Skip to Content

Γευσιγνωσία ελαιολάδου στην Ελαΐς και Κέικ Ελιάς με Ελαιόλαδο

Γευσιγνωσία ελαιολάδου στην Ελαΐς και Κέικ Ελιάς με Ελαιόλαδο

Sharing is caring!

Ένα αφράτο Κέικ Ελιάς που έγινε με ελαφρύ ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών που είναι τέλειο για το πρωινό ή σαν σνακ με ένα φλιτζάνι καφέ.

Το περασμένο Σάββατο 40 Food Bloggers πήγαμε στο εργοστάσιο της Ελαΐς για μια ενημέρωση σχετικά με το ελαιολάδο και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να ξεχωρίζουμε ένα καλό ελαιόλαδο.

Δυστυχώς όλας αυτά δεν μπορούν να συνοψιστούν σε δύο λόγια αλλά πολλές από τις πληροφορίες που μας έδωσαν θα τις βρείτε αναλυτικά στο site  της Ελαΐς.

Θα σας ξεναγήσω με μερικές από τις φωτογραφίες που έβγαλα.

Κατ’ αρχήν μας εξέπληξε ευχάριστα ο εξωτερικός μαντρότοιχος που πολύ έξυπνα ήταν ζωγραφισμένος με graffiti με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο, με διάφορες σκηνές από την ύπαιθρο.

Περάσαμε μέσα από το εργοστάσιο..

.. και βρεθήκαμε προ μιας άλλη ευχάριστης έκπληξης.  Στο κέντρο του προαυλίου χώρου βρίσκεται η Βίλλα “Κεραμεικός”.

Ένα όμορφο κτίριο της αρχής του20ου αιώνα, το οποίο ήταν η κατοικία του ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου που φτιάχνανε κεραμεικά.   Σήμερα το κτίριο έχει ανακαινιστεί από την Ελαΐς  και λειτουργεί σαν εκπαιδευτικό κέντρο.

Προσέξτε τα υπέρχα παράθυρα που είναι από βιτρό.

Μέσα σε ένα από τα δωμάτια το οποίο ήταν το γραφείο του ιδιοκτήτη, βλέπουμε το ταβάνι και οι τοίχοι να είναι ξύλόγλυπτα, εικόνες από μωσαϊκά, μια βιτρίνα με απολιθώματα ελιάς.

Δυστυχώς το δωμάτιο είχε πολύ φως και αντανακλούσε μέσα στις φωτογραφίες.

Μετά τη σύντομη ξενάγηση μέσα στο κτήριο μας προσφέρθηκε καφές και γλυκά αλλά μας είχανε πει να μη φάμε και να μην πιούμε κάτι πριν τη γευσιγνωσία και έτσι δεν βάλαμε κάτι στο στόμα μας.

Περάσαμε στην αίθουσα όπου μας μίλησαν άνθρωποι από το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, η χημικός της Εταιρείας και αφού μας εξήγησαν τα πάντα για το κακό αλλά φυσικά για το καλό ελαιόλαδο, με χαρά και ευχαρίστηση απάντησαν σε όλες μας τις ερωτήσεις και απορίες μας.

Μας μίλησαν για τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και μετά περάσαμε και στη δοκιμασία των διάφορων ελαιολάδων ακόμη και των κακών ελαιολάδων για να αναγνωρίσουμε τις διάφορες γεύσεις.   Στην πρώτη δοκιμασία υπήρχαν ελαιόλαδα με ελαττώματα όπως ατροχάδο, μούργα, ταγγό, μεταλλικό, μούργα, κρασώδες (ξινισμένο) κλπ.   Μετά αφού καθαρίσαμε τον ουρανίσκο μας είτε με νερό, ψωμί ή μήλο δοκιμάσαμε και τα καλά ελαιόλαδα που έβγαζαν διάφορες γεύσεις και αρώματα, ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται.    Στο Ελληνικό ελαιόλαδο μπορούμε να ανιχνεύσουμε μωρδιές από γρασίδι, αμύγδαλο, λεμόνι, πορτοκάλι ή βότανα όπως χαμομήλι, βασιλικό ακόμη και σε ελαιώνες κοντά στη θάλασσα, αλάτι κ.λ.π.

Δοκιμάσαμε διάφορα ελαιόλαδα όπως το απαλό,  το παραδοσιακό αλλά το πιο υπέροχο ήταν το αγουρέλαιο.  Το αγουρέλαιο, για όσους δεν γνωρίζουν είναι το πρώτο λάδι που βγαίνει όταν οι ελιές ακόμη είναι πράσινες και δεν έχουν ωριμάσει.  Αυτό είναι το καλύτερο ελαιόλαδο με οξύτητα 0.5% ενώ το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο έχει επιτρεπτό όριο οξύτητας 1%.  Για να βγει το αγουρέλαιο χρειάζεται διπλάσια ποσότητα ελιών απ’ ότι όταν οι ελιές είναι ώριμες με συνέπεια να είναι και πιο ακριβό.  Έχει σκούρο πράσινο χρώμα και υπέροχη φρουτένια  και πιπεράτη γεύση με μια ευχάριστη πικρή γεύση που καίει το λαιμό.

Ομολογώ ότι πρώτη φορά δοκίμασα το αγουρέλαιο και παρόλο που έχει μια πικρή γεύση, όσο το τρως τόσο πιο πολύ θέλεις να φας, με την υπέροχη φρουτένια γεύση του.  Από τώρα και στο εξής θα έχω πάντα ένα μπουκάλι αγουρέλαιο για να το χρησιμοποιώ ωμό σε σαλάτες, ντιπ κλπ.

Η παρουσίαση κράτησε περισσότερη ώρα απ’ ότι μας είχαν αρχικά πει και αντί να τελειώσουμε στη 1 τελειώσαμε στις 2 και παρόλο που μας είχαν ένα μπουφέ στο τέλος να δοκιμάσουμε πολλά από τα προϊόντα τους, δοκιμάσαμε κάτι στα πεταχτά γιατί έπρεπε να φύγουμε, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Ευχαριστούμε την Ελαΐς και τους Greek Food Bloggers που το διοργάνωσαν.   Φεύγωντας, μας έδωσαν και ένα δωράκι με αγουρέλαιο και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Για να τιμήσω την Ελαΐς έφτιαξα ένα κέικ με ελιές και ελαιόλαδο.  Το κέικ αυτό είναι βασισμένο στην Κυπριακή συνταγή Ελιοτή που θα βρείτε στο βιβλίο μαγειρικής μου, αλλά έχω κάνει αρκετές αλλαγές σ’ αυτό το υπέροχο νηστίσιμο κέικ που θα χαρείτε όχι μόνον την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλη τη Σαρακωστή.

Στη συνταγή αυτή θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε είτε το παραδοσιακό ή το απαλό ελαιόλαδο.

Κέικ Ελιάς με Ελαιόλαδο, πορτοκάλι και δενδρολίβανο, συνταγή της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά:

4 κούπες (580 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά (9 gr)
1 / 4 κούπας ελαιόλαδο Άλτις απαλό ή παραδοσιακό + 1 κουταλιά της σούπας
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κούπες  Ελιές Καλαμών,  χωρίς το κουκούτσι
1 ¼ κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
χλιαρό νερό

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μερικές κουταλιές χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε να γίνει σαν χυλός.   Το σκεπάζουμε με Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το ελαιόλαδο στο μίξερ και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. μεμβράνη κουζίνας  και μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το δεντρολίβανο, το ξύσμα και τις ελιές και ανακατεύουμε καλά.   Η ζύμη θα έχει την υφή του κέικ και όχι ψωμιού.
Λαδώνουμε μια φόρμα (η σιλικόνη που χρησιμοποίησα δεν χρειάζεται να λαδωθεί) και βάζουμε με τη ζύμη.  Βρέχουμε το χέρι μας με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και στρώνουμε  το μείγμα από πάνω να γίνει ομοιόμορφο.
Ψήνουμνε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι ένα μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο να βγει καθαρό.

Εύχομαι σε όλους Καλή Καθαρά Δευτέρα και Καλή Σαρακοστή.
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

katerina giorgalli

Tuesday 8th of March 2011

Tι να πώ Ήβη! Είσαι καλλιτέχνιδα! τι ωραίες φωτό.! και το κέικ σου χρυσοχέρα μου 'ΟΟΟΟνειρο! Μπράβο και πάλι μπράβο!!!

Marion

Monday 7th of March 2011

Ωραία εκδήλωση . Δυστυχώς εγώ λόγω άλλω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να έρθω.

Και το κεικ σου με το λαδι και τις ελιες είναι πολύ καλό.

Καλή σαρακοστή ευχομαι με υγεία

My recent post Ντολμαδάκια !

Ξανθή

Saturday 5th of March 2011

Τα αρμυρά κέικ μου αρέσουν περισσότερο από τα γλυκά. Το βάζω στα υπόψιν Καλή Σαρακοστή!! My recent post Γαλατόπιτα

cook

Saturday 5th of March 2011

σουπερ!tweet! My recent post Καβουρομακαρονάδα!!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright