Skip to Content

Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Sharing is caring!

Ο παραδοσιακός Μπακλαβάς γίνεται με πολλά στρώματα από τραγανά φύλλα κρούστας, με ξηρούς καρπούς ανάμεσα σε κάθε στρώση και  εμποτισμένος με αρωματικό συρόπι!

Παραδοσιακός μπακλαβάς εικόνα

Ιστορία του Μπακλαβά

Ο μπακλαβάς είναι από τα πιο πολυσυζητημένα γλυκά παγκοσμίως.  Εάν διαβάσετε σε ξένες ιστοσελίδες, θα δείτε ότι υπάρχει μια διαμάχη ως προς την προέλευσή του.

Οι Τούρκοι, οι Άραβες, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι ακόμη και οι Βούλγαροι είναι μερικοί που ισχυρίζονται ότι είναι το εθνικό τους γλυκό.   

Το γεγονός είναι ότι ο μπακλαβάς υπήρχε από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πριν οι Οθωμανοί να καταλάβουν την Πόλη. 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία με τις κατακτήσεις της, έκανε γνωστό το γλυκό αυτό στις χώρες που κατακτούσε.

Παραδοσιακός μπακλαβάς κομμένος φωτογραφία

 

Αυτό το παραδοσιακό μας γλυκό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα.  Τότε έφτιαχναν το γλυκό “γάστριν” ή “κοπτοπλακούς”, που ήταν ο πρόδρομος του σημερινού μπακλαβά.

Η λέξη “κοπτοπλακούς” από το κόπτω (κόβω) και  πλακοῦς, γεν. πλακοῦντος – από το πλακόεις δηλαδή επίπεδο ή “πλακέ” όπως το λέμε σήμερα.  Με άλλα λόγια “πίτα”!  

Οι Ρωμαίοι έμαθαν από τους αρχαίους Έλληνες να φτιάχνουν πλακούντες, που ονόμαζαν placenta.

Στην Κρήτη έφτιαχναν το γλυκό “Γάστριν”.  Η συνταγή περιγράφεται από τον αρχαίο Έλληνα Αθήναιο στο μνημειώδες έργο του Δειπνοσοφισταί (ΙΔ, 647-648).

Αρχαίο Κείμενο:

..ἐν Κρήτῃ δέ, φησίν, πλακουντάριον ποιοῦσιν, ὅπερ ὀνομάζουσι γάστριν. γίνεται δέ οὕτως· κάρυα Θάσια καί Ποντικά καί ἀμύγδαλα, ἔτι δέ ǁ μήκων, ἃ φρύξας θεράπευσον καλῶς καί εἰς θυίαν καθαρά τρῖψον ἐπιμελῶς· συμμίξας τε τήν ὀπώραν μάλαξον μέλιτι ἡψημένῳ, προσβαλών πέπερι πλέον καί μάλαξον· γίνεται δέ μέλαν διά τήν μήκωνα. διαπλατύνας ποίησον τεράγωνον· εἶτα σήσαμον λευκόν τρίψας μάλαξον μέλιτι ἡψημένῳ καί ἕλκυσον λαγάνια δύο καί ἓν θές ὑποκάτω καί τό ἄλλο ἐπάνω, ἵνα τό μέλαν εἰς μέσον γένηται, εὖ ῥύθμισόν τε αὐτό. ταῦτα καό ὁ σοφός πεμματολόγος Χρύσιππος.

Ελεύθερη μετάφραση:

.. λέει (ο Χρύσιππος) πώς στην Κρήτη κατασκευάζουν ένα είδος γλυκιάς πίτας που ονομάζεται γάστριν.  Γίνεται δε ως εξής:  Πάρε αφράτα καρύδια της Θάσου, φουντούκια του Πόντου και αμύγδαλα και μαζί με τα σπόρια μαύρης παπαρούνας, καβούρδισέ τα και πρόσεχε τα να μην καούν.  Βάλε τα σε καθαρό γουδί και κοπάνισέ τα καλά· ανακάτεψε μέσα τα φρούτα και ζύμωσέ τα με  βρασμένο μέλι.  Βάλε αρκετό πιπέρι και ανακάτεψέ τα να ομογενοποιηθούν.  Το μίγμα γίνεται μαύρο λόγω της μαύρης παπαρούνας.  Άπλωσέ το και κάνε το τετράγωνο.  Έπειτα τρίψε λευκό σουσάμι και κοπάνισέ το να γίνει πολτός· ζύμωσέ το με βρασμένο μέλι.  Άνοιξε δύο φύλλα και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω με το μίγμα στη μέση, έτσι που να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο συμμετρικό.  Αυτά λέει ο σοφός και ειδικός στη ζαχαροπλαστική Χρύσιππος.   (Ο Χρύσιππος ο Τυανεύς, ήταν γνωστός συγγραφέας γαστρονομίας).

 Το γάστριν το μέλωναν με μέλι και πετιμέζι.   

Παραδοσιακός Ελληνικός Μπακλαβάς

Ο παραδοσιακός Ελληνικός μπακλαβάς, όπως τον περιέγραψα στην αρχή γίνεται με καλά βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, με διάφορους ξηρούς καρπούς κοπανισμένους,  που μπαίνουν ανάμεσα σε στρώσεις από φύλλα και μελώνεται με συρόπι απλό ή μελιού.   

Στην Ελλάδα θα βρούμε διαφορετικούς μπακλαβάδες, ανάλογα με την περιοχή.   

Ας δούμε τις διαφορές αυτές:

Βούτυρο: 

Το μυστικό για τον πιο νόστιμο μπακλαβά είναι το βούτυρο.  Το βούτυρο κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση του μπακλαβά.   

Στην Ελλάδα βρίσκουμε διάφορα είδη βουτύρων, ανάλογα με την περιοχή.   

Σε περιοχές όπου εκτρέφουν πρόβατα και κατσίκια, το βούτυρό τους είναι αιγοπρόβειο.  Τα πιο πολλά παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά γίνονται με αιγοπρόβειο βούτυρο. 

Αυτό το βούτυρο είναι νοστιμότατο αλλά, με ιδιαίτερη, έντονη γεύση.  (Στις εικόνες 1 και 4 βλέπετε αιγοπρόβειο βούτυρο).  Το αντίστοιχο  στην Κρήτη λέγεται στακοβούτυρο.    

Σε μέρη πάλι όπου εκτρέφουν αγελάδες, χρησιμοποιούν την κρέμα του γάλακτος για να φτιάξουν το αγελαδινό βούτυρο.    

Το πιο γνωστό είναι το βούτυρο Κερκύρας (Εικόνα 3).  

Στη Βόρειο Ελλάδα, στη λίμνη Κερκίνη, εκτρέφουν νεροβούβαλους.  Το βούτυρο που παράγεται από το γάλα τους είναι πεντανόστιμο. (Εικόνα 2).  

Κολάζ διάφορα βούτυρα εικόνα

Νηστίσιμος Μπακλαβάς

Εννοείται ότι μπορούμε να φτιάξουμε και νηστίσιμο μπακλαβά.  Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ελαφρύ αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή μαργαρίνη νηστίσιμη.   

Μαργαρίνη με ελαιόλαδο εικόνα

Ξηροί καρποί: 

Συνήθως χρησιμοποιούμε καρύδια ή αμύγδαλα στον μπακλαβά. 

Και εδώ, οι ξηροί καρποί που χρησιμοποιούνται είναι ανάλογα με την περιοχή.

Για παράδειγμα, στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργούν αμυγδαλιές, ο μπακλαβάς τους γίνεται με αμύγδαλα.

Σε περιοχές με υψόμετρο, όπου ευδοκιμούν οι καρυδιές, είναι φυσικό τα γλυκά τους να γίνονται με καρύδια.   

Το κελυφωτό φιστίκι (Pistacia vera), γνωστό στην Ελλάδα σαν φιστίκι Αιγίνης και στην Κύπρο σαν χαλεπιανό, άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα, αρχικά στην Αίγινα, εξού και η ονομασία, γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα.  Τώρα καλλιεργείται και σε πολλά άλλα μέρη.

Το κελυφωτό φιστίκι είναι αρκετά πιο ακριβό από τους άλλους ξηρούς καρπούς, γιαυτό μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό.

Σε αυτές τις περιοχές όμως όπου καλλιεργείται, το φιστίκι τύπου Αιγίνης, χρησιμοποιείται και στα παραδοσιακά γλυκά τους.

Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο μας αρέσει καλύτερα και όποιο σηκώνει η τσέπη μας!

Καρύδια και αμύγδαλα εικόνα

Μπαχαρικά: 

Η κανέλα και τα γαρύφαλλα είναι τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας.  Σε άλλες χώρες βάζουν και μοσχοκάρυδο ή κακουλέ (καρδάμωμο).  

Συρόπι: 

Το μέλι (καθώς και το πετιμέζι ή το χαρουπόμελο) είναι γνωστό από την αρχαιότητα και είναι ένα από τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε συρόπι.  

Η παραγωγή της ζάχαρης στην Ελλάδα έγινε πολλούς αιώνες μετά.  Το μέλι είναι αρκετά ακριβό γιαυτό πάλι εάν θα κάνουμε το συρόπι μόνο με μέλι ή ένα μέρος μέλι και το υπόλοιπο με ζάχαρη είναι προσωπικό θέμα. 

Όταν φτιάχνουμε συρόπι για τα συροπιαστά γλυκά μας, το συρόπι μπορεί να κρυσταλλώσει. 

Για να το αποτρέψουμε αυτό μπορούμε μέσα στο συρόπι να ρίξουμε μερικές κουταλιές χυμό λεμονιού ή γλυκόζη.   

Προσωπικά προτιμώ το χυμό λεμονιού, που συνήθως χρησιμοποιώ στα συρόπια που φτιάχνω αντί για γλυκόζη.   

Στη συγκεκριμένη συνταγή προτίμησα τη γλυκόζη γιατί δεν ήθελα το συρόπι να έχει λεμονάτη γεύση.   

Φτιάχνουμε το συρόπι πρώτο, για να μπορέσει να κρυώσει εντελώς μέχρι να γίνει ο μπακλαβάς. 

Είναι καλύτερα να ρίξουμε το συρόπι κρύο αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο.   

Πάντα ρίχνουμε το συρόπι λίγο-λίγο με ένα κουτάλι, για να βρέξουμε το γλυκό ομοιόμορφα, αλλά και για να μην σπάσουν τα φύλλα από πάνω.  

Μη βιαστείτε να σερβίρετε το γλυκό αμέσως γιατί θέλει τουλάχιστον 4 – 5 ώρες να απορροφηθεί το συρόπι. 

Είναι ακόμη καλύτερα να το αφήσουμε όλο το βράδυ και να το σερβίρουμε την επομένη.  

θυμαρίσιο μέλι εικόνα

Μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τον τέλειο Μπακλαβά  

Μετά από αρκετούς πειραματισμούς σας δίνω μερικές συμβουλές για να πετύχετε αυτό το υπέροχο γλυκό.

Η γεύση του αιγοπρόβειου βουτύρου είναι λίγο έντονη για τα γούστα μου, έτσι βάζω και αγελαδινό και αιγοπρόβειο βούτυρο. 

Πρώτα λιώνω το αγελαδινό, και αφού αφαιρέσω τα λευκά στερεά κατάλοιπα του γάλακτος, ρίχνω μέσα και το αιγοπρόβειο βούτυρο να λιώσει.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε είτε το φύλλο Βυρηττού ή το φύλλο κρούστας για να φτιάξουμε τα συροπιαστά γλυκά.  

Προτιμάμε το φρέσκο φύλλο αντί για κατεψυγμένο.  Εάν δεν βρίσκουμε φρέσκο, τότε καλό είναι το φύλλο να ξεπαγώσει στη συντήρηση του ψυγείου από την προηγουμένη.

 Το φύλλο στεγνώνει και ξηραίνεται εύκολα.  Όταν το χρησιμοποιούμε, ειδικά το καλοκαίρι, καλό είναι να έχουμε όσο δεν χρησιμοποιούμε σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη κουζίνας.  Δεν χρειάζεται η πετσέτα να είναι υγρή.

Ένα πακέτο φύλλο κρούστας έχει συνήθως 12 – 15 φύλλα.  Συνήθως χρησιμοποιώ 15+, αλλά μπορείτε να βάλετε περισσότερα εάν θέλετε πιο ψηλό μπακλαβά. 

Το ταψί που χρησιμοποιώ είναι περίπου το μισό από το μέγεθος του φύλλου.  Χρησιμοποιώ το ταψί ανάποδα, σαν οδηγό για να κόψω τα φύλλα στο μέγεθος που θέλω, για να είναι μερικά εκατοστά πιο φαρδύ από τον πάτο του ταψιού. 

Χρησιμοποιώ το μισό πακέτο, το οποίο θα κόψω το φύλλο στη μέση.   Στο κόψιμο περισσεύουν από πάνω μερικές λωρίδες φύλλο γύρω στα 4- 5 εκ. πλάτος.

Δεν τις πετάμε.  Τις βουρτσίζουμε με βούτυρο και τις χρησιμοποιούμε κάπου στη μέση και έτσι έχουμε ακόμη μία στρώση.

Τα φύλλα τα αλείβουμε καλά με βούτυρο, ένα-ένα πάνω στο πάγκο εργασίας. 

Εναλλακτικά εάν βάλετε το φύλλο κατευθείαν μέσα στο ταψί, δεν θα το αλείψετε με το πινέλο, αλλά θα βρέχετε το πινέλο και θα τινάζετε το βούτυρο να βρέξει το φύλλο. 

Δεν θέλουμε να πιεστεί το φύλλο που βάζουμε μέσα στο ταψί για να μείνει αέρινο και να ψηθεί καλά.

 Όταν βάλουμε όλες τις στρώσεις, χρησιμοποιούμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψουμε το γλυκό σε κομμάτια. 

Μην ψήσετε το μπακλαβά χωρίς να τον κόψετε πρώτα, γιατί μετά στο κόψιμο, θα θρυμματίζεται το φύλλο.

Μερικοί κάνουν τον μπακλαβά βάζοντας τα μισά φύλλα κάτω, τη γέμιση στη μέση και τα υπόλοιπα από πάνω.  Το  τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο όμορφο.

Αφού βουτυρώσω το ταψί, ξεκινώ, με 4 – 5 φύλλα στη βάση και ανάλογα με πόσα φύλλα θέλω να χρησιμοποιήσω, βάζω ξηρούς καρπούς να καλύψουν όλη την επιφάνεια και εναλλάξ δύο βουτυρωμένα φύλλα και ξηρούς καρπούς.  Στο τέλος βάζω 4 φύλλα.

  •  4 – 5 φύλλα
  • 1/5ο ξηρούς καρπούς
  • 2 φύλλα
  • 1/5ο ξηρούς καρπούς
  • 2 φύλλα
  • 1/5ο ξηρούς καρπούς
  • 2 φύλλα
  • 1/5ο ξηρούς καρπούς
  • 2 φύλλα
  • 1/5ο ξηρούς καρπούς
  • 4 φύλλα

Προσθέτουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι μπακλαβά.  Αυτό γίνεται πιο πολύ σαν ομορφιά αλλά προσθέτει και περισσότερη γεύση στο γλυκό.  Φυσικά το βγάζουμε αργότερα όταν θα φάμε το γλυκό.

Τέλος ψεκάζουμε την επιφάνεια με σπρέι με λίγο νερό ή βρέχουμε τα χέρια και ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό.  Αυτό θα βοηθήσει να μην φύγουν τα φύλλα από τη θέση τους, ειδικά εάν ο φούρνος μας λειτουργεί με αέρα.   

Ψήσιμο

Ψήνουμε το μπακλαβά σε χαμηλή θερμοκρασία.  Η ιδανική είναι γύρω στους  150oC / 300˚F .  Εάν  ο φούρνος είναι πιο ζεστός, τα φύλλα θα ροδίσουν γρήγορα από πάνω και μέσα το γλυκό θα μείνει άψητο και τα φύλλα μαλακά.  

Φύλαξη

Ο μπακλαβάς δεν χρειάζεται ψυγείο γιατί θα τραβήξει υγρασία.  Τον διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με μια πετσέτα.  Κρατάει πάνω από μία βδομάδα εάν αντέξετε και δεν τον φάτε πιο νωρίς!  

Δείτε επίσης κάποιους διαφορετικούς μπακλαβάδες που έφτιαξα στο παρελθόν:

Μπακλαβάς με Καρύδια, Κυδώνι και Σοκολάτα

Τάρτα Σοκολατένιου Μπακλαβά

Ταψί με μπακλαβά εικόνα

Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Yield: 16
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 1 hour 30 minutes
Total Time: 2 hours

Ο παραδοσιακός Ελληνικός Μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά γλυκά μας. Γίνεται με στρώσεις φύλλου κρούστα, με διάφορους ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά ανάμεσα στα φύλλα και εμποτισμένος με αρωματικό συρόπι από μέλι!

Ingredients

Συρόπι:

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 γεμάτες κουταλιές μέλι
  • 350 ml νερό
  • 2 κουταλιές συρόπι γλυκόζης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 – 5 γαρύφαλα
  • Φλούδα από πορτοκάλι (προαιρετικά) 

Για το γλυκό:

  • 1 πακέτο (450 γραμμάρια) φύλο κρούστας
  • 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος, κλαριφιέ
  • 100 γραμμάρια αιγοπρόβειο βούτυρο, λιωμένο 
  • 16 γαρύφαλλα

Γέμιση:

  • 400 γραμμάρια καρύδια (ή 200 γραμμάρια καρύδια και 200 γραμμάρια αμύγδαλα)
  • 50 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τη γλυκόζη, το ξύλο κανέλα, τα γαρύφαλλα, τη φλούδα πορτοκάλι και το νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το συρόπι για πέντε λεπτά χωρίς να το ανακατεύουμε. Το αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει.  συρόπι εικόνα
  2. Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο φύλλο, αφήστε το στη συντήρηση από την προηγουμένη να ξεπαγώσει.  
  3. Κόβουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού. Κομμάτια που περισσεύουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κέντρο.
  4. Λιώνουμε το αγελαδινό βούτυρο πρώτα και αφού το κάνουμε διαυγές (κλαριφιέ) ανακατεύουμε μέσα και το αιγοπρόβειο.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 32 x 23 x 6 εκ (12.5 x 9 x 2.5 ιντσών).
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150oC / 300˚F.
  7. Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι, αλλά να μη γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε μέσα την κανέλα, το τριμμένο γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι ή φρυγανιά και τα ανακατεύουμε. 
  8. Τοποθετούμε 4 - 5 καλά βουτυρωμένα φύλλα στον πάτο του ταψιού. (Το καλοκαίρι σκεπάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα να μην ξεραθούν). Βουρτσίζω τα φύλλα εικόνα
  9. Ρίχνουμε το 1/5 των ξηρών καρπών να καλύψει καλά το φύλλο.
  10. Προσθέτουμε άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα και ξηρούς καρπούς. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο τέσσερις φορές. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και ραντίζουμε την επιφάνεια με το βούτυρο που περίσσεψε.
  11. Γυρίζουμε τις άκριες των φύλλων προς τα μέσα. Γυρίζουμε τις άκριες προς τα μέσα εικόνα
  12. Τέλος βρέχουμε τα χέρια και ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό από πάνω. 
  13. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε οριζοντίως τον μπακλαβά στη μέση. Μετά κάθετα κόβουμε τον μπακλαβά σε τέσσερα ίσα μέρη. Τέλος το κάθε κομμάτια το κόβουμε διαγωνίως σε δύο τρίγωνα.   
  14. Προσθέτουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι μπακλαβά. 
  15. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. 
  16. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αμέσως βρέχουμε τον μπακλαβά λίγο-λίγο, με ένα κουτάλι. (Το συρόπι πρέπει να είναι κρύο). Αυτό θα κάνει τον μπακλαβάς να γίνει τραγανός. Συροπιάζουμε τον μπακλαβά εικόνα
  17. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσουμε, σε θερμοκρασία δωματίου. Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τον τουλάχιστον 4 – 6 ώρες να απορροφήσει καλά το συρόπι ή ακόμη καλύτερα κόψτε τον την επομένη.  
  18. Τον αφήνουμε εκτός ψυγείου σκεπασμένο με πετσέτα μέχρι να καταναλωθεί. Δεν τον βάζουμε στο ψυγείο. Αντέχει μέχρι 1 – 2 βδομάδες. Παραδοσιακός μπακλαβάς κομμένος εικόνα
Nutrition Information
Yield 16 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 380Total Fat 22gSaturated Fat 4gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 17gCholesterol 6mgSodium 103mgCarbohydrates 44gFiber 3gSugar 28gProtein 6g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο μπλογκ.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κολάζ Παραδοσιακός Μπακλαβάς εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe