Skip to Content

Αρμπαρόριζα και Πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

Αρμπαρόριζα και Πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

Sharing is caring!

 

Η αρμπαρόριζα (Πελαργόρνιο το βαρύοσμο ή Pelargonium graveolens, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία), γνωστό και με άλλες ονομασίες όπως Κιούλι στην Κύπρο, μοσχομολόχα (Χαλκιδική), αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα,  ή λουκουμόχορτο, δείχνουν τη συχνή και ποικίλη χρήση της σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.

Η αρμπαρόριζα φυτεύεται κατά την άνοιξη και είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά.   Ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών και πιάνει πολύ εύκολα γιαυτό είναι ένα πολύ κοινό φυτό που το βρίσκουμε σε αυλές ή κήπους ή μπαλκόνια σε γλάστρες.   Απλώς κόβουμε ένα κλαδάκι, χωρίς λουλούδι, και το φυτεύουμε.  Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά να είναι σε μέρος που να το πιάνει ο ήλιος μερικές ώρες την ημέρα.   Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από -0o C, γιαυτό το χειμώνα θα πρέπει να το προστατεύουμε εάν κάνει πολύ κρύο, σκεπάζοντάς το ή βάζοντάς το μέσα.

Φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ύψος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φράχτης.    Παρόλο που κάνει όμορφα ροζ λουλούδια, αυτά δεν έχουν καθόλου άρωμα και κυρίως καλλιεργείται για το φύλλωμα του, που έχει υπέροχο άρωμα.   Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ στην βιομηχανία αρωμάτων αλλά και στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική.  Λίγο να το τρίψουμε και αφήνει το άρωμά του.  Γίνεται επίσης ένα φυσικό εντομοαπωθητικό.

 

Μαγειρική χρήση:

Η πιο κοινή χρήση της αρμπαρόριζας είναι στα γλυκά του κουταλιού, στις μαρμελάδες, στα λικέρ, στα λουκούμια (γιαυτό λέγεται και λουκουμόχορτο) κλπ.

Πώς θα αποξηράνουμε τα φύλλα:

Μπορούμε να αποξηράνουμε τα φύλλα και να τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.   Τα πλένουμε και τα αφήνουμε σε πετσέτα μερικές μέρες μέχρι να αποξηρανθούν.  Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.  Όταν τα φύλλα αποξηρανθούν τα βάζουμε σε βαζάκι ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο).  Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε να φτιάξετε αφέψημα ή να αρωματίσετε ποτά, συρόπια, σε κέικ, γλυκά κ.ά.

Έχω δει να αρωματίζουν τη ζάχαρη με το φασόλι της βανίλιας και επειδή μου αρέσει το άρωμά της αρμπαρόριζας, μου ήρθε η ιδέα να αρωματίσω τη ζάχαρη με αρμπαρόριζα.

αρμπαρόριζα εικόνα

Γίνεται πάρα πολύ εύκολα και σε αντίθεση με τη βανίλια, δεν μας στοιχίζει καθόλου.  Το μόνο που κάνουμε είναι να πλύνουμε τα φύλλα για να φύγει τυχόν σκόνη και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, γιατί εάν έχουν υγρασία θα πετρώσει η ζάχαρη.

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή σε ένα βαζάκι για να τραβήξει το άρωμα.  Ανακατεύουμε τη ζάχαρη τακτικά για περίπου δέκα ημέρες ή περισσότερο.  Τη χρησιμοποιούμε στη ζάχαροπλαστική, στα ποτά ή σε συρόπια κ.ά.

Για πιο έντονο άρωμα μαζεύουμε φύλλα αμέσως μετά την ανθοφορία.

Με την αρωματισμένη ζάρχαρη αλλά και με φρέσκα φύλλα, έφτιαξα το Κέικ Μαρμπρέ, που βλέπετε, με Γλάσο Βερύκοκου.  Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ.

Πώς θα αρωματίσουμε τη ζάχαρη:

Υλικά:

1 κιλό ζάχαρη

5 – 6 φύλλα αρμπαρόριζας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ή βαζάκι βάζουμε εναλλάξ ζάχαρη και φύλλα σε στρώσεις.

Κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για περίπου δέκα μέρες.

Κατά διαστήματα κουνάμε το δοχείο ή ανακατεύουμε με κουτάλι για να αρματιστεί όλη η ζάχαρη.

 

Φαρμακευτική Χρήση:

Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι το αφέψημα από αρμπαρόριζα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όπως και το χαμομήλι και βοηθά ενάντια στο στρες και δρα σαν ηρεμιστικό, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, δρα ενάντια στη ναυτία, ανακουφίζει από ημικρανίες και μειώνει τη χοληστερόλη.   Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι.   Τα αιθέρια έλαιο της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και σαν εντομοαπωθητικά.

Πώς θα φτιάξουμε αφέψημα

Μπορούμε να φτιάξουμε το αφέψημα με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα, όπως φτιάχνουμε όλα τα αφεψήματα.  

Θα βάλουμε τα φύλλα σε καυτό νερό και θα το αφήσουμε μέχρι να αφήσει τα αρώματά του.  

Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε και άλλα αρωματικά όπως κανέλα, γαρύφαλα κλπ.  

Άις τι βερίκοκο και ροδάκινο εικόνα

Προσωπικά δεν βάζω ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, αλλά μπορείτε να βάλετε στέβια (stevia), ζάχαρη, μέλι ή ακόμη και λίγο σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, για επιπρόσθετη γεύση και άρωμα, π.χ αρμπαρόριζα και φράουλα ή βερύκοκο ή βύσσινο κλπ.

Πράσινο Τσάι με Αρμπαρόριζα

Υλικά:

Για  4 φλυτζάνια

1 λίτρο νερό

4 φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

2 γαρύφαλα

1 σακουλάκι πράσινο τσάι με γεύση εσπεριδοειδών ή άλλο πράσινο τσάι

Ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας μας

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε τσαγιερό ή γυάλινη κανάτα τσαγιού και ρίχνουμε το καυτό νερό.  Το αφήνουμε για πέντε ή περισσότερα λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.  Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

Αφού το σουρώσουμε το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.

Η αγάπη μου για τους ζελέδες άρχισε πριν χρόνια, όταν σε κάποια δίαιτα το μόνο γλυκό που επιτρεπόταν να τρώω ήταν ζελέδες.  Τότε χρησιμοποιούσα τον έτοιμο ζελέ λάιτ αλλά με τα χρόνια άρχισα να φτιάχνω μόνη μου με φρούτα και ζελατίνη.   Πρόσφατα όταν ο άντρας μου έπρεπε να ακολουθήσει ειδική δίαιτα για τη χολή, επειδή ήταν χειμώνας του έφτιαχνα ζελέ λάιτ με φρούτα κονσέρβας.  Εάν δεν κάνετε δίαιτα, βάλτε και το συρόπι από την κονσέρβα για πιο πολλή γεύση.   Αντί για νερό, έβαζα πράσινο τσάι το οποίο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Τώρα που τα καλοκαιρινά φρούτα είναι σε αφθονία, τι καλύτερο από ένα δροσιστικό ζελεδάκι με φρέσκα φρούτα.  Εάν θα κάνετε το ζελέ με το έτοιμο μείγμα, θα ακολουθήσετε τις αναλογίες που γράφει το πακέτο.

Χειμερινός Ζελές

Ζελές Ανανά με Πράσινο Τσάι  και Αρμπαρόριζα

Υλικά:

1 πακέτο ζελές Ανανά (2 σακουλάκια των 85 γραμμαρίων το καθένα, διαλυμένο σε 415 ml νερό το καθένα, όπως έγραφαν οι οδηγίες στο πακέτο)

1 κονσέρα (340 γραμμάρια)  ανανάς με συρόπι

2 φακελάκια πράσινο τσάι με τα οποία φτιάχνουμε

830 ml Πράσινο τσάι (ή πράσινο τσάι και συρόπι ανανά (630 ml τσάι + 200 ml συρόπι)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το τσάι, όπως οι οδηγίες πιο πάνω.  Προσθέτουμε το ζελέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.  Προσθέτουμε το συρόπι της κονσέρβας ή περισσότερο τσάι.

Προσθέτουμε τον ανανά και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το βάλουμε στο ψυγείο, μέχρι να πήξει.

 

Καλοκαιρινός Ζελές

Ζελές Ροδάκινου με Αρμπαρόριζα

Υλικά:

250 – 300 γραμμάρια σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο (ανάλογα πόσο γλυκός θέλετε να είναι ο ζελές σας)

1 μεγάλο ροδάκινο ή γιαρμάς

12 φύλλα ζελατίνης

Πράσινο τσάι με αρμπαρόριζα για να φτιαξουμε 1 λίτρο ζελέ

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπωλ με κρύο νερό και τα αφήνουμε πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε το πράσινο τσάι με αρμπαρόριζα, όπως πιο πάνω.

Βάζουμε το ροδάκινο σε βραστό νερό για πέντε λεπτά και μετά το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε φέτες.

Βάζουμε τη μαρμελάδα με τις φέτες ροδάκινου σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για πέντε λεπτά.  Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.

Βάζουμε τη μαρμελάδα (χωρίς το φρούτο) σε ένα δοσομετρητή και προσθέτουμε το τσάι μέχρι να γίνει 1 λίτρο.

Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, προσθέτουμε τα φρούτα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.

 Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Κέικ με Μους Γιαουρτιού και Ζελές Φράουλας

Λάιτ Ζελές Φράουλας με Κρέμα Τυριών 

Λάιτ Τσίζκεϊκ Βερύκοκου, να το φάτε χωρίς τύψεις

Ζελές Καρπουζιού

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

admin

Saturday 22nd of September 2012

Σ' ευχαριστώ Τάσο. Χαίρομαι να μαθαίνω κάτι καινούργιο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright