Skip to Content

Μαχαλεπί με Τριαντάφυλλο και Καραμελωμένα Φυστίκια Αιγίνης

Μαχαλεπί με Τριαντάφυλλο και Καραμελωμένα Φυστίκια Αιγίνης

Sharing is caring!

 

Το Μαχαλεπί είναι μια Κυπριακή Κρέμα που γίνεται με νερό ή γάλα και νισεστέ (κορν φλάουρ).  Ο παραδοσιακός τρόπος είναι με το νερό.  Δεν βάζουμε ζάχαρη στην κρέμα αλλά σερβίρεται πάντα παγωμένο με ροδόνερο και ζάχαρη ή με συρόπι τριαντάφυλλου, που από μόνο του είναι αρκετά γλυκό.

Το τριαντάφυλλο δεν είναι κάτι που το σκεφτόμαστε σαν βρώσιμο αλλά ωστόσο, αυτό το υπέροχο λουλούδι είχε μια θέση στην κουζίνα μας για αιώνες, με το υπέροχο και μεθυστικό του άρωμα.  Στην αρχαιότητα, τα τριαντάφυλλα, τα χρησιμοποιούσαν σαν καρύκευμα και τα πουλούσαν στους δρόμους.

Στα αρχαία  συμπόσια ήθελαν όλες οι αισθήσεις να ικανοποιούνται και τα αρώματα που χρησιμοποιούσαν ήταν το ίδιο σημαντικά όσο τα φαγητά που έτρωγαν.  Το άρωμα του τριαντάφυλλου το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν το κρασί, τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και σ τη Ρώμη.

Αργότερα, το τριαντάφυλλο εμφανίζεται στη ζαχαροπλαστική. Οι Βυζαντινοί ήταν πιθανώς οι πρώτοι που αρωμάτισαν τη  ζάχαρη με τριαντάφυλλα και ήταν ένα πολύ δημοφιλές Μεσαιωνική γλυκό.   Οι Βυζαντινοί έβαζαν ροδόνερο μέσα στο σαλέπι και έφτιαχναν ένα δυναμωτικό ποτό.  Οι Βυζαντινοί επίσης  ανακάτευαν ένα συρόπι από τριαντάφυλλο με πάγο που έπαιρναν από τα χιονισμένα βουνά και έκαναν κάτι σαν τις σημερινές  γρανίτες.  Το ροδόνερο, επίσης, ήταν το βασικό συστατικό για να αρωματίζονται τα λουκούμια. Μέχρι σήμερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, εξακολουθούν να το πίνουν σαν ποτό και επίσης φτιάχνουν  αρωματικές σάλτσες  για ορισμένα πιάτα με κρέας.

Πολλά Κυπριακά επιδόρπια έχουν μέσα ροδόνερο ή ανθόνερο.  Ένα από αυτά τα επιδόρπια είναι το μαχαλεπί (στην Ελλάδα το λένε μαλεμπί).

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό το επιδόρπιο το πουλούσαν πλανόδιοι με καροτσάκια.  Έφτιαχναν την κρέμα με μόνο δύο υλικά:   νισεστέ και νερό.  Έβαζαν την κρέμα μέσα στα άδεια κουτάκια από γάλα Βλάχας και τα έβαζαν πάνω σε παγοκολόνες για να είναι κρύα.  Όταν πήγαινε ο πελάτης αναποδογύριζαν την κρέμα σε πιάτο και έριχναν από πάνω μπόλικο ροδόνερο και όση ζάχαρη ήθελε ο πελάτης.   Μια άλλη παραλλαγή ήταν αντί ροδόνερο και ζάχαρη έβαζαν συρόπι τριαντάφυλλο.

Φανταστείτε στην κάψα του καλοκαιριού με 40 βαθμούς στην Κύπρο,  να βρίσκεις ένα τέτοιο δροσερό, αρωματικό και ανάλαφρο επιδόρπιο!!  Ήταν ό,τι καλύτερο.

Η μητέρα μου έφτιαχνε μόνη της ροδόσταγμα (ροδόνερο) και ανθόνερο.  Στην αυλή μας είχαμε κιτρομηλιές (νεραντζιές), λεμονιές και πορτοκαλιές και την άνοιξη μάζευε τον ανθό και έφτιαχνε το πιο νόστιμο και αρωματικό γλυκό του κουταλιού που έχω φάει ποτέ  στη ζωή μου και είχαμε και ένα αποστακτήρα, κάτι παρόμοιο με αυτό στη φωτογραφία (ο οποίος μάλλον είναι για τσίπουρο) όπου έβραζε τον ανθό με νερό και ο ατμός που παράγεται περνάει από το σωλήνα και παράγεται το ανθόνερο.   Κάπως έτσι θυμάμαι τη διαδικασία αλλά δεν είμαι και απόλυτα βέβαιη ότι έτσι γινόταν.
Επίσης είχαμε πολλές τριανταφυλλιές στην αυλή, αλλά όχι τις συνηθισμένες που όλοι ξέρουμε και βλέπετε στη φωτογραφία.  Είναι μια ειδική ποικιλία που λέγεται Δαμασκού, ένα θάμνος που βγάζει πολλά μικρά τριανταφυλλάκια τα οποία μοσχοβολάνε.  Το ίδιο έκανε και με αυτά.   Μάζευε τα ροδοπέταλα και έφτιαχνε γλυκό του κουταλιού και ροδόσταγμα.

Στο σπίτι η μητέρα μου έφτιαχνε το μαχαλεπί με γάλα αντί με νερό και μόνο κατά τις ημέρες της νηστείας  το έφτιαχνε μόνο με νερό. Πριν από λίγες ημέρες, είχα πολύ γάλα στο ψυγείο που κόντευε να λήξει και έτσι αποφάσισα να το κάνω μαχαλεπί του γαλάτου, όπως το λέμε,  η οποία είναι μία από τις πιο εύκολες κρέμες. Δεν χρειάζεται συνταγή για να κάνετε  αυτό το επιδόρπιο, αρκεί μόνο νισεστέ ή κορν φλάουρ και όσο γάλα χρειάζεται  για να δέσει η κρέμα, λίγο ροδόνερο για άρωμα και λίγη ζάχαρη.  Το κάνω με το μάτι για 1 ποτήρι γάλα βάζω 1 κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά νισεστέ.

Το επιδόρπιο το έκανα απόγευμα αλλά είχε συννεφιά και δεν είχε καλό φωτισμό για καλές φωτογραφίες.  Κράτησα  ένα στο ψυγείο για να το φωτογραφίσω την άλλη μέρα, αλλά είχα ήδη προσθέσει τα καραμελωμένα φιστίκια από πάνω και την επόμενη η ζάχαρη είχε λιώσει από την υγρασία του ψυγείου.
Μαχαλεπί-βραδινή-λήψη

Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι αυτή η συνταγή είναι Κυπριακή, αλλά στη δεκαετία του ’80, μετά τον πόλεμο στο Λίβανο, πολλοί Λιβανέζοι ήρθαν να ζήσουν στην Κύπρο.  Τότε μάθαμε ότι και αυτοί φτιάχνουν αυτή την κρέμα που ονομάζουν muhallabiyeh. Πραγματικά  τότε κατάλαβα γιατί η λέξη μαχαλεπί δεν μου φαινόταν να είναι και τόσο Ελληνική.   Από τότε έχουμε μάθει να κάνουμε και άλλες Λιβανέζικες  κρέμες τις οποίες θα βάλω κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι Λιβανέζοι χρησιμοποιούν πολύ τα φυστίκια Αιγίνης, απ’  όπου πήρα την ιδέα, αλλά αυτοί δεν τα καραμελώνουν, όπως έκανα εγώ.

Μαχαλεπί και τριαντάφυλλο

Χρόνος προετοιμασίας και παρασκευής: 15 λεπτά

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 1 κούπα νερό ή γάλα
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 30 γραμμάρια νισεστέ ή κορν φλάουρ

Καραμελωμένα Φυστίκια

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Υλικά:

1 / 2 κούπα φυστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά) ανάλατα
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη, μαύρη ζάχαρη

Λίγο ροδόσταγμα, ίσα να βραχεί η ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ ή νισεστέ με γάλα ή νερό.  Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα.  Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  2. Βάζουμε τα φυστίκια, τη ζάχαρη και το ροδόνερο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.
  3. Τα αδειάζουμε σε λαδόκολλα και όταν κρυώσουν τα κοπανίζουμε λίγο με το γουδί.
  4. Αφού παγώσει η κρέμα σερβίρουμε με ροδόνερο ή τριαντάφυλλο και καραμελωμένα φυστίκια.

Mahalepi me vyssino

Πολλές φορές αντικαθιστώ τη ζάχαρη με συρόπι από γλυκό του κουταλιού (βύσσινο ή κεράσι) που περισσεύει, γιαυτό είναι και πιο σκούρα η κρέμα και το σερβίρω με αντίστοιχο γλυκό από πάνω.

μαχαλεπί-με-φράουλες

Το πρώτο μέρος του βιβλίου μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.

Volume I small in Greek

 

Αυτή και πολλές άλλες Κυπριακές συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο μου κυκλοφορεί στα Αγγλικά με τον τίτλο “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!” και διατίθεται σε όλα τα καταστήματα Amazon ή από εμένα.

Το δεύτερο βιβλίο μου “More Than A Greek Salad” κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή στα Αγγλικά από το Amazon.

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Πανακότα Γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά

Πανακότα Λάιτ με Γιαούρτι, Τυρί Κρέμα και Γλυκά του Κουταλιού

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

George

Wednesday 3rd of October 2007

Πολλές αναμνήσεις με αυτό το γλυκό!

Anonymous

Tuesday 2nd of October 2007

Σ' ευχαριστώ για τη συνταγή. Θυμάμαι το έφτιαχνε συχνά η γιαγιά μου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright