Skip to Content

Ταχινόψωμο Αστέρι

Ταχινόψωμο Αστέρι

Sharing is caring!

 

Το ταχινόψωμο αυτό σε σχήμα αστεριού, είναι βασισμένο στην Κυπριακή συνταγή για Ταχινόπιτα, μόνο που γίνεται πάρα πολύ πιο εύκολα με την τεχνική που χρησιμοποίησα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και όλοι θα το θαυμάζουν και θα νομίζουν ότι βάλατε πολύ κόπο να το φτιάξετε!

Μπορούμε να το ψήσουμε σε ταψί στρογγυλό για να πάρει το σχήμα του ψωμιού αλλά και εάν είναι καλά σχηματισμένο μπορεί να ψηθεί και στο ταψί του φούρνου.

Ταχινόψωμο

Είναι πεντανόστιμο και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες και μπορεί να γίνει και αλάδωτο για όσους νηστεύουν το λάδι.

Η βάση είναι μια ζύμη με μαγιά, όπως εκείνη που φτιάχνουμε για πίτσα.  Για γέμιση έβαλα ταχίνι με μέλι και κανελά.  Το μέλι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη.

 κολάζ Ταχινόψωμο

Ταχινόψωμο Αστέρι

Για τη Ζύμη:

Υλικά:

  • 800 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι (8 – 10 γραμμάρια) ξερή μαγιά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη ή μέλι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο (παραλείπετε το ελαιόλαδο εάν θέλετε να είναι αλάδωτο)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κούπες, νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • 150 γραμμάρια ταχίνι
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι
  • Κανέλα

Σημείωση:  Υπάρχει έτοιμο ταχίνι με μέλι ή εάν έχετε το απλό ταχίνι, βάζετε όσο μέλι θέλετε μέχρι να γλυκάνει το ταχίνι.  Εάν βάλετε ζάχαρη, θα προσθέσετε και λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει το μείγμα λίγο ρευστό για να απλώνεται.

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιά, 1 κουταλιά αλεύρι, το μέλι ή τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένα χυλός.  Το αφήνουμε για λίγη ώρα μέχρι να  φουσκώσει.
  2. Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και ανακατεύουμε το αλεύρι, (το λάδι) και το αλάτι, σε χαμηλή ταχύτητα.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό (μπορεί να μην χρειαστεί όλο) μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ ή στα χέρια.  (Το ίδιο εύκολα γίνεται και στο χέρι, εάν δεν έχετε μίξερ).
  4. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα από πάνω και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.
  5. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.
  6. Όταν είναι έτοιμη, την ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει, για 1 – 2 λεπτά.
  7. Τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη και φτιάχνουμε 4 μπάλες.
  8. Ανοίγουμε το  κάθε φύλλο στρογγυλό διαμέτρου περίπου 25 εκατοστών.  Είναι σημαντικό όλα τα φύλλα να τα ανοίξουμε στο ίδιο μέγεθος.
  9. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και αλείβουμε με το 1/3 της γέμισης και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  10. Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο και τρίτο φύλλο και τέλος τοποθετούμε το τέταρτο από πάνω.
  11. Τοποθετούμε ένα στρογγυλό αντικείμενο (ποτήρι ή πιατάκι) στο κέντρο σαν οδηγό και με ένα κοφτερό μαχαίρι διαιρούμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη.  Κόβουμε το κάθε τέταρτο σε άλλα τέσσερα μέρη, ώστε τα κομμάτια να γίνουν δεκαέξι.
  12. Όταν κόψουμε τα πρώτα δύο κομμάτια, γυρίζουμε το αριστερό δύο (ή και τρεις) φορές προς τα αριστερά και το δεξί άλλες δύο (ή τρεις) φορές προς τα δεξιά.  Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
  13. Το ξανασκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
  14. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 30 – 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει.

Ταχινόψωμο με Ελληνικό καφέ

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Ταχινόπιτα

Kopiaste

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

 

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright