Skip to Content

Πατάτες Λάιτ στο Φούρνο

Πατάτες Λάιτ στο Φούρνο

Sharing is caring!

Οι πατάτες, με την επιστημονική ονομασία «Στρύχνον το κονδυλόρριζον» ή αλλιώς γεώμηλο, όπως είναι η παλιά τους ονομασία, πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα μετά την απαλευθέρωση και επί εποχής του Καποδίστρια.

Ο Καποδίστριας όταν έφερε την πατάτα στην Ελλάδα δυσκολεύτηκε να πείσει τους ντόπιους να την βάλουν στη διατροφή τους.  Έτσι σκέφτηκε να βάλει φρουρούς στο λιμάνι του Ναυπλίου, οι οποίοι θα πρόσεχαν την πατάτα ως κάτι το πολύ πολύτιμο.  Οι πονηροί Έλληνες τότε άρχισαν να κλέβουν τις πατάτες ενώ οι φρουροί έκαναν τα σταβά μάτια.  Έτσι οι πατάτες μπήκαν στη διατροφή μας.

Οι πατάτες είναι μια ρίζα που περιέχει άμυλο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, παρόλο που υπάρχουν σε μικρό ποσοστό στην πατάτα, αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως αυγό, τυρί, κρέας κ.λπ), μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Το ξέρατε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες πατάτες;

Στο εξωτερικό εκτός από τις πολλές ποικιλίες που έχουν, υπάρχουν κίτρινες, μπλε και κόκκινες πατάτες και αγοράζουν διαφορετικές πατάτες για να φτιάξουν τηγανιτές, άλλες για ψητές και άλλες για βραστές αναλόγως τι ποσότητα άμυλο περιέχει η κάθε ποικιλία, γιατί άλλες χυλώνουν εύκολα και άλλες καθόλου.

Εμείς τις μόνες πατάτες που ξέρουμε είναι οι συνηθισμένες οβάλ πατάτες, με καφέ φλούδα και λευκή σάρκα. Αυτή τα στοιχεία που βρήκα καταλήγω ότι οι δικές μας πατάτες πρέπει να ανήκει στην ποικιλία Mondial ή Spunta και μόνο εμφανισιακά μπορώ να το συμπεράνω αυτό.

πατάτες εικόνα

Εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν οι πατάτες Νευροκοπίου, της Τρίπολης, της Αχαΐας, της Νάξου, της Κρήτης (στην Κύπρο πατάτες από τα κοκκινοχώρια) και ούτω καθεξής.

Τώρα γιατί η μία είναι καλύτερη από την άλλη δεν ξέρω και ούτε μπόρεσα να βρω περισσότερα στοιχεία, γιατί στις ελληνικές ιστοσελίδες δεν βρήκα καμία πληροφορία για να με βοηθήσει να γράψω δυο πράγματα.  Υποθέτω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το έδαφος παρά με το κλίμα και τη θερμοκρασία.  Άλλοι προτιμούν τις πατάτες Νευροκοπίου, άλλοι της Τρίπολης, της Αχαΐας, της Κρήτης και ούτω καθεξής.

Έχω προσέξει ότι οι πατάτες που προέρχονται από τα νησιά π.χ. Νάξου, είναι πιο ακριβές αλλά δεν έχω καταλάβει το γιατί.  Είναι τα μεταφορικά;  Τότε γιατί οι πατάτες Αιγύπτου είναι οι πιο φτηνές;

with cheese2

Οι καλύτερες πατάτες της αγοράς θεωρούνται οι Κυπριακές και δεν το γράφω γιατί είμαι από την Κύπρο αλλά όσοι τις δοκίμασαν, παρότι είναι και οι πιο ακριβές συμφωνούν ότι αξίζουν τα λεφτά που πληρώνεις, πρώτο γιατί είναι πιο νόστιμες και δεύτερο δεν χρειάζεται να πετάξεις τη μισή πατάτα όταν τις καθαρίζεις. Εάν βρείτε και αποφασίσετε να αγοράσετε Κυπριακές πατάτες, βεβαιωθείτε ότι όντως είναι Κυπριακές και όχι “βαπτισμένες” Κυπριακές. Εγώ συνήθως τις βρίσκω συσκευασμένες σε δίκτυ και θα βρείτε και ετικέτα στο δίκτυ που βεβαιώνουν τη χώρα προέλευσης.

Όταν έψαχνα πληροφορίες να γράψω σχετικά με τις πατάτες, ανακάλυψα κάτι καταπληκτικό:  Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί «πατάτες λάιτ». Η ποικιλία αυτή λέγεται σάνλαϊτ και μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι είναι μεταλλαγμένες γιατί το άρθρο τουλάχιστον το βεβαιώνει. Οι πατάτες αυτές έχουν 20% λιγότερες θερμίδες από τις υπόλοιπες και είναι ελαφρώς πιο ζουμερές από τις συνηθισμένες.

πατάτες λάιτ

Μέχρι όμως να έρθουν και στην Ελλάδα οι πατάτες λάιτ, ετοίμασα νόστιμες πατάτες στο φούρνο φτιαγμένες με υλικά από χαμηλά λιπαρά.

Οι ποσότητες των υλικών που χρησιμοποίησα δεν ήταν μεγάλες και έτσι ήταν και υγιεινές (σίγουρα περισσότερο από τις τηγανιτές και τις πατάτες φούρνου) αλλά και νόστιμες. Παρόλο που τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι λάιτ οι πατάτες έγιναν πολύ νόστιμες. Την επόμενη φορά που θα γράψω, θα σας δώσω μια καταπληκτική σαλάτα που ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό. Συνδυάστε τα και τα δύο και θα έχετε ένα καταπληκτικό, χορταστικό γεύμα.

πατάτες ψητές

Πατάτες Λάιτ στο Φούρνο  

 

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ:

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι λευκό
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη από ελαιόλαδο
  • ½ κούπα γάλα άπαχο ή κρέμα γάλακτος λάιτ
  • ½ κούπα τυρί χαμηλών λιπαρών (εγώ χρησιμοποίησα Μίλνερ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Ξεφλουδίστε και βράστε τις πατάτες (ολόκληρες) ίσα να τρυπιούνται.
  2. Βγάλτε τις προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τις σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  3. Κόψτε τις κατά μήκος και με ένα μαχαίρι αλείψτε τις με το βούτυρο, πολύ ελαφρά. Όπως είναι ζεστές το βούτυρο θα λιώνει και θα απορροφηθεί από τις πατάτες. Βάλτε αλάτι και πιπέρι, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος ίσα να βραχούν οι πατάτες και πασπαλίστε τις με το τριμμένο τυρί.
  4. Ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να λιώσει το τυρί.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ivy

Friday 15th of February 2008

Πάντα υπάρχει αυτό το δίλημμα. Κυπριακές ή Αρκαδικές, βλέπεις ο άντρας μου είναι από την Αρκαδία και έχουμε αυτό το αστείο, αλλά είναι πολύ καλές και οι Τριπόλεως.Μ'αρέσει το κατσαρολάκι σου!!!

cook

Friday 15th of February 2008

συμφωνω απολύτως οτι οι Κυπροιακες πατατες ειναι οι καλύτερες που εχω δοκιμάσει,αν και ακριβοτερες απο τις αλλες....απο τοτε που τις πρωτοδοκιμασα, δεν αγοραζω τιποτ'άλλο,εκτος απο Τριπολεως,οι οποιες ειναι οι μονες αξιες διπλα σε αυτες της Κυπρου :)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright