Skip to Content

Μπισκότα Καλειδοσκόπιο

Sharing is caring!

Λατρεύω το Δεκέμβρη που είναι ο μήνας χαράς και ευτυχίας και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, έμειναν 8 ημέρες, 10 ώρες, 20 λεπτά, 19 δεύτερα, 18 δεύτερα και όλο και πλησιάζει καθώς θα διαβάζετε τη δημοσίευση μου. Πάντα χαμογελώ όσο καταλαβαίνω ότι πλησιάζουν και με πλημμυρίζει το ζεστό πνεύμα των εορτών: Η αγορά των δώρων για τους αγαπημένους μας και τους φίλους, οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες που παίρνουμε κάθε μέρα, τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών που ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους και να πάνε την παραμονή να πουν τα κάλαντα, οι βιτρίνες των καταστημάτων να συναγωνίζεται η μια την άλλη ποια θα είναι η καλύτερη, τα μπαλκόνια όλων των πολυκατοικιών να αναβοσβήνουν και να λάμπουν μέσα στο σκοτάδι, τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που παίζουν όλη την ημέρα στο ραδιόφωνο και που όλοι τα σιγοτραγουδάμε από τότε που ήμασταν παιδάκια και το καλύτερο απ’ όλα οι μυρωδιές που ευωδιάζουν οι κουζίνες μας αυτές τις μέρες από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Είμαι καινούργια στο χώρο των μπλογκς αλλά βλέποντας μπλογκς άλλων έβλεπα να συμμετέχουν σε διάφορες διοργανώσεις με διάφορα θέματα. Όταν διάβαζα στα μπλογκ των φίλων ότι συμμετείχαν σ’ αυτές τις διοργανώσεις, μέχρι να το πάρω είδηση είχε λήξει η προθεσμία. Χθες σαν πήγαινα από μπλογκ σε μπλόγκ τυχαία συνάντησα στο μπλογκ που λέγεται foodblogga να ζητάει συμμετοχές για κουλουράκια Χριστουγεννιάτικα. Μόλις το είδα ενθουσιάστηκα. Ζητούσε όμως να δώσουμε τις συμμετοχές μας κατά προτίμηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Σκόπευα αυτή τη βδομάδα να ξανακάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα, γιατί τα προηγούμενα που είχα φτιάξει τελείωσαν και έτσι αποφάσισα να δώσω συμμετοχή με το παραδοσιακό μας γλυκό, τους κουραμπιέδες αλλά θα έκανα ένα μέρος από αυτά σε μια παραλλαγή για παιδιά την οποία θα ονομάσω Μπισκότα Καλειδοσκόπιο. Για τα παιδικά έπρεπε να αυτοσχεδιάσω με τα υλικά που είχα στο σπίτι και το μόνο που είχα ήταν δυο πακέτα τρούφα, μια σοκολατένια και μια πολύχρωμη καθώς και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Ετοίμασα τους κουραμπιέδες μου όπως τους κάνω συνήθως (με μια μικρή παραλλαγή) αλλά στη ζύμη για τα Μπισκότα Καλειδοσκόπιο πρόσθεσα λίγη ζάχαρη παραπάνω γιατί οι κουραμπιέδες από μόνοι τους είναι σχετικά άγλυκοι. Κράτησα το ασπράδι, το οποίο το κτύπησα σε ελαφριά μαρέγκα, πρόσθεσα μια βανίλια και ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει ένα πηκτό γλάσο, το οποίο τοποθέτησα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν τα μπισκότα. Μόλις κρύωσαν τα άλειψα μια φορά με μια στρώση. Στη συνέχεια μοίρασα τη δόση σε δύο φλιτζανάκια και έβαλα στο καθένα από μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα άλειψα και με λίγο χρώμα και τα πασπάλισα με την τρούφα προσπαθώντας να κάνω διαφορετικά σχέδια.

Όταν θα κάνετε τους κουραμπιέδες σας, κάντε και ένα ταψάκι με μπισκότα και αφήστε τα παιδιά σας να αυτοσχεδιάσουν. Εάν δεν έχετε ειδικά καλούπια αγοράστε τους για να κάνουν τα μπισκότα ή δώστε τους ένα ποτήρι να τα κόψουν στρογγυλά. Θα δείτε πόσο πολύ θα το χαρούν και κάποτε όταν θα μεγαλώσουν θα έχουν ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά τους Χριστούγεννα, όταν έκαναν μπισκότα με τη μαμά τους.

Μπισκότα Καλειδοσκόπιο

Υλικά:

  • ½ κιλό φρέσκο βούτυρο γάλακτος
  • 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κροκάδι
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζανάκι ούζο (εάν θέλετε βάλτε κονιάκ)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • 7 – 8 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 2 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα, χονδροκομμένα και καβουρδισμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Ανθόνερο

Για το γλάσο:

  • 1 ασπράδι
  • 1 βανίλια
  • Ζάχαρη άχνη
  • Τρούφα απλή και χρωματιστή
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο, στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε και προσθέτουμε το κροκάδι και ξανακτυπάμε.
  2. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο ούζο και το χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα. Ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά.
  3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Αλλάζουμε τους γάντζους στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι ή ζυμώνουμε με τα χέρια. Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελαφρά, ώστε να πάνε σε όλη τη ζύμη.
  4. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή ταψί ή στρώνουμε λαδόκολλα την οποία βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Τοποθετείστε τα αραιά γιατί διπλασιάζονται σε μέγεθος.
  5. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και κοσκινίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη. Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν εντελώς και μετά τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  6. Για τα Μπισκότα, θα απλώσουμε μια λαδόκολλα στο τραπέζι και θα απλώσουμε τη ζύμη επάνω και με το χέρι θα το πιέσουμε μέχρι να έχει ½ εκατοστό περίπου πάχος. Θα κάνουμε σχέδια με τα καλούπια ή με ένα ποτήρι.
  7. Αφού τα ψήσουμε όπως τους κουραμπιέδες αλλά θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο (15 – 20 λεπτά)  γιατί είναι πιο λεπτά, θα τα αφήσουμε να κρυώσουν.
  8. Θα τα αλείψουμε με το πρώτο λευκό γλάσο και το υπόλοιπο θα το χρωματίσουμε όπως ανέφερα πιο πάνω. Θα βάλουμε και το χρωματιστό γλάσο και θα τα πασπαλίσουμε με τρούφα. Θα τοποθετήσουμε σε επίπεδο μέρος μέχρι να στεγνώσει το γλάσο και μετά σε πιατέλες.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ivy

Thursday 20th of December 2007

Πάντως τα μπισκοτάκια με τη ζύμη από τους κουραμπιέδες ήταν πολύ ωραία, τα εξαφάνησαν σε χρόνο ρεκόρ. Να σου πω την αλήθεια το σκέφτηκα και εγώ με τα μελομακάρονα που έκανα σήμερα αλλά νομίζω θα θέλουν και άλλη ζάχαρη και θα γίνουν σαν τα κλασσικά λαδοκούλουρα που είναι καταπληκτικά (τι μου τα θύμισες τώρα). Μην ξαφνιατείς αν τα δεις σύντομα.

aleka

Thursday 20th of December 2007

Πολύ ωραία η σκέψη σου Ηβη με την ίδια ζύμη και κουλουράκια. Και αν σου πώ οτι το σκεφτόμουνα κι εγώ αυτό προχτές που έκανα κουραμπιέδες. Και για τα μελομακάρονα το σκεφτόμουνα να δοκιμάσω να τα κάνω μικρά χωρίς το σιρόπι να τρώγονται έτσι σαν ένα μικρό μπισκοτάκι με τον καφέ.Λες να το δοκιμάσω?

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright