Skip to Content

Ριζότο με Γαρίδες, Ντομάτα και Κρόκο Κοζάνης

Ριζότο με Γαρίδες, Ντομάτα και Κρόκο Κοζάνης

Sharing is caring!

 

Το ριζότο είναι ένα πλήρες γευστικό γεύμα που μπορεί να γίνει είτε μόνο με λαχανικά και ρύζι ή με κοτόπουλο, θαλασσινά κλπ.

Πριν πάω στη συνταγή θέλω να πω ότι λείπαμε για μερικές μέρες και γυρίσαμε χθες.  Φέτος δεν πήγαμε διακοπές σε νησί αλλά πήγαμε για λίγες μέρες σε ένα σχετικά κοντινό, παραθαλάσσιο μέρος στον Κορινθιακό Κόλπο που λέγεται Σαράντι, στη Βοιωτία.

Είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος με λίγες ταβέρνες και καφετέριες, πολύ γραφικό μέρος, ιδανικό για ξεκούραση και μπάνια στα κρυστάλλινα νερά του.

Η παραλία στο Σαράντι

Μείναμε σε ένα μικρό ξενοδοχείο πάνω στην παραλία, λίγο πιο πάνω από τον παραλιακό δρόμο.

Το ξενοδοχείο στο Σαράντι

Σήμερα είχα τόσα πολλά πράγματα να κάνω γιατί αύριο είναι αργία και τα μαγαζιά θα είναι κλειστά.  Πήγαμε στη λαϊκή, στο σουπερμάρκετ και για άλλες δουλειές έτσι έπρεπε να μαγειρέψω κάτι εύκολο που δεν θέλει πολύ χρόνο να γίνει.

Το ριζότο το λατρεύω.  Μερικοί άνθρωποι συγχέουν το ριζότο με το πιλάφι.  Το ριζότο θέλει λίγη υπομονή γιατί δεν γίνεται όπως το πιλάφι που βάζουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Το ριζότο διαφέρει πολύ από το πιλάφι και ως προς τα υλικά αλλά και από τον τρόπο που γίνεται.  Το ρύζι πρέπει να χυλώνει και όχι να είναι σπειρωτό.  Η ποικιλία που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί λέγεται arborio, το οποίο μπορούμε να το βρούμε στα σουπερμάρκετ, αλλά και με το Καρολίνα μια χαρά γίνεται.   Αρχικά σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά το ρύζι να τραβήξει και αυτό λίγο λάδι.  Το σβήνουμε με κρασί και εδώ αρχίζουν οι διάφορες παραλλαγές ως προς τα υλικά που θα βάλουμε.  Αφού βάλουμε τα υλικά της αρεσκείας μας ρίχνουμε ζωμό, μια κουτάλα κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί και μετά θα ρίξουμε την επόμενη.

Θέλει ένα μισάωρο περίπου ορθοστασία και συνεχές ανακάτεμα να γίνει, αλλά αξίζει τον κόπο.

Μια παραλλαγή αυτού του φαγητού είναι η εξής:   Επειδή δεν αρέσουν τα μανιτάρια και οι πιπεριές σε όλα τα παιδιά μου, σωτάρω χώρια σε αντικολλητικό τηγάνι σε 1 – 2 κουταλιές ελαιόλαδο 5 – 6 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετάκια και πιπεριές διάφορα χρώματα (περίπου 1 κούπα) και την ώρα που θα ρίξω τις γαρίδες, χωρίζω το ριζότο και στο ένα προσθέτω και τα λαχανικά.

ριζότο με σχοινόπρασο

 

 

Ριζότο με Γαρίδες, Ντομάτα και Κρόκο Κοζάνης

Χρόνος προετοιμασίας:  15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  30 λεπτά

Μερίδες:  5

Υλικά:

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ρύζι ειδικό για ριζότο, όπως το arborio (προσωπικά, προτιμώ το καρολίνα)
  • 1 συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων (μεγάλο μέγεθος) χωρίς κέλυφος (εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες και σε όποιο μέγεθος θέλετε), γύρω στο 1 κιλό καθαρισμένες,
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί ξηρό
  • 3 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
  • 4 ντομάτες γινωμένες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μούλτι
  • 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης 0,25 γρ.
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 λίτρο από το ζωμό που βράσαμε τις γαρίδες
  • μαϊντανό
  • 1/2 κούπα παρμεζάνα (προαιρετικά) ή γραβιέρα Κρήτης

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες να βράσουν για 5 λεπτά, τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι, να βραχεί ο πάτος του τηγανιού και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι  και  το ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να αποκτήσον μια χρυσαφιά απόχρωση.

Προσθέτουμε και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το γυρνάμε μέχρι να βραχεί.

Ταυτόχρονα, διαλύουμε τον κρόκο μαζί με το κρασί και το ρίχνουμε στο ρύζι, ρίχνουμε  το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και το ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.

Ρίχνουμε το ξύδι και την ντομάτα, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε από το ζωμό, κουτάλα-κουτάλα.  Μόλις απορροφηθεί ξαναρίχνουμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι να βράσει κανονικά το ριζότο, αλλά στο τέλος να μείνει αλ ντέντε.

Σ’ αυτό το σημείο, λίγα λεπτά πριν γίνει το ρύζι προσθέτουμε τις γαρίδες (και τα υπόλοιπα λαχανικά) και ανακατεύουμε.

Ανακατεύουμε μέσα λίγη παρμεζάνα ή ρύζι ή το αφήνουμε σκέτο εάν το θέλουμε νηστίσιμο.

Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο από πάνω.

ριζότο με γαρίδες και λαχανικά

Κοπιάστε και καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Λευτέρης

Friday 28th of January 2011

Oraia i sintagi sou...tin eftiaksa alla exo mia aporia...to thimari pote to bazoume???

Ivy

Friday 28th of January 2011

Λευτέρη ευχαριστώ και έχεις δίκαιο. Θα διορθώσω το ποστ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright