Skip to Content

Τάρτα Μπακλαβά με Σοκολάτα

Τάρτα Μπακλαβά με Σοκολάτα

Sharing is caring!

Η Τάρτα Μπακλαβά είναι μια παραλλαγή του κλασσικού μπακλαβά με καρύδια και αμύγδαλα, που γίνεται σε ταρτιέρα και από πάνω μπαίνει μια γκανάς σοκολάτας.

Αναποδογυρισμένος μπακλαβάς με σοκολάτα εικόνα

Ο Μπακλαβάς είναι ένα πλούσιο γλυκό, που γίνεται με πολλές στρώσεις φύλλων ανάμεσα στα οποία μπαίνουν διάφοροι ξηροί καρποί και ποτίζεται με απλό σιρόπι μελιού.

Σήμερα κερνάω γιατί έχω θαυμάσια νέα να μοιραστώ μαζί σας.

Το Αγγλικό μπλογκ μου Kopiaste είναι υποψήφιο στα πρώτα Food Blog Awards (Βραβεία για Food blogs) στην κατηγορία “Best Greek Cooking in English” (Καλύτερη Ελληνική Κουζίνα στα Αγγλικά), που διοργανώνει το BHMAgourmet.    Όσοι έχετε την ευχαρίστηση και σας αρέσουν οι συνταγές μου, μπορείτε να με ψηφίσετε εδώ  κάτω από το κόκκινο κουτάκι που γράφει VISIT BLOG –  Like for Vote.  

Vima Gourmet Awards

Το κέρασμά μου σήμερα είναι ο Μπακλαβάς, το πιο ξακουστό και αγαπημένο από τα Ελληνικά συροπιαστά γλυκά, που γίνεται με στρώσεις βουτυρωμένου φύλλου και μπόλικους ξηρούς καρπους ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων.
Baklavas collage

κολάζ ετοιμασία του μπακλαβά εικόνα

Ο δικός μου μπακλαβάς είναι λίγο πειραγμένος, αλλά όσοι με ακολουθείτε, φυσικά το ξέρετε αυτό.

Για να φτιάξω τον σημερινό μπακλαβά σε τάρτα, χρησιμοποίησα ταρτιέρα. Για να κόψω τα φύλλα στρογγυλά, έβαλα την ταρτιέρα πάνω στα φύλλα σαν οδηγό, και τα χάραξα περίπου 3 εκ. μεγαλύτερα από την ταρτιέρα. Στη συνέχεια τα έψοψα με κορφτερό μαχαίρι (ή με ψαλίδι κουζίνας).

Κόψιμο των φύλλων κρούστας εικόνα

Βουτύρωσα τα φύλλα ένα-ένα και τα έστρωσα στην ταρτιέρα με τους ξηρούς καρπούς ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων.

Αφού έψησα τον μπακλαβά-τάρτα, τον έβρεξα με συρόπι μελιού και αφού απορρόφησε το σιρόπι, έβαλα την γκανάς σοκολάτας από πάνω.

Αλήθεια ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα τέτοιο υπέροχο γλυκό, ειδικά εάν είναι και λάτρης της σοκολάτας, όπως κι εγώ;

Έχω φτιάξει μπακλαβάδες αμέτρητες φορές γιατί ήταν ένα από τα γλυκά που έφτιαχνα στο εστιατόριο που δούλευα αλλά και στα μαθήματα που κάνω.  

Φτιάχνουμε τάρτα μπακλαβά σε μάθημα μαγειρικής εικόνα

Έχω κάνει μπακλαβάδες πειραγμένους με ξηρούς καρπούς και γλυκό κυδώνι ή με ξηρούς καρπούς και παστέλλι.  

Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε όποιους ξηρούς καρπούς σας αρέσουν περισσότερο, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκι κελυφωτό (Αιγινήτικο), φυστίκι αράπικο, φουντούκια κλπ.

τάρτα μπακλαβάς κομμάτι εικόνα

Σημείωση:   Επειδή τίποτε δεν πηγαίνει χαμένο, με τα κομματάκια φύλλο που θα περισσέψουν μπορείτε να φτιάξετε την εύκολη Τυρόπιτα που θα βρείτε εδώ.

Ενημέρωση 1/12/2015:*

κολάζ με τάρτα μπακλαβά εικόνα

Εάν έχετε ταρτιέρα με αυλάκι στο πλάι, είναι καλύτερα να αναποδογυρίσετε τον μπακλαβά, αφού συροπιαστεί και τραβήξει όλο το συρόπι γιατί εμφανισιασκά γίνεται πολύ πιό όμορφη!

Όταν την ξαναέφτιαξα, έβαλα εσάνς βατόμουρου μέσα στη σοκολάτα η οποία έδωσε μια εξαιρετική γεύση στη σοκολάτα!

Επίσης, επειδή είχα πάρει μεγάλη συσκευασία κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη που περίσσεψε την χτυπησα με λίγη άχνη και έφτιαξα σαντιγύ, με την οποία στόλισα την τάρτα από πάνω.

Μπακλαβάς με Σοκολάτα εικόνα

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

τάρτα μπακλαβά με σαντιγύ εικόνα

Ο καλύτερος "μελένιος" Μπακλαβάς Σοκολάτας σε Τάρτα

Yield: 10
Prep Time: 25 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 55 minutes

Η Τάρτα Μπακλαβά είναι μια παραλλαγή του κλασσικού μπακλαβά με καρύδια, που γίνεται σε ταρτιέρα και από πάνω μπαίνει μια γκανάς σοκολάτας.

Ingredients

Υλικά:

  • 10 φύλλα κρούσας
  • 110 γραμμάρια καβουρδισμένα καρύδια
  • 120 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλα τριμμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κούπα ζάχαρη καστανή από ζαχαροκάλαμο
  • 125 γραμμάρια βούτυρο κλαριφιέ
  • 10 καβουρδισμένα μισά καρύδια, για διακόσμηση (προαιρετικό)
  • !Σιρόπι μελιού:
  • 1 κούπα μέλι
  • ¼ κούπας νερό
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 μικρό κομμάτι (περίπου 3 -4 εκ.) ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Γλάσο Σοκολάτας Γκανάς:

  • 125 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
  • 125 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 3 σταγόνες εσάνς βανίλιας ή βατόμουρου

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C . Την ώρα που προθερμαίνουμε το φούρνο, καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς για 15 λεπτά περίπου και τους αφήνουμε να κρυώσουν.  Όταν κρυώσουν, τους χονδροκόβουμε στο μούλτι.   Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Όσο καβουρδίζονται οι ξηροί καρποί, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το μέλι με το νερό καθώς και τα μπαχαρικά σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.   Το αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για 5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
  3. Ετοιμάζουμε το βούτυρο κλαριφιέ.
  4. Χρησιμοποιούμε 10 φύλλα κρούστας.  Τοποθετούμε την ταρτιέρα  από πάνω και χαράσσουμε τα φύλλα περίπου 3 εκατοστά πιο έξω από την ταρτιέρα.  Το κόβουμε γύρω-γύρω με ένα ψαλίδι.
  5. Αλείβουμε την ταρτιέρα με  βούτυρο.
  6. Αλείβουμε τρία φύλλα κρούστας με βούτυρο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω από το άλλο. Χρησιμοποιώντας το πινέλο, το πιέζουμε να  κάτσει καλά στην ταρτιέρα.  Πασπαλίζουμε το 1/3 του μίγματος των ξηρών καρπών πάνω στα φύλλα. Τοποθετούμε άλλα δύο  βουτυρωμένα φύλλα πάνω και τα πιέζουμε με το πινέλο στις άκριες. Προσθέτουμε το άλλο 1/3 των ξηρών καρπών καθώς και άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα από πάνω. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς τελειώνοντας με τα τρία τελευταία βουτυρωμένα φύλλα από πάνω.
  7. Χρησιμοποιώντας το πινέλο σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα, ώστε να σχηματιστεί κάποιο τοίχωμα που θα κρατήσει τη σοκολάτα που θα ρίξουμε αργότερα.  Βουρτσίζουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με βούτυρο.
  8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
  9. Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε την γκανάς σοκολάτας.   Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί.  Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι και το άρωμα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει.  Την αφήνουμε στην άκρη.
  10. Όταν ο μπακλαβάς ψηθεί, όπως είναι ζεστός, με ένα κουτάλι τον βρέχουμε με το κρύο (ή χλιαρό) σιρόπι από πάνω και στα πλαϊνά της τάρτας.   Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
  11. Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα από πάνω.  Τοποθετούμε τα καβουρδισμένα καρυδιά από πάνω και εάν θέλετε μπορείτε να τον διακοσμήσετε με σαντιγύ.
  12. Δεν χρειάζεται ψυγείο, αλλά εάν βάλετε τη σαντιγύ από πάνω τότε χρειάζεται να μπει στο ψυγείο.
Nutrition Information
Yield 10 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 561Total Fat 33gSaturated Fat 12gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 19gCholesterol 33mgSodium 214mgCarbohydrates 63gFiber 4gSugar 42gProtein 7g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Μπακλαβάς με Κυδώνι

Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Κολάζ Τάρτα Μπακλαβά με Σοκολάτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe