Skip to Content

Ταχινόπιτα Γεμιστή με Μήλα

Ταχινόπιτα Γεμιστή με Μήλα

Sharing is caring!

Η Ταχινόπιτα είναι ένα Κυπριακό ψωμί, γεμιστό με ταχίνη, ζάχαρη και κανέλα. Πλάθεται σε σαλίγγαρο και ψήνεται στον φούρνο.

Η παραδοσιακή Κυπριακή Ταχινόπιτα είναι υπέροχη, αλλά μήπως μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!
Θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα πόσο μου αρέσει να “πειράζω” τις παραδοσιακές συνταγές. Η παραδοσιακή Κυπριακή Ταχινόπιτα είναι υπέροχη, αλλά μήπως μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Την συνταγή αυτή την ξανακέκανα πριν πάρα πολύ καιρό και ήταν υπέροχη. Μόνο που δεν ήταν νηστίσιμη όπως η παραδοσιακή γιατί είχα βάλει μέσα μια κρέμα λεμονιού.

Την συνταγή την ξαναέκανα τώρα με κάποιες τροποποιήσεις για να γίνει νηστίσιμη και αντί για κρέμα λεμονιού έβαλα μέσα νηστίσιμη κρέμα μήλου.

Πίτα με Μήλα και ταχίνι

Η συνταγή μπορεί να φαίνεται περίπλοκη και μπελαλίδικη με τόσα υλικά, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Η μόνη δυσκολία είναι να πετύχετε τη ζύμη. Το φύλλο ανοίγει εύκολα, η κρέμα μήλου γίνεται εύκολα και μετά μένει το μείγμα με το ταχίνι που θα απλώσουμε στη ζύμη.

Η γεύση: καταπληκτική! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε. Η ζύμη που μοσχοβολάει, αγκαλιάζει το ξινούτσικο μήλο που υπάρχει στην κρέμα, αλλά και σε κομμάτια και δεν παρέλειψα το λεμόνι, γιατί σε συνδυασμό με το ταχίνι , το μέλι και την κανέλα, συνθέτουν μια υπέροχη γεύση σε κάθε μπουκιά.
Ένα τέλειο, υγιεινό και θρεπτικό σνακ για το πρωινό ή το καφεδάκι σας!

 

 

 

Φτιάχνοντας Ταχινόπιτα

Ταχινόπιτα Γεμιστή με Μήλα

Ταχινόπιτα Γεμιστή με Μήλα

Yield: 15
Cook Time: 2 hours
Total Time: 30 minutes

Ingredients

Για τη ζύμη:

  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κυβάκι φρέσκιας μαγιάς (20 γρ.) ή 1 φακελάκι
  • 60 γραμμάρια (¼ κούπας) ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¾ κ.γ. τριμμένη μαστίχα και μαχλέπι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου ¾ κούπας)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Για τη γέμιση:

  • 150 γραμμάρια ταχίνι (περίπου μισό βαζάκι)
  • 100 γραμμάρια (περίπου 4 κουταλιές της σούπας) μέλι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 1/2 κουταλιά καστανή ζάχαρη
  • Τη σάλτσα μήλου
  • 1 πράσινο μήλο, κατά προτίμηση Granny Smith, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

Για τη σάλτσα μήλου:

  • 1 μεγάλο πράσινο μήλο (270 γρ), καθαρίσμένο και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια
  • 1 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 50 γρ. (¼ κούπας) καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. (1 κουταλιά σούπας γεμάτη) μέλι
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 50 γρ. (7 κουταλιές) κορν φλάουρ
  • ¼ κούπας νερό
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη νηστίσιμη

Για επάλειψη:

  • 2 κουταλιές λάδι

Instructions

  1. Κοπανίζουμε 1/2 κ.γ. μαχλέπι μαζί με 2 - 3 δάκρυα μαστίχας και ½ κουταλάκι ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι, 1 κουταλιά ζάχαρη και το ενα τέταρτο από το χλιαρό νερό. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να κάνει φουσκάλες. Βάζουμε τη μαγιά στο μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τον γάντζο, μέχρι να γίνει κανονική ζύμη και να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Εάν κολλάει στα χέρια ή στο μίξερ, ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  3. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα κα τη βρέχουμε με το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο. Την καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου μία ώρα, ανάλογα με τον καιρό).
  4. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το καθαρισμένο και κομμένο μήλο, το μέλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και την αρμπαρόριζα στη φωτιά και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το μήλο, για περίπου 10 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε το μήλο με τον αυγογδάρτη ή με το πιρούνι. Αφήνουμε την αρμπαρόριζα να διαλυθεί μέσα.
  5. Διαλύουμε το κουταλιά κόρν φλάουρ με νερό και το ρίχνουμε στο μήλο. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε μέσα τη μαργαρίνη μέχρι να λιώσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Ταυτόχρονα κτυπάμε στο μούλτι ή με κουτάλι το ταχίνι με το μέλι. Εάν είναι πολύ πηχτό το ταχίνι το αραιώνουμε με μερικές κουταλιές ζεστό νερό, μέχρι να γίνει παχύρευστο.
  7. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας ζυμώνουμε τη ζύμη για μερικά δευτερόλεπτα. Την πατάμε με τα χέρια να πάρει σχήμα μακρόστενο και ανοίγουμε φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα, μέχρι να γίνει περίπου ½ εκ. πάχος.
  8. Απλώνουμε το ταχίνι σε όλη την επιφάνεια με το πίσω μέρος του κουταλιού αφήνοντας 3 εκατοστά ακάλυπτο σε όλες τις πλευρές.
  9. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα μήλου και την απλώνουμε.
  10. Ξεφλούδιζουμε και κόβουμε το άλλο μήλο στα τέσσερα και κάθε κομμάτι το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και το βάζουμε πάνω από την κρέμα μήλου, στο κέντρο, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου. Με ένα πινέλο αλείβουμε με λίγο λάδι το φύλλο στο κομμάτι που αφήσαμε κενό.
  11. Δίπλωνουμε πρώτα τις δύο μικρότερες πλευρές και στη συνέχεια φέρνουμε την μεγάλη πλευρά να καλύψει τη γέμιση και κλείνουμε με την άλλη πλευρά.
  12. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
  13. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω. Αλείβουμε με ελαιόλαδο και τη χαράσσουμε ελαφρά σε κομμάκια.
  14. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
  15. Την αφήνουμε να κρυώσει για να δέσει η κρέμα πριν την κόψουμε.

Notes

α. Τα υλικά είναι μετρημένα με ζυγαριά και μεζούρες. Όπου λέω κουταλιές της σούπας, π.χ. στο μέλι, για λόγους ευκολίας χρησιμοποίησα κουτάλι κανονικό.

β. Για όσους ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή (vegan), το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί με καστανή ζάχαρη.

γ. Τα υλικά που αναφέρονται στην εκτέλεση, είναι υπολογισμένα στη δοσολογία της συνταγής.

δ. Εάν θέλουμε την πίτα αλάδωτη, παραλείπουμε την μαργαρίνη στην κρέμα και αλείβουμε το φύλλο με λίγο χυμό πορτοκαλιού.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Πίτα με Μήλα και ταχίνι

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe