Skip to Content

Σπιτική Μαρμελάδα Μήλο και Σάλτσα Μήλο

Σπιτική Μαρμελάδα Μήλο και Σάλτσα Μήλο

Sharing is caring!

Η σπιτική Μαρμελάδα Μήλο είναι υπέροχη και γίνεται πολύ εύκολα. Τρώγεται με ψωμί και βούτυρο σαν σνακ, χρησιμοποιείται όχι μόνο σε γλυκά άλλα και άλλα φαγητά.

Σπιτική μαρμελάδα μήλο εικόνα

Πριν μερικά χρόνια, όταν είδα μια υπέροχη συνταγή από μια ξένη φίλη μου, ένα από τα υλικά που χρειαζόταν μέσα ήταν applesauce δηλαδή σάλτσα μήλου. 

Δεν έχω δει ποτέ να πουλάνε σάλτσα μήλου εδώ στην Ελλάδα, έτσι μετά από μια αναζήτηση στο Google κατάλαβα ότι ήταν κάτι σαν μαρμελάδα μήλου. 

Ποιά η διαφορά της Μαρμελάδας Μήλου με τη Σάλτσα Μήλου;

  • Η σάλτσα μήλου παρασκευάζεται από μαγειρεμένα ή πολτοποιημένα μήλα.
  • Συνήθως έχει μια λεία και κάπως χοντρή υφή, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της.
  • Η σάλτσα μήλου είναι ελαφρώς γλυκιά, αλλά μπορεί επίσης να γίνε και χωρίς ζάχαρη, καθιστώντας την κατάλληλη τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές.
  • Χρησιμοποιείται συνήθως ως συνοδευτικό, επιδόρπιο ή ως συστατικό σε συνταγές ψησίματος για να προσθέσετε υγρασία και φυσική γλυκύτητα.
Μαρμελάδα με γκράνι σμιθ μήλα  εικόνα

Συνταγή για τη Σάλτσα Μήλου:

Υλικα:

6-8 μήλα (χρησιμοποιήστε μια ποικιλία όπως τα Granny Smith (τα πράσινα), τα Fuji ή Gala για μια καλά ισορροπημένη γεύση).
1/2 κούπα νερό
1/4 έως 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (προσαρμόστε στη γεύση)
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για γεύση)

Η διαδικασία παρασκευής είναι ίδια με τη Μαρμελάδα Μήλο.

Αφού τη χρησιμοποίησα στη συνταγή που έφτιαξα, η μαρμελάδα ήταν αρκετή έτσι τη χρησιμοποίησα και σε άλλες συνταγές.

Έχω κάνει πολλών ειδών μαρμελάδες στη ζωή μου και παρόλο που δεν είχα ξανακάνει μαρμελάδα μήλου, έκανα παλιά κάτι μηλοπιτάκια, που έβραζα τα μήλα με τον ίδιο τρόπο, αλλά η ποσότητα που έκανα ήταν ίσα για τα μηλοπιτάκια.

Μπορείτε να δείτε μερικές συνταγές μου που χρησιμοποιώ τη μαρμελάδα μήλο:

Σοκολατένια Τάρτα με Μαρμελάδα Μήλο,

Μηλοπιτάκια, Στρούντελ Μήλου,

Μοσχάρι Στρογκανόφ (σάλτσα μήλου).

Για να φτιάξω τη μαρμελάδα είχα δύο ειδών μήλα στο σπίτι, γκόλντεν και στάρκιν αλλά την δεύτερη φορά που την έφτιαξα χρησιμοποίησα πράσινα μήλα γκράνι σμιθ τα οποία είναι τα καλύτερα γιαυτή τη συνταγή.  

Μήλα γκόλντεν ντελίσιους εικόνα

Τη δεύτερη φορά έβαλα μέσα και κανέλα, λεπτή φλούδα ενός λεμονιού και αρμπαρόριζα, γιατί μου αρέσει το άρωμα που αφήνει. 

Εάν δεν έχετε αρμπαρόριζα δεν είναι απαραίτητη στη συνταγή αλλά μου αρέσει το άρωμά της μέσα σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Πώς φτιάχνουμε τη Μαρμελάδα ή σάλτσα Μήλου

Βάζουμε το νερό με περισσότερο από το μισό χυμό λεμονιού σε ένα μπολ.

κόβω τα μήλα εικόνα

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε αμέσως στο νερό, για να μη μαυρίσουν.

Μήλα κομμένα σε χυμό λεμονιού εικόνα

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα, την αρμπαρόριζα, το νερό και το μέλι.

μαρμελάδα μήλου με μέλι εικόνα

Αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας για περίπου 20 με 30 λεπτά έως ότου τα μήλα είναι μαλακά.  Ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε. 

Το αφήνουμε να κρυώσει και αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας, λιώνουμε τα μήλα στο ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι.

Λιώνω τα μήλα με το ραβδομπλέντερ εικόνα

Μου αρέσει η γεύση του λεμονιού και της αρμπαρόριζας και έτσι τα λιώνω μαζί με τα μήλα που δίνουν υπέροχο άρωμα στη μαρμελάδα.

Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά με την τελευταία κουταλιά λεμονιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Όταν κρυώσει εντελώς  βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Τη συνταγή μου αυτή την έχω κάνει εδώ και αρκετά χρόνια και εν τω μεταξύ έχουμε φυτέψει μηλιά στο εξοχικό μας που φέτος μας έδωσε αρκετά μήλα.

Η μηλιά μας ανθισμένη εικόνα

Τι κάνει μια σάλτσα μήλου σε ένα κοκκινιστό φαγητό;
Η προσθήκη σάλτσας μήλου σε ένα κοκκινιστό μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς, ανάλογα με τη συνταγή και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η σάλτσα μήλου μπορεί να ενισχύσει ένα κοκκινιστό:

Γεύση και γλυκύτητα: Η σάλτσα μήλου προσφέρει μια φυσική γλυκύτητα και φρουτώδη γεύση στο κοκκινιστό. Αυτή η γλυκύτητα μπορεί να εξισορροπήσει τα αλμυρά στοιχεία στο πιάτο, παρέχοντας μια ευχάριστη αντίθεση. Μπορεί επίσης να συμπληρώσει τις γεύσεις άλλων υλικών στο κοκκινιστό.

Πάχος και υφή: Η σάλτσα μήλου μπορεί να λειτουργήσει ως πηκτικός παράγοντας σε ένα κοκκινιστό. Η φυσική πηκτίνη στα μήλα βοηθά στην πύκνωση της σάλτσας, δίνοντάς της μια πιο λεία και βελούδινη υφή. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να επιτύχετε μια ελαφρώς πιο πηχτή και πιο πλούσια συνοχή στο κοκκινιστό σας.

Φυσική γλυκαντικό: Αντί να χρησιμοποιείτε ραφιναρισμένη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, η σάλτσα μήλου μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για να γλυκάνετε το φαγητό σας. Προσδίδει μια λεπτή γλυκύτητα χωρίς την ανάγκη πρόσθετων σακχάρων, κάνοντας το φαγητό σας πιο θρεπτικό.

Ενίσχυση γεύσης: Ανάλογα με τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα στη σάλτσα μήλου, μπορεί επίσης να προσθέσει ένα στρώμα πολυπλοκότητας στο συνολικό προφίλ γεύσης του φαγητού. Για παράδειγμα, εάν η σάλτσα μήλου σας περιέχει κανέλα ή άλλα μπαχαρικά, μπορεί να αρωματίσει το φαγητό σας με αυτές τις αρωματικές νότες.

Διατήρηση υγρασίας: Η σάλτσα μήλου περιέχει υγρασία, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κρέας και τα λαχανικά στο φαγητό σας τρυφερά και ζουμερά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αργομαγειρεμένα φαγητά, όπου το παρατεταμένο μαγείρεμα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει το φαγητό.

Όταν ενσωματώνετε τη σάλτσα μήλου σε ένα φαγητό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις γεύσεις και τα συστατικά στη συγκεκριμένη συνταγή σας.

Ο πειραματισμός με μικρές ποσότητες και η προσαρμογή στη γεύση είναι μια καλή προσέγγιση για να διασφαλίσετε ότι η σάλτσα μήλου συμπληρώνει τη συνολική γεύση και υφή του φαγητού σας.

Σπιτική μαρμελάδα μήλο εικόνα

Εύκολη Σπιτική Μαρμελάδα Μήλο

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 40 minutes

Η σπιτική Μαρμελάδα Μήλο είναι υπέροχη όχι μόνο με ψωμί και βούτυρο αλλά και σαν σνακ, και χρησιμοποιείται σε γλυκά άλλα και άλλα φαγητά.

Ingredients

Πρώτη συνταγή:

  • 5 μήλα γκόλντεν ντελίσιους
  • 1 ½ κούπες ζάχαρη
  • 1/3 κούπας μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 2 – 3 φύλλα αρμπαρόριζα (κιούλι)

Δεύτρη συνταγή:

  • 1 κιλό (περίπου 5) μήλα πράσινα (Granny Smith)
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κούπες νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κούπα μέλι
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το νερό με περισσότερο από το μισό χυμό λεμονιού
    σε ένα μπολ.
  2. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε αμέσως στο νερό, για να μη μαυρίσουν.
  3. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα, την αρμπαρόριζα, το νερό και το μέλι.
  4. Αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και
    σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας για περίπου 20 με 30 λεπτά έως ότου τα μήλα είναι μαλακά.  Ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε. 
  5. Το αφήνουμε να κρυώσει και αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας, λιώνουμε τα μήλα στο ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι.
  6. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά με την τελευταία κουταλιά λεμονιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  7. Όταν κρυώσει εντελώς  βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Notes

Σημείωση:  

Τα πράσινα μήλα και τα άγουρα περιέχουν πιο πολλή πηκτίνη.  Εάν θέλετε να κάνετε πηκτή μαρμελάδα και τα μήλα είναι γινωμένα και έχουν μείνει αρκετούς μήνες στα ψυγεία, βάλτε 1 σακουλάκι (25 γραμμάρια) gelfix για να πήξει η μαρμελάδα.

gelfix εικόνα

*Τη δεύτερη φορά που έφτιαξα τη μαρμελάδα με τα πράσινα μήλα, παρόλο που έβαλα περισσότερο νερό, η μαρμελάδα έπηξε κανονικά χωρίς να χρειαστεί το gelfix.

Nutrition Information
Yield 3 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 545Total Fat 0gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 15mgCarbohydrates 143gFiber 3gSugar 138gProtein 1g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ-σπιτική-μαρμελάδα-μήλου-εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe