Skip to Content

Σχετικά με εμένα

Σχετικά με εμένα

For English here.

Γεια σας!  Καλωσορίσατε στο “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου” και στο εικονικό τραπέζι της.

Σχετικά με μενα:

Ονομάζομαι Ήβη Λιακοπούλου και μου αρέσει πολύ η μαγειρική.  Στο μπλογκ μου θα βρείτε δικές μου κυρίως δημιουργίες και μου αρέσει η υγιεινή μαγειρική αλλά κατά καιρούς κάνω και λίγες ατασθαλίες 🙂

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό, της Κύπρου και σκοπός μου είναι να σας γνωρίσω τις λιχουδιές του τόπου μου.  Έχω τη χαρά να είμαι η πρώτη Κύπρια blogger που έκανε γνωστές τις Κυπριακές συνταγές.

Η Κυπριακή κουζίνα έχει διαμορφωθεί μέσω των αιώνων από πολλούς παράγοντες όπως το ζεστό Μεσογειακό της κλίμα, η γεωγραφική της θέση αλλά και από την ιστορία της.

Οι πιο πολλές συνταγές μας βασίζονται στην Ελληνική κουζίνα με κάτι μικρές παραλλαγές, αλλά η στρατηγική θέση της Κύπρου είχε φέρει στο νησί πολλούς κατακτητές από την αρχαιότητα και έτσι κρατήσαμε ότι μας άρεσε από τους νεότερους κατακτητές.

Στην Κυπριακή Κουζίνα υπάρχουν επιρροές που απορρέουν από τους Λουζινιανούς (Φραγκοκρατία), τους Ιταλούς (Ενετοκρατία), τους Οθωμανούς  (Τουρκοκρατία) και τους Άγγλους (Αγγλοκρατία).

Υπάρχουν επίσης αρκετές επιρροές  από τις γειτονικές μας χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

Το πάθος μου για το μαγείρεμα ξεκίνησε βλέποντας τη μητέρα μου να μαγειρεύει και πάντα μου άρεσε να ανακατεύομαι στα πόδια της και να τη βοηθώ στην κουζίνα.

Ωστόσο, την περίοδο που μεταναστεύσαμε στο Λονδίνο, όπου είχε πάει νωρίτερα ο πατέρας μου με κάποια από τα μεγαλύτερα αδέλφια μου, η μητέρα μου αρρώστησε με ρευματοειδή αρθρίτιδα και αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω στην Κύπρο κατ’ εντολή του γιατρού.

Επειδή τα αδέλφια μου είχαν μείνει στην Αγγλία και οι μεγαλύτερες αδελφές μου που δεν είχαν πάει στην Αγγλία, ήταν ήδη παντρεμένες, είχα μείνει μόνο εγώ για να βοηθώ τη μητέρα μου και έτσι από πολύ μικρή έμαθα να μαγειρεύω.

Γνώρισα και παντρεύτηκα τον Ελλαδίτη σύζυγο μου στην Κύπρο και ερχόμενη στην Ελλάδα το 1981, άρχισα να μαθαίνω και Ελληνικά φαγητά που δεν συνηθίζαμε να τρώμε στην Κύπρο, όπως το γιουβέτσι, το φρικασέ,  οι πίτες, η μαγειρίτσα, οι χυλοπίτες και πολλές άλλες ελληνικές συνταγές που δεν είχα φάει πριν, ενώ ποτέ δεν σταμάτησα να μαγειρεύω τις Κυπριακές συνταγές που λάτρευα και μου θύμιζαν το σπίτι μου.

Όταν αποφάσισα να αντιγράψω τις παλιές μου συνταγές γιατί τα παλιά μου τα τετράδια είχαν σκιστεί και γεμίσει λεκέδες, σκέφτηκα να τις καταγράψω στον υπολογιστή για να τους τις δώσω αργότερα σε CD, να τις έχουν τα παιδιά μου σαν κληρονομιά από τη μητέρα τους, για να γνωρίσουν καλύτερα τις ρίζες του.

Ξεκίνησα σιγά-σιγά να αντιγράφω τις παλιές μου συνταγές, το καλοκαίρι του 2007, αφού γυρίσαμε από τις  διακοπές μας στην Κρήτη, στις αρχές Ιουλίου.

Τον Αύγουστο που η Αθήνα είχε αδειάσει, ως συνήθως, έλειπαν όλοι οι φίλοι μας, στην τηλεόραση είχαν, ως συνήθως, τις επαναλήψεις του χειμώνα και κάποια στιγμή ένοιωθα να πλήττω μη έχοντας τι να κάνω.

Ο μεγαλύτερος γιος μου, μού πέταξε την ιδέα να κάνω το blog αφού μου άρεσε τόσο πολύ η μαγειρική για να έχω κάτι να ασχολούμαι και να έρχομαι σε επαφή και με κόσμο.

Έτσι ξεκίνησα το δίγλωσσο μπλογκ μου στο blogger το 2007 με μια μακροσκλελή, περιγραφική ονομασία “Ivy’s Household Recipes and Advice”.

Η ανταπόκριση από το εξωτερικό ήταν αρκετά μεγάλη και έτσι αποφάσισα να τα χωρίσω, δίνοντας αυτή τη φορά μιά σύντομη ονομασία.

Έτσι προέκυψε το «Κοπιάστε»  δηλαδή “κάντε τον κόπο…” μια λέξη που χρησιμοποιούμε πολύ στην Κύπρο, όταν θέλουμε να καλέσουμε κάποιον στο σπίτι μας να τον φιλέψουμε και απαραιτήτως να τον κεράσουμε ή να τον ταΐσουμε, σαν ένδειξη φιλοξενίας.

Έτσι ήθελα και εγώ να σας καλέσω στην εικονική κουζίνα μου, να μοιραστώ μαζί σας όλες τις συνταγές μου και τα μικρά μυστικά της μαγειρικής μου.

Εκτός από τις ωραίες Ελληνικές και Κυπριακές συνταγές που θα βρείτε στο μπλογκ, μαγειρεύω και ξένες συνταγές.

Πάντα όμως φροντίζω να τις διαμορφώνω σύμφωνα με τα δικά μας γούστα και προτιμήσεις, χρησιμοποιώντας όπου γίνεται τοπικά προϊόντα και ελαιόλαδο για το μαγείρεμα καθώς και μυρωδικά και μπαχαρικά που είναι οικεία σε μας και αντικαθιστώντας κάποια από τα υλικά τους, όπως τα τυριά, με Ελληνικά ή Κυπριακά όταν έχω.

Μπορεί να φαγητά μου να σας φανούν λίγο ανάλατα, αλλά προσέχουμε την υγεία μας, γι’ αυτό καλό είναι να δοκιμάζετε και να προσθέτετε και άλλο, εάν σας αρέσουν τα πιο αλμυρά.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 σε κάθε συνταγή δική μου, υπάρχει δίπλα στην ονομασία, “συνταγή της Ήβης”.

Αυτό ξεκίνησε να αναφέρεται στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα το μπλογκ, γιατί κάποιοι με αμφισβήτησαν ότι μπορούσα να φτιάχνω δικές μου συνταγές.

Νομίζω ότι το απέδειξα και με το παραπάνω ότι οι συνταγές μου είναι αυθεντικές και έχουν κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο.

Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός να σταματήσω να το αναφέρω και όπου το ξαναβρίσκω, το διαγράφω.

Ήβη - μαγειρεύω με τη Zita Keeley εικόνα

Από τότε  που ξεκίνησα το blog μέχρι και σήμερα, έχω μάθει πολύ περισσότερα πράγματα για το μαγείρεμα απ’ ότι είχα μάθει όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου.

Με τις γνώσεις που αποκόμησα, τώρα αισθάνομαι σίγουρη ότι μπορώ να χρησιμοποιώ αυτές τις γνώσεις για να φτιάχνω δικές μου συνταγές.

Με την πάροδο του χρόνου κατάλαβα την αξία της Μεσογειακής Διατροφής την οποία εφαρμόζω στις συνταγές μου και αποφάσισα ακόμη και τις πιο κλασσικές συνταγές, να τις να αλλάξω και να τις κάνω πιο υγιεινές,  δίνοντας τους τις δικές μου πινελιές.

Πού και πού κάνω και μερικές ατασθαλίες, αλλά το “λίγο” δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Η μαγειρική έχει γίνει το καλύτερο μου χόμπι και για χάρη της παραμέρισα μια άλλη μου αγάπη, τη ζωγραφική.

Πιστεύω ότι και η μαγειρική είναι ένα είδος τέχνης που θέλει χρόνο, κόπο, φαντασία, μεράκι και ειδικά πολλή αγάπη για να μπορέσεις να δημιουργήσεις από ωμά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, κρέας, μπαχαρικά ή άλλες πρώτες ύλες, νόστιμα και όμορφα γλυκά ή φαγητά .

Ενώ ξεκίνησα να γράφω τις συνταγές μου με τον κλασσικό τρόπο που μαγειρεύουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή ένα ποτήρι ή φλιτζάνι από αυτό ή μια χούφτα από το άλλο, εδώ και αρκετά χρόνια έχω μετατρέψει τις συνταγές μου  με ακριβείς δοσολογίες.

Μπορεί στο μαγείρεμα να μην παίζει μεγάλη διαφορά η κούπα από το φλιτζάνι αλλά στη ζαχαροπλαστική η μικρή διαφορά παίζει μεγάλο ρόλο, γι’ αυτό όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ τα ζυγίζω και τα μετρώ με κούπες (μεζούρες).

Αφού εκπλήρωσα το όνειρό μου και κατέγραψα όσες πιο πολλές Κυπριακές συνταγές μπορούσα, αποφάσισα να τις εκδόσω σε βιβλίο.

Οι πόρτες που κτύπησα για να εκδοθούν οι συνταγές μου στα Ελληνικά δυστυχώς δεν άνοιξαν και ελπίζω κάποτε, κάποιοι να ενδιαφερθούν.

Δεν το έβάλα κάτω  και έτσι αποφάσισα να το εκδόσω μόνη μου,  μέσω μιας Αμερικάνικης Εταιρίας.

Τα Βιβλία μου

Το Αγγλικό βιβλίο λέγεται “Mint, Cinnamon, Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste” δηλαδή «Δυόσμος, Κανέλα & Ανθόνερο, Γεύσεις της Κύπρου, Κοπιάστε» και πωλείται μέσω όλων των καταστημάτων της Amazon.

Το βιβλίο περιλαμβάνει Κυπριακές συνταγές της οικογένειας μου, που έχουν ήδη δημοσιευτεί στο blog τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και αρκετές ανέκδοτες συνταγές, όπως λουκούμια, παστέλι, λουκούμια του γάμου, παστίτσια, τταβάς, σούβλα, σουφλέ τυριών, μπακλαβάς, καλαμποκεφτέδες, κουλουρούθκια με τερατσόμελο, χαλλούμι με μαριναρισμένα αποξηραμένα φρούτα,  νηστίσιμο παστίτσιο και μουσακά, λουβανοσαλάτα (φάβα), και πολλές άλλες.

Το βιβλίο περιέχει πάνω από 150 συνταγές, με έγχρωμες φωτογραφίες.  Σκοπός του βιβλίου είναι να προβάλει τις συνταγές και όχι  τις φωτογραφίες.

Αντί να έχει ολοσέλιδες φωτογραφίες από τη μια μεριά και τη συνταγή από την άλλη προτίμησα κάθε σελίδα να περιέχει μια συνταγή με μια αρκετά ικανοποιητική σε μέγεθος φωτογραφία.  Στις σελίδες, όπου η συνταγή είναι μικρή, έχω προσθέσει και δεύτερη συνταγή, ή εάν ο χώρος δεν ήταν αρκετός για δεύτερη συνταγή, έχω προσθέσει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Το βιβλίο περιέχει εύκολες και δύσκολες συνταγές, αλλά όπου μια συνταγή είναι πιο περίπλοκη, έχω προσθέσει και δεύτερη φωτογραφία με οδηγίες βήμα-βήμα για να βοηθήσει τους αρχάριους.  Ολοσέλιδες φωτογραφίες έχει μόνο 5 – 6 και αυτές ανάμεσα στα πέντε κεφάλαια.

Το αγγλικό βιβλίο επίσης κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή  από το Amazon kindle σε δύο τόμους γιατί έχει εμπλουτιστεί και με πολλές άλλες συνταγές.

Επειδή επανειλημμένως μου ζητούσαν το βιβλίο και στα Ελληνικά, το έφτιαξα σε pdf το 2012 με τον τίτλο “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου“.  Δυστυχώς ο δεύτερος τόμος ακόμη εκκρεμεί γιατί ο πρώτος τομος δεν είχε ιδιαίτερη ζήτηση.

Τέλος του 2013, εκδίδω το δεύτερο βιβλίο μου, «More Than A Greek Salad», πάλι στα Αγγλικά, σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο σχετίζεται με τη Μεσογειακή διατροφή με παραδοσιακές συνταγές αλλά και δικές μου μαγειρεμένες με τρόπο ώστε να είναι υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες.

3D Mageirevontas gia ton allo anthropo

Το 2014 αναλαμβάνω την πρωτοβουλία και την επιμέλεια, σε συνεργασία με άλλους food bloggers και chef, να φτιάξουμε το βιβλίο “Μαγειρεύοντας για τον Άλλον Άνθρωπο” τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν απευθείας στην Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος Άνθρωπος“.

Cooking class 28 April 2015

Δούλεψα σε αεροπορική εταιρία για πολλά χρόνια και αργότερα είχα δικό μου βιβλιοπωλείο.  Εργάστηκα εποχιακά ως βοηθός Σεφ σε εστιατόρια στην Κύπρο και τώρα παραδίδω μαθήματα μαγειρικής στο Ναύπλιο, όπου ζούμε.

Θα χαρώ να αφήσετε και το σχόλιο σας, ειδικά εάν έχετε δοκιμάσει κάποια από τις άλλες συνταγές μου και να ξαναπεράσετε για περισσότερες συνταγές.

Οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία μου θα τις βρείτε εδώ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με τους εξής τρόπους:   

 

Σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε για μένα και ελπίζω να μπορέσω να σας εμπνεύσω να μπείτε στην κουζίνα και να μαγειρέψετε τις συνταγές μου!

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright