Skip to Content

Κέικ Μαγιονέζας με Σοκολάτα και Γλάσο Καπουτσίνο

Κέικ Μαγιονέζας με Σοκολάτα και Γλάσο Καπουτσίνο

Sharing is caring!

Αυτό το Κέικ Μαγιονέζας με Γλάσο Καπουτσίνο είναι απίστευτα ζουμερό και νόστιμο, τέλειο για να συνοδεύσει κάθε γεύμα. Πολλοί ίσως παραξενευτούν όταν ακούσουν ότι πρόκειται να φάνε Κέικ Μαγιονέζας, αλλά όσοι ξέρουν πώς γίνεται η μαγιονέζα δεν θα εκπλαγούν, αφού όλα τα υλικά της μαγιονέζας περιέχονται και σ’ ένα κέικ.

Για να γίνει η μαγιονέζα βάζουμε λάδι, αυγό και ξύδι  ή λεμόνι μέχρι να γίνει μια κρέμα, έτσι ουσιαστικά η μαγιονέζα αντικαθιστά τη λιπαρή ουσία (βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι) που θα βάζαμε σε ένα κέικ.

Κείκ Σοκολάτας Μαγιονέζας με γλάσο καπουτσίνο φωτογραφία

Αυτή τη βδομάδα ήρθαμε στην Αθήνα για μια σύντομη επίσκεψη στα παιδιά μας και έφτιαξα αυτό το νόστιμο Κέικ, με ό,τι υλικά υπήρχαν στο σπίτι.

Όταν ήρθαμε, βρήκα ένα ανοιγμένο βαζάκι μαγιονέζας στο ψυγείο και επειδή είχα δει παλιά συνταγές από κέικ με μαγιονέζα στο διαδίκτυο, το γκούγκλαρα για να βρω μια συνταγή.  Όταν βρήκα αυτή τη συνταγή της Hellman’s  στο site τους, δεν δίστασα καθόλου να τη δοκιμάσω .   Παρόλο που δεν είχα όλα τα υλικά της συνταγής, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να αυτοσχεδιάσω και να φτιάξω το κέικ με τις δικές μου παρεμβάσεις.  Η μαγιονέζα που υπήρχε στο ψυγείο δεν ήταν αρκετή, έτσι συμπλήρωσα το υπόλοιπο με στραγγιστό γιαούρτι.   (Είχα επιλογή να βάλω είτε βούτυρο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο αλλά προτίμησα το γιαούρτι).  Επίσης η κρυσταλλική ζάχαρη ήταν μόνο 1 κούπα έτσι χρησιμοποίησα ζάχαρη άχνη για την υπόλοιπη.

 

Κείκ Σοκολάτας Μαγιονέζας με γλάσο καπουτσίνο εικόνα

 

Ήθελα να φτιάξω ένα γλάσο για το κέικ αλλά ψάχνοντας τα ντουλάπια δεν βρήκα κάτι κατάλληλο μέχρι που είδα τον στιγμιαίο καφέ καπουτσίνο και αφού το σκέφτηκα λιγάκι μου ήρθε η ιδέα αυτού του γλάσου.

Ζέστανα το γάλα και διέλυσα τον καφέ και όσο το γάλα ήταν ζεστό έβαλα μέσα κάποια τριμμένη σοκολάτα που βρήκα και το βούτυρο ώστε να λιώσουν.  Μετά έβαλα ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα ρευστό γλάσο και το αρωμάτισα με εσάνς βατόμουρο που ταιριάζει απόλυτα με τη σοκολάτα.  Όσο το γλάσο ήταν ακόμη ζεστό όταν το έριχνα, λίγο από αυτό διείσδυσε μέσα στο κέικ δίνοντάς του τη γεύση του καφέ.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, το ταψί το έντυσα με λαδόκολλα την οποία όμως άφησα να εξέχει προς το έξω.  Αυτό έγινε επίτηδες για να μπορώ να μαζεύω το γλάσο που έτρεχε προς τα κάτω.  (Εάν δεν έχετε ταψί με τσέρκι, απλώς βάλτε μια λαδόκολλα πάνω από την πιατέλα, πριν βάλετε το κέικ).   Όσο το γλάσο κρύωνε, γινόταν πιο παχύρρευστο και έτσι σιγά-σιγά το μάζεψα και το έβαλα όλο από πάνω.  Στο τέλος έσκισα το χαρτί στη μία πλευρά και σιγά-σιγά το τράβηξα και βγήκε από κάτω, αφήνοντας την πιατέλα καθαρή.

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!  Το κέικ έγινε απίστευτα αφράτο, ζουμερό και τρυφερό.    Το γλάσο από πάνω δίνει απίθανη γεύση ειδικά εάν είστε λάτρεις του καφέ και μπορεί θαυμάσια να γίνει μια υπέροχη τούρτα γενεθλίων!

Σημείωση:    Η ανάρτηση δεν είναι πληρωμένη διαφήμιση, ούτε έχω λάβει δωρεάν προϊόντα για να φτιάξω τη συνταγή.  Απλώς είναι υλικά που έτυχε να έχω στο σπίτι.

Κέικ Μαγιονέζας με Σοκολάτα και Γλάσο Καπουτσίνο

Χρόνος προετοιμασίας:  20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:  50 λεπτά

Μερίδες:  12

Υλικά:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπαs σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 1/4 κουτ. μαγειρική σόδα
1/4 κουτ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
2/3 κούπας Μαγιονέζα Hellmann’s® λάιτ
1/3 κούπας γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 1/3 κούπας νερό
!Γλάσο Μόκα Καπουτσίνο Σοκολάτας:
1 φακελάκι στιγμιαίο Καπουτσίνο με Σοκολάτα
¼ κούπας ζεστό γάλα
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη σοκολάτα
2 κ.γ. βούτυρο
½ κούπα ζάχαρη άχνη
3- 4 σταγόνες εσάνς βατόμουρου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350 ° F.
Ντύνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 cm / 9-ιντσών με ένα κομμάτι λαδόκολλα αφήνοντας το χαρτί να εξέχει στις πλευρές του ταψιού.
Σε μέτριο μπολ, συνδυάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κοσκινισμένο κακάο, την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τις βανίλιες.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κτυπάμε τα αυγά και την κρυσταλλική ζάχαρη, με ένα μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα Hellmann’s® και το στραγγιστό γιαούρτι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν. Ρίχνουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και το νερό, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το μίγμα αλευριού.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρό.
Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα αφήνοντας την λαδόκολλα από κάτω.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το γάλα.
Βάζουμε το καπουτσίνο σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, το βούτυρο και την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε την εσάνς βατόμουρου και την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε το γλάσο σταδιακά, προσθέτοντας ξανά όσο στάξει κάτω, μέχρι να προστεθεί όλο το γλάσο από πάνω.
Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί και αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει.

Κέικ Μαγιονέζας με Σοκολάτα και Γλάσο Καπουτσίνο

Κέικ Μαγιονέζας με Σοκολάτα και Γλάσο Καπουτσίνο

Yield: 12
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 50 minutes

Αυτό το Κέικ Μαγιονέζας με Γλάσο Καπουτσίνο είναι απίστευτα ζουμερό και νόστιμο, τέλειο για να συνοδεύσει κάθε γεύμα. Πολλοί ίσως παραξενευτούν όταν ακούσουν ότι πρόκειται να φάνε Κέικ Μαγιονέζας, αλλά όσοι ξέρουν πώς γίνεται η μαγιονέζα δεν θα εκπλαγούν, αφού όλα τα υλικά της μαγιονέζας περιέχονται και σ’ ένα κέικ.

Ingredients

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 κούπαs σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1 1/4 κουτ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουτ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 φακελάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 2/3 κούπας Μαγιονέζα Hellmann's® λάιτ
  • 1/3 κούπας γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 1/3 κούπας νερό

Γλάσο Μόκα Καπουτσίνο Σοκολάτας:

  • 1 φακελάκι στιγμιαίο Καπουτσίνο με Σοκολάτα
  • ¼ κούπας ζεστό γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη σοκολάτα
  • 2 κ.γ. βούτυρο
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • 3- 4 σταγόνες εσάνς βατόμουρου

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350 ° F.
  2. Ντύνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 cm / 9-ιντσών με ένα κομμάτι λαδόκολλα αφήνοντας το χαρτί να εξέχει στις πλευρές του ταψιού.
  3. Σε μέτριο μπολ, συνδυάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κοσκινισμένο κακάο, την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τις βανίλιες.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, κτυπάμε τα αυγά και την κρυσταλλική ζάχαρη, με ένα μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα Hellmann's® και το στραγγιστό γιαούρτι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν. Ρίχνουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και το νερό, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το μίγμα αλευριού.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  6. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρό.
  7. Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα αφήνοντας την λαδόκολλα από κάτω.
  8. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το γάλα.
  9. Βάζουμε το καπουτσίνο σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, το βούτυρο και την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε την εσάνς βατόμουρου και την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  10. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε το γλάσο σταδιακά, προσθέτοντας ξανά όσο στάξει κάτω, μέχρι να προστεθεί όλο το γλάσο από πάνω.
  11. Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί και αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

κολάζ Κείκ Μαγιονέζας εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe