Skip to Content

Σπιτική Πικάντικη Χειμωνιάτικη Σάλτσα Ντομάτας και πώς θα τη συντηρήσουμε

Σπιτική Πικάντικη Χειμωνιάτικη Σάλτσα Ντομάτας και πώς θα τη συντηρήσουμε

Sharing is caring!

 

 

Κάνοντας τις δικές μας σάλτσες μόνες μας, αφενός είναι πολύ νόστιμες, χωρίς συντηρητικά και μας έρχεται και πιο φθηνά.  Νομίζω εδώ που μας έχουν καταντήσει, πρέπει πια να σκεφτόμαστε και το παραμικρό σεντ που θα ξοδεύουμε και  όπου μπορούμε να κάνουμε οικονομία.

Αυτή ή σάλτσα έχει μια πικάντικη γεύση και είναι ελαφρώς καυτερή.  Μπορείτε να την ετοιμάσετε ό,ποτε έχετε λίγο χρόνο και να τη χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που θα τη χρειαστείτε. Εάν δεν σας αρέσουν τα καυτερά, βάλτε γλυκιά πάπρικα.  Αυτή η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη αλλά βελτιώνεται αν μείνει  λίγες μέρες για να βγάλουν τα αρώματα τους τα μπαχαρικά.

 

Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.   Ένα μυστικό για να διατηρηθεί περισσότερο, κάτι που έμαθα από τη μητέρα μου, είναι να βάζω ωμό ελαιόλαδο από πάνω.  Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό συντηρητικό αλλά επίσης εμποδίζει τον αέρα να έρθει σε επαφή με το φαγητό και έτσι, όχι μόνο προσθέτει στη γεύση, αλλά και εμποδίζει το σχηματισμό μούχλας στα τρόφιμα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη φυλάξτε στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, θα το μοιράσετε σε μικρότερες ποσότητες, ανάλογα με τις ανάγκες σας και θα το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για μήνες.

Τοποθετήστε το σε τάπερ ή μπολ με καπάκι ή σε ειδικά χονδρά σακουλάκια, κατάλληλα για την κατάψυξη.  Προσέξτε μόνο το άνοιγμα να είναι προς τα πάνω ίσα μέχρι να παγώσει η σάλτσα.   Αποψύξτε την πριν τη χρησιμοποιήσετε.

 

Αυτό το κόλπο το κάνω εδώ και πολλά χρόνια. Όταν π.χ. ανοίγω μια κονσέρβα ντοματοπελτέ και χρησιμοποιήσω μια μικρή ποσότητα, θα στρώσω το υπόλοιπο με ένα κουτάλι  και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο από πάνω.   Επίσης βάζω ελαιόλαδο πάνω από λαχανικά τουρσί που έχω φτιάξει ή ελιές.

Εάν το ελαιόλαδο ασπρίσει μετά από μερικές ημέρες, όπως στη δεύτερη φωτογραφία, μην φοβηθείτε ότι χάλασε, αλλά απλώς έπηξε το ελαιόλαδο. Εάν το βγάλετε από το ψυγείο για λίγο, θα δείτε ότι θα ξαναγίνει ελαιόλαδο  πάλι.   Όποτε αφαιρείτε σάλτσα από το βαζάκι, προσπαθείτε να παίρνετε από κάτω, αλλά ένα πάρετε και λίγο λάδι, απλώς συμπληρώστε ξανά λίγο από πάνω.

Πικάντικη Χειμωνιάτικη Σάλτσα Ντομάτας, συνταγή της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά περίπου
Γίνεται:   περίπου 2 κούπες

Υλικά:

  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα (500 γρ)  ντοματάκια ολόκληρα
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • Αλατοπίπερο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 – 5 ολόκληρα μπαχάρια
  • ½ κουταλάκι γλυκού καυτερή καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • Μια πρέζα θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας (soy sauce)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • ½ κούπα νερό

Εκτέλεση:

  1. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι, με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  3. Στο ίδιο μούλτι προσθέτουμε την ντομάτα μαζί με τον ντοματοπολτέ και το λιώνουμε στα γρήγορη.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και το μέλι. Το τελευταίο βήμα είναι να προσθέσουμε λίγο νερό μέσα στο μούλτι για να πάρουμε όση ντομάτα έχει μείνει μέσα.
  5. Το αφήνουμε να αρχίσει να βράζει σε μέτρια φωτιά.  Χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Αφαιρούμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και το ξύλο κανέλας.
  8. Το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Καλύπτουμε την επιφάνεια του βάζου με μια λεπτή στρώση  ελαιολάδου και κλείνουμε με ένα καπάκι.

Σημείωση: Αν θέλετε να αγοράσετε φανταχτερά βαζάκια έχει καλώς, αλλά σκεφτείτε λίγο ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και πρέπει να σκεφτόμαστε και το παραμικρό έξοδο.  Μπορείτε να κάνετε οικονομία με το να ανακυκλώνετε τα γυάλινα βάζα από άλλα προϊόντα που έχετε αγοράσει για να αποθηκεύσετε τις δικές σας σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τουρσιά, σάλτσες κλπ.. Είναι καλό για την τσέπη σας και για το περιβάλλον και αν θα δώσετε ένα βαζάκι σαν δώρο σε ένα φίλο ή συγγενή, είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμηθεί η χειρονομία και το περιεχόμενό του βάζου.

 

Άλλες Σχετικές συνταγές:

Πώς θα αποστειρώσουμε τα βάζα

Σάλτσα Μαρινάρα

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright