Skip to Content

Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας – Μέρος Α

Sharing is caring!

 

Το Ναύπλιον είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις.   Από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα πριν πάρα πολλά χρόνια, ερωτεύτηκα αυτό το μέρος.  Από τότε το έχουμε επισκεφτεί αμέτρητες φορές και όλες τις εποχές του χρόνου, είτε είναι Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο ή Χειμώνα πάντα είναι το ίδιο όμορφο.

Από καιρό ήθελα να γράψω για το Ναύπλιο, αλλά επειδή είχα τόσες πολλές φωτογραφίες και ήθελε πάρα πολύ χρόνο, πάντα το ανέβαλλα για άλλη φορά.  Επιτέλους στρώθηκα και τις ξεκαθάρισα και σήμερα θα σας ξεναγήσω μέσα από το φακό μου, με φωτογραφίες που έχω βγάλει τα τελευταία χρόνια.

Επειδή κοντεύει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, θα κάνω μια μικρή ιστορική αναφορά στο πώς έγινε το Ναύπλιο η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

“Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας κατακτήθηκαν και για σχεδόν 400 χρόνια είμαστε υπό την Οθωμανική κυριαρχία.   Κατά καιρούς γίνονταν εξεγέρσεις, άλλες μικρότερης και άλλες μεγαλύτερης σημασίας, αλλά όλες είχαν τοπικό χαρακτήρα.  Το 1814, η Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, ήταν μυστική και παράνομη.  Ιδρύθηκε από τον Ξάνθο, Σκουφά, Τσακάλωφ και Κομιζόπουλο με στόχο την προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.  Στις γραμμές της συσπειρώνονται έμποροι, μικροαστοί, φοιτητές, οι Φαναριώτες, οι κοτζαμπάσηδες, οι Έλληνες οπλαρχηγοί και  ξεκινάει ο αγώνας.  Σχεδιάζουν εξεγέρσεις στην Πελοπόννησο, τις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και Κωνσταντινούπολη.    Η πρώτη εξέγερση στις 6 Μαρτίου του 1821 στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες κατεστάλει από τους Οθωμανούς.  Τα γεγονότα στο Βορρά ανάγκασαν τους Έλληνες στην Πελοπόννησο να λάβουν μέτρα και στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου του 1821 δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία του Μοριά, υπό τη ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.   Μετά την εξέγερση στην Πελοπόννησο, ακολούθησε η Κρήτη, η Κεντρική Ελλάδα και η Μακεδονία.  Ταυτόχρονα ο Ελληνικός στόλος δρούσε με επιτυχία στο Αιγαίο και εμπόδιζε τις ενισχύσεις των Οθωμανών από τη θάλασσα.

Μεγάλη συμβολή στις νίκες αυτές είχε η θρυλική Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, από την Ύδρα, η οποία ήταν πάμπλουτη και ξόδεψε όλη την περιουσία της για τον σκοπό αυτό.  Οργάνωσε στρατό τον οποίο πλήρωνε και η ίδια τέθηκε ως επικεφαλής μοίρας 8 πλοίων από τα οποία τα 3 ήταν δικά της και έπλευσε προς το Ναύπλιο, το οποίο ήταν απόρθητο οχυρό με τρία φρούρια.  Μετέδωσε τον ενθουσιασμό της στους άνδρες της και τους έδωσε θάρρος για την πολιορκία του Ναυπλίου. Αρχικά έδινε κατευθύνσεις και αργότερα συμμετείχε η ίδια στη μάχη, μέχρι την κατάληψη του οχυρού στις 30 Νοεμβρίου του 1822.

Μετά τις νίκες τους, αρχίζουν οι εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ τους για το ποιός θα αναλάβει την ηγεσία, με αποτέλεσνα να οδηγήσουν σε δύο διαδοχικούς εμφυλίους μέχρι το 1829. Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, αποφάσισαν να παρέμβουν και κάθε έθνος έστειλε ναυτικό στην Ελλάδα. Πολλοί Φιλέλληνες έλαβαν μέρος στον Αγώνα, μεταξύ των οποίων και ο Λόρδος Βύρωνας.

Μετά την είδηση ​​ότι η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτική αρμάδα επρόκειτο να επιτεθεί στην  Ύδρα, επενέβη ο συμμαχικός στόλος στο Ναυαρίνο με αποτέλεσμα την καταστροφή του Οθωμανικού-αιγυπτιακού στόλου. Με τη βοήθεια ενός γαλλικού εκστρατευτικού σώματος, οι Έλληνες έδιωξαν τους Τούρκους από την Πελοποννήσου και προχώρησαν προς την Κεντρική Ελλάδα μέχρι το 1828.   Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε τελικά ως ανεξάρτητο έθνος τον Μάιο του 1832.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το Ναύπλιο ήταν ένα σημαντικό προπύργιο των οθωμανών και πολιορκήθηκε για περισσότερο από ένα έτος. Η πόλη τελικά παραδόθηκε εξαιτίας της πείνας. Μετά τη κατάληψή του, λόγω των ισχυρών οχυρώσεων που είχε, έγινε η έδρα της προσωρινής κυβερνήσης της Ελλάδας.

Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827, ύστερα από πρόταση του Κολοκοτρώνη, επέλεξε τον κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ελληνικής καταγωγής, από την Κέρκυρα, ως πρώτο κυβερνήτη του νεοσύστατου Κράτους.

Έφτασε στο Ναύπλιο στις 7 Ιανουαρίου 1828 και επίσημως έγινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1829. Στην προσπάθεια του να εγκαθιδρύσει ένα ανεξάρτητο και αυτδύναμο κράτος αναγκάστηκε να καταπολεμήσει διάφορες φατρίες.  Δολοφονήθηκε από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, στις 9 Οκτωβρίου 1831.

Μετά την δολοφονία επεκράτησε μια περίοδος αναρχίας και  οι ευρωπαϊκές δυνάμεις βοήθησαν στην καθιέρωση της μοναρχίας στην Ελλάδα.  Ο πρώτος βασιλιάς, ο Όθωνας ήρθε από τη Βαυαρία και ο δεύτερος, ο Γεώργιος ο 1ος από τη Δανία. Το Ναύπλιο παρέμεινε η πρωτεύουσα του βασιλείου μέχρι το 1834, όταν το νέο Βασιλείο της Ελλάδας ιδρύθηκε και ο βασιλιάς Όθωνας αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αθήνα.
Πηγή: Wikipedia και άλλες πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος.

Το Ναύπλιον είναι πόλη της Πελοποννήσου στον Νομό Αργολίδος και το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου.

Bourtzi (view from Akronafplia)

Βρίσκεται περίπου 150 χλμ Νοτιοδυτικά των Αθηνών με αρκετά ήπιο κλίμα.  Πάντοτε ήταν δημοφιλής προορισμός των Αθηναίων λόγω της κοντινής απόστασης για μονοήμερες ή αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.  Με τη βελτίωση του οδικού δικτύου τα τελευταία χρόνια η διαδρομή γίνεται σε 1 ώρα και 30 λεπτά, τέλειος προορισμός για μια κοντινή εκδρομή.  Επίσης οι αρκετά τσουχτερές τιμές των εξοχικών της Αττικής προσελκύουν αρκετούς Αθηναίους ως τόπο δημιουργίας των εξοχικών τους, όχι ότι και εκεί δεν έχει πανάκριβα οικόπεδα ή σπίτια, αλλά ακόμη σε κοντινά χωριά, βρίσκεις σε πιο προσιτές τιμές.

Το Ναύπλιο είναι σχετικά μικρή πόλη με περίπου 20.000 κατοίκους, αλλά κατά την περίοδο της τουριστικής περιόδου, αρκετά εκατομμύρια τουρίστες κατακλύζουν το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές.

Για όσους θέλουν να το επισκεφτούν από το εξωτερικό, το πλησιέστερο Διεθνές Αεροδρόμιο είναι το Ελευθέριος Βενιζέλος, των Αθηνών.  Από εκεί μπορείτε να ταξιδέψετε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, με τραίνο (μόνο που τώρα, Μάρτιος 2011, δεν λειτουργεί μέχρι νεωτέρου), με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό ή με οργανωμένα γκρουπ, μέσω τουριστικών πρακτορείων.

Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης.   Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η πόλη οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη και αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπάρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά χρόνια.     Επίσης εκεί γεννήθηκε ο Παλαμήδης, γιος του Ναυπλίου και της Κλυμένης, πέμπτος απόγονος του πρώτου Ναυπλίου και ήρωας του Τρωικού Πολέμου, απ’ όπου πήρε το όνομά του το φρούριο της πόλης.

Κατά την αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Ναυπλία , και απαντάται στην αρχαία Γραμματεία κατά πρώτον στον Ηρώδοτο στην φράση ” Ναυπλιή χώρη”.  Η ονομασία Ναύπλιον,  Ἀνάπλιον,  Ἀνάπλιν – Ἀνάπλι εμφανίζεται στα υστεροβυζαντινά χρόνια.

Η ετοιμολογία της λέξης παράγεται από το ναύς (πλοίο) + πλέω δηλαδή τον τόπο όπου έβρισκαν καλό αραξοβόλι τα πλοία.   Κατά άλλους από το  (ναύς + πόλις ) αλλά επικρατέστερη είναι η πρώτη εκδοχή.    Κατά την Ελληνική Μυθολογία, ο Ναύπλιος ήταν δεινός θαλασσοπόρος αλλά και αστρονόμος (ανακάλυψε την Μικρή Άρκτο).

Οι Ιταλοί ονομάζουν την πόλη Napoli di Romania.   Η λέξη Ρωμανία απαντάται για πρώτη φορά το 330 και δήλωνε τις ανατολικές επαρχίες του Ρωμαϊκού κράτους και αργότερα το Βυζάντιο.   Για να ξεχωρίζουν την Ελληνική Napoli από την Ιταλική, την ονόμασαν Napoli di Romania, δηλαφή η Βυζαντινή Νάπολη.

Η Τουρκική ονομασία της πόλης ήταν Mora Yenişehri. Η λέξη Mora προέρχεται από το Μωριάς, που ήταν η παλιά ονομασία της Πελοποννήσουν και το Yenişehir σημαίνει “πόλη”.

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται γύρω από το λιμάνι και είναι μια από τις λίγες Ελληνικές πόλεις που έχει κρατήσει πολλά στοιχεία από το παρελθόν.

Εάν ακολουθήσετε τις πινακίδες που δείχνουν προς το Λιμάνι θα φτάσετε σε ένα τεράστιο χώρο στάθμευσης, το μεγαλύτερο που έχω δει μέχρι τώρα.  Ξεκινάει από την μία άκρη του λιμανιού, συνεχίζει προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τελειώνει στον πεζόδρομο, όπου γίνεται η περαντζάδα.

Σιδηροδρομικός Σταθμός

Θέα από το Παλαμήδι.  Βλέπετε στη φωτογραφία το μεγάλο πάρκινγκ  (2006)

Είναι κάπως δύσκολο να δείτε όλη την πόλη με τα πόδια.   Ένας τρόπος να δείτε όλα τα αξιοθέατα είναι είτε με το τραινάκι, που θα το βρείτε στο τέρμα του πάρκινγκ, εκεί που αρχίζει ή περαντζάδα ή με άμαξα, στο ίδιο σημείο, απέναντι.   Από εκεί επίσης παίρνετε το καραβάκι για το Μπούρτζι.

Μπορείτε να δείτε από το video που τράβηξα το2008 το γύρο με το τραινάκι και για πιο πολλές φωτογραφίες του Ναυπλίου δείτε στο Flickr ένα άλμπουμ με περισσότερες από 175 φωτογραφίες.

 

Πάρκινγκ:   σημείο που θα βρείτε τα τραινάκια, τις άμαξες ή να πάρετε το καραβάκι για το Μπούρτζι

 

Περπατώντας από την αρχή της παραλίας, έχετε υπέροχη θέα στο Μπούρτζι και τα ιστιοφόρα που είναι αραγμένα στο λιμάνι.   Στην απέναντι μεριά του δρόμου, πίσω από τους φοίνικες, θα βρείτε εστιατόρια, καφετέριες και τουριστικά μαγαζάκια.   Κοντά στο σχολείο βρίσκεται το άγαλμα της Μπουμπουλίνας.

Εάν διανυχτερεύσετε στο Ναύπλιο, από εκεί μπορείτε να κάνετε μονοήμερη βόλτα μέχρι τις Σπέτσες, την Ύδρα και τη Μονεμβασιά.  Τα καραβάκια θα τα βρείτε στο σημείο που είναι το πάρκινγκ.

Ταβέρνες, απένταντι από το λιμάνι

Μπροστά από το μόλο, ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό και περπατώντας μέχρι τον πεζόδρομο της περαντζάδας, πίσα από τους φοίνικες είναι οι καφετέριες, τα εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ.   Έξω από τις ταβέρνες, βιτρίνες με φρέσκα ψάρια και οι σερβιτόροι που προσπαθούν να σε πείσουν ότι το δικό τους είναι το καλύτερο.

Προχωρώντας, στον μόλο ο δρόμος  στρίβει προς την εκκλησία το Γενέσιον της Θεοτόκου & Αγίου Αναστασίου και ευθείαν ξεκινάει η περαντζάδα.

Η εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου & Αγίου Αναστασίου

Η περαντζάδα το χειμώνα

Η περαντζάδα είναι ένας ωραίος χώρος περιπάρου, δίπλα στους φοίνικες, και γεμάτη καφετέριες που χειμώνα – καλοκαίρι ο κόσμος κάθεται έξω και απολαμβάνει την όμορφη θέα, με το Μπούρτζι απέναντι.

 

Προς το τέλος του μόλου είναι μια παιδική χαρά δίπλα στα τείχη, από πάνω τα ξενοδοχεία και δεξιά ο φάρος του λιμανιού, το Μπούρτζι και απέναντι τα βουνά της Πελοποννήσου.

 

Τα ξενοδοχεία πάνω στην Ακροναυπλία

Θέα από πάνω

Μπορείτε να ανεβείτε πάνω στην Ακροναυπλία με την ησυχία σας θαυμάζοντας την υπέροχη θεά και εάν δεν θέλετε να πάτε με τα πόδια, υπάρχει σε κάποιο σημείο ασανσέρ ή μπορείτε να ανεβείτε με αμάξι ή ταξί.

Περαντζάδα

Το τέλος της περαντζάδας δεξιά πάμε στο φάρο

Τέρμα Λιμανιού και φάρος

Θέα από την Ακροναυπλία

Θέα από το Παλαμίδι:  Ακροναυπλία και η παραλία της Αρβανιτιάς

 

Η Ακροναυπλία, στα Τουρκικά Ιτς Καλέ Iç Kale, (εσωτερικό κάστρο) είναι το αρχαιότερο μέρος της πόλης του Ναυπλίου.   Μέχρι τον 13ο αιώνα εκεί ήταν η πόλη και με την άφιξη των Ενετών και των Φράγκων την οχύρωσαν.  Αργότερα ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακές και στα νεώτερα χρόνια το κράτος αποφάσισε να κτίσει επάνω ξενοδοχεία για χάρη του τουρισμού.

Η μυθολογία αναφέρει τα Κυκλόπεια τείχη της αλλά και οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι η πόλη εκατοικείτο από τα Μυκηναϊκά χρόνια.

Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο όμορφο κατά το ηλιοβασίλεμα.  Σε όποιο σημείο της παραλίας βρίσκεστε, είναι μαγευτικό να δείτε τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα βουνά της Πελοποννήσου.


Η συνέχεια σε λίγες ημέρες.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright