Το Σιρόπι Φραγκόσυκου με Μέλι είναι ένα νόστιμο σιρόπι που γίνεται με το χυμό που θα πάρουμε από τα φραγκόσυκα και ζάχαρη, μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία.
Για άρωμα βάζω κανέλα και αρμπαρόριζα.
Το σιρόπι αυτό το έφτιαξα πέρσι όταν η κουνιάδα μου μού έδωσε ένα κουβά γεμάτο φραγκόσυκα, επειδή ξέρει πόσο τα λατρεύω. Φάγαμε όσα μπορούσαμε και με τα υπόλοιπα έφτιαξα αυτό το σιρόπι.Είχα ξανακάνει αυτό το σιρόπι παλιά χρησιμοποιώντας ζάχαρη αντί μέλι αλλά αυτό με το μέλι μου αρέσει πιο πολύ, γιατί εκτός του ότι είναι πιο υγιεινό, το μέλι του δίνει και μια απίθανη γεύση.
Ανάλογα με την ποικιλία φραγκόσυκων που θα χρησιμοποιήσετε το σιρόπι μπορεί να βγει από ανοιχτόχρωμο μέχρι και αρκετά σκούρο.
Εάν θέλετε να το κάνετε με ζάχαρη αντί για μέλι, προσθέστε 2 κούπες ζάχαρη και 1 κούπα νερό. Σε αυτή την περίπτωση θα τα βράσετε όλα μαζί και αφού τα περάσετε από σουρωτήρι θα το ξαναβράσετε μέχρι να δέσει. Ο χυμός λεμονιού μπαίνει πάντα στο τέλος.
Για πιο αναλυτικές οδηγίες δείτε τη συνταγή μου για Σιρόπι Ροδιού.
Το Φραγκόσυκο ή παπουτσόσυκο, όπως λέγεται στη Κύπρο, είναι το φρούτο ενός κάκτου της οικογένειας της Opuntia. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι η opuntia ficus-indica (που σημαίνει Ινδικό σύκο), που έχει την προέλευση του στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο Μεξικό.
Το γένος αυτό, έλαβε την ονομασία του για την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς (Opus) (Αρχαία Ελληνική: Ὀποῦς), όπου, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό το οποίο μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του.
Η φραγκοσυκιά, έχει επίπεδα πράσινα κλαδώδια που έχουν δυο ειδών αγκάθια, τα μεγάλα στα κλαδώδια, που φτάνουν μέχρι και 3 εκ. μήκος και τα μικρά, που τα βρίσκουμε στα κλαδώδια και στο φρούτο, που είναι τριχοειδή αγκάθια, που ονομάζονται γλωχίδια, τα οποία διεισδύουν εύκολα στο δέρμα και προκαλούν ερεθισμό.
Στην κορυφή των εξωτερικών κλαδωδίων βγαίνουν κατά τον Ιούνιο τα κίτρινα και μεγάλα λουλούδια, τα οποία αργότερα δένουν και μας δίνουν τα φραγκόσυκα.
Η φραγκοσυκιά δεν θέλει πολύ νερό για να μεγαλώσει γιαυτό την βρίσκουμε σε άνυδρα μέρη σε πολλές Μεσογειακές χώρες με ζεστό κλίμα.
Στο Ναύπλιο που ζούμε, υπάρχουν δάση από φραγκοσυκιές, ειδικά στην Ακροναυπλία και την Αρβανιτιά αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Αργολίδας.
Η ονομασία «φραγκοσυκιά» ίσως να καθιερώθηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στη χώρα, (γύρω στο 1200 μ.Χ.).
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φραγκοσυκιών σ ’όλο τον κόσμο αλλά στην Ελλάδα οι πιο διαδεδομένες είναι τρεις: η Sulfarina, που έχει κίτρινη σάρκα, η Muscaredda, με άσπρη και η Sanguigna, με κόκκινη. Άλλες ποικιλίες είναι η Santa Maria και η Santa Ynez.
Η διατροφική και φαρμακευτική αξία των φραγκόσυκων είναι τεράστια γιατί είναι πλούσια σε μαγνήσιο, καθώς και ταυρίνη, ένα αμινοξύ, ουσίες που βοηθούν τον εγκέφαλο και την καρδιακή λειτουργία.
Είναι πλούσιο σε κάλιο, νηασίνη, θειαμίνη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης καθώς βοηθούν μετά από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνουν το σώμα και αποτρέπουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους.
Τα φραγκόσυκα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γιαυτό δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, στα νεύρα, στα μάτια και στις αρθρώσεις.
Πριν καθαρίσετε τα φραγκόσυκα, καλό είναι να τα πλύνετε καλά για να φύγουν τα αγκάθια και να φορέσετε γάντια πλαστικά.
Το ζουμερό και γλυκό φρούτο, τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο, μαζί με τα σπόρια του.

Πώς Καθαρίζονται τα Φραγκόσυκα
Τα Φραγκόσυκα, γνωστά κι ως Παυλόσυκα ή Παπουτσόσυκα στην Κύπρο, πρέπει να καθαριστούν προσεκτικά, για να μην μπουν τα αγκάθια τους στα χέρια μας, πριν τα φάμε.
Ingredients
Υλικά:
- 1 φραγκόσυκο
- 1 πιρούνι
- 1 κοφτερό μαχαίρι
- 1 πιάτο ή ξύλο κοπής
- Γάντια λατέξ (προαιρετικά)
Instructions
Εκτέλεση:
- Κρατάμε σταθερά το Φραγκόσυκο με το πιρούνι και με το μαχαίρι κόβουμε τις δύο άκριες.
- Μετά κάνουμε μια τομή από τη μία άκρη μέχρι το τέλος.
- Αφήνουμε το πιρούνι καρφωμένο στο φρούτο και με τη βοήθεια του μαχαιριού, σπρώχνουμε τη φλούδα να ξεκολλήσει από το εσωτερικό.
- Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προχωρήσετε με το μαχαίρι και το πιρούνι ή τα το βγάλετε προσεκτικά με τα δάκτυλα σας.
- Με προσοχή όταν θα πετάξετε τη φλούδα, να μην την αγγίξετε μα τα χέρια σας και γεμίσετε αγκάθια.
- Το ζουμερό και γλυκό φρούτο, τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο, μαζί με τα σπόρια του.

Σιρόπι Φραγκόσυκου με Μέλι
Το Σιρόπι Φραγκόσυκου με Μέλι είναι ένα νόστιμο σιρόπι που γίνεται με το χυμό που θα πάρουμε από τα φραγκόσυκα και ζάχαρη, μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία.
Ingredients
Υλικά:
- 1.100 γραμμάρια φραγκόσυκα, καθαρισμένα
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα θυμαρίσιο μέλι
- 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
- 3 – 4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
- ¼ κούπας (4 κουταλιές) χυμό λεμονιού
Instructions
!Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα φραγκόσυκα. Φοράμε γάντια ή χρησιμοποιούμε πιρούνι και μαχαίρι για να τα ξεφλουδίσουμε. (Βλέπετε το βίντεο πιο πάνω).
- Κόβουμε τις δύο άκριες και το κόβουμε στη μία μεριά, βαθιά να φτάσει στη σάρκα του φρούτου. Το τρυπάμε με το πιρούνι και σπρώχνουμε τις φλούδες με τη βοήθεια του μαχαιριού.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα πιέζουμε με το εργαλείο του πουρέ, μέχρι να λιώσουν. Τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, με βαθύ πιάτο από κάτω, και με μια κουτάλα τα πιέζουμε μέχρι να βγει όλος ο χυμός.
- Βάζουμε το χυμό, το μέλι, την αρμπαρόριζα και την κανέλα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για δεκαπέντε λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει. (Σ' αυτό το στάδιο εάν το συρόπι είναι έτοιμο, το ξαναβάζουμε να βράσει και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού). Εάν το συρόπι δεν έχει δέσει και είναι αραιό το ξαναβράζουμε για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πετάμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
- Σερβίρουμε πάνω σε γιαούρτι στραγγιστό, τηγανίτες, κρέπες, παγωτό, να βρέξουμε παντεσπάνι, σε βινεγκρέτ κλπ.
Εάν σας άρεσε η συνταγή μου μπορείτε να την φυλάξτε στο Pinterest για να τη φτιάξετε μελλοντικά ή όταν τη φτιάξετε θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας στο Facebook, Twitter ή στο Instagram με το hashtag #φραγκόσυκα #παπουτσόσυκα #συρόπι_φραγκόσυκου #ελληνικάγλυκά #κοπιάστε !