Skip to Content

Σπιτικό Λικέρ Ρόδι με Τσίπουρο

Σπιτικό Λικέρ Ρόδι με Τσίπουρο

Sharing is caring!

Το Λικέρ Ρόδι, όπως και όλα τα άλλα λικέρ, γίνονται εύκολα, μόνο που πρέπει να έχουμε υπομονή κανένα μήνα για το φρούτο να εμποτιστεί στο αλκοόλ για να ελευθερώσει το άρωμά του. 

Μετά ετοιμάζουμε ένα απλό συρόπι το οποίο ανακατεύουμε μέσα στο αλκοόλ και το λικέρ είναι έτοιμο σε δέκα λεπτά. 

Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως, αλλά εάν το αφήσουμε λίγο να ωριμάσει στο μπουκάλι γίνεται ακόμη πιο καλό.

ρόδι στο δένδρο φωτογραφία

Πώς φτιάχνουμε το Λικέρ Ρόδι

Εάν δεν έχετε ξαναφτιάξει λικέρ, θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την παρασκευή λικέρ στη συνταγή μου για το Λικέρ Κεράσι με Κουκούτσια. Θα σας συμβούλευα να διαβάσετε τις οδηγίες πριν προχωρήσετε στην παρασκευή του.

Το καθάρισμα των ροδιών είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά στη συνταγή μου για το Συρόπι Ροδιού σας δείχνω στο βίντεο ένα εύκολο τρόπο να τα καθαρίσετε.

τέσσερα ρόδια φωτογραφία

Τη διαδικασία για να φτιάξω το λικέρ ρόδι την ξεκίνησα μέσα Δεκεμβρίου.  Τα ρόδια ωριμάζουν γύρω στο Οκτώβριο, γιαυτό εάν ξεκινήσετε τη διαδικασία νωρίς, αυτό το ρουμπινένιο λικέρ  γίνεται ένα εξαιρετικό δώρο τα Χριστούγεννα!

Μην απογοητευτείτε όμως, γιατί παρόλο που κοντεύει να βγει ο Γενάρης προχθές που πήγα στη λαϊκή του Ναυπλίου είδα ότι πουλούσαν ρόδια ακόμη, έτσι ακόμη μπορείτε να το φτιάξετε για σας, για κέρασμα στους επισκέπτες σας ή να το δωρίσετε στους αγαπημένους σας.

Στο χωριό μας, την Ασίνη, Ναυπλίου, υπάρχουν πολλές ροδιές και στον κήπο μας ήδη μεγαλώνουν δύο. 

Τον Νοέμβριο που ήρθαμε στο χωριό, υπήρχαν πολλά ρόδια πάνω στα δένδρα και μάζεψα μερικά για να πάρω μαζί μας στην Αθήνα.

Φάγαμε μερικά στην αρχή αλλά επειδή είναι μπελαλίδικα στο καθάρισμα, κανείς άλλος δεν έμπαινε στον κόπο να τα καθαρίσει για να φάει και έτσι έμειναν.

Μια μέρα, τον Δεκέμβριο όταν πήγα σε μια λαϊκή της γειτονιάς μου στην Αθήνα, είδα ότι πουλούσαν τσίπουρο και θυμήθηκα τα ρόδια που είχαν μείνει, έτσι αμέσως το αγόρασα για να φτιάξω το λικέρ.

ρόδια δύο ποικιλίες φωτογραφία

Είχαν μείνει τέσσερα ρόδια, που έβγαλαν 2 κούπες σπόρια. 

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία το ένα από αυτά έχει βαθύ ρουμπινένιο χρώμα και τα υπόλοιπα πιο ανοιχτό χρώμα. 

Δεν είναι ότι το ένα είναι γινωμένο και τα άλλα δεν είναι, αλλά είναι διαφορετικές ποικιλίες γιατί είναι από διαφορετικά δένδρα.

καθαρίζω ρόδια με γάντια φωτογραφία

Προσοχή, όταν τα καθαρίζετε, ειδικά με τα σκουρόχρωμα, γιατί εάν βάψουν τα ρούχα σας, δύσκολα καθαρίζουν, γιαυτό φορέστε ποδιά και γάντια μιας χρήσης.

 ρόδια σπόρια στο βάζο φωτογραφία

Τα χώρισα σε τρία βάζα και έβαλα το τσίπουρο σε ίση ποσότητα.  Τα άφησα στο ντουλάπι για ένα μήνα (μπορείτε να τα αφήσετε περισσότερο εαν θέλετε) και πριν μερικές ημέρες έφτιαξα καιτο συρόπι.

Σ’ αυτό το στάδιο ήθελα να φτιάξω το λικέρ με δύο τρόπους.

Ο πρώτος και πιο εύκολος ήταν να χωρίσω το εμποτισμένο αλκοόλ στα δύο και να βάλω μέσα στο ένα το συρόπι ροδιού που είχα φτιάξει εγώ. 

Έβαλα το συρόπι λίγο-λίγο και κατα διαστήματα δοκίμαζα μέχρι να γίνει όσο γλυκό το ήθελα. Έβαλα περίπου 600 ml συρόπι.  Η ποσότητα εδώ μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε.

Το ίδιο ισχύει και με τον κανονικό τρόπο που φτιάχνουμε το συρόπι από την αρχή.

συρόπι με αρμπαρόριζα φωτογραφία

Για το άλλο μισό έφτιαξα ένα απλό συρόπι, το οποίο αρωμάτισα με αρμπαρόριζα, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ το άρωμά της.

Εάν δεν έχετε αρμπαρόριζα κάντε το συρόπι σκέτο ή αρωματίστε το με όποιο άλλο άρωμα σας αρέσει π.χ., φλούδα λεμονιού, κανέλα σε ξύλο, γαρύφαλλα, καρδάμωμο, αστεροειδή γλυκάνισο, κλπ.

ρόδια σπόρια στο σουρωτήρι φωτογραφία

Το πιο κάτω βήμα είναι προαιρετικό, αλλά όπως είπα πιο πάνω, ήθελα να πειραματιστώ.  Αφού έβρασε το συρόπι, έριξα μέσα τα σπόρια που είχαν στραγγίξει και τα άφησα να βράσουν για ένα λεπτό.  Αυτό το έκανα για να βγάλουν όσο χυμό υπήρχει ακόμη μέσα στα ρόδια.  Μετά με ένα μικρό σουρωτηράκι τα πίεσα με κουτάλι για να βγάλω όσο χυμό είχε απομείνει μέσα.

Λικέρ Ρόδι σερβιρισμένο στο ποτηράκι εικόνα

Αφού κρύωσε το συρόπι, το έριξα στο αλκοόλ σταδιακά, δοκιμάζοντας κάθε φορά για να φτάσει εκεί που μου άρεσε.

Τα λικέρ έγιναν εξαιρετικά και με τους δύο τρόπους, με κάποιες μικρές διαφορές. 

Το πρώτο είχε κάποιες νότες από τα μπαχαρικά που υπήρχαν στο συρόπι ενώ το δεύτερο είχε το ντελικάτο άρωμα της αρμπαρόριζας.

Λικέρ Ρόδι στο μπουκάλι εικόνα
Σπιτικό Λικέρ Ρόδι με Τσίπουρο

Σπιτικό Λικέρ Ρόδι με Τσίπουρο

Yield: 2 λίτρα
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 10 minutes
Waiting Time: 1 month
Total Time: 1 month 40 minutes

Το Λικέρ Ρόδι, όπως και όλα τα άλλα λικέρ, γίνονται εύκολα, μόνο που πρέπει να έχουμε υπομονή κανένα μήνα για το φρούτο να εμποτιστεί στο αλκοόλ για να ελευθερώσει το άρωμά του.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 λίτρο τσίπουρο ή άλλο αλκοόλ κατάλληλο για λικέρ
  • 2 κούπες σπόρια ροδιού

Για το συρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 1/2 κούπες νερό
  • 3 – 4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα ρόδια και τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα
  2. Προσθέτουμε το αλκοόλ, κλείνουμε με το καπάκι και τα τοποθετούμε στο ντουλάπι για ένα μήνα. 
  3. Τα στραγγίζουμε.
  4. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το σιγοβράζουμε για 7 - 8 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε και τα ρόδια και το βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό.
  6. Στραγγίζουμε τα σπόρια και αφήνουμε το συρόπι να κρυώσει εντελώς.
  7. Ανακατεύουμε το συρόπι στο αλκοόλ.
  8. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Nutrition Information
Yield 2 litres Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 2931Total Fat 2gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 37mgCarbohydrates 533gFiber 7gSugar 523gProtein 3g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο μπλογκ.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κολάζ Σπιτικό Λικέρ Ρόδι εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe