Skip to Content

Γαύρος Μαρινάτος

Γαύρος Μαρινάτος

Sharing is caring!

Ο Γαύρος Μαρινάτος είναι κάτι σαν το Γιαπωνέζικο Σούσι αλλά βέβαια ο γαύρος δεν είναι εντελώς ωμός, γιατί όταν το ψάρι μαρινάρεται σε κάποιο οξύ π.χ. ξύδι ή λεμόνι και ουσιαστικά ψήνεται σ’ αυτό.

Με το ελαιόλαδο, σκορδάκι και ρίγανη γίνεται το τέλειο μεζεδάκι για ουζάκι.

Φρέσκος γαύρος

Όσοι διαβάζετε συχνά το μπλογκ μου είχα γράψει στις αρχές Μαΐου, όταν τα παιδιά ήταν άρρωστα είχε βγει ο άντρας μου να πάρει ψάρι για να τους κάνω ψαρόσουπα και επειδή είχε βρει ωραίο γαύρο, με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει αν ήθελα να πάρει για να φάμε οι υπόλοιποι.

Γαύρος Μαρινάτος

Επειδή είχε καιρό να φάμε του είπα να φέρει ½ κιλό για να τον τηγανίσω και να φάμε και καμιά σαλάτα..

Ως συνήθως ρωτάει τη γνώμη μου αλλά τελικά κάνει αυτό που έχει στο μυαλό του. Αυτή την εποχή ο γαύρος είναι σε αφθονία και αρκετά φτηνός. Γύρω στα 4 – 5 ευρώ στον ψαρά και στις λαϊκές γύρω στα 2 – 3 ευρώ.

Αντί να μου φέρει ½ κιλό ήταν σχεδόν 1 κιλό (για 2 άτομα!!) και όταν τον ρώτησα “Ποιος θα τον φάει όλο αυτό?” η απάντηση ήταν “Γιατί δεν κάνεις και λίγο μαρινάτο;”

 γαύρος μαρινάτος μεζεδάκι

Βέβαια αν δεν είχα τόσες πολλές δουλειές να κάνω δεν ήταν και άσχημη ιδέα γιατί μας αρέσει πολύ και τον βάζω σε διάφορες συνταγές αλλά χαλάλι, άξιζε τον κόπο.


 

Γαύρος Μαρινάτος

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαριναρίσματος: 15 – 20 ώρες

Υλικά:

  • 1/2 κιλό γαύρος φρέσκος
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτά φετάκια
  • λάδι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε το γαύρο, κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας τα εντόσθια.Τον πλένουμε και τον στραγγίζουμε.Στη συνέχεια, με το μαχαίρι φιλεταρίσματος τον ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά και την ουρά καθώς και ό,τι έχει μείνει στην κοιλιά.Τον πλένουμε πολύ καλά, να φύγει όλο το αίμα και τον στραγγίζουμε.
  2. Τον τοποθετούμε σε ένα δοχείο ψυγείου με καπάκι και στρώνουμε τον γαύρο, βάζουμε αλάτι, φετάκια σκόρδο και  ξύδι. Ξαναεπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τέλος βάζουμε ξύδι να τον σκεπάσει.
  3. Τον αφήνουμε όλο το βράδυ και την επομένη τον στραγγίζουμε από το ξύδι.  Τον σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  4. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα έως δέκα ημέρες αλλά πάντα να καλύπτεται από ελαιόλαδο.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

 

 

 

 

 

Άλλες συνταγές με γαύρο

Γαύρος Λαδορίγανη

Γαύρος στο Φούρνο

Γαύρος τηγανητός

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιώργος

Saturday 20th of November 2010

Νάχαμε και ένα ουζάκι τώρα!

Γιώτα

Saturday 6th of November 2010

Εξαιρετικός μεζές.

Ivy

Saturday 17th of May 2008

Ζαμπία μου σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μακάρι να'χα τη δυνατότητα να άνοιγα εστιατόριο, αλλά δυστυχώς... Η κόρη μου είναι 1η Λυκείου και αρχίζουν από Δευτέρα. Εάν έχεις και εσύ παιδιά καλή επιτυχία.

zambia

Saturday 17th of May 2008

Καλημέρα Ήβη.Πότε θα ανοίξεις ένα καλό restaurant; Να ερχόμαστε, να ευχαριστιέται η ψυχή μας και όχι μόνο από πλευράς φαγητού, αλλά και από το συγχρωτισμό με σένα και ταπολλά και ωραία που θα μας κουβεντιάζεις!!!Στην e-παρέα μας θα έχεις ξεχωριστή θέση, ε;!. Φιλιά πολλά και να περάσετε ένα καταπληκτικό Σ/Κ.Αλήθεια, η κόρη σου πάει Λύκειο; Άρχισαν οι εξετάσεις; Αν ναι, επιτυχία εύχομαι.

heart n soul

Saturday 17th of May 2008

καλημέρα Ήβη, καλό σ/κΤον λατρεύω τον μαρινάτο γαύρο, τι μού το θύμισες!:)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright