεράσι σε ένα σουρωτήρι με ένα μπωλάκι από κάτω να στραγγίξει.  Αφού στραγγίξει ανακατεύουμε μέσα το λικέρ.
  6. Κόβουμε τα δύο παντεσπάνια στη μέση.  Τα βρέχουμε με το λικέρ και το συρόπι.
  7. Βάζουμε αρκετό γλάσο ανάμεσα σε κάθε παντεσπάνι, μέχρι να βάλουμε και τα τέσσερα κομμάτια, αφήνοντας αρκετό για την επικάλυψη.  Τυλίγουμε τα πλαϊνα της τούρτας με μεμβράνη κουζίνας και το βάζουμε στο ψυγείο μία ώρα τουλάχιστον, μέχρι να στερεωποιηθεί.  Αφαιρούμε τη μεμβράνη και καλύπτουμε το όλο κέικ με το υπόλοιπο γλάσο.  (Εάν πήξει και δεν είναι ρευστό το ξαναζεσταίνουμε στο μπαιν μαρί).
  8. Ρίχνουμε το γλάσο από πάνω και το αφήνουμε να τρέξει και να είναι λείο από πάνω.  Το στρώνουμε με ένα μαχαίρι στα πλαϊνά και ξαναβάζουμε το κέικ για λίγο στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί ξανά το γλάσο.
  9. Τοποθετούμε τη σαντιγύ στα πλαϊνά να καλύψει όλα τα κενά και την υπόλοιπη σαντιγύ τη βάζουμε σε κορνέ και φτιάχνουμε ροζέτες ή άλλα σχέδια από πάνω.
  10. Τοποθετούμε τα μεγαλύτερα κομμάτια από το παστέλι ένα-ένα σε διάφορα σημεία και το πιο τριμμένο το ρίχνουμε να γεμίσει τα κενά.
  11. Στολίζουμε με το γλυκό κεράσι από πάνω.
  12. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.  Διατηρείται μέχρι μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Τούρτα Λευκής Σοκολάτας με Παστέλι

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Τούρτα με Κρέμα Τυριών Φράουλας και Γκανάς Σοκολάτας

Τούρτα με Φράουλες (Torta Fragole)

Τούρτα Φράουλας (Κόκκινο Βελούδο)

Τούρτα με Φράουλες και Λευκή Σοκολάτα

Τούρτα με Φράουλες και Σοκολάτα

Λασπότούρτα με Φράουλες και Σοκολάτα

Kopiaste

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright