Skip to Content

Επίσκεψη στις Αποθήκες και Κέντρο Διανομής της ΑΒ Βασιλόπουλου

Sharing is caring!

Την περασμένη βδομάδα πήρα μιά πρόσκληση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου για μια ξενάγηση στo Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής των Προϊόντων ΑΒ Βασιλόπουλος, στα Οινόφυτα, Βοιωτίας, 57 χλμ Βόρεια της Αθήνας.

Μας έστειλαν πούλμαν στο Σύνταγμα να μας πάρει και να μας πάει στα Οινόφυτα και το απόγευμα μετά από πέντε ώρες, επιστρέψαμε με το ίδιο πούλμαν πίσω στην Αθήνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.   Στην πρόσκληση, εκτός από την ώρα και το σημείο συνάντησης στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί, μας εξήγησαν για τη ξενάγηση και ότι έπρεπε να έχουμε μαζί μας ρούχα φθινοπωρινά.  Μας είπαν επίσης ότι θα ακολουθούσε γεύμα γνωριμίας, που θα ετοίμαζε για μας ο Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Κατά τα άλλα δεν ήξερα ούτε ποιούς άλλους είχαν προσκαλέσει, και από ποιό χώρο.  Επειδή δεν ήθελα να βρεθώ ανάμεσα σε αγνώστους ρώτησα εάν μπορούσα να φέρω μαζί μου κάποιο άλλο άτομο για παρέα και προθυμοποιήθηκε ο άντρας μου να με συνοδέψει.  Πραγματικά όταν μπήκαμε στο πούλμαν και αφού συστηθήκαμε μόνο τότε κατάλαβα ότι είμαστε όλοι food bloggers.  Κάποια άτομα γνωριζόμασταν από προηγούμενες συναντήσεις αλλά είχε περάσει και αρκετός καιρός από την τελευταία συνάντηση μας που δεν τους γνώρισα και φυσικά υπήρχαν και νέοι food bloggers που δεν τους ήξερα.  Τους πολύ γνωστούς κάναμε μια στάση στην Κηφισσιά και τους πήραμε από εκεί.

Στις αποθήκες φτάσαμε γύρω στις 11 και αφού μας υποδέχτηκε το ευγενικό προσωπικό της εταιρίας μας πήγαν σε μία από τις αίθουσες του προσωπικού όπου ήδη ετοίμαζαν το γεύμα ο Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σου-Σεφ του.  Έξω η θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί αλλά όπως μας είχαν πει έπρεπε πρώτα να αλλάξαμε και βάλαμε τα φθινοπωρινά!! μας ρούχα για να μπούμε στις αποθήκες.  Κάποιοι που δεν είχαν φέρει, τους προμήθευσαν οι οικοδεσπότες μας με χειμερινά Jacket της ΑΒ.

Πραγματικά σε λίγο μπήκαμε στα ψυγεία, όπου αρχικά οι θερμοκρασίες ήταν ανεκτές στα ωποροκηπευτικά και θα μπορούσαμε να τις αποκαλέσουμε φθινοπωρινές.

Βρισκόμαστε στον “Παράδεισο” με όλων των ειδών κηπευτικών και φρούτων.  Θέλαμε να τα δούμε και να τα φωτογραφίσουμε όλα.

Μας εξήγησαν από πού έρχονται τα προϊόντα, πώς γίνεται η επιλογή των παραγωγών ή των προμηθευτών, για τον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται βάσει των προδιαγραφών που θέτει η Εταιρία ώστε το προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή να είναι αρίστης ποιότητας.

Κάθε τμήμα ανοιγοκλείνει με ρολά για να έχουν την απαραίτητη θερμοκρασία.   Τα φορτηγά μπαίνουν μέσα για να φορτώσουν αλλά πάλι αφού κλείσει η εξωτερική πόρτα, τότε μόνο θα ανοίξει η άλλη πόρτα, μέσα στην αποθήκη.

Όσο προχωρούσαμε τόσο πιο πολύ ψύχρα υπήρχε.   Βρισκόμαστε στο τμήμα των γαλακτοκομικών και εκεί φανταστείτε θερμοκρασίες της Βορείου Ελλάδος το καταχείμωνο.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα είδη τυριών είδαμε αλλά και από το κάθε είδος π.χ. φέτα κουράστηκα να φωτογραφίζω τις διάφορες εταιρείες.

Απάντησαν σε πολλές απορίες μας και πάλι μας εξήγησαν τη σημασία του πώς αποθηκεύονται και γιατί αποθηκεύονται σε συγκεκριμένο μέρος.  Οι παλέτες ετοιμάζονται με τα βαριά πράγματα από κάτω για να συνεχίσουν να φορτώνουν από πάνω συσκευασίες πιο ελαφριές, ώσπου να φτάσουν στα πιο εύθραυστα που είναι φυσικά τα ωποκηπευτικά.  Μετα μεταφέροντα με τα κλαρκ στις πόρτες που φορτώνουν τα φορτηγά.

 

Μετά ήταν τα αλλαντικά και τα νωπά κρέατα, θαλασσινά και τα ψάρια. αλλά ήδη αρχίσαμε να ξεπαγιάζουμε και προσπαθούσαμε να ζεσταθούμε όπως μπορούσαμε αντί να βγάζουμε φωτογραφίες.

Φτάνοντας στα κατεψυγμένα κρέατα, θαλασσινά ψάρια, λαχανικά μπήκαμε στην κατάψυξη όπου είχαν θερμοκρασίες ας πούμε Κάτω Νευροκοπίου σε βαρυχειμωνιά δηλαδή -25 βαθμούς.   Ίσα που άντεξα μερικά δευτερόλεπτα και αυτοί με τα βαριά μπουφάν γύρω στο 1 λεπτό.  Ούτε φωτογραφία δεν μπόρεσα να βγάλω γιατί πάγωσε ο φακός και θόλωσαν τα γυαλιά μου.

Αφού τελείωσε η ξενάγηση πηγαμε στη αίθουσα όπου μας περίμεναν ο Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο βοηθός του.  Παρόλο που μας είπαν τι περιείχαν, δεν θυμάμαι ακριβώς και δεν θέλω να κάνω λάθος και να σας πω κάτι διαφορετικό.

Μας πρόσφεραν σαν κόκτεϊλ ένα σμούθι από αγγούρι, αβοκάντο, λεμόνι, λάιμ, πιπέρι τσίλι κλπ.  Μετά ήρθε το ορεκτικό από προσούτο, μοτζαρέλα, ντοματίνια, βασιλικό και ανανά κ.ά.  Η σαλάτα απο παξιμάδι ή μάλλο λαδοκούλουρο Κυθήρων, ντοματίνια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, πέστο βασιλικού, κ.ά.  Το κυρίως πιάτο ήταν από κρύο ζυμαρικό βίδες, κυβάκια ντομάτας, βασιλικό, κρεμμυδάκι φρέσκο, γαρίδες κ.ά.  Τέλος το επιδόρπιο ήταν μία παναότα από γιαούρτι και δυόσμο και μαριναρισμένα κεράσια κ.ά.

Όλα τα φαγητά ήταν υπέροχα και εάν θέλετε τις συνταγές σίγουρα ο Κος. Παπανδρέου θα σας τις δόσει.

Φεύγοντας, οι οικοδεσπότες μας, μάς πρόσφεραν μια τσάντα γεμάτη με Ελληνικά προϊόντα με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης:  Κρασί Μοσχοφίλερο από την Μαντινεία (Αρκαδία), Ξύδι Ναούσης, Αλεύρι Ολικής Άλεσης Θεσσαλίας, Πλιγούρι Μακεδονίας, Φάβα Φενεού, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Ρίγανη από την Καρδίτσα, Γλύκό Βύσσινο από την Τρίπολη, Γλύκό Άγριο Βύσσινο από το Πήλιον, Μαρμελάδα Σύκο από το Μαρκόπουλο.  Επίσης μας άφησαν πολλές κούτες με διάφορα αρωματικά φυτά όπως, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, ρόκα για να διαλέξουμε.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να προβληθούν τα Ελληνικά μας προϊόντα;

Ήδη, μαγείρεψα σχεδόν με όλα τα προϊόντα.  Η κόρη μου έφτιαξε ένα τσίζκεϊκ με το γλυκό του κουταλιού και εγώ έφτιαξα μια σαλάτα με τα παξιμάδια, ντομάτα, ρόκα, φέτα και μια Πίτα με Φάβα και Πλιγούρι.  Οι συνταγές μου θα ακολουθήσουν με άλλη ανάρτηση σύντομα.

Ευχαριστούμε όλη την ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος: την Αλεξία, Χρύσα, Πολυξένη, Μιχάλη, Διονύση και την ομάδα της XPLAIN Δέσποινα, Στέλλα, Κατερίνα.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!


 

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

mia maria

Thursday 5th of July 2012

Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου! Τι ωραία που περάσαμε!

admin

Thursday 5th of July 2012

Μαρία μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά περάσαμε πολύ ωραία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright