Skip to Content

Κέικ Φράουλας με Ελαιόλαδο και Ινδοκάρυδο

Sharing is caring!

Σας έχω πει ποτέ πόσο πολύ μου αρέσει το Ινδοκάρυδο (καρύδα);  Εάν δεν το έχω πει, λοιπόν το λατρεύω και μια μέρα που ψώνισα από ένα μαγαζί που πουλάει Ασιατικά προϊόντα πήρα μια μεγάλη συσκευασία, σε πολύ πιο φτηνή τιμή που το παίρνουμε στα σούπερμαρκετ και έτσι στο μέλλον θα δείτε αρκετές συνταγές που ήδη έχω φτιάξει.

Το να φτιάξεις ένα κέικ μόνος σου, χωρίς να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν ξέρεις ορισμένα πράγματα.  Προσωπικά δεν έχω φτιάξει ποτέ μου κέικ από κουτί και πάντα το φτιάχνω ανάλογα με τα υλικά που έχω στο σπίτι.  Η μητέρα μου πάντα έτσι έφτιαχνε τα κέικ, χωρίς συνταγή και πάντα ήταν πετυχημένα και νόστιμα και να φανταστείτε δεν είχε καν ούτε ένα μίξερ χειρός, αλλά κτυπούσε τα υλικά με το χέρι.  Συνήθως έβαζε 3 – 4 αυγά, περίπου 1 ποτήρι βούτυρο ή μαργαρίνη, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι γάλα ή χυμό πορτοκαλιού, μπέικιν πάουντερ, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, ή βανίλια ή άλλο άρωμα και έβαζε αλεύρι “όσο πάρει” δηλαδή να μην είναι ούτε νερουλό ούτε πολύ πυκνό.  Σ’ αυτό μετά έβαζε ανάλογα τι είχε στο σπίτι δηλαδή αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδα κλπ.  Έτσι έμαθα και εγώ εμπειρικά να φτιάχνω τα κέικ και πριν να ξεκινήσω το blog ποτέ δεν έγραφα τις συνταγές που έφτιαχνα αλλά τώρα βέβαια μετρώ όλα τα υλικά για να βάλω τις συνταγές.

Από τότε έχω φτιάξει και εγώ δεν ξέρω πόσα κέικ, και κανένα ποτέ δεν είναι το ίδιο.  Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω διάφορα υλικά και διάφορους συνδυασμούς.  Σ’ αυτή τη συνταγή π.χ. αντί για κρυσταλλική ζάχαρη, έβαλα 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και 1/4 κούπας μέλι.  Αντί για βούτυρο έβαλα ελαιόλαδο, αλλά επειδή έβαλα και γιαούρτι που έχει λιπαρά, έβαλα λιγότερο ελαιόλαδο, αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με κορν φλάουρ (που μας κάνει το ιδανικό αλεύρι για κέικ) και φυσικά έβαλα και μπέικιν πάουντερ και σόδα.  Ο χυμός λεμονιού που έβαλα έχει και αυτό το σκοπό του, γιατί αντιδρά με τη σόδα και την κάνει να φουσκώσει.  Ένα εύλογο ερώτημα που ίσως έχετε είναι πώς ξέρω ότι πρέπει να βάλω 300 γραμμάρια αλεύρι;   Έ, δεν είναι δα και καμιά φιλοσοφία, απλώς ζυγίζω το αλεύρι πριν το βάλω και μετά ζυγίζω αυτό που θα μου περισσέψει.

 


Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα κέικ με φράουλες, παρόλο που κέικ με φράουλες υπάρχουν πολλά, αλλά ήθελα να φτιάξω μια δική μου συνταγή.  Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ο χρόνος ψησίματος του κέικ.  Μετά από 50 λεπτά ψησίματος έβαλα την οδοντογλυφίδα να το ελέγξω και ήταν ακόμη άψητο.  Το ξαναδοκίμαζα ξανά κάθε 10 λεπτά αλλά όταν πέρασε 1 ώρα και 10 λεπτά, άρχισα πλέον ν’ ανησυχώ γιατί είχε ροδοκοκκινίζει απ’ έξω αλλά εξακολουθούσε να είναι άψητο μέσα.  Η μόνη λύση που σκέφτηκα ήταν να το καλύψω με αλουμινόχαρτο και το άφησα σκεπασμένο για άλλα είκοσι λεπτά.  Δεν ξέρω εάν έφταιγαν οι φράουλες που ίσως έβγαζαν τα υγρά τους, αλλά ευτυχώς, τελικά ψήθηκε μια χαρά.

Έκανε ένα σκάσιμο από πάνω που δεν μου άρεσε εμφανισιακά και έτσι σκέφτηκα να το καμουφλάρω λίγο.  Έλιωσα στο μούλτι μερικές φράουλες, έβαλα χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, όση χρειάστηκε για να μη γίνει πολύ γλυκό το γλάσο.   Το έριξα από πάνω και το άφησα να τρέξει στα πλαϊνά.   Μέρος από το συρόπι απορροφήθηκε μέσα στο κέικ, που του έδωσε περισσότερη φραουλένια γεύση και από πάνω πασπάλισα λίγο ινδοκάρυδο και το στόλισα με φρέσκιες φράουλες.

Το κέικ, χωρίς το γλάσο δεν ήταν ιδιαίτερα γλυκό, αλλά για το δικό μου γούστο δεν θα το ήθελα πιο γλυκό.  Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται κατά πόσο γλυκές είναι και οι φράουλες που χρησιμοποιούμε, αλλά αυτή την εποχή είναι αρκετά γλυκιές.  Το γλάσο από πάνω έδωσε και άλλη γλύκα, χωρίς όμως να το κάνει πολύ γλυκό.  Εάν σας αρέσουν τα γλυκά σας να είναι πολύ γλυκά, θα πρέπει να προσθέσετε και άλλη ζάχαρη ή μέλι.

Το κέικ το βλέπετε και στη φωτογραφία πόσο ζουμερό έμεινε μέσα, χωρίς το ελαιόλαδο να του προσθέτει έντονη γεύση γιατί χρησιμοποίησα ένα απαλό ελαιόλαδο, με φρουτένια γεύση, που είναι αισθητή μέσα, χωρίς όμως να είναι έντονη για να καλύπτει τη γεύση της φράουλας.  Ο συνδυασμός αυτού του απαλού φρουτένιου ελαιολάδου με τις ζουμερές και αρωματικές φράουλες και το ξύσμα του λεμονιού έκαναν το κέικ απίστευτα νόστιμο, που όταν το έτρωγες σίγουρα ήθελες να φας και δεύτερο κομμάτι.

Πέρσι είχα φτιάξει ένα νηστίσιμο Κέικ ελαιολάδου με Κεράσια και εάν για κάποιο λόγο θέλετε να φτιάξετε και αυτό το κέικ νηστίσιμο, μπορείτε να ακολουθήσετε εκείνη τη συνταγή.

Κέικ Φράουλας με Ελαιόλαδο και Ινδοκάρυδο, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

4 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
1/4 κούπας μέλι
120 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά τριμμένο ξύσμα λεμονιού
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμμάρια κορν φλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ινδοκάρυδο (καρύδα)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
200 γραμμάρια φράουλες, καθαρισμένες

Γλάσο Φράουλας:

3 – 4 φράουλες, καθαρισμένες
Ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C / 350F.   Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 25 x 10 εκ  (4 x 10 ίντσες).

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Τα προσθέτουμε, μαζί με το αλάτι και την καρύδα.

Κόβουμε τις φράουλες στη μέση.  Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα (να μην υπερβαίνει τα 2/3) και βάζουμε τις φράουλες από πάνω.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο, να βγει καθαρή.

Το αφήνουμε γύρω στα 20-30 λεπτά να κρυώσει λίγο και το βγάζουμε από τη φόρμα.

Βάζουμε τα υλικά του γλάσου στο μούλτι και τα λιώνουμε.  Δοκιμάζουμε και εάν θέλουμε πιο γλυκό το γλάσο, βάζουμε και άλλη ζάχαρη άχνη.   Περιχύνουμε το γλυκό όσο είναι ακόμη ζεστό και το στολίζουμε με φρέσκες φράουλες ή όπως αλλιώς θέλουμε.

Αυτή είναι η συμμετοχή μου για το Creative Concoctions #5: Cakes with Olive Oil, δηλαδή πρωτότυπες συνταγές με ελαιόλαδο.   Εάν θέλετε να λάβετε μέρος και εσείς, μπορείτε να στείλετε τη δική σας συμμετοχή μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright