Skip to Content

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Sharing is caring!

 

Όταν φτιάχνουμε γλυκά, μαρμελάδες, σαλάτες, τουρσιά κλπ., μετά θα πρέπει να τα βάλουμε σε  βάζα για να τα φυλάξουμε.   Πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε, πωλούνται μέσα σε γυάλινα βαζάκια.

Εάν σας αρέσει να φτιάχνετε γλυκά, μαρμελάδες, τουρσιά κλπ., αντί να αγοράζετε καινούργια βαζάκια, καλό είναι να ανακυκλώνετε αυτά που έχετε αγοράσει για το σκοπό αυτό.   Αφού τα χρησιμοποιήσετε, θα τα πλύνετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι και θα τα φυλάξετε.

Όταν θα έρθει η ώρα να φτιάξουμε μαρμελάδες ή ότι άλλο μας αρέσει, θα πρέπει πρώτα να αποστειρώσουμε τα βάζα για να μην αναπτυχθούν βακτήρια μέσα στα βάζα μας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα αποστειρώσουμε, όπως στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμμάτων, αλλά εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο δύο.

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Αφού πλύνουμε τα βάζα και τα καπάκια τους καλά με σαπούνι και τα ξεπλύνουμε θα τα βάλουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, αφού πρώτα στρώσουμε από κάτω ένα σφουγγάρι βετέξ, πρώτα για να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και δεύτερο για να μη κτυπάνε στον πάτο.  Καλό είναι και ενδιάμεσα να βάζουμε κάτι (ή σφουγγάρι ή πανί) για να μη κτυπάνε μεταξύ τους.

Αυτός ο τρόπος είναι λίγο μπελαλίδικος και παλιομοδίτικος.    Εδώ και αρκετά χρόνια βρήκα ένα πολύ πιο εύκολο τρόπο.

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Αφού πλύνω τα βάζα και είναι καθαρά τα βάζω μαζί με τα καπάκια τους στο πλυντήριο πιάτων στο πρόγραμμα με την πιο ψηλή θερμοκρασία, όπως θα πλέναμε κανονικά τα πιάτα μας.

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Αφού κρυώσουν μέσα στο πλυντήιο θα τα βάλουμε ανάποδα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά και μετά θα τα γεμίσουμε.

Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο εύκολη και τόσα χρόνια που τη χρησιμοποιώ φαίνεται ότι κάνει καλά τη δουλειά της.  Τώρα εσείς μπορείτε να διαλέξετε όποιο τρόπο εμπιστεύεστε ή θεωρείτε καλύτερο.

Ενημέρωση:  25 Ιουνίου, 2013

Δυστυχώς τώρα που μετακομίσαμε στο χωριό δεν έχω πλυντήριο πιάτων ούτε και φούρνο μικροκυμμάτων και έτσι έχω αλλάξει τον τρόπο που αποστειρώνω τα βάζα μου.  Αρχικά δοκίμασα τη μέθοδο με το βράσιμο στην κατσαρόλα, αλλά το νερό εδώ είναι πολύ σκληρό και με το βράσιμο το βάζα γίνονται άσπρα και η κατσαρόλα χάλια.

Το μόνο που μου μένει είναι ο φούρνος.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου, με τον αέρα και τις αντιστάσεις πάνω και κάτω.

Βάζω τα βάζα και τα καπάκια μέσα στο φούρνο και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς Κελσίου και τα αφήνω μέσα για 15 λεπτά.

Κλείνω το φούρνο και τα αφήνω μέσα μέχρι να κρυώσουν.  Το λιγότερο που θα τα αφήσουμε, αφού κλείσουμε το φούρνο θα είναι 15 λεπτά.

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Καλή επιτυχία σε ότι φτιάξετε.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιώτα

Tuesday 5th of October 2010

Ευχαριστώ για τις ιδέες. Συνήθως τα βράζω.

Αγγελική

Sunday 3rd of October 2010

Καλή ιδέα για το πλυντήριο. Δεν το είχα φανταστεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright