Skip to Content

Ναύπλιο, Μέρος Β: Περιήγηση στην Παλιά Πόλη

Sharing is caring!

Στο Πρώτο Μέρος της περιήγησης, θα διαβάσετε μια μικρή ιστορική αναδρομή για το πώς έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και εξερεύνηση του λιμανιού από μια άκρη στην άλλη καθώς και αναφορά στην Ακροναυπλία, με πολλές φωτογραφίες από το λιμάνι και το Μπούρτζι.

Το Μπούρτζι, που στα Τουρκικά burc σημαίνει “πύργος”, είναι ένα οχυρωμένο νησάκι στο κέντρο του λιμανιού του Ναυπλίου.  Οι Ενετοί για να προφυλάξουν την πόλη από τους πειρατές και άλλους εισβολείς, το 1471 ανέθεσαν στον Αρχιτέκτονα Antonio Gambello να αναλάβει την οχύρωσή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1473.

Κατά την Ελληνική επανάσταση, οι Έλληνες το κατέλαβαν στις 18 Ιουνίου του 1822.   Συνέχισε να λειτουργεί σαν οχυρό μέχρι το 1865.   Αργότερα έγινε κατοικία των δημίων.  Στα νεώτερα χρόνια, από το 1930 έως το 1970 λειτούργησε σαν ξενοδοχείο.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε με καραβάκια που βρίσκονται απέναντι από την Πλατεία Φιλελλήνων, εκεί που αρχίζει η περαντζάδα.

Σήμερα, στο Δεύτερο Μέρος, θα περπατήσουμε στην παλιά Ενετική Πόλη.  Θα δούμε όμορφα στενά σοκάκια με παλιά σπίτια, όμορφα μπαλκόνια και σκαλοπάτια με γλάστρες και πρεβάζια στολισμένα με γεράνια, παντού στα σοκάκια οι ολάνθιστες και ποικιλόχρωμες βουκαμβίλιες είναι τόσο μεγάλες που ενώνονται από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, δημιουργώντας όμορφες αψίδες και θα δούμε μερικά από τα σημαντικά κτίρια και μνημεία της πόλης.

 

Γυρνώντας από την περαντζάδα, θα συναντήσουμε την Πλατεία Φιλελλήνων, με το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους Φιλέλληνες που έπεσαν κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Μνημείο στην Πλατεία Φιλελλήνων

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (1878)

Σε μια μεριά της πλατείας το ιστορικό Ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου κατά καιρούς φιλοξένησε διάσημα άτομα, όπως ο Σουηδός Βασιλιάς Αδόλφος Γουστάβος, η Σοφία και ο Ερρίκος Σλήμαν, που ανακάλυψαν τις Μυκήνες, ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλλερ και πολλοί άλλοι.

 

Λίγο πιο κάτω το Παλιό Τελωνείο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό το κτίριο, απλώς ότι ο Αρχιτέκτονας του 19ου αιώνα Σταμάτης Κλεάνθης έβαλε και εδώ το χέρι του (ότι και να σημαίνει αυτό!).

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην πλατεία


Η Στρατιωτική Λέσχη

Από την Πλατεία Φιλελλήνων, όπως στρίβει ο παραλιακός δρόμος, θα βρείτε την εκκλησία Το Γενέσιον της Θεοτόκου και Αγίου Αναστασίου, γνωστή και ως  Παναγίτσα (17ου αιώνα).

Το Τέμπλο

Η εκκλησία είναι ακριβώς πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά εμείς θα συνεχίσουμε προς τα πάνω και τα στρίψουμε στην Οδό Σταϊκοπούλου.  Θα περάσουμε από την πλατεία Συντάγματος στην επιστροφή.

Παλαιοπωλείο

Στο τέλος του δρόμου, εάν σας παίρνει ο χρόνος, δεξιά θα απολαύσετε τη θέα προς τη θάλασσα, ανάμεσα σε μικρά δρομάκια αλλά κατά τα άλλα δεν έχει τίποτε άλλο αξιοθέατο.

Αφού στρίψουμε αριστερά στη Σταϊκοπούλου, στα δεξιά μας, ανάμεσα σε καλντερίμια και δρομάκια με σκαλοπάτια που οδηγούν ψηλά στην παλιά πόλη, θα συνατήσουμε πρώτα το Βουλευτικό, όπου λειτούργησε σαν η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων.

Βουλευτικό (Η πρώτη Βουλή των Ελλήνων)

Χτίστηκε σαν τέμενος κατά τη δεύτερη Οθωμανική κυριαρχία, αργότερα έγινε σχολείο, φυλακή, δικαστήριο και σήμερα χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Βουλευτικό (θέα από την Πλατεία)

Κοιτάζοντας προς τα πάνω βλέπουμε το  Ρολόι της πόλης.   Εκεί που στέκει σήμερα κάποτε εκεί ήταν η αρχαία Ακρόπολις.  Το Ρολόι είχε έρθει από τη Βαυαρία επί εποχής Όθωνα, αλλά κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς γιατί εμπόδιζε ένα πυροβόλο που είχαν τοποθετήσει στην Ακροναυπλία.     Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε φυλαχτεί και το ρολόι ξανακτίστηκε  και λειτούργησε στις 14 Σεπτεμβρίου, 1949.

 

Το Ρολόι

Ο δρόμος συνεχίζει με τουριστικά μαγαζάκια που πουλούν σουβερνίρ και τοπικά προϊόντα, με εστιατόρια και διάφορα άλλα καταστήματα.

Στο No. 25, δεξιά του δρόμου θα συναντήσουμε το Μουσείο Κομπολογιού.  Στο ισόγειο λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής και επισκευής κομπολογιών και κατάστημα πώλησης κομπολογιών και στον πρώτο όροφο βρίσκεται το μουσείο.   Το μουσείο αυτό είναι το μοναδικό στον κόσμο με μια συλλογή που ξεκινά από το 1700 – έως το 1950, με πάνω από 1000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο, από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα,  κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο κοράλλι (γιούσουρι), κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ.

 

Μουσείο Κομπολογιού

Στην παλιά πόλη θα βρείτε πολλά καταστήματα που πουλάνε κομπολόγια.

Καταστήματα με Κομπολόγια

Στο τέλος της Οδού Σταϊκοπούλου θα συναντήσουμε την Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.  Στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας βλέπουμε την επιγραφή και σε πλαίσιο μια από τις σφαίρες που δεν τον πέτυχε, μέσα στον τοίχο.

Απ’ όπου και να περάσετε, θα δείτε όμορφα μπαλκόνια στολισμένα με γλάστρες.

Από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η Πλατεία Συντάγματος είναι στον κάτω παράλληλο δρόμο και μπορείτε να κατηφορίσετε από εκεί ή να γυρίσετε πάλι από τη Σταϊκοπούλου.

Οθωμανικές Κρήνες

Η πλατεία Συντάγματος είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Ναυπλίου, με πλούσια ιστορία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της παλιάς πόλης.  Το τριώροφο κτήριο κτίστηκε από τους Ενετούς το 1713 και χρησίμευε ως οπλοστάσιο του Ενετικού στόλου.   Το Μουσείο είναι πλούσιο σε εκθέματα και θα αναφερθώ εκτενέστερα σ’ αυτό, σε άλλη ανάρτηση.

Ακριβώς απέναντι, επί της Οδού Βασ. Κωνσταντίνου, βρίσκεται το Τριανόν, πρώην Οθωμανικό τέμενος.  Κατά την Ενετοκρατία λειτούργησε σαν καθολική εκκλησία, αργότερα σαν σχολείο και αργότερα σαν ωδείο και θέατρο.  Τέλος λειτούργησε σαν κινηματογράφος, απ’ όπου πήρε την ονομασία Τριανόν.

Σήμερα λειτουργεί από το Δήμο για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και Εκθέσεις.

Στις άλλες δύο πλευρές της πλατείας υπάρχουν πολλά όμορφα κτίρια, κάποια από αυτά ανήκαν στους ήρωες του 1821, όπως το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.   Σήμερα τα ισόγεια αυτών των κτιρίων λειτουργούν ως επί το πλείστον σαν καφετέριες και εστιατόρια, εκτός από μια τράπεζα και ένα φαρμακείο.

Παλαμήδι, θέα από την πλατεία

Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται η οδός Αμαλίας.   Από τα πρώτα κτίρια είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη “Παλαμήδης”.

Πιο κάτω, στο νούμερο 22, βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο.   Κτίστηκε το 1829 και εκεί στεγάστηκε η Σχολή Ευελπίδων, πού ήταν και το πρώτο Aνώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας.

Παράλληλα της Αμαλίας είναι η Βασ. Κωνσταντίνου, η οποία τελειώνει στο τέμενος.  Στην αρχή του δρόμου βρίσκεται το Δημαρχείο, όπου λειτούργησε το πρώτο Γυμνάσιο, το 1833 και λίγο πάρα κάτω το πρώτο φαρμακείο, εκεί όπου ταριχεύτηκε ο Καποδίστριας.  Απέναντι από το Δημαρχείο είναι η πλατεία των Τριών Ναυάρχων με το άγαλμα του Βασιλέα Όθωνα και ένα μνημείο.

Το πρώτο Γυμνάσιο, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο

Το πρώτο Φαρμακείο

 

 

Βασιλεύς Όθωνας

Το Δικαστικό Μέγαρο, ένα νεοκλασικό κτίριο του 1911 με τις προτομές του Πολυζωίδη και Τερτσέτη.    Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ΚΤΕΛ Αργολίδος.

Απέναντι από την Πλατεία Τριών Ναυάρχων, βρίσκεται η Πλατεία Καποδίστρια.

 

Το Παλαμήδι από την Πλατεία Καποδίστρια με το άγαλμα του Καποδίστρια. 

Καποδίστριας (Giovanni Capo d’ Istria) πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας

Για να ανεβούμε στο Παλαμήδι υπάρχουν δύο τρόποι.   Το Παλαμήδι έχει ύψος 216 μέτρα και εάν αντέχουν τα ποδαράκια σας υπάρχουν σκαλοπάτια, 999 κατά τους ντόπιους ή 874 όπως αναφέρεται αλλού.  Ευτυχώς υπάρχει δρόμος που ανεβαίνουν επάνω, ακόμη και τα πούλμαν.

Το οχυρό βρίσκεται ανατολικά της Ακροναυπλίας, κτίστηκε από τους Φράγκους και ολοκληρώθηκε από τους Ενετούς, κατά τη δεύτερη Ενετική περίοδο  (1686-1715).

Το οχυρό έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1715 μέχρι το 1822 που το κατέλαβαν οι Έλληνες.  Χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή στην οποία φυλακίστηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης το 1833.

Η θέα από το οχυρό είναι εντυπωσιακή.  Από τη μια μεριά φαίνεται όλο το Ναύπλιο και ο Αργολικός κάμπος και από την άλλη μεριά η Ακροναυπλία και ο Αργολικός κόλπος.

 

Το Παλαμήδι από το πάρκινγκ του μόλου

Θέα της πόλης από το Παλαμήδι

Πηγαίνοντας προς το Παλαμήδι ή πηγαίνοντας προς Tολό, εάν κάνετε μια μικρή παράκαμψη μπορείτε να δείτε το Λιοντάρι των Βαυαρών.  Ακολουθείστε τις πινακίδες προς το Αστυνομικό Τμήμα και θα στρίψετε δεξιά.  Στο τέλος του δρόμου στρίψτε αριστερά προς το μικρό πάρκο, όπου θα δείτε το λιοντάρι λαξευμένο πάνω στο βράχο.  Βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία των Αγίων Πάντων και το παλιό Γερμανικό Νεκροταφείο.

Το Λιοντάρι των Βαυαρών

Πολλοί άνδρες από τη συνοδεία του Όθωνα πέθαναν από κάποια επιδημία.   Κατά τους ντόπιους, οι στρατιώτες πέθαναν αφού έφαγαν άγρια πικράγγουρα, εξού και η ονομασία του μνημείο “Αγγουρώον”.  Σαν φόρο τιμής προς τους νεκρούς, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος της Βαυαρίας,  ζήτησε από τον Κριστιάν Σίγκελ (Christian Siegel), Γερμανό καθηγητή γλυπτικής στο Πολυτεχνείο Αθηνών, να φιλοτεχνήσει το μνημείο αυτό, με πρότυπο το Λιοντάρι της Λουκέρνης στην Ελβετία.

Τους  νεκρούς τους έθαψαν στο νεκροταφείο κοντά στο βράχο, όπου βρίσκεται και η εκκλησία των Αγίων Πάντων.  Μετέπειτα έγινε εκταφή των οστών, τα οποία βρίσκονται σε κρύπτη στην Καθολική εκκλησία του Ναυπλίου.

Κάτω από το μνημείο υπάρχει μία επιγραφή στα Γερμανικά.  Παρόλο που δεν γνωρίζω Γερμανικά νομίζω ότι η επιγραφή λέει:  “Εις μνήμην των Αξιωματικών και Στρατιωτών της  Βαυαρικής Bασιλικής Μεραρχίας, , που απεβίωσαν λόγω επιδημίας, την περίοδο του 1833-1834.  Το μνημείο ιδρύθηκε από τον Βασιλέα Λουδοβίκο της Βαυαρίας”.

Μπορείτε να δείτε το μνημείο και από την ξενάγηση με το τραινάκι, αλλά εάν πάτε με τα πόδια, μπροστά στο χώρο υπάρχει ένα μικρό πάρκο με παγκάκια όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν.

Όπου και εάν περπατήσεις θα δεις βουκαμβίλιες και στα στενά δρομάκια τα εστιατόρια βγάζουν τα τραπέζια τους στο δρόμο.

Εάν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες, ετοίμασα ένα σύντομο βιντεάκι ή μπορείτε να τις δείτε στο flickr.  Εάν θέλετε να δείτε το Ναύπλιο με το τραινάκι μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Για να κάνετε μπάνια, εάν δεν έχετε αυτοκίνητο η πιο κοντινή είναι η παραλία της Αρβανιτιάς αλλά μια υπέροχη αμμώδες παραλία είναι του Καραθώνα.  Ακολουθούμε την κατεύθυνση προς Παλαμήδι και απέχει γύρω στα 3 – 4 χιλιόμετρα.

Ανατολικά του Ναυπλίου, λίγο πιο μακριά είναι η παραλία  Ασίνης, Τολό, Δρέπανο κ.ά.  και δυτικά, Νέα Κίος, Μύλοι κλπ.

Παραλία Καραθώνα

Δεν τελείωσα εδώ.  Υπάρχουν και πολλά άλλα που θα γράψω στο μέλλον γιατί Θεού θέλοντος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα μετακομίσουμε εκεί.   Ελπίζω να επισκεφτείτε το Ναύπλιο και πού ξέρετε, ίσως συναντηθούμε εκεί κάποια μέρα.

Αύριο εκτός από την Εθνική μας επέτειο, είναι και του Ευαγγελισμού και γιορτάζει η κόρη μου.

Χρόνια Πολλά!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Myrto

Saturday 26th of March 2011

Εξαιρετική η ξενάγηση και πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου! Να χαίρεσαι την κόρη σου :-) My recent post Salt cod salad Esqueixada

Marion

Friday 25th of March 2011

Ηβη μου πολύ όμορφα η βόλτα που μας έκανες στο Ναύπλιο. Τα σημεία που μας παρουσίασες πολύ καλά. Εχω καιρό να πάω Ναύπλιο και οι φωτογραφίες σου με ξεσηκώνουν. Χρόνια πολλά για την κορουλα σου, να την χαίρεσαι και να σε χαίρεται. Φιλιά My recent post Σαργός με καρότα- κρασί &amp λεμόνι !

Ξανθή

Friday 25th of March 2011

Πολύ ωραία ξενάγηση μας έκανες Ήβη, το Ναύπλιο μ΄αρέσει κι έχουμε πάει πολλές φορές άλλοτε για βόλτα κι άλλοτε για δουλειές. Θέλω να ξαναπάω να συναντήσω και τη Λιζ με τα ωραία της cupcakes. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. My recent post Τορτελίνια σπιτικά

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright