Skip to Content

Πώς να Φτιάξετε την Τέλεια Σπανακόπιτα, με Βίντεο

Πώς να Φτιάξετε την Τέλεια Σπανακόπιτα, με Βίντεο

Sharing is caring!

Για να φτιάξετε την τέλεια σπανακόπιτα σήμερα θα μιλήσουμε αναλυτικά πώς μπορείτε να την πετύχετε με πολλές συμβουλές.

σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο εικόνα

Η τέλεια Σπανακόπιτα είναι μια από τις καλύτερες πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα και η κάθε νοικοκυρά έχει το δικό της τρόπο να τη φτιάχνει καθώς και διαφορετικό είδος φύλλου.

Ίσως να είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή εδέσματα μας στο εξωτερικό.  Επειδή έχω δει και διαβάσει πολλά ευτράπελα, είπα να βάλω λίγο τα πράγματα στη θέση τους, φτιάχνοντας αυτό τον οδηγό, όχι μόνο για τους ξένους, αλλά και για κάποιους που ακόμη μαθαίνουν την Ελληνική κουζίνα.

σπανακόπιτα με καγιανά εικόνα

Τα κύρια συστατικά της σπανακόπιτας είναι:  το σπανάκι, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια φρέσκα, αρωματικά χόρτα, αυγά, φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Τρώγεται σαν κυρίως φαγητό, σαν σνακ ή σαν συνοδευτικό.  Είναι ιδανική για μπουφέδες και η ίδια πίτα βγάζει διπλάσια ή περισσότερα κομμάτια.

σπανακόπιτα εικόνα

Τι χόρτα και μυρωδικά μπορώ να χρησιμοποιήσω στην τέλεια σπανακόπιτα;

Το σκέτο σπανάκι είναι ανούσιο και βαρετό σαν γεύση, έτσι προσθέτωντας αρωματικά χόρτα, βελτιώνουμε σημαντικά τη γεύση του.

Τα αρωματικά χόρτα που συνήθως βάζουμε στην σπανακόπιτα είναι ο άνηθος και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλλά εάν προσθέσουμε άλλα αρωματικά, όπως μαϊντανό ή καυκαλήθρες και μυρώνια, που βρίσκουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και είναι εξαιρετικά αρωματικά, θα απογειώσουμε τη γεύση.

Άλλοι βάζουν δυόσμο στη σπανακόπιτα, που προσωπικά δεν μου αρέσει και έχω δει να βάζουμε μέχρι και σκόρδο!   Περί ορέξεως.. κολοκυθόπιτα, που λέμε!

Το σπανάκι περιέχει πολύ νερό γιαυτό πριν φτιάξουμε τη σπανακόπιτα θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε αυτό το νερό.

Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνουμε αυτό:  Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε το σπανάκι, θα αφαιρέσουμε τα πολύ χονδρά κοτσάνια.  Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το πασπαλίζουμε με αλάτι.  Θα τοο αφήνουμε για περίπου μισή ώρα και λίγο-λίγο, θα το στύψουμε για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο υγρό μπορούμε.  Το ίδιο κάνουμε και με το κατεψυγμένο, αφού ξεπαγώσει, αλλά δεν χρειάται να του ρίξουμε αλάτι.

*Εναλλακτικά, μόλις πλύνουμε το σπανάκι, το βάζουμε κατευθείαν σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς άλλο νερό και το ζεματάμε για περίπου πέντε λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαραθεί.  Το αφήνουμε να κρυώσει και το στύβουμε.

Επίσης, αντί να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά ωμά, μπορούμε να σωτάρουμε τα κρεμμύδια και να ρίξουμε και το σπανάκι να μαραθεί.  Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Σημείωση:

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του κρεμμυδιού με πράσο.

Στη σπανακόπιτα μπορούμε να βάλουμε κι άλλα χόρτα, όπως διάφορα άγρια χόρτα, τσουκνίδες, σέσκουλα κλπ., αλλά φυσικά τότε γίνεται χορτόπιτα και όχι σπανακόπιτα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα τυριά στην τέλεια σπανακόπιτα εκτός από φέτα;

Συνήθως βάζουμε μόνο φέτα στη σπανακόπιτα.  Επειδή όμως η φέτα συντηρείτα στην άλμη, πολλές φορές είναι αλμυρή και για να ισορροπήσουμε τη γεύση της μπορούμε να βάλουμε και ανθότυρο, ξυνομυζήθρα ή ακόμη και γιαούρτι στραγγιστό.

Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγη γραβιέερα ή χαλούμι για πιο πολλή νοστημιά.

Τότε γίνεται Σπανακοτυρόπιτα και από την ονομασία της εννοείται ότι βάζουμε μεγαλύτερη ποσότητα τυριών.  Το είδος του τυριού και η ποσότητα είναι θέμα γούστου και πόσο “τυρένια” την προτιμάμε!

Σπιτική Σπανακόπιτα με βουτυρένιο φύλλο εικόνα
Σπιτική Σπανακόπιτα με αφράτο, βουτυρένιο φύλλο

Τι Φύλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω για την τέλεια σπανακόπιτα;   

Η Σπανακόπιτα μπορεί να γίνει με όποιο φύλλο θέλουμε:

Η σπιτική ζύμη για φύλλο, γίνεται με αλεύρι, νερό, ξύδι, ελαιόλαδο (ή άλλη λιπαρή ουσία).  Το φύλλο αυτό γίνεται όσο λεπτό θέλουμε και είναι ιδανικό για σπιτικά γλυκά και πίτες.

Το Χωριάτικο Φύλλο, γίνεται με αυγό στη ζύμη. Το φύλλο είναι πιο χονδρό και η ζύμη ανοίγει πιο εύκολα.

Σπιτικό Φύλλο με Βουτυρένιο, Αφράτο Φύλλο.  Η διαδικασία ξεκινάει όπως όλα τα φύλλα, με ένα βήμα ακόμη. Όταν ανοίξουμε το φύλλο, το αλείβουμε με βούτυρο και το διπλώνουμε πολλές φορές. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο φύλλο σαν μια πιο απλοποιημένη μορφή της σφολιάτας.

Η ζύμη Κουρού, γίνεται με βούτυρο και γιαούρτι.

Όλα αυτά τα είδη φύλλου τα βρίσκουμε και έτοιμα στο σουπερμάρκετ.

Για τη σημερινή Σπανακόπιτα, διάλεξα το έτοιμο Χωριάτικό φύλλο, το οποίο είναι ιδανικό για πίτες.  Το πακέτο έχει έξι χονδρά φύλλα και ανάμεσα σε κάθε φύλλο, έχει αλεύρι για να μην κολλάνε μεταξύ τους.  Δεν χρειάζεται να τινάξετε το αλεύρι, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα σας σπάσει το φύλλο.  Απλώς αλείψτε το καλά με ελαιόλαδο για να βραχεί καλά ώστε όταν ψηθεί καλά.

Μπρούμε να βάλουμε τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά πάνω από τη γέμιση.  Προσωπικά βάζω τέσσερα κάτω και δύο πάνω, γιατί όταν θα βάλουμε τα φύλλα που αφήνουμε να κρέμονται απ’ έξω από το ταψί, αυτά θα δημιουργήσουν άλλα δύο στρώματα.

Το χωριάτικο φύλλο είναι μαλακό και εύπλαστο γιαυτό μπορούμε εύκολα να κάνουμε τον “κόθρο”.  Ο κόθρος γίνεται στην άκρη του ταψιού, για να κλείσουμε καλά μέσα τη γέμιση, αλλά και για διακοσμητικούς σκοπούς.  Αυτές οι ξεροψημένες άκριες είναι όλα τα λεφτά  γιατί είναι τραγανές και νόστιμες.  Πριν χρόνια, που όλη η οικογένεια μου (πέντε στον αριθμό) ζούσαμε μαζί, γινόταν αγώνας ποιός θα προλάβει τις γωνιές!

ατομικές πιτούλες με κόθρο εικόνα

Με το φύλλο κρούστας είναι πιο δύσκολο να γίνει κόρθος γιατί το φύλλο στεγνώνει εύκολα και θρυμματίζεται.  Δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά θέλει καλό βρέξιμο με ελαιόλαδο όσο είναι μαλακό.  Συνήθως το φύλλο κρούστας έχει 12 – 15 φύλλα.  Βάζουμε τα μισά κάτω και τα μισά από πάνω.  Δεν ξεχνάμε το κάθε φύλλο να το αλείψουμε με ελαιόλαδο.

σπανακόπιτα με έτοιμο φύλλο εικόνα

Πώς κάνουμε τη Σπανακόπιτα Νηστίσιμη;

Εμείς σαν ορθόδοξοι έχουμε πολλές νηστείες γιατό η νηστίσιμη η σπανακόπιτα γίνεται χωρίς αυγά και τυρί.

Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε αυτά το δύο υλικά, αλλά εάν σας αρέσει το νηστίσιμο τυρί δεν σας το απαγορεύει κανεις.  Προσωπικά δεν μου αρέσει.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του ελαιολάδου στη γέμιση και να ρίξετε και λίγο σιμιγδάλι να δέσουν να υλικά.  Σε κάποιες από τις νηστίσιμες σπανακόπιτες μου, έβαλα μέσα λιναρόσπορο, πρώτο γιατί είναι υποκατάστατο του αυγού και δεύτερο γιατί η πίτα γίνεται ακόμη πιο υγιεινή.

Στο μπλογκ έχω τρεις διαφορετικές Νηστίσιμες Σπανακόπιτες.  Η μία είναι η κλασσική νηστίσιμη σπανακόπιτα, η δεύτερη είναι μια παραλλαγή μιας Κυπριακής που θυμάμαι και η τρίτη μια δική μου με σπανάκι και μαύρους γίγαντες.

σπανακόπιτα με μαύρους γίγαντες εικόνα

Τί λάδι να χρησιμοποιήσω;

Συνήθως στις πίτες χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο.  Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σπορέλαιο, μαργαρίνη ή βούτυρο.

Εάν το βούτυρο είναι αγελαδινό, καλύτερα να είναι διαυγές (κλαριφιέ).  Δεν τσιγκουνευόμαστε το ελαιόλαδο, γιατί αυτό θα κάνει το φύλλο τραγανό και νόστιμο!

Τί Ύψος να έχει η πίτα;

Το ψήσιμο της πίτας παλιά γινόταν σε σινιά.  Στην Κύπρο, η λέξη σινί χρησιμοποιείται ακόμη, αλλά είναι συνόνυμη του ταψιού.

Σινιά εικόνα

Φωτογραφία:  Σινιά, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας & Θράκης

Τα παλιά σινιά ήταν ρηχά, φτιαγμένα από χαλκό, με περίτεχνη διακόσημηση.  Απλά σινιά, πωλούνται ακόμη και σήμερα, μόνο που είναι αλουμινένια και φυσικά απλά, χωρίς διακόσημηση.

Το ιδανικό ύψος μιας πίτας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 – 4 εκατοστά.   Μπορούμε να ψήσουμε την πίτα σε συνηθισμένο ταψί, φτάνει να μην την κάνουμε πολύ ψηλή.  Η ταρτιέρα είναι ιδανική γιαυτό το σκοπό.

σπανακόπιτα στριφτή εικόνα

Όπως είπα, μας αρέσει το φύλλο να είναι κριτσανιστό γιαυτό προτιμώ να φτιάχνω δικό μου φύλλο και να κάνω την σπανακόπιτα στριφτή, για να μην τσακωνόμαστε ποιός θα πάρει γωνιακό κομμάτι!

αυθεντική σπανακόπιτα εικόνα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Yield: 8
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 1 hour 15 minutes

Για να φτιάξετε την τέλεια σπανακόπιτα σήμερα θα μιλήσουμε αναλυτικά πώς μπορείτε να την πετύχετε.  Η Σπανακόπιτα είναι μια από τις καλύτερες πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα και η κάθε νοικοκυρά έχει το δικό της τρόπο να τη φτιάχνει καθώς και διαφορετικό είδος φύλλου.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο

Για τη Γέμιση:

  • 1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με τα πράσινα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ κούπα άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 κούπα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια φέτα (ή μισή φέτα και μισό ανθότυρο) συν άλλα 100 γρ. για τη σπανακοτυρόπιτα
  • 3 αυγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Instructions

  1. Εάν θέλετε να φτιάξετε δικό σας φύλλο, δείτε πώς θα φτιάξετε τη ζύμη εδώ και αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστόν μισή ώρα. Δείτε πώς θα ανοίξετε το φύλλο με τον πλάστη ή χρησιμοποιώντας τη μηχανή των ζυμαρικών.
  2. Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
  3. Ζεματάμε το σπανάκι (χωρίς νερό *βλέπετε σημείωση πιο πάνω), για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  4. Πιέζουμε το σπανάκι στη χούφτα να βγουν όλα τα υγρά του και μετά το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  5. Θρυμματίζουμε τη φέτα και το ανθότυρο ή τρίβουμε την γραβιέρα.
  6. Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αρωματικά χόρτα, τα αυγά, το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C (400° F).
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 x 23 εκ /12.5 x 9 ίντσες με ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο θα το χρησιμοποιήσουμε να αλείψουμε τα φύλλα.
  9. Κάθε φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε το αλείβουμε καλά με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα πρώτα τέσσερα φύλλα, για να καλύψουμε τις τέσσερις γωνίες, αφήνοντας 8 – 10 εκ. να κρέμονται έξω από το ταψί.
  10. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
  11. Διπλώνουμε τα μισά από τα φύλλα που κρέμονται προς το κέντρο και τα αλείβουμε με ελαιόλαδο.
  12. Αλείβουμε το πέμπτο με ελαιόλαδο, το διπλώνουμε στη μέση και το τοποθετούμε από πάνω.
  13. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν και τα τοποθετούμε πάνω από το πέμπτο φύλλο.
  14. Τέλος, αλείβουμε, διπλώνουμε και τοποθετούμε και το έκτο φύλλο.
  15. Παίρνουμε τα κάτω φύλλα και τα πάνω και τα διπλώνουμε ώστε να κλείσουμε καλά τη γέμιση.
  16. Χρησιμοποιούμε και τα δύο χέρια στη μέσα μεριά του ταψιού διπλώνοντας τα φύλλα, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη για να ενώσουμε τις άκριες.
  17. Αλείβουμε καλά με ελαιόλαδο, τις άκριες που διπλώσαμε.
  18. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να κόψουμε τη ζύμη βαθιά. Τα κομμάτια τα κόβουμε τετράγωνα ή μπακλαβωτά.
  19. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180° C (350° F) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
  20. Κόβουμε τα κομμάτια στα σημεία που χαράξαμε πριν για να ελευθερωθεί ο ατμός ώστε να μην μαλακώσει το φύλλο.
Nutrition Information
Yield 8 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 305Total Fat 30gSaturated Fat 5gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 24gCholesterol 72mgSodium 171mgCarbohydrates 6gFiber 1gSugar 1gProtein 4g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

ΠΙΤΕΣ

Οι Ελληνικές πίτες κυριαρχούν στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Γίνονται αλμυρές ή γλυκές, με λαχανικά, με κρέας, με φρούτα κ.ά. υλικά.

Δείτε μερικές άλλες συνταγές μου από όλη την Ελλάδα.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

κολάζ σπανακόπιτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe