Skip to Content

Τραχανόπιτα

Sharing is caring!

Σήμερα είναι η Κυριακή της Τυρινής, τελευταία ημέρα πριν τη νηστεία του Πάσχα και συνηθίζεται σήμερα να τρώμε φαγητά με τυρί.

Στην Κύπρο συνηθίζουμε να κάνουμε ραβιόλες και φλαούνες.

Και τα δύο αυτά Κυπριακά φαγητά τα έχω γράψει πιο παλιά και δεν υπήρχε περίπτωση να μην φτιάξω ραβιόλες σήμερα γιατί τα παιδιά τα περίμεναν πώς και πώς. Το μόνο διαφορετικό που έκανα σήμερα ήταν να αλλάξω λίγο το σχήμα τους. Έκοψα κύκλους με ένα κουπ πατ, έβαλα γέμιση στη μέση και μετά γύρισα τις δύο άκριες και τις κόλλησα μεταξύ τους. Τέλος κόλλησα και το πάνω μέρος και έγινε σαν πουγκί. Τα υπόλοιπα ήταν ακριβώς τα ίδια.

Χθες είχα επισκεφθεί το site Cook the Book μιας φίλες από το Αγρίνιο. Ειδα ότι είχε φτιάξει τραχανόπιτα και επειδή δεν είχα ξαναφάει σκέφτηκα ότι ήταν καλή ευκαιρία να τη φτιάξω σήμερα. Της ζήτησα την άδεια να γράψω τη συνταγή της και ελπίζω να με συγχωρέσει που βιάστηκα να τη γράψω αλλά επειδή δεν πήρα απάντηση (επειδή μάλλον θα λείπει λόγω της ημέρας σήμερα) τη δημοσιεύσα επειδή είναι επίκαιρη.

Υπάρχει όμως και ένας πιο σημαντικός λόγος που ήθελα να την κάνω γιατί ήθελα να συμμετάσχω σε ένα ετήσιο event που διοργανώνει το winosandfoodies.com και λέγεται Live Strong with a taste of yellow, 2008 που γίνεται για συμπαράσταση στους ανθρώπους που έχουν χάσει δικούς τους από καρκίνο ή για εκείνους που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικό και γράφουν τις εμπειρίες τους. Φέτος προστέθηκε και ένα φωτογραφικός διαγωνισμός και όποιος θέλει να λάβει μέρος θα πρέπει να αγοράσει το κίτρινο βραχιολάκι και τα λεφτά θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όλοι μας έχουμε χάσει κάποιο συγγενή ή φίλο από αυτή την αρρώστια και από γι’ αυτό το σκοπό επειδή από τη δική μας οικογένεια χάσαμε τον πεθερό μου, ήθελα να αναφέρω το γεγονός αυτό.

Το φαγητό που πρέπει να φτιάξουμε πρέπει να είναι κίτρινο και για την πίτα χρησιμοποίησα Κυπριακό τραχανά. Επειδή η φέτα μου ήταν γύρω στα 200 γρ., έβαλα και λίγο χαλούμι μέσα και δεν νομίζω να επηρέασε καθόλου τη γεύση. Στην επιλογή μεταξύ μαργαρίνης και βουτύρου, έβαλα 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ΑΡΙΣΤΟΝ και άλειψα και το ταψί με λίγο βούτυρο πριν ρίξω τη φρυγανιά.

Τραχανόπιτα, Ελληνική Συνταγή

Υλικά:

  • 3 φλιτζάνια τσαγιού ξινό τραχανά
  • 1+1/2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. φέτα
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (εννοείται πιο του πάει καλύτερα…)
  • λίγο ελαιόλαδο και τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:


  1. Βάζουμε το γάλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  2. Ρίχνουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μίγμα ν’ αρχίσει να πήζει ώσπου να γίνει κρέμα, περίπου 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα.
  3. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη μαργαρίνη, λίγο αλατάκι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  4. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 β.(όχι αερόθερμο).
  5. Τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα και χτυπάμε ελαφρά τ’ αυγά.
  6. Τα προσθέτουμε στο μίγμα του τραχανά.
  7. Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Να έχετε υπόψη σας πως το πάχος της πίτας πρέπει να είναι μικρό, όσο πιο λίγο τόσο πιο νόστιμη….τα 2 εκ. είναι μια χαρά…
  8. Στρώνουμε μέσα την κρέμα και ραντίζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
  9. Ψήνουμε ώσπου να ροδοκοκκινίσει (περίπου 1 ώρα).

Με αυτή τη συνταγή θέλω να σας ευχηθώ Καλή Σαρακοστή.

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

μ

Monday 1st of November 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Ivy

Monday 10th of March 2008

Εγώ σ' ευχαριστώ και Καλή Σαρακοστή επίσης.

cook

Monday 10th of March 2008

Hβη μου χαιρομαι που σου άρεσε :)Σ'έυχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.φιλακια και καλή Σαρακοστή

Ivy

Sunday 9th of March 2008

Καλή Σαρακοστή. Θα σε έπαιρνα και εγώ αύριο. Θα περιμένω να με πάρεις. Φιλιά.

aleka

Sunday 9th of March 2008

Καλή Σαρακοστή και σε σένα Ηβη μου. Θα σε πάρω τηλέφωνο να συνενοειθούμε για τη Τρίτη. Φιλιά πολλά

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright