Skip to Content

Σολομός Στιφάδο

Σολομός Στιφάδο

Sharing is caring!

Ο Σολομός Στιφάδο είναι μια συνταγή δικής μου έμπνευσης βασισμένη στην κλασική συνταγή για στιφάδο. Είναι ένα φαγητό νόστιμο και ελαφρύ, τέλειο για δίαιτα.

Σολομός στιφάδο φωτογραφία

Όπως ήδη ξέρετε προσπαθώ να χάσω κάποια κιλά και στην προσπάθειά να χάσω βάρος και να μείνω μακριά από πειρασμούς, κόντεψα να ξεχάσω ότι είναι η 4η επέτειος του blog μου.  

Με τη βοήθεια του διατροφολόγου μου ακολουθώ μια πιο υγιεινή διατροφή και έχω βάλει σκοπό να επανέλθω στα κιλά που ήμουν πριν ξεκινήσω το blog. 

Έχω πολύ δρόμο ακόμη αλλά δεν θα μπορούσα να το προσπεράσω χωρίς να σας ευχαριστήσω που με τιμάτε και επισκέπτεστε το blog μου στην αναζήτησή σας για κάποια συνταγή για να μαγειρέψετε.

Επειδή κάποιες αναγνώστριες μού ζήτησαν να βάζω τις συνταγές που μαγειρεύω αυτή την εποχή, πρέπει να σας πω ότι δεν μαγειρεύω κάτι ειδικά για μένα αλλά σίγουρα αποφεύγω τα λιπαρά, δεν τρώω καθόλου γλυκά, καθόλου ζάχαρη, πολύ λίγο αλάτι, βάζω λίγο ελαιόλαδο και η μερίδα έχει μειωθεί σε αυτό που λέμε μερίδα εστιατορίου, με πολλή σαλάτα, λίγο μαύρο ψωμί και τρώω φρούτα και πίνω πάρα πολύ νερό.  

Έβαλα λίγη άσκηση καθημερινά στη ζωή μου και περπατώ πολύ και φυσικά πηγαίνουμε και για μπάνιο, όσο πιο συχνά γίνεται.

Χθες είχα έμπνευση και έφτιαξα Σολομό στιφάδο, μια καινούργια συνταγή δική μου, η οποία είναι υγιεινή, λάιτ και πολύ νόστιμη, ό,τι πρέπει για δίαιτα.

Όπως ξέρουμε, το Στιφάδο παραδοσιακά γίνεται με ​​λαγό ή κουνέλι ή και βοδινό, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και καινούργιες συνταγές με κοτόπουλο, αρνί, ή θαλασσινά.  Γιατί όχι με ψάρι;

Η λέξη στιφάδο προέρχεται από την ιταλική λέξη “stuffado”, το οποίο έφεραν στην Ελλάδα και την Κύπρο οι Ενετοί.

Αρχικά δεν υπήρχε ντομάτα στο φαγητό αυτό, αλλά μετά την ανακάλυψη της Αμερικής και την εισαγωγή της ντομάτας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα καθιερώθηκε η προσθήκη ντομάτας στο φαγητό αυτό ενώ στην Κύπρο,  έχει διατηρηθει η αρχική του μορφή και γίνεται μέχρι σήμερα, χωρίς ντομάτα.

Ο σολομός δεν αποτελεί μέρος της ελληνικής και κυπριακής γαστρονομίας γιατί είναι εισαγώμενο ψάρι και έτσι τη συνταγή αυτή την έφτιαξα με βάση το Κυπριακό στιφάδο, αλλά έδωσα και τη δική μου πινελιά, προσθέτωντας υλικά, τα οποία, πιστεύω ότι ταιρίαζουνε με το σολομό.  

Η παραδοσιακή κυπριακή συνταγή για Στιφάδο, περιλαμβάνεται στο βιβλίο μαγειρικής μου .

Κολάζ σολομός στιφάδο φωτογραφία

Μπορείτε να  σερβίρετε το φαγητό με πατάτες τηγανιτές, ρύζι πιλάφι ή πατάτες πουρέ, αλλά εάν είστε σε δίαιτα, το σερβίρετε μόνο με σαλάτα.

Σήμερα το σέρβιρα με αμπελοφάσουλα.

Την περασμένη βδομάδα είχα πάει στην Κύπρο για μια βδομάδα για να δω τους συγγενείς και φίλους αλλά και επειδή υπερετεί ο γιος μου φαντάρος.

Η Λεμεσός από ψηλα:   το νέο λιμάνι, το ladies’ mile, η αλυκή και η Αγγλική βάση του Ακρωτηρίου)

Το Captain’s Cabin (οικογενειακή ταβέρνα), στο ladies’ mile, στη Λεμεσό

Η παραλία της Λεμεσού, στο Μόλο

Παραλία Αυδήμου (επαρχία Λεμεσού)

Τώρα πηγαίνουμε για μπάνιο σχεδόν καθημερινά και όπως βλέπετε οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες.  Την άλλη βδομάδα θα φύγουμε πάλι για λίγες μέρες.

Παραλία στην Αττική

Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Σολομός στιφάδο εικόνα

Σολομός στιφάδο

Yield: 3
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 50 minutes
Total Time: 1 hour

Ο Σολομός Στιφάδο είναι μια συνταγή δικής μου έμπνευσης βασισμένη στην κλασική συνταγή για στιφάδο. Είναι ένα φαγητό νόστιμο και ελαφρύ, τέλειο για δίαιτα.

Ingredients

Υλικά:

  • 600 γραμμάρια φιλέτο σολομού
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα:

  • 1 κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

Για το στιφάδο:

  • 500 γραμμάρια κρεμμύδια μικρά ολόκληρα ή (4 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φέτες)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 3 / 4 κούπας κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι ή μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/3 κούπας νερό

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το σολομό και τον τοποθετούμε σε ένα ρηχό μπολ με όλα τα υλικά της μαρινάδας. Κλείνουμε με το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να
    μαριναριστεί για 1 ώρα περίπου.
  2. Κόβουμε το φιλέτο σε μικρότερα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε
    αντικολλητικό σκεύος και σωτάρουμε το σολομό και από τις δύο πλευρές. Τον
    βγάζουμε σε μια πιατέλα.
  3. Προσθέτουμε την άλλη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  4. Προσθέτουμε το κρασί, το πετιμέζι, το ξύδι, τη μαρινάδα, τη δάφνη και το νερό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.  Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν τα κρεμμύδια.
    Ελέγχουμε τακτικά μέχρι να μείνουν με το 1/3 των υγρών.
  5. Προσθέτουμε τα φιλέτα σολωμού πάνω από τα κρεμμύδια, και ανακατεύουμε απαλά να καλύψουν το σολομό τα κρεμμύδια.  Ξανακλείνουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 5 λεπτά, γυρνόντας το μετά από 2 - 3 λεπτά.
  6. Μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες πουρέ ή με σαλάτα.
  7. Σήμερα το σέρβιρα με αμπελοφάσουλα.
Nutrition Information
Yield 3 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 535Total Fat 30gSaturated Fat 5gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 22gCholesterol 105mgSodium 691mgCarbohydrates 16gFiber 1gSugar 12gProtein 38g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ σολομός στιφάδο εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥ&

Friday 19th of August 2011

ΑΓΑΠΗΤΗ ΗΒΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG. ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΟ!!! ΠΟΛΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ! ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΟΥΝΑ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ??

Ivy

Friday 19th of August 2011

Ευχαριστώ πολυ Ρούλα και χαίρομαι για τη γνωριμία. Θα χαρώ και εγώ να σε γνωρίσω. Ο γιος μου υπερετεί στον Κυπριακό στρατό και είναι στη Λεμεσό.

Elpis

Thursday 18th of August 2011

Καλημέρα και χρόνια πολλά στο μπλογκ σου, Ήβη. Να 'σαι πάντα καλά. Σε παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρός. Εξαιρετικές οι συνταγές σου!

Ivy

Thursday 18th of August 2011

Ευχαριστώ Ελπίς. Νάσαι καλά.

lena

Monday 15th of August 2011

Kαλημερα! Και του χρόνου! Χρόνια πολλά στο blog!!! 🙂 Μου τρέχουν τα σάλια μόνο βλέποντας τις φωτογραφίες σου. Συγχαρητήρια.

Ζαμπία

Sunday 14th of August 2011

Χρόνια Πολλά στο blog σου, Ήβη! Πολύ ωραία ιδέα να φτιάξεις το σολομό στιφάδο!

Ivy

Monday 15th of August 2011

Ευχαριστώ Ζαμβία, νάσαι καλά και χρόνια πολλα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe