Skip to Content

Παχυσαρκία και Στήθος Κοτόπουλου Γεμιστό με Μανιτάρια

Sharing is caring!

«Νους Υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι». (Η φράση χρησιμοποιείται, όταν θέλουμε να δηλώσουμε ότι η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου δεν είναι άσχετη με τη σωματική του κατάσταση, και σημαίνει ότι ένας νους υγιής κατοικεί μέσα σ’ ένα υγιές σώμα).
Αποφάσισα ότι πρέπει να εστιάσω σε πιο υγιεινές συνταγές που να βασίζονται στη Μεσογειακή Διατροφή.

Παρόλο που δεν κάνω δίαιτα, είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μετά από ένα μήνα στο γυμναστήριο κατάφερα να χάσω 2 κιλά αυτό παρόλο που δεν κάνω δίαιτα αλλά απλώς προσέχω τη διατροφή μου.  Η λιπομέτρηση που έκανα στο γυμναστήριο έδειξε ότι το λίπος μειώθηκε και αυξήθηκε η ποσότητα νερού στο σώμα καθώς και η μυϊκή μάζα, και αυτό είναι πολύ καλό.  Το πιο ευχάριστο όμως για μένα είναι ότι αισθάνομαι πολύ καλύτερα τόσο σωματικά όσο ψυχολογικά.  Έχω πιο πολλές αντοχές τώρα, πιο πολλή ενέργεια μέσα μου και είμαι πιο ξεκούραστη από πριν.

Τα τελευταία τρία χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με τη μαγειρική ξέφυγα αρκετά από τις μαγειρικές μου συνήθειες και στην προσπάθειά μου να φτιάξω διάφορα φαγητά με οδήγησαν στην παχυσαρκία.

Για το λόγο αυτό θέλω να μιλήσω λίγο για την παχυσαρκία και εάν δεν σας ενδιαφέρει αυτό το θέμα, θα βρείτε μια υγιεινή συνταγή στο τέλος της ανάρτησης.

Η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη έχει κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα, για δεδομένο δείκτη μάζας σώματος (body mass index – BMI), υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη συνδέεται με χαμηλότερη ολική θνησιμότητα και ιδιαίτερα θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή, για να παραμένει ο δείκτης μάζας σώματος σταθερός, η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη θα πρέπει να αντισταθμίζεται από αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ορίζεται από τη φυσική δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία είναι αυτές που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, η πρώτη αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, καρκίνο του παχέος εντέρου και πιθανόν καρκίνους άλλων εντοπίσεων, και η δεύτερη αυξάνοντας τον κίνδυνο για μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και δυσλιπιδαιμίες. Με άλλα λόγια, μεταξύ δύο ατόμων με τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος, αυτός που καταναλώνει περισσότερη τροφή είναι πιθανότερο να είναι υγιέστερος από αυτόν που καταναλώνει λιγότερη τροφή. Επισημαίνεται ότι η ανδρικού τύπου παχυσαρκία θεωρείται γενικά περισσότερο νοσογόνος από τη γυναικείου τύπου παχυσαρκία.  (Πηγή:  Ιατρική Σχολή,  Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Όπως ξέρουμε, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο για πολλές ασθένειες και διατρέχουν τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες όπως:

 • Υπέρταση
 • Δυσλιπιδαιμία (παραδείγματος χάριν, υψηλή χοληστερόλη LDL, χαμηλή χοληστερόλη HDL, ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων)
 • Διαβήτης Τύπου Β
 • Στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις
 • Εγκεφαλικό
 • Χολοκυστοπάθεια  (Ασθένεια χοληδόχων κύστεων)
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Απνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα
 • Μερικοί καρκίνοι (ενδομήτριοι, στήθους, παχέως εντέρου κλπ)

Μετάφραση από: Κέντρο για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ξεκίνησαν από πέρσι το καλοκαίρι και από τότε προσπαθώ να ακολουθώ τη Μεσογειακή διατροφή με μερικές ατασθαλίες την περιόδων των Χριστουγέννων και του Πάσχα.    Εκείνο όμως που έλειπε εντελώς από τη ζωή μου ήταν ή άσκηση και το να τρώμε υγιεινά από μόνο του δεν βοηθάει και τόσο.

Νάμαι, στο τέλος αριστερά, καταϊδρωμένη, αλλά πραγματικά χαίρομαι που ξαναβρήκα την υγειά μου ;))

Εκτός από το φαγητό υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδηγούν στην παχυσαρκία π.χ. κληρονομικότητα, ψυχολογικοί, μεταβολισμός, βιολογικοί κλπ.  Επίσης ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, χωρίς άσκηση, να είμαστε καθηλωμένοι μπροστά στον υπολογισή ή την τηλεόραση συμβάλλουν και αυτοί σημαντικά.

Τί είναι ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, body mass index (BMI), ή Quetelet index) είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου.  Ισχύει το ίδιο για άνδρες και γυναίκες.  Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του. Ανακαλύφθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet.

Υπάρχουν έξι Κατηγορίες:

1. Ελλιποβαρής

2. Φυσιολογικός

3. Υπέρβαρος

4. Α’ Βαθμός Παχυσαρκίας

5. Β’ Βαθμός Παχυσαρκίας

6. Νοσηρή Παχυσαρκία

Πώς Μπορείτε να Υπολογίσετε το δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος:

Βρίσκουμε το αποτέλεσμα που προκύπτει απο το τετράγωνο του ύψους μας . (πχ. 1,70 στη δευτέρα: 1,70×1,70) Αυτο που προκύπτει το διαιρούμε με το βάρος του σώματός μας.

Παράδειγμα: Ύψος: 1,70 (μέτρα) Βάρος: 70 κιλά.

α. 1,70 x 1,70: 2,89

β. 70 / 2,89: 24.22

ΔΜΣ= 70/1,70 στη 2α
ΔΜΣ= 24.22

Αποτέλεσμα:  Υπέρβαρος

Όρια Δείκτη Μάζας Σώματος:

1. Ελλιποβαρής (-18,5%)

2. Φυσιολογικός (18,5% – 24.9%)

3. Υπέρβαρος (25% – 29.9%)

4. Α΄ Βαθμός Παχυσαρκίας (30% – 34.9%)

5. Β’ Βαθμός Παχυσαρκίας (35% – 39.9%)

6. Νοσηρή Παχυσαρκία (40% +)

Περιορισμοί στη χρήση του Δ.Μ.Σ.

1.Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά. Για τα παιδιά χρησιμοποιούνται ειδικοί πίνακες ανάπτυξης.

2.Τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα σε

α. Αθλητές

β. Άτομα με διαταραγμένη ισορροπία υγρών

γ. Ηλικιωμένους

Παρόλο που από τότε το 95% των φαγητών που μαγειρεύω είναι υγιεινά, δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται στο blog όταν βάζω αναρτήσεις μόνο 4 – 5 φορές το μήνα.

Στη συνταγή που ακολουθεί χρησιμοποίησα πολύ λίγο ελαιόλαδο και το τυρί στη γέμιση είναι προαιρετικό.  Δυστυχώς έπρπε να φτιάξω και δύο με σπανάκι γιατί τα μανιτάρια δεν τα τρώνε τα δύο από τα τρία παιδιά μου. I

Στήθος Κοτόπουλο γεμιστό με Μανιτάρια, Συνταγή της Ήβης

Υλικά:

 • 5 σήθη κοτόπουλου
 • 5 φέτες χαλλούμι, γραβιέρα ή φέτα (προαιρετικά)

Γέμιση 1 – Για 3 άτομα:

 • 6 μεγάλα μανιτάρια λευκά, κομμένα φετάκια
 • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
 • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
 • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
 • 1 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο
 • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 • 2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο

Γέμιση 2 – Για 2 άτομα:

 • 200 γραμμάρια σπανάκι
 • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
 • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
 • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
 • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 • 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί

Σάλτρα Μανιταριών

 • 1 μανιτάρι πορτομπέλο (ή 3 λευκά)
 • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
 • 1 κουταλιά αλεύρι
 • Χυμούς από το φαγητό

(Δεν χρειάζεται αλατοπίπερο)

 • Μπρόκολο, βρασμένο μόνο για 5 λεπτά.

Εκτέλεση:

Γέμιση1: Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.  Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη φρέσκο δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και τέλος το ξύδι.  Ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά.

Γέμιση 2 : Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.  Προσθέτουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.  Προσθέτουμε το, αλάτι,  το πιπέρι και τέλος το κρασί.  Ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά.

Πλένουμε το κοτόπουλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το στήθος, χωρίς να το χωρίσουμε στα δύο και του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι.  Προσθέτουμε όση γέμιση παίρνει και το δένουμε με σπάγγο κουζίνας ή το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.

Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 35 λεπτά. Αφαιρούμε το σπάγγο και το αφήνουμε να κρυώσει πέντε λεπτά πριν το κόψουμε.

Εν τω μεταξύ προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι στο τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια.  Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε λίγο να καβουρδιστεί.  Προσθέτουμε τους χυμούς από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μαρία

Monday 8th of November 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

foteliki samochodowe dla dzieci

Wednesday 3rd of November 2010

Keep up blogging! its getting through the tough times that make you stronger and then the good times will follow, keep writing about your experiences and we should all pull unitedly.

Μαρία

Sunday 31st of October 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Pandora

Tuesday 11th of May 2010

Μπράβο για την προσπάθεια σου!!Θέλει κουράγιο και δύναμη για να κάνεις την αρχή.Επίσης η συνταγή σου πολύ ωραία και ελαφριά, εν όψη λοιπόν καλοκαιριού θα την φτιάξω σύντομα μια και οι παραλίες καραδοκούν :))))

ivyliac

Tuesday 11th of May 2010

Σ' ευχαριστώ Πανδώρα. Τι να κάνουμε, πρέπει να βγάλουμε τις κορμάρες μας στην παραλία :)

Γιώτα

Tuesday 11th of May 2010

Καλημέρα κι από εμένα! Πάλι με τις ωραίες σου συνταγές! Θα την κάνω οπωσδήποτε την συνταγή με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια. Φαίνεται νοστιμότατη!!! Έκανα και την μανιταρόπιτα σου, αλλά με το φύλλο που έχω μάθει πάλι από εσένα με τα αυγά και το αλεύρι και ήταν super!!!! Φιλιά πολλά Γιώτα

ivyliac

Tuesday 11th of May 2010

Σίγουρα το φύλλο κουρού είναι πολύ νόστιμο αλλά και εκείνο το φύλλο είναι πάλι νοστιμότατο και πιο υγιεινό. Φιλιά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright