Skip to Content

Κραμπλ με Φθινοπωρινά Φρούτα

Κραμπλ με Φθινοπωρινά Φρούτα

Sharing is caring!

 

Αυτό το κραμπλ με φθινοπωρινά φρούτα δεν είναι ένα συνηθισμένο κραμπλ γιατί είναι κάπως ασυνήθιστο και πρωτότυπο.  Εκτός από μήλα, που είναι το πιο συνηθισμενο για φθινοπωριές συνταγές, το συνδύασα με πεντανόστιμα κυδώνια και κολοκύθα κόκκινη.

Σχεδόν κάθε βδομάδα πηγαίνω στη λαϊκή και εκτός από τα βασικά που χρειάζομαι, τα άλλα τα αγοράζω ανάλογα με την τιμή τους.  Όταν βρω μια ευκαιρία για κάτι καλό και φτηνό θα το αγοράσω και μετά θα σκεφτώ πώς θα το χρησιμοποιήσω.

Αυτή τη βδομάδα βρήκα φτηνά ρόδια, κυδώνια, γλυκοκολοκύθα, ξυνόμηλα, μπανάνες και σταφύλια.  (Τις μπανάνες δεν τις καταναλώσαμε ακόμη και ελπίζω να μείνουν να ωριμάσουν για να φτιάξω ένα κέικ).  Ήθελα πολύ να αγοράσω κάστανα αλλά ήταν πολύ ακριβά και έτσι θα περιμένω μέχρι να πέσει η τιμή τους.

κυδώνια εικόνα

Την περασμένη βδομάδα είχα κάνει ένα Κρισπ με Μήλα το οποίο δεν έχω δημοσιεύσει ακόμη.  Το έφτιαξα με βρώμη Quaker και ξυνόμηλα και ήταν υπέροχο.

Σήμερα έκανα μια παρόμοια συνταγή αλλά έβαλα διάφορα φθινοπωρινά φρούτα, δηλαδή μήλα, κυδώνι και γλυκοκολοκύθα.

Ένα από τα συνηθισμένα γλυκά που κάνουμε στην Ελλάδα είναι να ψήνουμε τα μήλα ή τα κυδώνια στο φούρνο και ήθελα να συνδυάσω τα δύο μαζί με την κολοκύθα.

Βασικά η κολοκύθα προέκυψα εκ των υστέρων.  Έχω ένα κακό ελάττωμα όταν είμαι στην κουζίνα.  Συνήθως κάνω δυό-τρεις δουλειές ταυτόχρονα.  Έτυχε να ψήνω την κολοκύθα για να κάνω μια αλμυρή πίτα.  Όταν ετοίμαζα το γλυκό μιλούσα μέσα μου και αναρωτιόμουν εάν θα ταίριαζε η κολοκύθα με τα άλλα δύο φρούτα.  Ταυτόχρονα έφτιαχνα και το φαγητό της ημέρας και κάτι από δω, κάτι από κεί πέρασε η ώρα και δεν μου άρεσε η ιδέα να βάλω ψητή κολοκύθα με ωμά μήλα και κυδώνι και έτσι τα έψησα και αυτά στο φούρνο μικροκυμμάτων.

Όσο καθυστερούσα η κρούσα ήταν στο ψυγείο πάρα πολλή ώρα και σκλήρυνε.  Δεν μπορούσα να κάνω τρίμματα ούτε να κάνω φύλλο.  Σκέφτηκα στα γρήγορα τί μπορούσα να κάνω και έτσι μου ήρθε η ιδέα να την κόψω φέτες με το μαχαίρι!!!  Γιατί όχι;

ψήνω κολοκύθα εικόνα

Πώς θα ψήσουμε την γλυκοκολοκύθα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C / 400 F.

Αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις κλωστές, θα τη βάλουμε σε μία γάστρα με 1/2 κούπα νερό, θα σκεπάσουμε με γάστρα και θα την ψήσουμε για περίπου 1 ώρα.   Αφού ψηθεί, θα βγάλουμε με ένα κουτάλι τι ψίχα, που είναι πλέον τόσο μαλακή που δεν χρειάζεται να τη λιώσουμε.

Σημείωση:  Όση μας περισσέψει τη βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Κολάζ κράμπλ κυδώνια εικόνα

Κραμπλ με Φθινοπωρινά Φρούτα

Υλικά:

Για την κρούσα:

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κούπα βρώμη Quaker 
  • 1  κούπα καστανή ζάχαρη
  • 120 γραμμάρια (περίπου 8 κουταλιές) παγωμένο βούτυρο, κομμένο μικρά κομματάκια ή  τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 – 2 κουταλιές παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 ½ κιλά ωμή γλυκοκολοκύθα
  • 3 ξυνόμηλα
  • 1 κυδώνι
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλα
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • ½ κούπα καβουρδισμένα πεκάν ή καρύδια
  • 100 γραμμάρια σοκολάτα μαύρη, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση:

  1. Ψήνουμε την κολοκύθα.  Βλέπτε οδηγίες πιο πάνω.
  2. Με ένα τρίφτη, τρίβουμε το κρύο βούτυρο στις μεγάλες τρύπες.  Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα τρίβουμε με το χέρι μέχρι να απόρροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι και να γίνουν σαν ψίχουλα.  
  3. Προσθέτουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή μπάλα.  Την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
  4. Όταν ψηθεί η κολοκύθα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180C/350F βαθμούς.  
  5. Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μήλα και το κυδώνι.  Τα βάζουμε σε δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμμάτων και τα ψήνουμε για 6 λεπτά στα 650 w.
  6. Βγάζουμε με το κουτάλι τη ψίχα της κολοκύθας και έχει απορροφήσει υγρά από τον ατμό που δημιουργείτα την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.  
  7. Τη ξαναβάζουμε στο μπωλ με τα ψημένα μήλα και κυδώνι.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αρωματικά.  Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε και τέλος τα καρύδια πεκάν χονδροκομμένα.  
  8. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 35 x 22 εκ και ρίχνουμε το μείγμα που πρέπει να είναι γύρω στα 3 εκ πάχος.  
  9. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από την κρούστα και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες περίπου 1/2 εκατοστού με τις οποίες καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.  
  10. Ανάμεσα στα κομμάτια βάζουμε και κομματάκια σοκολάτας. 
  11. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κρούστα, περίπου για 45 λεπτά. 
  12. Σερβίρουμε το γλυκό με λίγο παγωτό.

 

φθινοπωρινό κράμπλ με παγωτό εικόνα

Κοπιάστε και Καλή όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

foteliki samochodowe dla dzieci

Wednesday 3rd of November 2010

TX a lot for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me.

Μαρία

Sunday 31st of October 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright