Skip to Content

Ζαλατίνα ή Πηχτή

Sharing is caring!

Η ζαλατίνα είναι ένας ωραίος μεζές που έφτιαχναν με γουρουνοκεφαλή και ποδαράκια χοιρινά.  Τα παλιά το χρόνια στα χωριά μεγάλωναν το γουρούνι για να το σφάξουν παραμονές Χριστουγέννων και αφού έτρωγαν όσο μπορούσαν, το υπόλοιπο έπρεπε με κάποιο τρόπο να το συντηρήσουν.  Έτσι έφτιαχναν λουκάνικα, παστό, λούντζα ή λούζα όπως το λένε στην Ελλάδα και ζαλατίνα.  Η ζαλατίνα μάλλον προέρχεται από τη λέξη ζελατίνη και είναι η αντίστοιχη της Ελληνικής λέξης πηκτικός – πηχτή – πηκτίνη (ουσία που παράγεται από τα φρούτα κυρίως τα εσπεριδοειδή αλλά και από κάποια ουσία που εξάγεται από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα κάποιων ζώων.

Το κεφάλι και τα πόδια τα έπλεναν και τα καθάριζαν καλά και τα καθάριζαν από κάποιες τρίχες που είχαν.  Μετά τα έβραζαν και αφού έβγαζαν το κρέας, κυρίως από το κεφάλι, έβαζαν διάφορα μπαχαρικά και χυμό από κιτρόμηλο (νεράντζι), λεμόνι και ξύδι και το έβαζαν το κρέας σε πήλινα σκεύη, μαζί δε λασμαρί (δενδρολίβανο) και κόκκινες καυτερές πιπεριές.  Το σκέπαζαν με το ζουμί, το οποίο έπηζε και από πάνω μαζευόταν το λίπος το οποίο σφράγιζε τη ζαλατίνα αεροστεγώς και έτσι εδιατηρείτο αρκετό καιρό.

Όταν έφτιαχνε η μητέρα μου ζαλατίνα εμείς τα παιδίά δεν την τρώγαμε γιατί δεν είχε ψαχνό κρέας και έτσι για να τρώμε έβαζε και κομμάτια ψαχνό χοιρινό μέσα.  Ο ζελές που εδημιουργείτο ήταν πεντανόστιμος και στη συνταγή που έφτιαξα εγώ έβαλα και χυμό πορτοκαλιού μέσα και η γεύση ήταν ακριβώς όπως τη θυμάμαι.

Μερικές φορές συνδυάζω την Κυπριακή ζαλατίνα και με μερικά λαχανικά μέσα και μπαχαρικά, όπως την κάνουν στην Ελλάδα και βέβαια για να πήξει, βάζω ζελατίνη.


Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

concrete floor coatings lowes

Thursday 25th of November 2010

Thanks for your insight for the great written piece. I am glad I have taken the time to read this.

Image overlay ads

Saturday 20th of November 2010

Hello everyone! :) I am questioning if somebody may possibly aid me out! Actually I desire to check out this specific webpage upon my own all new iPad, however it does not present up accurately, So I was questioning if another person can recommend me any optimal option? I do not know but need to I try and locate out an replace for my software program plan or anything at all else? I know it is a thing kinda off the subject, but please replace me and thanks in advance for the enable! Sophie :)

Frosted Glass

Thursday 11th of November 2010

Contemporary 4 Panel Clear Pine Internal Doors with Frosted Glass:

cash advance

Wednesday 10th of November 2010

I wished to say that it's great to know that someone else also mentioned this as I had trouble finding the same information elsewhere. This was the first place that told me the answer. With thanks.

Μαρία

Sunday 31st of October 2010

Αυτό είναι υπέροχο!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright