Skip to Content

Μοναστηράκι Μέρος Πρώτο: Γειτονιές της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη

Sharing is caring!

St. George Lycabettus

 Θέα από το Λυκαβηττό

Έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από την ημέρα που γυρίσαμε στην Αθήνα επειδή το σπίτι μας εκεί δεν έχει θέρμανση και το τζάκι από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να ζεστάνει το σπίτι το χειμώνα.

Μας έλειψε η Ασίνη και τώρα που άρχισε να φτιάχνει ο καιρός λέμε, εάν δεν προκύψει κάτι ενδιάμεσα, να τα μαζεύουμε πάλι και να πάμε στο χωριό, μέχρι να αρχίσουν τα κρύα πάλι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ στην Αθήνα, πηγαίναμε βόλτες σε διάφορα μέρη και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε την Αθήνα σαν τουρίστες.

View of Athens from the mountain

 

Είναι σχεδόν αδύνατο να πας στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο, εκτός εάν το αφήσεις σε ιδιωτικό πάρκινγκ που στοιχίζει πολλά λεφτά.   Εμείς που μένουμε κοντά στο κέντρο, η συγκοινωνία με εξυπηρετεί θαυμάσια.

Μια από τις υπέροχες, ηλιόλουστες ημέρες της άνοιξης, πήραμε το λεωφορείο και μετά το μετρό και κατεβήκαμε στο Μοναστηράκι.

Monastiraki square

Πλατεία Μοναστηρακίου

Στη φωτογραφία ο σταθμός του τρένου και μετρό στα δεξιά και απέναντι το Τζαμί Τζιδαράκη, κατάλοιπο της Τουρκικής κατοχής που κτίστηκε το 1759 και τώρα στεγάζει το Μουσείο Κεραμικών, παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Monstiraki Square Pantanassa church

Το Μοναστηράκι πήρε το όνομά του γιατί στο σημείο εκείνο προϋπήρχε μεγαλύτερο μοναστήρι, το οποίο κατεδαφίστηκε με τις αρχαιοελληνικές ανασκαφές του 19ου αιώνα.

Απέναντι από το σταθμό, στα αριστερά θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας.  Το εκκλησάκι κτίστηκε τον 17ο αιώνα πάνω από άλλο αρχαιότερο εκκλησάκι του 10ου αιώνα.  Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 2007.
Hadrians Library2

Ακριβώς δίπλα στο τζαμί βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βιβλιοθήκης του Αδριανού.

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν μεγάλη βιβλιοθήκη στην αρχαία Αθήνα. Ονομάστηκε έτσι επειδή την ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός. Η βιβλιοθήκη ονομάζονταν και Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Περισσότερες λεπτομέρειες στη Βικιπαίδεια.

Hadrians Library1

Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Βγαίνοντας από το σταθμό στρίψαμε δεξιά και ξανά δεξιά στο πρώτο στενό προς την Οδό Αδριανού για να πάμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

Μπαίνοντας μέσα βρίσκουμε τη Στοά του Αττάλου και ακριβώς απέναντι βλέπουμε την Ακρόπολη. 

The Acropolis

Χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ., από τον Άτταλο Β΄, Βασιλέα της Περγάμου, όπως δηλώνεται σε επιγραφή της έξω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΩΝΙΔΟΣ», κατόπιν δωρεάς του προς την Αθήνα της οποίας και αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημά της, ομοίως και το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Η ανέγερση της Στοάς ξεκίνησε το 159 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 11 χρόνια, το 138 π.Χ..

 

Collage Stoa Attalou

Στην αρχαιότητα αποτελούσε τον μεγαλύτερο στεγασμένο χώρο συνάντησης και περιπάτου των Αθηναίων και κυρίως τόπο εμπορίου. Η Στοά αυτή καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 (μ.Χ.) και ενσωματώθηκε στο υστερορρωμαϊκό Τείχος της Αθήνας.

 Collage Athens Ancient Agora

Στη δεκαετία του ’50 η Στοά του Αττάλου αναστηλώθηκε για να στεγάσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Agora

Το διώροφο κτήριο είχε παραμείνει κλειστό τα τελευταία τριάντα χρόνια και ξανάνοιξε για το κοινό το περασμένο καλοκαίρι.

α αρχαιότερα εκθέματα, αγγεία, ειδώλια, όπλα και όστρακα κεραμικής, ανάγονται στους νεολιθικούς χρόνους, την πρώιμη και την μέση εποχή του χαλκού, την μυκηναϊκή και την γεωμετρική εποχή και προέρχονται κυρίως από αβαθή φρέατα και ταφές που ερευνήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγοράς.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, σχετίζονται με τις λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος και χρονολογούνται στους κλασικούς, υστεροκλασικούς χρόνους.

Collage Museum of Stoa of Attalos

Στη φωτογραφία πιο πάνω βλέπετε πήλινα μαγειρικά σκεύη, πήλινες μπότες, αγάλματα, κοσμήματα κτλ., αλλά υπάρχουν πάρα πολλά άλλα εκθέματα για να δείτε.

Hephaestus Temple

Ο Νάος το Ηφαίστου, (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Temple of Hephaestus

Από τον 7ο αιώνα έως το 1834, λειτουργούσε ως Χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο με το χαρακτηριστικό παρωνύμιο “Άη Γιώργης ο Ακαμάτης“.

Temple of Hephaestus2

Από την άλλη πλευρά του σταθμού Μοναστηρακίου, εάν πάτε αριστερά βρίσκεται το Γιουσουρούμ με  τα παλαιοπωλεία.  Η πλατεία Αβυσσηνίας ονομάστηκε Γιουσουρούμ προς τιμή του Νώε Γιουσουρούμ ή Γιεσουρούμ,  ενός Εβραίου από τη Σμύρνη, που ήρθε το 1863 και εγκαταστάθηκε, με άλλους ομόθρησκούς του, στο Μοναστηράκι ως παλαιοπώλης.   Ήταν, αγαπητός στους Αθηναίους, που προς τιμή του, έδωσαν το όνομά του στην πλατεία. 

 Collage Monastiraki flea market

Οι δρόμοι γύρω από το Μοναστηράκι είναι γεμάτοι με ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, τουριστικά είδη κλπ.

Collage Greek products

Δεν με παίρνει ο χρόνος για να γράψω για άλλες βόλτες που κάναμε, αλλά μόλις βρω το χρόνο, μάλλον μετά το Πάσχα, έχω ακόμη πολύ υλικό για αρκετές ξεναγήσεις στην Αθήνα.

Δείτε επίσης:

Αθήνα

Έκλειψη πάνω από την Ακρόπολη

Υμηττός, ξενάγηση και περπάτημα

Μια βόλτα στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

 Άλλες Ξεναγήσεις

Εάν παρακολουθείτε το blog μου μέσω του google reader, αυτό θα καταργηθεί σε μερικούς μήνες γιαυτό εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις συνταγές μου, μπορείτε τώρα με ενημερώνεστε με το “Bloglovin”.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εvie

Monday 22nd of April 2013

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία βόλτα, έχω πάρα πολλά χρόνια να πάω, η Αδριανού ήταν η γειτονιά που μεγάλωσε τα πρωτα χρονια η μητέρα μου. Περιμενω την συνεχεια. Καλή εβδομάδα και Καλό Πάσχα!

admin

Tuesday 23rd of April 2013

Σ' ευχαριστώ και εγώ Εύη. Καλό Πάσχα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright