Skip to Content

Πανηγύρι στο Μυστρά και επίσκεψη στο Παρόρι

Sharing is caring!

Καλοκαιρινές αποδράσεις Μέρος Πέμπτο: Μυστράς, Πανηγύρι του Μυστρά και επίσκεψη στο Παρόρι

Ο Μυστράς βρίσκεται 6 χλμ. Βορειοδυτικά της Σπάρτης, πάνω σε ένα απότομο λόφο στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Μυζυθράς.Για την ετυμολογία της ονομασίας «Μυστράς» υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μερικοί υποστηρίζουν πως προέρχεται από φραγκική ή αραβική ονομασία ή από το σχήμα του λόφου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η καστροπολιτεία. Υπάρχουν και λαϊκές παραδόσεις που σχετίζουν την ονομασία με το τυρί μυζήθρα ή με το όνομα του άρχοντα της περιοχής που λεγόταν Μυζηθράς.

Το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, κτίστηκε το 1240 από τον Γουλιέμο Β΄Βιλλαρδουίνο, με ισχυρά τείχη γύρω από το κάστρο, τα οποία ενισχύθηκαν αργότερα και το προστάτευαν για 400 χρόνια.

Μετά το 1262 το κάστρο περιέρχεται στην κατοχή του Μιχαήλ Παλαιολόγου, σε ανταλλαγή μετά την αιχμαλωσία του Βιλλαρδουίνου και το 1264 μεταφέρεται εκεί η Μητρόπολη της Λακεδαίμονος.Κατά την περίοδο αυτή κτίζονται εκκλησίες και στις πλαγιές υπάρχουν πάνω από 2.000 σπίτια.Στα μέσα του 14ου αιώνα γίνεται Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και Δεσποτάτο του Μωρέα και παρά τις διαρκείς απειλές που δεχόταν, ο Μυστράς γνώρισε ημέρες μεγάλης ακμής και έγινε κέντρο της πνευματικής ζωής του τόπου.Το1448 στέφεται στο Μυστρά ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος.Το 1460 ο λόφος καταλαμβάνεται από του Τούρκους και το 1464 ο Σιγμούνδος Μαλατέστα του Ρίμινι καταλαμβάνει την πόλη, αλλά όχι το κάστρο.

Από το (1687-1715) περιέρχεται υπό τον έλεγχο των Ενετών με επικεφαλής τον Μοροζίνι (αυτόν τον τύπο που ανατίναξε και τον Παρθενώνα!!!) αλλά ανακαταλαμβάνεται από τους Τούρκους.

Κατά την ακμή της πολιτείας του Μυστρά οι κάτοικοι ξεπερνούσαν τις 40.000, ενώ σήμερα η σύγχρονη Σπάρτη έχει μόνο περίπου 18.000 κατοίκους.Ήταν ένα από τα πρώτα φρούρια που ελευθερώθηκε με την επανάσταση του 1821.

Το τέλος του Μυστρά έρχεται με τη οικοδόμηση της νέας πόλης της Σπάρτης 6 χλμ ανατολικά, από τον Βασιλιά Όθωνα το 1834.

Κατά την επίσκεψη μας εκεί στο τέλος Αυγούστου επισκεφθήκαμε το περίφημο πανηγύρι του Μυστρά, μια παράδοση που διατηρείται ζωντανή εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια, το πανηγύρι του Άη Γιάννη κρατάει μια ολόκληρη εβδομάδα από τις 26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, και το επισκέπτονται από όλη τη γύρω περιοχή.

Το πανηγύρι καταλαμβάνει ένα τεράστιο χώρο και παρόλο που υπάρχει υπαίθριος χώρος σταθμεύσεως, στις ώρες αιχμής είναι αδύνατο να βρεις χώρο να βάλεις το αυτοκίνητο σου.

Έμποροι, όχι μόνο από τη γύρω περιοχή, αλλά από όλη την Ελλάδα έρχονται να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

Λίγο πιο μακριά από το κυρίως πανηγύρι υπάρχει ζωοπανήγυρη όπου πουλάνε αγελάδες, γουρούνια, κότες, κουνέλια, πρόβατα, γαϊδούρια κλπ.

Τα πόνυ βέβαια δεν είναι για πούλημα αλλά για να κάνουν βόλτα τα παιδάκια και να βγάλουν και καμιά φωτογραφία.

Αυτοσχέδια εστιατόρια πουλάνε την παραδοσιακή μπουζοπούλα, που είναι ψητή γουρουνιά ολόκληρη.

Ρώτησα το μάγειρα πώς φτιάχνεται και μου είπε με αλατοπίπερο, ρίγανη και σκόρδο ψημένη στο φούρνο συνήθως αλλά και στη σούβλα.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα φαγητά της ώρας, όπως σουβλάκια, γύρος, κοτόπουλο ψητό, λουκάνικα κλπ.

Από τα πανηγύρια δεν λείπουν οι λουκουμάδες, ο χαλβάς Φαρσάλλων, το ποπκόρν, το μαλλί της γριάς, το καλαμπόκι στα κάρβουνα κλπ.

Το πανηγύρι ήταν ατέλειωτο.  Πάγκοι με ρούχα όλων των ειδών κάτι σαν τη λαϊκή αγορά, αλλά σε μεγαλύτερη ποικιλία και είδη, είδη για το σπίτι όπως κουρτίνες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, χαλιά, κεντήματα, σκεύη για την κουζίνα, γεωργικά εργαλεία, λαϊκά έργα τέχνης, ασημικά, αξεσουάρ κλπ.

Στη φωτογραφία ένα μικρό δείγμα των αντικειμένων.

Εάν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το χωριό Παρόρι, το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του Ταϋγέτου, 2 χλμ. από το Μυστρά.   Λίγο έξω από το χωριό, δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού, βρίσκεται η Παναγία η Λαγκαδιώτισσα.

Το μονοπάτι ανεβαίνει το ρέμα της Λαγκαδιώτισσας. Η μοναδική σπηλαιοεκκλησιά της Παναγίας της Λαγκαδιώτισσας απέχει μόλις 15 από το Παρόρι, μέσα σε μια υπέροχή διαδρομή.   Πάνω στην εκκλησία, υπάρχει ίσιωμα όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει τη θέα.   Εκτός από την περιοχή της Τρύπης που λέγεται ότι εκεί βρισκόταν ο Καιάδας, η άλλη περιοχή που διεκδικεί την τοποθεσία του Καιάδα, είναι αυτή.

Ο ναός είναι κτίσμα του 12ου αιώνα. Εδώ λειτουργήθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν ξεκίνησε για το ιστορικό ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 1449.

Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχουν υπέροχα εστιατόρια, δίπλα στο βράχο με τρεχούμενα νερά και στην αυλή των εστιατορίων αιωνόβια πλατάνια με πυκνή σκιά.  Οι σερβιτόροι γέμιζαν τις κανάτες τους από το τρεχούμενο νερό και ήταν τόσο κρύο σαν να το έβγαζες εκείνη τη στιγμή από ψυγείο.

Σε ένα από τα εστιατόρια, δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομα, φάγαμε φρεσκότατη πέστροφα που ήταν νοστιμότατη και σε πολύ καλή τιμή.

Περιγραφές και συνταγές από άλλα ταξίδια:

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος Πρώτο:  Εύβοια

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος Δεύτερο:  Ταΰγετος – Διαδρομή Σπάρτη – Μεγαλόπολη

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος Τρίτο:  Ίσωμα Καρυών, Μεγαλουπόλεως

Καλοκαιρινές αποδράσεις, Μέρος τέταρτο:  Κλαδάς, Λακωνίας

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Katharine Allenbrand

Tuesday 16th of November 2010

keeo on writing

Frosted Glass

Thursday 11th of November 2010

If you want to build a striped or patterned design in the frosting of the glass, secure masking tape as wished-for directly onto the glass ornament any place you want to not be affected. In case you would really like the whole ornament to become frosted, skip the earlier Use a liberal level of etching cream immediately onto the glass ornament. Employing the delicate brush, produce drawn-out and fluid vertical strokes onto the glass until it is completely covered. Allow the etching cream to set ten to 15 mins. in advance of washing and drying. Repeat similar using a horizontal stroke, and yet again wash and dry well.

Αλέκα

Wednesday 3rd of November 2010

Πολύ ωραία συνταγή!

Μαρία

Sunday 31st of October 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright