Skip to Content

Πώς ξέρουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει;

Πώς ξέρουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει;

Sharing is caring!

Πώς ξέρουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει όταν φτιάχνουμε γλυκά;  Για να μην ξανακάνετε αυτή την ερώτηση δείτε μερικές πρακτικές ιδέες.

Όταν φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού, έχει μεγάλη σημασία το δέσιμο γιατί εάν δεν δέσει σωστά το γλυκό, πολύ σύντομα θα χαλάσει.

Εάν δεν θέλετε να βλέπετε ζαχαρωμένα ή μουχλιασμένα γλυκά του κουταλιού, υπάρχουν αρκετοί τρόπο να μάθουμε εάν το σιρόπι έχει δέσει σωστά.  Ο χρόνος δεσίματος θα εξαρτηθεί ανάλογα πόσο ζουμερό είναι το φρούτο.

Για γλυκά του κουταλιού:

Μέθοδος με το κουτάλι

Παλιά δεν υπήρχαν τα θερμόμετρα για να ξέρουν εάν το συρόπι είχε δέσει, γιαυτό όσοι δεν έχετε, δοκιμάσετε αυτή την παλιά, πρακτική μέθοδο που χρησιμοποιούσε η μητέρα μου όταν έφτιαχνε γλυκά:

Βάζουμε σιρόπι σε  κουτάλι και το αφήνουμε να τρέξει μέσα στη κατσαρόλα.    Εάν το συρόπι τρέχει εύκολα από το κουτάλι, το συρόπι είναι νερουλό.  Όσο βράζει θα δείτε ότι φεύγει σε σταγόνες, αλλά εξακολουθεί να φεύγει από το κουτάλι.

Όταν φτάσετε στο σημείο που στο τέλος θα μείνει μια σταγόνα να κρέμεται από το κουτάλι, τότε ξέρουμε ότι το συρόπι έχει δέσει σωστά.

σιρόπι δοκιμή με κουτάλι εικόνα

Μέθοδος με το πιατάκι

Ο άλλος τρόπος είναι να βάλουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει.   Ρίχνουμε μέσα μερικές σταγόνες συρόπι  και το σπρώχνουμε με το κουταλάκι.   Εάν το συρόπι αργεί να επανέλθει στην αρχική του θέση είναι έτοιμο.  Εάν ρέει σαν νερό, θέλει και άλλο χρόνο να δέσει.

 

σιρόπι δοκιμή με πιατάκι εικόνα

Μέθοδος με το θερμόμετρο

Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 105o C, το συρόπι είναι έτοιμο.

Σημείωση: 

Εάν τα γλυκά δέσουν σωστά, διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Για να φτιάξουμε ένα απλό συρόπι, που θα χρησιμοποιήσουμε σε λικέρ, να βρέξουμε ή να σιροπιάσουμε γλυκά, αφού αρχίσει να βράζει το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μόνο για πέντε λεπτά.

Βάζουμε όποιο άρωμα μας αρέσει να βράσει μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Το χυμό λεμονιού τον βάζουμε για να ζαχαρώσει το σιρόπι.

Πώς ξέρουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει;

Βασική συνταγή για σιρόπι:

Υλικά:

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • Φλούδα λεμονιού ή κανέλα και γαρύφαλα ή αρμαρόριζα ή ανθόνερο κλπ για άρωμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και τα βράζουμε για 5 λεπτά.  Εάν το θέλουμε πιο πυκνό, βράζουμε το συρόπι για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι τα δέκα λεπτά.
  2. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και το βγάζουμε από τη φωτιά.

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

foteliki samochodowe dla dzieci

Wednesday 3rd of November 2010

Pretty nice article. I just came across your site and loved to tell that I have really enjoyed reading your opinions. Anyway I’ll be coming back and I hope you post again soon.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright