Skip to Content

Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα

Sharing is caring!

Η Βασιλόπιτα είναι το παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς και γίνεται με δύο τρόπους.   Ο ένας είναι να γίνεται  σαν τσουρέκι, και μας έρχεται από την Πόλη και ο άλλος κέικ.

Βασιλόπιτα πριν το στόλισμα εικόνα

Βασιλόπιτα Κέικ

Τη Βασιλόπιτα συνήθως την κόβει ο αρχηγός της οικογένειας και το πρώτο κομμάτι μοιράζεται στην εκκλησία (Αγία Τριάδα και Παναγία), στο Χριστό, στον Άγιο Βασίλειο, στους ξενιτεμένους, ναυτικούς κλπ., και μετά στον αρχηγό της οικογένειας, που είναι ο άντρας, στη γυναίκα του, τα παιδιά του (κατά ηλικία) και στους καλεσμένους.

Όποιος βρει το φλουρί θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Για να δώσουμε περισσότερη χαρά στα παιδιά, το φλουρί που μπαίνει μέσα είναι ένα συμβολικό κέρμα μικρής αξίας, συνήθως συνοδεύεται από ένα μεγαλύτερο ποσό ή δώρο και έτσι ο τυχερός παίρνει και το πρωτοχρονιάτικο δώρο του.

Στόλισμα της Βασιλόπιτας

Συνήθως τη Βασιλόπιτα τη στολίζουμε με ζάχαρη άχνη με την οποία κάνουμε διάφορα σχέδια, χρησιμοποιώντας κάποιο πατρόν.

Η μητέρα μου τη στόλιζε με ασπρισμένα αμύγδαλα, μα τα οποία έγραφε τον αριθμό του Νέου Έτους.

Η βασιλόπιτα μας φέτος στολίστηκε διαφορετικά.  Το στόλισμα το έκανε η δεκατριάχρονη κόρη μου και αντί για τη συνηθισμένη ζάχαρη άχνη που βάζουμε από πάνω, τη στόλισε με Γλάσο Ρουαγιάλ.

Ρίχνω το κέρμα στο κέικ

Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο!

Δύο Άγιοι για τα Χριστούγεννα:    Άγιος Νικόλαος ή Άγιος Βασίλειος;

Παραδόξως στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Άγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ και οι δύο ήταν επίσκοποι.  Ο πρώτος είναι ο Άγιος Νικόλαος ή Σάντα Κλάους, που γιορτάζεται από τους Δυτικούς και ο άλλος ο Άγιος Βασίλειος , που ονομάζεται και Βασίλειος ο Μέγας, για τους Ορθοδόξους.

Όποιον από τους δύο Αγίους πιστεύετε, τον Άγιο Βασίλειο, από την Καισαρεία ή τον Άγιο Νικόλαο, από τα Πάταρα της Μικράς Ασίας, και οι δύο θα ζουν για πάντα στη ψυχή μας για το μεγάλο τους έργο.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας και έγινε Αρχιεπίσκοπος στα Μύρα της Μικράς Ασίας. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Ίδρυσε στην αρχιεπισκοπή του φτωχοκομείο, ξενώνα, νοσοκομείο και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Τον Άγιο Νικόλαο τον εορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα θανάτου του, και πιο πολύ σ’ εμάς είναι γνωστός σαν προστάτης των ναυτικών. Ήταν όμως και προστάτης των παιδιών και των φτωχών.  

Οι Βόρειο Ευρωπαίοι που πήγαν στον Νέο Κόσμο πήραν και τον Άγιο Νικόλαο μαζί τους.  Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, πρόσθεσαν στοιχεία της μυθολογίας τους όπως να περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά, να ζει στο Βόρειο Πόλο και να έχει ένα έλκηθρο που να το σέρνουν τάρανδοι και είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία, που γοητεύει μικρούς και μεγάλους.   Ο Σάντα Κλάους, όπως τον ξέρουμε σήμερα δηλαδή ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκά γένια, με κόκκινη στολή, στρογγυλά γυαλάκια και μαγικές ικανότητες, ήταν δημιούργημα της Κόκα Κόλα σε μια διαφήμισή της το 1931.  Έτσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας κυρίως από τις κάρτες των Ελλήνων μεταναστών, που έστελναν τις ευχές τους στην πατρίδα τους.

Ο Άγιος Βασίλειος καταγόταν από την Καισαρεία την πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, που ήταν επίσης στη Μικρά Ασία και καταγόταν από μια οικογένεια ευσεβών.  Τον Πατέρα του που τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο, ήταν ρήτορας δηλαδή δικηγόρος, ενώ την μητέρα του την έλεγαν Εμμέλεια και ήταν πολύ σοφή και αγία γυναίκα.  Ο παππούς του ήταν μάρτυρας, τα αδέλφια του Γρηγόριος και Πέτρος ήταν επίσκοποι Νύσσης και Σεβαστείας, αντίστοιχα, οι αδελφές του ήταν αφιερωμένες στο Θεό και η Αδελφή του Μακρίνα ήταν και αυτή Αγία και αυτή τον έπεισε να στραφεί στον Χριστιανισμό.

Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε το 330 μ.Χ. και σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.  Κατά τη σύντομη ζωή του, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του. Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισαρεία μια ολόκληρη πόλη, την Βασιλειάδα που γέμισε από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ίδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών, τροφίμων, ρούχων, χρημάτων και κάθε είδους βοήθειας σε φτωχές οικογένειες και άπορους και έγινε αγαπητός από όλους τους ανθρώπους.Ονομάστηκε Βασίλειος ο Μέγας όταν ακόμη ήταν στη ζωή.  Πέθανε τον Δεκέμβριο του 378 (48 χρονών) και κηδεύτηκε την Ιη Ιανουαρίου, ημέρα που γιορτάζουμε τη μνήμη του. Λέγεται ότι τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες, μέχρι και θάνατοι!

Ο βασιλιάς του Βυζαντίου που ήταν συμμαθητής του Αγίου Βασιλείου και τον έλεγαν Ιουλιανό, αγαπούσε την φιλοσοφία και τους ψεύτικους θεούς και μισούσε τον Χριστιανισμό, ο Άγιος Βασίλειος δεν του χαρίστηκε γι αυτό και ο Βασιλιάς ζητούσε αφορμή να τον ταπεινώσει. Όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.

Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δίνουν ότι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. όμως ο Θεός τιμώρησε τον Ιουλιανό που σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισαρεία. Τότε ο Άγιος Βασίλειος έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος, τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο.  Έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα.

Προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού φτιάχνουμε τη Βασιλόπιτα παραμονή Πρωτοχρονιάς και μέσα βάζουμε το φλουρί.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι και λένε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα.

Κολάζ Βασιλόπιτα
Βασιλόπιτα Κέικ με Γλάσο εικόνα

Βασιλόπιτα

Yield: 12
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 30 minutes

Η Βασιλόπιτα είναι το παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς και γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να γίνεται σαν τσουρέκι, και μας έρχεται από την Πόλη και ο άλλος κέικ.

Ingredients

Υλικά:

 • ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα ή με τη φλούδα, τριμμένα
 • 5 κούπες αλεύρι
 • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 • 2 κούπες ζάχαρη
 • 1 κούπα βούτυρο
 • 5 αυγά, χωρισμένα
 • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
 • 1 κουταλάκι σόδα
 • 1/4 κούπας κονιάκ
 • Γλάσο Ρουαγιάλ για επικάλυψη ή απλώς ζάχαρη άχνη

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Λιώνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι μαζί με λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνουν σκόνη.
 2. Σε μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
 3. Κτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
 4. Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε τους κρόκους, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού αφού διαλύσουμε μέσα τη σόδα.
 5. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
 6. Σταματάμε το κτύπημα με το μίξερ και διπλώνουμε προσεκτικά μέσα τα ασπράδια.
 7. Κόβουμε λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού ή λαδώνουμε ένα ταψί 28 - 30 εκατοστών, καλύτερα να έχει τσέρκι και τοποθετούμε το μείγμα.
 8. Πλένουμε καλά το νόμισμα που θα χρησιμοποιήσουμε και το τυλίγουμε με ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βάζουμε μέσα στο κέικ.
 9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180ο Κελσίου μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό, περίπου 1 ώρα.
 10. Αφού κρυώσει στολίζουμε το γλάσο ή με ζάχαρη άχνη.
Nutrition Information
Yield 12 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 586Total Fat 21gSaturated Fat 11gTrans Fat 1gUnsaturated Fat 9gCholesterol 118mgSodium 913mgCarbohydrates 88gFiber 2gSugar 47gProtein 9g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου!

Το βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.

Volume I small in Greek

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιούλα

Tuesday 9th of November 2010

Ωραία ανάρτηση και συνταγή. Καλή Χρονιά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe