Skip to Content

Λευκές Μελιτζάνες Σαντορίνης

Sharing is caring!

Οι αγαπημένες μου μελιτζάνες μέχρι τώρα ήταν οι “Τσακώνικες” γιατί είναι γλυκές και πολύ νόστιμες. Απέφευγα τις φλάσκες γιατί απ’ ότι είχα ακούσει θέλουν ξεπίκρισμα και τραβάνε πολύ λάδι, ειδικά όταν τηγανίζονται.

Εδώ και πολύ καιρό έβλεπα τις λευκές μελιτζάνες στη λαίκή αγορά αλλά δεν τις είχα δοκιμάσει, μέχρι πρόσφατα. Όταν τις είδα πριν από μερικές εβδομάδες, σταμάτησα σε ένα πάγκο και ρώτησα τον παραγωγό αν ήταν πικρές και αν θα έπρεπε να τις ξεπικρίσω, όπως γίνεται με τις φλάσκες.   Ο άνθρωπος χαμογέλασε και μου είπε: «Πλάκα μου κάνεις;   Καμμιά Ελληνική μελιτζάνα δεν είναι πικρή και δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα, αλλά ειδικά αυτές οι μελιτζάνες Σαντορίνης δεν είναι μόνο γλυκόσαρκες αλλά δεν έχουν σπόρια καθόλου και δεν απορροφούν το λάδι!   Δοκίμασέ τις και θα με θυμηθείς! ”

Δεν ήθελα να ακούσω παραπάνω για να πειστώ να τις αγοράσω και ναι είχε δίκιο.  Την άλλη βδομάδα τον έψαχνα για να ξαναγοράσω και πάλι, γιατί πραγματικά τις ερωτεύτηκα.

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις συνταγές που έκανα και για να ξεκινήσω έφτιαξα μια παραλλαγή μιας παλαιότερης συνταγής, τα Μπουρεκάκια Μελιτζάνας.  Εκείνα ήταν τηγανισμένα και ξέρετε τώρα πόσο αποφεύγω τα λιπαρά και τηγανιτά.   Με ορισμένες μικρές αλλαγές που έκανα τα έφτιαξα πολύ υγιεινά και ήταν πεντανόστιμα.  Αντί να τα τυλίξω μόνο σε φρυγανιά, αυτή τη φορά χρησιμοποίησα και καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλα που είχαν περισσέψει από μια άλλη συνταγή, εάν θυμάστε τις Μπουκιές με Ανθότυρο!

Ήταν πολύ νόστιμα, το μόνο μετανιώνω που χρησιμοποίησα μόνο 2 μελιτζάνες, γιατί τις έφτιαξα σαν μεζεδάκι γιατί εκείνη την ημέρα είχα ήδη φτιάξει Μπριάμ, είχα φτιάξει και ένα άλλο μεζεδάκι με φάβα που είχε περισσέψει και είχα και μαριναρισμένες σαρδέλες.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste.

Μελιτζανοσαλάτα με Πιπεριές Φλωρίνης

Η Μελιτζανοσαλάτα γίνεται με ψητές μελιτζάνες που έχουν ψηθεί στη σχάρα με τη φλούδα ή ακόμη καλύτερα πάνω σε φλόγα μέχρι να καψαλιστεί.  Μετά αφαιρείται η φλούδα και τα σπόρια και έπειτα  η μελιτζάνα πολτοποιείται. Δεν χρησιμοποίησα το μούλτι αλλά τις έλιωσα με ένα πιρούνι  μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, αλλά να έχει και λίγα κομματάκια μέσα. Το σκόρδο το κοπάνισα στο γουδί με το αλάτι και μετά πρόσθεα ξύδι, ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και ψητή πιπεριά Φλωρίνης, την οποία πάλι πολτοποίησα με ένα πιρούνι.

Αυτή η συνταγή δεν έγινε με λευκές μελιτζάνες αλλά επειδή μιλάμε για μελιτζάνες σίγουρα με τις λευκές θα γίνει ακόμη πιο νόστιμη, χωρίς να φαίνονται τα σπόρια την οποία σκοπεύω να φτιάξω σύντομα.

Μελιτζανοσαλάτα με Πιπεριές Φλωρίνης, Συνταγή της Ήβης

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Υλικά:

  • 2 μελιτζάνες, ψητές
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά  Φλωρίνης, ψητή

Μπριάμ

Κάθε φορά που κάνω Μπριάμ είναι διαφορετικό, διότι αυτό το φαγητό γίνεται με σχεδόν με οποιαδήποτε λαχανικά έχουμε στο σπίτι μας.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πατάτες, πολύ μικρά κολοκυθάκια, μελιτζάνες λευκές, καρότα, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, ντομάτα, κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο,  μαϊντανό και άνηθο. Όλα αυτά τα έκοψα, σε λεπτές φέτες, τα ανακάτεψα με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι και πρόσθεσα ½ κούπα ελαιόλαδο και ¼ κούπας χυμό λεμονιού.   Νερό δεν έβαλα γιατί κατεβάζουν τα λαχανικά και τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, ανακατεύοντας τα μερικές φορές, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.

Μου είχαν περισσέψει λευκές μελιτζάνες, μικρά κολοκυθάκια (περίπου 10 εκατοστών) και πιπεριές τα οποία έψησα στη σχάρα και τα χρησιμοποίησα σε ένα πιάτο ζυμαρικών.

Πέννες με Ψητά Λαχανικά και Πέστο

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος λαχανικών: περίπου 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 – 20 λεπτά

Μερίδες: 5 έως 6

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια πέννες mini
  • 2 λευκές μελιτζάνες
  • 6 μικρά κολοκυθάκια
  • Διάφορα χρώματα πιπεριές (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί) ¼ από το καθένα
  • 20 ντοματίνια τσέρυ
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές πέστο δυόσμου
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Ρίγανη και θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, περίπου 15 λεπτά και την ίδια ώρα ξεκινάμε το ψήσιμο των λαχανικών στη σχάρα. Αν τα ζυμαρικά βράσουν πιο νωρίς θα τα αφήσουμε μέσα σε κρύο νερό.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες 1 εκ, καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε καλά και τα μαρινάρουμε  για λίγα λεπτά.

Ζεσταίνουμε τη σχάρα και την αλείβουμε με ελαιόλαδο.

Ξεκινάμε το ψήσιμο στη σχάρα από τις μελιτζάνες γιατί αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μαυρίσουν.  Τα λαχανικά είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να πέρνουν χρώμα και μαλακώσουν.

Όταν τελειώσουμε αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα κόβουμ σε μικρότερα κομμάτια.   Τα ντοματίνια δεν τα έψησα στο γκρίλ αλλά με πινέλο άλειψα ένα αντικολλητικό τηγάνι με τη μαρινάδα και τα σωτάρισα ελαφριά για να μην διαλυθούν.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.

Αφαιρούμε τα ντοματίνια και προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, καθώς και το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, βάζουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.

Τοστ με λαχανικά σχάρας

Από τα λαχανικά που είχα ψήσει περίσσεψαν λίγα.  Τα βράδια τρώμε κάτι ελαφρύ και είχα φτιάξει τοστ με τυρί με χαμηλά λιπαρά και καπνιστή γαλοπούλα και σκέφτηκα να βάλω και ψητά λαχανικά μέσα.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υπέροχο έγινε το τόστ.

Από τότε ψήνω τα λαχανικά και τα έχω στο ψυγείο ειδικά για τα τόστ.  Κρατάνε στο ψυγείο 3 – 4 μέρες και δεν χρειάζεται ούτε να τα ξαναζεστάνετε ούτε να τα βγάλετε πιο νωρίς για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Όπως είναι ζεστό το τοστ, τα βάζετε μέσα και αυτά ζεσταίνονται από μόνα τους.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Τάσος

Monday 4th of April 2011

Θυμάμαι ότι είχα σε μια γλάστρα λευκές μελιτζάνες και σκέφτομαι να αγοράσω μερικά φυντανάκια κι από αυτές και να τα βάλω στον κήπο μου μαζί με άλλα ζαρζαβατικά (όπως διάφορα είδη κολοκυθιού, καρότου -βλέπε Τζέιμι Όλιβερ-). Μου βάζεις ιδέες με τις συνταγούλες σου. Έχω φτιάξει τρομερά φαγάκια, από τα οποία ξεχωρίζω την κρεμμυδόσουπα (που ήταν και το πρώτο που έφτιαξα) και μια πίτα δικής μου εμπνεύσεως που είχε επιτυχία και μου τη ζητάει συχνά η αδερφή μου. Με το ιμέιλ μου βρες με στο φέισμπουκ (αν έχεις), κάνε με φίλο και δες τις φωτός από τις μαγειρικές μου, της μαμάς μου και του αδερφού μου. Φιλιά από Καλαμάτα. PS: το μπλογκ μου θέλει λίγη δουλειά ακόμα για να παρουσιαστούν κι άλλες συνταγές μου, με δικό μου food styling και φωτογραφίες. My recent post Στρατιωτική ομελέτα

Ivy

Monday 4th of April 2011

Τάσο σ'ευχαριστώ. Θα ήταν πιο εύκολα να με κάνεις εσύ friend στο facebook αλλά θα σε ψάξω. Εάν δεν σε βρω πρόσθεσέ με εσύ.

garage doors residential prices

Sunday 28th of November 2010

Thanks for your insight for the great written piece. I am glad I have taken the time to read this.

apartament nad morzem

Friday 26th of November 2010

Prawdopodobnie jesteś w stanie mi pomóc: piszę forum: aczkolwiek na inny temat, mimo to nie to jest materią poniższego pytania: najistotniejszy problem mam ze śmieciowymi postami i zupełnie nie umiem sobie z tym dać rady... Widzę, że Twój blog jest czysty i ewidentnie nie borykasz się z tym problemem. Jak to robisz? Z góry dziękuję za ripostę na Twoim blogu. BTW: nadzwyczaj fajna stronka :)

Image overlay ads

Saturday 20th of November 2010

Hi guys! :) I am questioning if another person might enable me out! Really I would like to look at this blog upon my own completely new iPad, nevertheless it does not present up properly, So I used to be thinking if another person can propose me any optimum resolution? I don't know but need to I try and find out an update for my software program or anything else? I realize this can be anything kinda off the topic, but please update me and many thanks ahead of time for the enable! Sophie :)

zoo world cheats

Wednesday 17th of November 2010

No facts are to me sacred none are profane I simply experiment, an endless seeker with no Past at my back.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright