Skip to Content

Κουλουράκια Σίγμα Κυπριακά

Κουλουράκια Σίγμα Κυπριακά

Sharing is caring!

 

Αυτά τα Κουλουράκια Σίγμα ή “κουλουρούθκια Σίγμα” όπως τα λέμε στην Κύπρο, είναι τα παραδοσιακά κουλουράκια με αρκετά έντονο το άρωμα του ανθόνερου. 

Τα λέμε Κουλουρούθκια Σίγμα γιατί τα φτιάχνανε σε σχήμα τελικού σίγμα.

κουλουρούθκια Κυπριακά εικόνα

Στην Κύπρο χρησιμοποιούμε πολύ ένα φυτικό βούτυρο που λέγεται Spry αλλά φυσικά εάν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο.  

Παρόλο που αυτή η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή αυτού του φυτικού βούτυρου στο εξωτερικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην Κύπρο εξακολουθεί ακόμη να παράγεται από την Εταιρεία Αμβροσία για την γνωστή εταιρεία Unilever.

σπράι, κονιάκ και ανθόνερο εικόνα

Κάθε φορά λοιπόν που πηγαίνω στην Κύπρο, θα φέρω και ένα κουτί spry ειδικά για τα κουλουράκια αυτά που αρέσουν πολύ στα παιδιά μου και όταν τα ψήνω, μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

ετοιμασία κουλουράκια κυπριακά εικόνα

Τα υλικά που βάζω μέσα εκτός από το spry είναι ζάχαρη, αλεύρι, αυγά, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ, βανίλια, κονιάκ και ανθόνερο.

Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή γιατί  τη βάζω σε ένα κορνέ με ειδική μύτη σε σχήμα αστεριού για να κάνει το σχεδιάκι πάνω στα κουλουράκια.

κορνέ με μύτη για κουλουράκια σίγμα εικόνα

Εάν δεν έχετε την ειδική αυτή μύτη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς κάντε κορδόνια με τα χέρια σας, περίπου 14 εκ. μάκρος και δώστε τους το σχήμα σίγμα.

Απλώς αυτά τα κουλουράκια σίγμα δεν θα έχουν τις ραβδώσεις.

Κουλουράκια σίγμα χωρίς ραβδώσεις εικόνα

Εάν βάλετε περισσότερο αλεύρι τα κουλουράκια θα γίνουν σκληρά.

κουλουρούθκια κυπριακά σίγμα εικόνα

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!

 

κουλουράκια κυπριακά εικόνα

Κουλουράκια Σίγμα Κυπριακά

Yield: 80 - 90
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 1 hour 15 minutes

Αυτά τα κουλουράκια Σίγμα ή "κουλουρούθκια σίγμα" όπως τα λέμε στην Κύπρο, είναι τα παραδοσιακά κουλουράκια με αρκετά έντονο το άρωμα του ανθόνερου. 

Ingredients

Υλικά:

  • 350 γραμμάρια βούτυρο spry (ή βούτυρο εάν προτιμάτε)
  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 βανίλιες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 σφηνάκι (30 ml) ανθόνερο
  • ¼ κούπας κονιάκ

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Στο μπωλ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη περίπου 10 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει.  
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα, και κάθε φορά καθαρίζουμε τα τοιχώματα με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ανθόνερο.
  3. Ανακατεύουμε στο αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Το προσθέτουμε στο μείγμα σιγά-σιγά, αρχικά με ξύλινο κουτάλι και μετά με το χέρι. (Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια. Προσοχή, εάν βάλετε περισσότερο αλεύρι θα γίνουν σκληρά).
  4. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
  5. Γεμίζουμε ένα κορνέ με μύτη σαν αστεράκι και πιέζουμε με τον αντίχειρα δίνοντάς του το σχήμα S. Τα κόβουμε γύρω στα 5 - 6 εκ. και να είναι αραιά μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου για 12 – 15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα βγάλουμε από το ταψί.
  8. Αφού κρυώσουν, τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Nutrition Information
Yield 90 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 51Total Fat 0gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 8mgSodium 47mgCarbohydrates 10gFiber 0gSugar 2gProtein 1g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

κολάζ Κουλουρούθκια Κυπριακά εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Νίτσα

Tuesday 23rd of November 2010

Μόλις τα έφτιαξα! Βγήκαν 80 ωραιότατα κουλουράκια! Μπράβο κ. Ήβη, σ' ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!

Ανδρέας

Monday 22nd of November 2010

Τέλεια ιδεα για τις πρωινες λιγουρες, με ένα φλιτζάνι Κυπριακό καφέ!!

Φρόσω

Monday 8th of November 2010

Χαίρομαι που βρίσκω Κυπριακές συνταγές στο ίντερνετ. Τα έφτιαχνε η γιαγιά μου και μοσχομύριζε το σπίτι!

Μαρία

Friday 5th of November 2010

Μπράβο, έτσι ευκολες συνταγες να μας δινετε. Θα τα δοκιμάσω σύντομα.

Γιώτα

Friday 5th of November 2010

Φαντάζομαι πόσο υπέροχα πρέπει να είναι!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe