Skip to Content

Νηστίσιμη Μπεσαμέλ

Νηστίσιμη Μπεσαμέλ

Sharing is caring!

Η νηστίσιμη Μπεσαμέλ μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική μπεσαμέλ για να φτιάξουμε νηστίσιμο παστίτσιο, νηστίσιμο μουσακά, νηστισιμο παπουτσάκια κλπ.

Τη σάλτσα Μπεσαμέλ την εισήγαγε στην Ελληνική Κουζίνα πρώτος ο Νικόλαος Τσελεμεντές, που ήταν Σεφ στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Πιστεύω πως όλοι γνωρίζετε πώς φτιάχνεται η μπεσαμέλ γι’ αυτό θα μπορούσατε να διανοηθείτε ποτέ να φτιάξετε μια σάλτσα μπεσαμέλ χωρίς αυγά και γάλα αλλά να είναι πλούσια σε γεύση και να μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε σε νηστίσιμες συνταγές;

Αυτή η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό και έψαξα στο διαδίκτυο μήπως υπήρχε ήδη καμία τέτοια συνταγή.

Πραγματικά βρήκα μια νηστίσιμη μπεσαμέλ αλλά μια σάλτσα με αλεύρι, βιτάμ και ζωμό λαχανικών μου φάνηκε πολύ άγευστη και ούτε επιχείρησα να τη φτιάξω.

Αποφάσισα λοιπόν να πειραματιστώ και να κάνω μια δική μου σάλτσα ούτως ώστε κατά τη νηστεία να μπορώ να φτιάχνω νηστίσιμο παστίτσιο, μουσακά ή παπουτσάκια, με νηστίσιμη γέμιση.

Το πολύ-πολύ αν δεν πετύχαινε το πείραμά μου, σίγουρα κάτι θα τρώγαμε και θα συνέχιζα με καμιά άλλη ιδέα μέχρι κάτι να πετύχω.

Η δική μου ιδέα ήταν να συνδυάσω ένα πουρέ πατάτας  μαζί με ένα συνδυασμό άλλων υλικών που το έκαναν εξαιρετικά νόστιμο.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή την υπέροχη συνταγή ανοίγει το δρόμο για ένα σωρό άλλα πιάτα που μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα και νόστιμα.

Θα βρείτε τη συνταγή στο βιβλίο μου Κοπιάστε στην Κουζίνα Μου!

Νηστίσιμη Μπεσαμέλ εικόνα

Νηστίσιμη Μπεσαμέλ

Yield: 1
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 15 minutes
Additional Time: 30 minutes
Total Time: 55 minutes

Χρησιμοποιούμε αυτή τη νηστίσιμη μπεσαμέλ για να φτιάξουμε νηστίσιμο μουσακά, νηστίσιμο παστίτσιο ή νηστίσιμα παπουτσάκια.

Ingredients

Υλικά:

  • 3 μέτριες πατάτες
  • ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι

Για το ρου:

  • 35 γραμμάρια εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
  • 35 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Μία πρέζα λευκό πιπέρι
  • Περίπου 3 κούπες νερό που βράσαμε τις πατάτες

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.  Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Κρατάμε 3 κούπες από το νερό που έβρασαν. 
  3. Στο μούλτι βάζουμε τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το λάδι και το ξύδι και τα πολτοποιούμε.  Εάν δεν λιώσουν ρίχνουμε λίγο νερό από τις πατάτες.
  4. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το αλεύρι.  Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε το νερό από τις πατάτες λίγο-λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Ίσως να μην χρειαστεί όλο).  Προσθέτουμε τις ζεστές πατάτες και με ένα μίξερ χειρός, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. 
    (Εάν θέλουμε τις λιώνουμε πρώτα και μετά τις ρίχνουμε στο ρου).
  6. Προσθέτουμε τα λιωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι εάν χρειάζεται. 
Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 932Total Fat 87gSaturated Fat 10gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 73gCholesterol 0mgSodium 7434mgCarbohydrates 260gFiber 32gSugar 16gProtein 44g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Νηστίσιμη Μπεσαμέλ εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

popelix

Monday 30th of March 2009

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας! Ότι πρέπει για το τραπέζι που ετοιμάζω την ερχόμενη Κυριακή για τα γενέθλια του υιού ;-) Και τούρτα βρήκα και μεζέδες νηστίσιμους! Όσο για την μπεσαμέλ με κύβο λαχανικών, σας προτείνω να τη δοκιμάσετε. Εγώ χρησιμοποιώ κύβο λαχανικών, σιμιγδάλι, βιτάμ+ελαιόλαδο και φυσικά μοσχοκάρυδο.

admin

Wednesday 11th of March 2009

Eυχαριστώ Κατερίνα και Cook. Πάντως γίνεται κάτι μεταξύ ογκραντέν με γεύση μπεσαμέλ. Είναι καταπληκτική.

Katerina

Wednesday 11th of March 2009

Kαλή Σαρακοστή Ivy! Ενδιαφέρουσα η μπεσαμέλ και χορταστική! Εγώ την κάνω όπως την κανονική, μόνο χρησιμοποιώ γάλα σόγιας. Πάντως θα τη δοκιμάσω με λαχανικά~

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe