Skip to Content

Κέικ της Έλιας με πορτοκάλι και κακάο ή Κέικ Γεωγραφίας

Sharing is caring!

Έχω γράψει πολλές φορές για τη μητέρα μου και κάποιες από τις μνήμες που έχω από αυτήν τις έχω μοιραστεί μαζί σας. Ελπίζω η κόρη μου η Ευαγγελία (τη φωνάζουμε Έλια) κάποτε να έχει και αυτή καλές μνήμες όταν με βοηθάει στην κουζίνα (όχι πολύ συχνά, αλλά ξέρετε πώς είναι να είσαι στο Λύκειο). Δεν ξέρει να φτιάχνει πολλά πράγματα αλλά ελπίζω σιγά-σιγά να αγαπήσει και αυτή τη μαγειρική όπως και εγώ.

Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη δεν είχαν σχολείο και φροντιστήρια τα παιδιά λόγω του χιονιού και κάποια στιγμή ήθελε να φτιάξω κέικ. Τότε λοιπόν της λέω «Γιατί δεν επιχειρείς να το φτιάξεις μόνη σου;». Στην αρχή ήταν διστακτική και φοβόταν ότι δεν θα τα κατάφερνε αλλά όταν της είπα ότι όποια απορία είχε θα τη βοηθούσα δέχτηκε.

Της έδωσα την πιο απλή συνταγή που είχα. Τη ρώτησα αν μπορούσα να βγάλω φωτογραφίες την ώρα που το έφτιαχνε αλλά με απείλησε ότι θα έφευγε εάν έφερνα τη φωτογραφική κοντά. Σεβάστηκα την επιθυμία της γι’ αυτό θα δείτε μόνο φωτογραφία του κέικ.

Κέικ της Έλιας με πορτοκάλι και κακάο ή Κέικ Γεωγραφίας

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 ¼ φλιτζάνι γάλα (το ¼ το αντικαταστήσαμε με λικέρ πορτοκάλι εάν θέλουμε)
  • 1 κουταλάκι εσσάνς πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 – 4 κουταλιές κακάο
  • 1 – 2 κουταλιές γάλα, εάν χρειαστεί
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C και βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ να την έχουμε έτοιμη μόλις τελειώσουμε το κέικ.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Κτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ ή στο μίξερ χειρός, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και μαλακό. Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, κτυπάμε συνεχώς στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψει (περίπου 5 λεπτά). Κατά διαστήματα σταματάμε το μίξερ και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα το βούτυρο που έχει κολλήσει εκεί. Προσθέτουμε και τα αυγά, ανακατεύοντας μετά από το καθένα. Ξανακαθαρίζουμε τα τοιχώματα κα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και το εσάνς (και το λικέρ πορτοκαλιού) μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ, λίγο-λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Βάζουμε τα τρία τέταρτα στη φόρμα και στο υπόλοιπο μείγμα βάζουμε 3 – 4 κουταλιές κακάο και το κτυπάμε ξανά. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο γάλα μέχρι να αποκτήσει τη ρευστότητα του προηγούμενου μείγματος. Το ρίχνουμε πάνω από το άλλο μείγμα, το στρώνουμε να απλωθεί και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.
  6. Ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά και μετά δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα μέχρι να βγει καθαρή.
  7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μαρία

Sunday 31st of October 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

admin

Monday 13th of April 2009

Χίλια συγνώμη. Το πρόσθεσα.

violeta

Monday 13th of April 2009

den mas eipate posi zaxari vazoume..

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright