Skip to Content

Γλυκό με Ανθούς Νεραντζιάς

Sharing is caring!

Το γλυκό με ανθούς νεραντζιάς είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά, με όλο το άρωμα της άνοιξης συμπυκνωμένο σε κάθε μπουκιά.

Το δικό μου γλυκό με Ανθούς Νεραντζιάς γίνεται μετά την παρασκευή του Ανθόνερου, αξιοποιώντας τα πέταλα που περίσσεψαν, ζάχαρη και χυμό λεμονιού.

Εννοείται ότι το ίδιο γλυκό μπορούμε να το κάνουμε και με πέταλα από άνθη από άλλα εσπεριδοειδή.

γλυκό ανθός εικόνα

Η διαδικασία για να γίνει ένα γλυκό του κουταλιού εξαρτάται από το είδος του φρούτου.

Εάν το φρούτο είναι πικρό, θέλει πρώτα ξεπίκρισμα, δηλαδή το αφήνουμε στο νερό, το οποίο αλλάζουμε συχνά, μέχρι να ξεπικρίσει.  Εάν το φρούτο δεν είναι πικρό, βράζουμε το φρούτο με τη ζάχαρη ταυτόχρονα και βάζουμε μέσα και κάποιο αρωματικό.  Εάν το φρούτο είναι πολύ ντελικάτο, τότε ετοιμάζουμε πρώτα το συρόπι και στο τέλος ρίχνουμε το φρούτο

Σε όλες τις περιπτώσεις ρίχνουμε χυμό λεμονιού γιατί το λεμόνι βοηθάει να μην κρυσταλλώσει ξανά η ζάχαρη.

Αυτή είναι μια γενική εικόνα για το πώς φτιάχνουμε τα γλυκά του κουταλιού.

Άνθη νεραντζιάς εικόνα

Πριν μερικά χρόνια ξαναεπιχείρησα να φτιάξω γλυκό με τους ανθούς της νεραντζιάς αλλά επειδή δεν είχα ξανακάνει και δεν ήξερα πόσο χρόνο βράσιμο χρειάζεται ο ανθός, έψαξα για βοήθεια στα Ελληνικά μπλογκ, για καθοδήγηση.

Συνήθως όταν κάνω κάτι για πρώτη φορά, διαβάζω πολλές συνταγές για να καταλήξω σ’ αυτή που φαίνεται πιο αξιόπιστη.

Σε μερικές συνταγές διάβασα ότι τον ανθό τον βράζεις για 3 – 4 λεπτά και μετά τον βάζεις αμέσως σε κρύο νερό (καλά τί νόμισαν, ότι βράζουν μπρόκολο;), φτιάχνεις το συρόπι, ρίχνεις τον ανθό και το βράζεις μέχρι να δέσει το συρόπι*.

Σε άλλη συνταγή διάβασα ότι έχεις τρία μπολ με νερό και χυμό λεμονιού.  Βράζεις τον ανθό για ένα λεπτό, τον στραγγίζεις και τον βάζεις στην πρώτη λεκάνη.  Επαναλαμβάνεις τρεις φορές.  Μετά την τρίτη φορά τον στραγγίζεις και αφήνεις τον ανθό στον ήλιο για μιά ώρα.   Κάνεις το συρόπι, ρίχνεις τον ανθό και τον βράζεις μέχρι να δέσει το συρόπι*.

Μια άλλη έλεγε να βράσουμε τα πέταλα για 5 – 7 λεπτά, να τα στραγγίξουμε και να τα αφήσουμε στον ήλιο για 3 ώρες.  Μετά ετοιμάζουμε το συρόπι, ρίχνουμε τον ανθό τον οποίο βράζουμε μέχρι να δέσει το συρόπι*.

Άλλες συνταγές έλεγαν να βράσουμε τον ανθό για 2 – 3 λεπτά και να τον αφήσουμε στον ήλιο για μια ολόκληρη μέρα (σίγουρα θα κάνουν ωραίο μαύρισμα, εκτός εάν βάλουν μεγάλο δείκτη προστασίας 🙂 ).  Η ίδια ιστορία, βράζουμε το συρόπι, μπλα, μπλα μέχρι να δέσει.

γλυκό ανθός κιτρομηλιάς εικόνα

Από τις συνταγές που διάβασα είπα να ακολουθήσω αυτή μιας διάσημης μαγείρισσας.  Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.  Τα πέταλα ήταν σκληρά σαν να έτρωγες λάστιχο.  Τόσος κόπος πήγε χαμένος!

*Σημείωση:  Αναφέρω για το Πώς ξέρουμε εάν το Συρόπι έχει δέσει, σε παλιά ανάρτηση.

Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, εισηγούμαι να το βράσετε για μισή ώρα και να το αφήσετε να κρυώσει.  Επίσης ελέγξτε εάν είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας.  Εάν όχι, μπορείτε να βάλετε και άλλη ζάχαρη (μέχρι άλλη μία κούπα), το ανακατεύετε και το βράζετε για δέκα λεπτά.  Ελέγχετε εάν έχει δέσει με μια από τις μεθόδους που σας έχω δώσει και τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού.

Όταν λοιπόν διάβασα τις διάφορες συνταγές, έμεινα με την εντύπωση ότι τα πέταλα είναι τόσο μαλακά και εύθραυστα που με λίγο βράσιμο θα έλιωναν.

Όταν όμως τελείωσα το ανθόνερο, αφού έβραζε για δύο ώρες, είδα ότι τα πέταλα ήταν γερά και άθικτα.  Δεν θα ήταν κρίμα να πάνε στον κάδο;

Η ποσότητα νερού που είχε απομείνει ήταν αρκετή, έτσι το μόνο που έκανα ήταν να βάλω ζάχαρη.  Η ζάχαρη προστέθηκε με το μάτι, λόγω εμπειρίας.  Αφού την ανακάτεψα να διαλυθεί, την έβαλα στη φωτιά.   Επειδή τώρα έχω θερμόμετρο, την άφησα σε σιγανή φωτιά μέχρι να φτάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου.  Στο τέλος έβαλα το χυμό λεμονιού, το άφησα να κρυώσει και το έβαλα σε καθαρά, αποστειρωμένα βαζάκια.

Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, εισηγούμαι να το βράσετε για μισή ώρα και να το αφήσετε να κρυώσει.  Ελέγχετε εάν έχει δέσει και δοκιμάζετε είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας.  Εάν όχι, μπορείτε να βάλετε και άλλη ζάχαρη (μέχρι άλλη μία κούπα), το ανακατεύετε και το βράζετε για δέκα λεπτά.  Ξαναελέγχετε εάν έχει δέσει με μια από τις μεθόδους που σας έχω δώσει και τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα νοστιμότατο και αρωματικό γλυκό.  Τα πέταλα, ακόμη και μετά από τόσο βράσιμο, εξακολουθούν να μην είναι μαλακά και όταν το δαγκώνεις τρίζει λίγο αλλά η γεύση είναι απίθανη!

Συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό να ικανοποιήσει την επιθυμία μας να φάμε κάτι γλυκό αλλά πιστέψτε με είναι τόσο νόστιμο και εθιστικό που θα θέλετε να φάτε κι άλλο, κι άλλο! Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να συγκρατηθώ 🙂

γλυκό ανθός νεραντζιάς εικόνα

Γλυκό Ανθός Νεραντζιάς

Θα χρειαστούμε:

  • Τα πέταλα που περίσσεψαν
  • Το νερό που περίσσεψε
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού

 

Γλυκό με Ανθούς Νεραντζιάς

Γλυκό με Ανθούς Νεραντζιάς

Yield: 2 βάζα των 450 γρ.

Το γλυκό με ανθούς νεραντζιάς είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά, με όλο το άρωμα της άνοιξης συμπυκνωμένο σε κάθε μπουκιά.

Ingredients

Υλικά;

  • Τα πέταλα που περίσσεψαν
  • Το νερό που περίσσεψε
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στα βρασμένα πέταλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου.
  4. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
  6. Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

 

Πρόσφατα το μπλογκ μου κατετάγει ανάμεσα στα 40 Καλύτερα Ελληνικά Μλογκς, Παγκοσμιως.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι ξένοι να αναγνωρίζουν το έργο μας και όχι σαν κάτι διαγωνισμοί που γίνονται εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να παρακαλείς για μήνες για να πάρεις ψήφους και να διακριθείς.

Είχα δηλώσει υποψηφιότητα την πρώτη χρονιά, αλλά αφού είδα τον τρόπο διεξαγωγής, δεν δήλωσα φέτος και ούτε που μ’ ενδιαφέρει να ξαναδηλώσω.

Εξάλλου, βλέπω την αναγνώριση και μέσα από την επισκεψιμότητα που έχει το μπλογκ μου και σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε.

Βραβείο 40 Καλύτερα Ελληνικά Μπλογκς εικόνα

 

γλυκό ανθός εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe