Καλωσορίσατε σε ένα εικονικό ταξίδι μέσω του World Culinary ABC που τυγχάνει σήμερα να είμαι η οικοδέσποινα.
Σκοπός αυτού του εικονικού ταξιδιού είναι να μάθουμε για τη χώρα ή πόλη που φιλοξενούμε και να μαγειρέψουμε ένα από τα παραδοσιακά φαγητά τους.
Σήμερα έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω τη Λουκέρνη, στην Ελβετία, να μάθουμε μερικά πράγματα για την πόλη και να μάθουμε και μια παραδοσιακή συνταγή που είναι άγνωστη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη Βικιπήδια, η Λουκέρνη είναι πόλη στην κεντρική Ελβετία, στο Γερμανόφωνο μέρος της χώρας. Η Λουκέρνη είναι πρωτεύουσα του καντονίου της Λουκέρνης με την πρωτεύουσα να έχει την ίδια ονομασία. Με πληθυσμό περίπου 57.890 άτομα, η Λουκέρνη είναι η πιο πυκνοκατοικιμένη πόλη της Κεντρικής Ελβετία. Η πόλη βρίσκεται στην ακτή της λίμνης της Λουκέρνης (Vierwaldstättersee) με μια διάσημη ξύλινη γέφυρα.
Η πόλη αυξήθηκε από ένα μικρό χωριό αρχαίας προέλευσης στις ακτές της λίμνης Λουκέρνη με την ίδρυση του μοναστηριού των Βενεδικτίνων του Αγίου Leodegar περίπου το 700 μ.Χ. Το λατινικό όνομα “Luciaria” εμφανίζεται στα ιστορικά αρχεία περίπου το 840 μ.Χ.
Το άνοιγμα της διαδρομής του Sτ. Gotthard στο 13ο αιώνα έκανε την Λουκέρνη μια σημαντική πόλη εμπορικών συναλλαγών για τη μεταφόρτωση των αγαθών πέρα από τις Αλπεις.
Κατά τη διάρκεια της αντιμεταρρύθμισης, ήταν ένα προπύργιο του καθολικισμού στις προσπάθειές εναντίον του Καλβινισμού. Το 1601 μ.Χ., η πόλη καταστράφηκε από έναν σεισμό και ένα παλλιροϊκό κύμα (τσουνάμι). Η Λουκέρνη ήταν το κέντρο μιας επανάστασης των αγροτών το 1653 ενάντια στο αριστοκρατικό καθεστώς στις πόλεις, τα μέλη των οποίων είχαν γίνει πλούσια από την ιδιοτελή υπηρεσία στους ξένους στρατούς.
Η Λουκέρνη ήταν και πρωτεύουσα της ναπολεόντειας Ελβετικής Δημοκρατίας από 1798-1803. Το 1848, η Λουκέρνη έγινε και πάλι αποδεκτή στην Ελβετία. Η κατασκευή του σιδηροδρόμου Gotthard έχει κάνει τη Λουκέρνη έναν από τους κύριους τόπους προορισμού τουριστών της Ελβετίας.
Είχα τη χαρά να επισκευτώ την Ελβετία το 2009, αλλά δυστυχώς πήγαμε μόνο στη Γενεύη. Οι φωτογραφίες των τοπίων είναι από το επίσημο site της Λουκέρνης, κατόπιν αδείας τους.
Από το site τους βρήκα κάποιες επιλογές για συνταγές και κατέληξα να φτιάξω είτε το”Chügelipastete” ή το “Birewegge“.
Αποφάσισα να φτιάξω το “Birewegge” (Γερμανικά δεν ξέρω, αλλά υποθέτων ότι προφέρεται “Μπίρεβεγκε”). Το Birewegge, το οποίο μεταφράζεται σαν ψωμί με αχλάδια είναι ένα γλυκό της Λουκέρνης με αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Παρόλη την ονομασία του, δεν μου έκανε για ψωμί αλλά ούτε ότι ήταν φτιαγμένο με σφολιάτα, όπως έγραφε στη συνταγή. Προβληματίστηκα τί ζύμη να έφτιαχνα και κατέληξα στη ζύμη τάρτας. Η συνταγή έλεγε για αποξηραμένα αχλάδια, δαμάσκηνα και σταφίδα. Επειδή δεν είχα βρει πουθενά αποξηραμένα αχλάδια, αγόρασα βερύκοκα να τα αντικαταστήσω, αλλά στη συνέχεια αποφάσισα να προσθέσω και δύο αχλάδια φρέσκα καθώς και σπιτικό γλυκό συκαλάκι. Αντί για καρύδια, έβαλα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα οποία τα έλιωσα αρκετά για να απορροφήσουν τα υγρά. Για το σκοπό αυτό έβαλα και λίγο κόρν φλάουρ. Τα μπαχαρικά ήταν πολύ αόριστα έτσι έβαλα αυτά που κατά τη γνώμη μου θα ταίριαζαν καλύτερα, δηλαδή κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ σε σκόνη.
Δεν ξέρω πώς είναι η παραδοσιακή συνταγή αλλά η τραγανή, τριφτή και βουτυράτη ζύμη της τάρτασ και η γέμιση από το συνδυασμό όλων αυτών των φρούτων με τα μπαχαρικά, έδωσαν ένα υπέροχο αποτέλεσμα, τέλειο για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας με καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα.
Σημείωση:
Η ποσότητα της γέμισης ήταν πολύ περισσότερη απ’ ότι χρειαζόμουν. Χρησιμοποίησα τη μισή και την υπόλοιπη την έβαλα στο ψυγεία για να φτιάξω την επόμενη βδομάδα με την ίδα ζύμη μια Πάστα Φρόλλα ή όπως τη λέμε στην Ελλάδα Πάστα Φλώρα.
Birewegge – Ελβετική Τάρτα Αποξηραμένων φρούτων με Αχλάδι
Υλικά:
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. παπαρουνόσπορο
- Ζάχαρη άχνη για να πασπαλίζουμε από πάνω
Ζύμη Τάρτας:
- 425 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου τρεις κούπες)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 285 γραμμάρι κρύο βούτυρο, τριμμένο
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
- 2+ κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Γέμιση:
- 250 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα
- 250 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 4 σύκα (γλυκό του κουταλιού)
- 150 γραμμάρια σταφίδες
- 250 γραμμάρια (2) φρέσκα αχλάδια
- 60 γραμμάρια καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
- 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά (σε ίση ποσότητα κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ)
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 50 ml σπιτικό λικέρ κεράσι
- 40 ml νερό από τα βρασμένα φρούτα
- 20 ml σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού
- 100 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα, με τη φλούδα
- 2 κουταλιές κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
- Προετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας. (Βλέπετε αναλυτικές οδηγίες εδώ).
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα αποξηραμένα φρούτα (εάν υπάρχουν) και τα βάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό για τα καλύψει. Τα αφήσουμε να μουλιάσουν για μια ώρα.
- Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό και ψιλοκόβουμε τα φρούτα.
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Κόβουμε το γλυκό σύκο σε μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε τα φρούτα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, το σιρόπι, το νερό που κρατήσαμε, το λικέρ κεράσι και τα μπαχαρικά και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και τα τριμμένα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 ° C.
- Ανοίγουμε το φύλλο πάνω σε λαδόκολλα, σε ορθογώνιο σχήμα, 26 εκατοστά x 45 εκατοστά. Απλώνουμε τη γέμιση (σχεδόν τη μισή) πάνω στη μεγάλη πλευρά της ζύμης και την τυλήγουμε ρολό. Μεταφέρουμε το ρολό με τη λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Αλείβουμε το ρολό με κρόκο αυγού και τη χαράσσουμε ελαφρά σε μερίδες. Πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο από πάνω.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 ° C για 30 έως 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω και σερβίρουμε, κατά προτίμηση με παγωτό καϊμάκι.
Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Άλλες παρόμοιες συνταγές:
Τάρτα Σπανακιού με Μανιτάρια & Βουβαλινό Τυρί
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!