Skip to Content

Ψωροκώσταινα και Φασολάδα στη Γάστρα

Sharing is caring!

Για πολλά χρόνια οι Έλληνες ζούσανε με τα όσπρια και το κρέας ήταν κάτι σπάνιο, ίσως σε καμιά μεγάλη γιορτή, Πάσχα, Χριστούγεννα, κανένα γάμο κλπ.  Μέχρι και στα πρόσφατα χρόνια, κρέας τρώγανε κάθε Κυριακή και αφού περάσανε οι “Εφτά παχιές αγελάδες και τα εφτά μεστά στάχυα” κατά την Αγία Γραφή, όπου ζήσαμε μια κάπως καλύτερη ζωή, πώς τα καταφέρανε και μας φέρανε ξανά, αφού φάγανε αυτοί τις παχιές αγελάδες και σε εμάς αφήσανε τα εφτά λεπτά στάχυα μόνο, πίσω στην Ψωροκώσταινα.

Ίσως να το κάνουν για την υγεία μας, γιατί άκουσαν ότι τα όσπρια έχουν πρωτεϊνες και ακόρεστα λιπαρά, που είναι ευεργετικά για την υγεία μας.

Ας είναι!  Εμείς πάντως τα τρώμε γιατί μας αρέσουν.  Το τερπνόν μετά του ωφελείμου που λένε, δηλαδή η φασολάδα είναι ένα νόστιμο φαγητό, πολύ υγιεινό και οινονομικό.

Μια παραλλαγή λοιπόν της κλασσικής φασολάδας είναι αυτή που κάνω στη γάστρα.  Αντί να είναι σαν σούπα η φασολάδα, το φαγητό μελώνει μέσα στη γάστρα, είναι πιο πηκτό και τρώγεται ακόμη και κρύο.

Γίνεται πανεύκολα, γιατί  εκτός από τα δέκα λεπτά που χρειάζονται για να γίνει η προετοιμασία στο τηγάνι, μετά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και απλώς την ανακατεύεις ενδιάμεσα.

Μην παραλείψετε τον ντοματοπελτέ γιατί εκτός του ότι δίνει πιο έντονο χρώμα στο φαγητό, δίνει και ωραία γεύση και περιέχει και λυκοπένιο, ενός ισχυρότατου αντιοξειδωτικού.   Για ευκολία, αντί να διαλύω τον ντοματοπελτέ σε νερό τον ρίχνω μαζί με την ντομάτα στο μούλτι την ώρα που λιώνω τη ντομάτα.

 

 

Όταν είχα γράψει για το Ναύπλιο, ενώ είχα γράψει για τη Ψωροκώσταινα, μεταξύ διορθώσεων κάπου το διέγραψα και έτσι σήμερα θα αναφερθώ πώς η Ελλάδα πήρε αυτήν την ονομασία και γιατί η φασολάδα θεωρείται το εθνικό φαγητό των Ελλήνων.

Κατά την Τουρκοκρατία αλλά και μετά την απελευθέρωση, οι Έλληνες ζούσανε πολύ φτωχικά.   Το 1826 μαζέψανε τον κόσμο στη μεγάλη πλατεία του Ναυπλίου, σήμερα γνωστή ως Πλατεία Συντάγματος και τους ζητήσανε  να συμβάλουν, με ό,τι μπορούσανε για να βοηθήσουν το Μεσολόγγι.   Εκεί, ανάμεσα στο πλήθος ήταν και η Χατζηκώσταινα, η πιο φτωχή γυναίκα του Ναυπλίου.  Πρώτη αυτή έβγαλε το μοναδικό ασημένιο δακτυλίδι που είχε και ένα γρόσι και τα πρόσφερε γι’ αυτό το σκοπό.  Όλοι αναφώνησαν, να ακόμη και η Ψωροκώσταινα προσφέρει στον αγώνα.  Από τότε το φτωχό νεοσύστατο Ελληνικό κράτος πήρε αυτή την υποτιμητική προσωνυμία.

Τιπ:  Αφού ανοίξουμε τον ντοματοπελτέ και πάρουμε όσο χρειαζόμαστε, θα τον ξαναστρώσουμε με ένα κουτάλι να ισιώσει στο κουτάκι και θα ρίξουμε ελαιόλαδο να τον σκεπάσει.  Έτσι διατηρείται όσο καιρό θέλουμε στο ψυγείο.  Κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε, θα προσπαθούμε να παίρνουμε από κάτω, θα τον ξαναισιώνουμε και εάν χρειάζεται θα συμπληρώνουμε λάδι.

Η φασολάδα είναι ένα από τα πιο υγιεινά φαγητά.  Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που την κάνει ιδανικό φαγητό  για όσους κάνουν δίαιτα, γιατί και μια μικρή ποσότητα σε χορταίνει.

Φασολάδα στη γάστρα

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια φασόλια μέτρια
  • 3 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 3 – 4 κοτσάνια σέλερυ, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 ντομάτες φρέσκες γινωμένες ή 1 κουτάκι ντοματάκια ολόκληρα, λιωμένα
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κούπα νερό

Εκτέλεση:

  1. Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.
  2. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε καθαρό νερό. Αφαιρούμε τον αφρό και τα ξαναστραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε να μισοβράσουν, για περίπου μισή ώρα και τα σουρώνουμε.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 1 – 2 λεπτά και προσθέτουμε και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την πατάτα, τα καρότα, το σέλερυ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι, την ντομάτα μαζί με τον ντοματοπελτέ και το νερό και μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε και τα φασόλια.
  4. Τα μεταφέρουμε στη γάστρα και τα σκεπάζουμε με το καπάκι (ή αν δεν έχουμε τα βάζουμε σε πυρέξ καλυμμένο με αλουμινόχαρτο).
  5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 2 ώρες. Μετά τη μία ώρα, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε το φαγητό.
  6. Το ξανασκεπάζουμε και τα ψήνουμε μέχρι να ψηθούν τα φασόλια.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright