Skip to Content

Το Λεμονάτο Γαλακτομπούρεκο της Ήβης

Το Λεμονάτο Γαλακτομπούρεκο της Ήβης

Sharing is caring!

Όπως έχω ξαναπεί, το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά.

γαλακτομπούρεκο φωτογραφία

Υπάρχει ένα μέρος στη νότια Αττική που ονομάζεται Βλάχικα, στη Βάρη, όπου το γαλακτομπούρεκο είναι ξακουστό επειδή γίνεται με πρόβειο γάλα και με  πρόβειο βούτυρο.

Αιγοπρόβειο βούτυρο εικόνα

Πριν από μερικές δεκαετίες, αυτή η περιοχή ήταν γεμάτη με πρόβατα.  Επειδή η περιοχή είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, εκεί κτίστηκαν πολλές εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα.  

Κατά συνέπεια, πολλές ταβέρνες άνοιξαν στην περιοχή όπου σερβίρουν κυρίως αρνιά ψητά. 

Εκεί σε διάφορα μαγαζιά και ζαχαροπλαστεία μπορείτε να αγοράσετε γιαούρτι πρόβειο και διάφορα άλλα γλυκά που γίνονται με το πρόβειο γάλα. 

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα και ξακουστά, γλυκά τους. Παλιά πηγαίναμε βόλτα εκεί τις Κυριακές ειδικά για το γαλακτομπούρεκο ή το βράδυ για να φάμε στις ταβέρνες τους αρνί, αλλά όπως έχει γίνει η ζωή και η ακρίβεια, τώρα ούτε στη γειτονιά μας δεν μπορούμε να πάμε βόλτα.

Γαλακτομπούρεκο εστιατορίου εικόνα

Έχω αρκετές δημιουργικές ιδέες για φαγητά και γλυκά αλλά αφού φτιάξω τη συνταγή μου και το ψάξω στο google συνήθως, πάντα βρίσκω κάτι παρεμφερές.  

Πολλές φορές βλέπουμε ένα γλυκό που μας αρέσει και συχνά λέμε, γιατί να μην το έχω σκεφτεί αφού είναι τόσο απλό;  

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν ένα γλυκό να έχουν την υπογραφή του παρασκευαστή.  

Σήμερα όμως που το έψαξα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πρώτη εγώ σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την κρέμα λεμονιού (λέμον κερντ) στο γαλακτομπούρεκο και περισσότερο λεμόνι στο συρόπι και δικαίως φέρει και το όνομά μου στη συνταγή.   

Σε λίγο καιρό θα το δείτε σε καμιά εκπομπή που θα το παρουσιάζουν σαν δική τους δημιουργία, γιατί έχω δει αρκετές δικές μου ιδέες να φιγουράρουν σε εκπομπές ή σε περιοδικά. 

Εν πάσει περιπτώσει, εσείς που διαβάζετε το μπλογκ μου θα το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Αυτό το λαχταριστό και πλούσιο σε γεύση γλυκό είναι Θεϊκό!!!  Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε και εάν είστε food blogger βάλτε και κανένα link στην πρωτότυπη συνταγή, όχι μόνο να κλέβετε ιδέες!

Για περισσότερες οδηγίες, δείτε το βίντεο που έφτιαξα για το κλασικό Γαλακτομπούρεκο.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο μου

Λεμονάτα γαλακτομπούρεκο εικόνα

Το Λεμονάτο Γαλακτομπούρεκο της Ήβης

Yield: 16
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 1 hour 15 minutes

Ένα διαφορετικό γαλακτομπούρεκο που έφτιαξα με αιγοπρόβειο βούτυρο και κρέμα λεμονιού (λέμον κερντ) καθώς και σπιτική λεμονάδα στο σιρόπι.

Ingredients

Υλικά:

  • 12 φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση
  • 100 γραμμάρια αιγοπρόβειο βούτυρο ή βούτυρο κλαριφιέ

Σιμιγδαλένια Κρέμα Λεμονιού:

  • 4 κούπες γάλα πλήρες κατά προτίμηση πρόβειο
  • 3 αυγά
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1 κούπα κρέμα λεμονιού

Σιρόπι:

  • 1 ½ κούπες ζάχαρη
  • 1 ¼ κούπες νερό
  • ¼ κούπας σπιτική λεμονάδα
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 3 - 4 γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Εάν δεν έχετε ήδη Κρέμα Λεμονιού και σπιτική Λεμονάδα, θα πρέπει πρώτα να φτιάξετε.
  2. Αρχίζουμε με την προετοιμασία του σιροπιού, έτσι ώστε να μην είναι πολύ ζεστό όταν ψηθεί το γαλακτομπούρεκο. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και το γαρίφαλο σε μια κατσαρόλα. Το βράζουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα τη λεμονάδα και το χυμό λεμονιού και το βγάζουμε από τη φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  4. Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε σ’αυτό το χτυπημένο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα χτυπητήρι, μέχρι η κρέμα να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα την κρέμα λεμονιού.
  5. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32 x 23 x 6 εκ (ή 12,5 x 9 x 2,5 ιντσών).
  7. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση. Διπλώνουμε και φυλάμε το υπόλοιπο μισό για άλλη χρήση. Βουρτσίζουμε το κάθε φύλλο με το βούτυρο και τοποθετούμε το καθένα εναλλάξ οριζοντίως και καθέτως για να καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού. Βουρτσίζουμε κάθε νέα προσθήκη φύλλου με βούτυρο. Αφού βάλουμε τα μισά φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα.
  8. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα που εξέχουν και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα, εναλλάξ με ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και το βουρτσίζουμε με λίγο βούτυρο, μέχρι να βάλουμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα.
  9. Βουρτσίζουμε το τελευταίο με το βούτυρο και το χαράσσουμε ελαφρά μέχρι την κρέμα. Με το πινέλο πιέζουμε τις άκριες του φύλλου προς τα μέσα.
  10. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και πασπαλίζουμε μερικές σταγόνες από πάνω. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170οC / 338o F για περίπου 30 - 35 λεπτά ή σε κανονικό φούρνο στους 180οοC / 338o F, ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
  12. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και με μια κουτάλα ρίχνουμε το συρόπι σιγά-σιγά να πάει παντού. Μπορεί να φαίνεται ότι το σιρόπι είναι πάρα πολύ, αλλά σύντομα θα απορροφηθεί.
  13. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο. Όσο είναι ζεστό μην το σκεπάσετε ώστε το φύλλο να παραμένει τραγανό.
Nutrition Information
Yield 16 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 351Total Fat 11gSaturated Fat 6gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 4gCholesterol 74mgSodium 219mgCarbohydrates 58gFiber 1gSugar 35gProtein 7g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Λεμονάτο Γαλακτομπούρεκο εικόνα

 

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe