Skip to Content

Ψάρι Μαγιονέζα

Ψάρι Μαγιονέζα

Sharing is caring!

Το Ψάρι Μαγιονέζα, είναι ένα κρύο πιάτο που συνήθως αποτελείται από ψάρια, όπως μπακαλιάρο, τσιπούρα, λαβράκι, σολομό ή τόνο, που παρασκευάζεται με το μαγείρεμα του ψαριού με λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, σέλινο, κρεμμύδι κ.λπ.

Αφού αφαιρέσουμε τα κόκαλα από το ψάρι, μερικά από τα λαχανικά πολτοποιούνται και ανακατεύονται με το ψάρι και λίγη μαγιονέζα και από πάνω προσθέτουμε μια λεπτή στρώση μαγιονέζας και το διακοσμούμε όπως θέλουμε.

Το ψάρι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φαγητά με Ω3 λιπαρά.  Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και φυσικά χαμηλό σε λιπαρά.

Με το ζωμό που βράσαμε το ψάρι και τα λαχανικά, μπορούμε να φτιάξουμε μια ψαρόσουπα.

Ψαρόσουπα με τραχανά εικόνα

Η Κυπριακή κουζίνα έχει δεχτεί διάφορες επιδράσεις από τους πολλούς κατακτητές που είχε το νησί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Κύπρος βρισκόταν στο μέσο του αρχαίου κόσμου (Συρίας, Αιγύπτου, Μεσοποταμίας, Μικράς Ασίας, Ελλάδας και Κρήτης), γι’ αυτό και δέχτηκε για αιώνες την επίδραση των πολιτιστικών ρευμάτων των χωρών αυτών. Δεν είναι λοιπόν εκπληκτικό που η Κύπρος γνώρισε ένα πανάρχαιο πολιτισμό. Την κυριότερη επίδραση την είχε από την Αρχαία Ελλάδα. Από τότε πού ήρθαν στο νησί οι αρχαίοι Έλληνες μέχρι και σήμερα η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός πολιτισμός είναι κυρίαρχα στο νησί. Οι Κύπριοι από τότε μίλησαν Ελληνικά και πήραν στον τρόπο ζωής τους και στον πολιτισμό τους ελληνικά χαρακτηριστικά, χωρίς ποτέ να πάψουν την επαφή τους με τις γειτονικές τους χώρες της Ανατολής. Αυτό τον εθνικό και πολιτιστικό χαραχτήρα μαζί με την ελληνική τους διάλεκτο διατήρησαν οι Κύπριοι από τ΄ αρχαία χρόνια ως σήμερα. Οι επιδράσεις των κατακτητών δεν μπόρεσαν να τους αποξενώσουν από την παράδοσή τους ούτε ν΄ αλλοιώσουν τα βασικά στοιχεία του πολιτισμού τους.

Τα περισσότερα φαγητά μας είναι τα ίδια τα Ελληνικά, με μικρές παραλλαγές όπως γίνεται και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Η Κυπριακή κουζίνα έχει όμως επηρεαστεί από τους Πέρσες, τους Άραβες, τους Λατίνους, τους Τούρκους, τους Βρετανούς, τους Αρμένιους, τους Μαρωνίτες και πολλούς άλλους. Πολλά από αυτά τα φαγητά έχουν καθιερωθεί σαν παραδοσιακά μέσα από τους αιώνες.

Το ψάρι μαγιονέζα είναι ένα από αυτά τα φαγητά και το φτιάχνουμε πολύ συχνά ειδικά όταν κάνουμε μπουφέδες. Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου γι’ αυτό φτιάχνοντας τη μαγιονέζα μόνοι μας με ελαιόλαδο, θα γίνει ένα πεντανόστιμο φαγητό, πολύ υγιεινό, το οποίο θα πρέπει να μπει πιο συχνά στη διατροφή μας και αυτό που λέμε Μεσογειακή διατροφή.

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

Σας παραθέτω μερικά χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, τα οποία πήρα από το InCardiology.gr (το site δεν υπάρχει πια).  Εκτός από τις καινούργιες δίαιτες, που κάθε τόσο προτείνουν οι διαιτολόγοι για τη μείωση της χοληστερίνης, ας μην ξεχνάμε τη μεσογειακή διατροφή-την κατεξοχήν ελληνική δίαιτα. Με άλλα λόγια, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θυμηθούμε τι έτρωγαν οι παππούδες μας: αγνό ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας.

Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή Ελληνική δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιείς στο πλανήτη. Ίσως έτσι να εξηγείται και το παράδοξο ότι παρ’ όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και πολύ κάπνισμα) έχουμε, οι μεν άντρες το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη (75 χρόνια) ενώ και οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη (80,3 χρόνια).

Όπως έχει διαπιστωθεί, όσοι καταναλώνουν στο φαγητό τους ελαιόλαδο έχουν χαμηλή την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Αυτό οφείλεται στο ότι το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες κ.ά.), οι οποίες παρεμβαίνουν θετικά υπέρ του οργανισμού και μειώνουν την ποσότητα της χοληστερίνης, αλλά και εμποδίζουν την οξείδωσή της

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Ελληνικής διατροφής που την κάνουν τόσο υγιεινή; Oι επιστήμονες του κλάδου πιστεύουν ότι είναι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φαγητών όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα άγρια χόρτα, όπως η αντράκλα (γλυστρίδα), τα όσπρια, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών.

Ψάρι με Σπιτική Μαγιονέζα

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Μερίδες: 6

Υλικά:

  • 1 ½ κιλό ψάρι φρέσκο για σούπα ή κατεψυγμένο κοκκινόψαρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
  • 2 μέτρια καρότα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Για διακόσμηση:

  • 1 μέτριο παντζάρι βρασμένο ή ξυδάτο (προαιρετικά)
  • Τα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά κάπαρη
  • Τη φλούδα της ντομάτας (προαιρετικά)
  • Λίγα φύλα μαϊντανό
  • 1 κούπα σπιτική μαγιονέζα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη Μαγιονέζα. (Βλέπετε Συνταγή).
  2. Βράζουμε το παντζάρι ξεχωριστά ή χρησιμοποιούμε παντζάρι ξυδάτο.
  3. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και κρατάμε τη φλούδα για το τριαντάφυλλο.
  4. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια.  Εάν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα θα τα ξεπαγώσουμε στο ψυγείο και θα τα καθαρίσουμε.
  5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα καρότα.   Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Αφαιρούμε τα λαχανικά και προσθέτουμε τα ψάρια. Τα βράζουμε για 20 λεπτά.
  7. Εάν κάνει αφρό, τα ξαφρίσουμε.
  8. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και είτε τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα ξεκοκαλίσουμε ή εάν βιαζόμαστε, όπως είναι ζεστά κάτω από τρεχούμενο νερό καθαρίζουμε τα ψάρια από τις πέτσες και τα κόκαλα.  (Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε για να φτιάξουμε σούπα).
  9. Ψηλαφούμε καλά τα ψάρια με τα δάκτυλα προσέχοντας να μη μείνει κανένα κοκαλάκι.
  10. Λιώνουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο ψάρι.
  11. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι καθώς και μερικές κουταλιές σπιτική μαγιονέζα με ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.
  12. Στρώνουμε καλά το ψάρι στην πιατέλα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη μαγιονέζα.
  13. Στολίζουμε με τα βρασμένα καρότα, το παντζάρι, κάπαρη, ντομάτα και φυλλαράκια μαϊντανό ή όπως αλλιώς θέλουμε.
  14. Το βάζουμε στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.

Σημείωση:  Για να κάνουμε το τριαντάφυλλο, ξεφλουδίζουμε την ντομάτα γύρω-γύρω και τυλίγουμε τη φλούδα μέχρι να σχηματιστεί το τριαντάφυλλο.

Θα βρείτε αυτή και πολλές άλλες συνταγές στο βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα Μου“.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright